Jeremy Corbin objavio da podržava gradnju nuklearne elektrane Moorside

Predsjednik Radničke stranke UK Jeremy Corbyn je 1. veljače 2017. izjavio da podržava gradnju nuklearne elektrane Moorside.

To je bitno pitanje zbog prijevremenih izbora u izbornoj jedinici Copeland 23. veljače, u kojoj mnogi radnici rade u industrijama povezanim s nuklearnom energijom.

Izvanredni izbori su raspisani nakon što je aktualni zastupnik Jamie Reed 21. prosinca objavio ostavku. On će se zaposliti kao šef odjela za razvoj i odnose s lokalnom zajednicom (Development & Community Relations) u kompaniji Sellafield Ltd, koja radi na vrlo složenom i skupom poslu dekomisije nuklearnih pogona u Sellafieldu. Tu je zaposleno tisuće radnika, koji žive u Copelandu. Na tom području je i jedna tvornica koja sudjeluje u gradnji nuklearnih podmornica.

Copeland je od 1935. uvijek birao laburističke kandidate. Reed je istaknuti kritičar današnjeg predsjednika Radničke stranke, odan prethodnoj umjerenoj strategiji “Trećeg puta”. Reed je podržavao ostanak u EU, ali je njegova izborna jedinica postotkom od oko 60% glasala za izlazak.

Konzervativci se nadaju da bi mogli dobiti šansu preoteti Copeland, računajući i na to što je Corbyn dugogodišnji protivnik nuklearne energije i nuklearnog oružja. Navode njegovu rečenicu iz 2011: »Da su Rimljani imali nuklearnu energiju, danas bi bila postavljena bodljikava žica oko svakog rimskog ostatka, jer bi još postojala opasnost od nuklearnog otpada.«

Gradnja elektrane s tri reaktora snage po 1000 MW trebala bi započeti 2019. i završiti do 2027.. Trebala osigurati 20.000 radnih mjesta, važnih za populaciju koja glasa za laburiste.

Corbin se tjednima odbijao izjasniti. Sada je ipak izjavio da je elektrana poželjna ne samo zbog radnih mjesta, nego i za sigurnost opskbe i suzbijanje klimatskih promjena. To je također stav aktualne konzervativne vlade Terese May.

Planovi za gradnju su međutima danas još vrlo nesigurni. Corbinova izjava uslijedila je nekoliko dana nakon potresa kojeg je izazvala japanska kompanija Toshiba, koja je vlasnica američkog graditelja nuklearnih elektrana Westinghouse Electric, izjavom
da razmišlja o ukidanju svih svojih nuklearnih operacija izvan Japana. Toshiba ima 60% udjela u konzorciju NUGeon, koji priprema gradnju NE Moorside.

Izjava je uslijedila nakon što je u javnost izbio golemi korupcijski skandal, težak navodno nekoliko milijardi dolara. Objava detalja najavljena je za 14. veljače. Britanska vlada je navodno već započela razgovore s jednom južnokojskom tvrtkom da zamjeni Toshibu u projektu.

Laburisti loše stoje u anketama javnoga mnijenja na nacionalnom nivou. U devet anketa u siječnju dobili su između 24 i 31%, a konzervativci između 38 i 43% glasova.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Finska su jedine dvije “stare” članice Europske unije (15 članica iz 1995.) koje ozbiljno računaju na nuklearnu energiju. Sve ostale planiraju ili potpuni prekid korištenja nuklearne energije ili znatno smanjivanje udjela. Situacija je drugačija među novim članicma (zemlje koje su nekad bile pod komunističkim režimima). (Vidi članak od 9. lipnja 2015.: Nuklearna energija u Europi 2015.-2025.: komunistička prošlost › nuklearna budućnost?

Objavljeno 9. Lipanj 2015.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u nuklearna energija, politika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s