Energetska strategija Nizozemske: bez automobila na fosilna goriva do 2035.

Nizozemska je vlada prošlog tjedna (7. prosinca) predočila prijedlog energetske strategije do 2050. i program rada do 2035..

Strateški je cilj za 2050. da Nizozemska bude blizu nulte emisije stakleničkih plinova. Program sadrži niz mjera za smanjivanje zavisnosti o fosilnim gorivima i poticanje održivog življenja.

Međutim, ekološke udruge i neke oporbene političke stranke kažu da je strategija dobro usmjerena, ali neambiciozna.

Jedina parlamentarna stranka koja odbacuje ovaj pristup je desničarska PVV Geerta Wildersa. Plan su nazvali ludošću jer previše košta. PVV se zalaže za gradnju nuklearnih elektrana zasnovanih na toriju.

Cijeli dokument, na nizozemskom: Energieagenda.

Sažetak izvještaja iz travnja o.g., na engleskom Energy Report: Transition to sustainable energy.

Pučinske vjetroelektrane

Planira se znatna gradnja pučinskih vjetroelektrana, korištenje solarne i geotermalne energije te smanjivanje ukupnog korištenja energije.

Gradnja pučinskih elektrana u Baltičkom moru i sjeveroistočnom Atlantiku kasnila je u odnosu na planove iz početka ovog desetljeća, zbog tehničkih problema i visokih troškova. Prodor je međutim načinjen od početka prošle godine (vidi na ovom blogu: Vjetroelektrane u Europskoj uniji 2015.-2030., 26. listopada 2015.).

To je dovelo i do znatno pada cijena. Najniža predviđena cijena po kilovatsatu prošle godine je bila 10,3 ct/kWh, a u srpnju ove godine je za VE Borssele u Nizozemskoj postignuta cijena od samo 7,27 ct/kWh.

Znatno smanivanje potrošnje prirodnoga plina

Golema promjena u odnosu na današnjicu je plan postepenog smanjivanja korištenja prirodnoga plina. Nizozemska je skoro pola stoljeća bila vodeći proizvođač prirodnoga plina u Europi, još ga i danas izvozi i ima vjerojatno najrazvijeniju infrastrukturu za njegovo korištenje u Europi, pa skoro sva domaćinsta imaju priključak.

Ali proizvodnja opada i izvori su pred iscrpljenjem. Korištenje prirodnoga plina za dobivanje toplote u stanovima smanjivat će se i potpuno prekinuti do 2050.. Stanovi će se grijati daljinski iz toplana koje koriste otpad ili pomoću toplinskih pumpi. Za to treba izgraditi novu infrastrukturu. Procjena je da će u razdoblju 2020.-2040. taj preokret koštati ukupno 200 milijardi eura.

Bez automobila na fosilna goriva do 2035.

Osobita pažnja posvećuje se prometu. Predviđeno je ukidanje korištenja automobila na fosilna goriva do 2035. (samo električni, na vodik i biogoriva). Struja za željeznicu osiguravat će se iz obnovljivih izvora. I dalje će se poticati biciklizam idr..

U Nizozemskoj je 2013.-2015. prodavan najveći broj električnih i hibridnih vozila u Europi (vidi: Over 500,000 EVs On Roads Of Europe By End Of Year, New Report Finds, 15. listopada 2016.). U prosincu 2015. bilo je prodano 15.900 električnih i hibridnih automobila, što je činilo 22% svih prodanih automobila u tom mjesecu (Electric Car Sales = 22% Of Car Sales In Netherlands In December 2015).

Ukupno je tijekom 2015. prodano 43.300 plug-in vozila (PEV), što je povećanje za 183% u odnosu na 2014.. Ukupno su tijekom godine PEV činili 8,5% prodanih vozila, po čemu je Nizozemska druga u Europi (iza Norveške). Po ukupnoj prodaji je treća u svijetu (prva je Kina).

Smanjivanje korištenja ugljena, ali bez ukidanja TE na ugljen

Svi industrijski procesi prilagođavat će se da se smanje emisije. Hvatat će se ispušteni ugljični dioksid i skladištiti u isrpljenim ležištima prirodnoga plina.

Trajno zatvaranje termoelektrana na ugljen, što zagovara oporbena stranka D66, vlada nije prihvatila. Međutim će njihov broj biti smanjen i zatvorene stare TE.

U Hrvatskoj se, u sklopu lobiranja za gradnju TE Plomin C na ugljen, govorilo o tome kako Nizozemska gradi novu veliku TE na ugljen Eemshaven. Pritom su netočno prikazali niz bitnih podataka, o čemu smo detaljno pisali u članku Rekonstrukcija TE Sisak C (…), 23. veljače 2016..

U članku smo ukazali na tri bitne razlike između dva projekta. Nismo spomenuli još jednu bitnu razliku: termoelektrana se gradi kao zamjenska, jer Nizozemska će, u skladu sa postroženim pravilima EU, isključiti oko 8.200 MW termoelektrana na ugljen, od toga 3.500 MW do sredine 2017..

Iz ugljena je u Nizozemskoj 2014. godine proizvedeno 40% električne energije. Udio je rastao od kraja 2000-ih, zbog povoljnije cijene ugljena na svjetskom tržištu u odnosu na prirodni plin (kojeg, kako spominjemo gore, Nizozemska sama proizvodi, ali izvori presušuju). Postotak će biti znatno smanjen.

U postojećim termoelektranama se kao gorivo, pomiješano s ugljenom, koristi i biomasa, te će se njen udio povećavati.

Nizozemski parlament je 26. studenoga 2015. glasao za zatvaranje svih TE na ugljen. Jedna od stranaka koja čine vladajuću koaliciju dala je glas za taj prijedlog. U aktualnom planu od toga se ipak odstupa i nove TE će nastaviti raditi. (Vidi članak na mrežnom sjedištu kompanije Vattenfall, veljača 2016: Coal to be phased out in the Netherlads).

Sudska odluka: smanjivanje emisija stakleničkih plinova je obaveza vlade

U Nizozemskoj je zabilježen i jedinstveni slučaj, da je lokalni sud u Den Haagu, u lipnju 2015., u postupku po tužbi udruge Urgenda i 900 građana, presudio da vlada mora donijesti strože mjere za smanjivanje emisija stakleničkih plinova (vidi izvještaj Reutersa i članak u Financial Times).

Sudac je rekao da država mora »osigurati da nizozemske emisije godine 2020. budu najmanje 25% ispod onih iz 1990.”, jer je to “fer udio” Nizozemske da se spriječi više valova vrućine, poplave i rast morske razine. Tadašnji je plan predviđao smanjivanje za 17%. Sud je djelomično zasnovao odluku na izvještaju IPCC iz 2007.. U Nizozemskj petina stanovništva živi ispod površine mora.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Društvo, energetika, fosilni izvori, obnovljivi izvori, promet. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Energetska strategija Nizozemske: bez automobila na fosilna goriva do 2035.

  1. solarne ploče napisao:

    Bio sam nedavno tamo, zaista se primećuje da mnogo vode računa o ekologiji i ima dosta električnih automobila u saobraćaju. Priča se da će čak predložiti zabranu prodaje neelektričnih automobila do 2025. godine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s