Japan i Tajvan šest godina nakon Fukušime

Šest godina nakon nesreće u kojoj je uništena nuklearna elektrana Fukušima Daići, japanska vlada. na čijem je čelu Shinzo Abe, nastoji ponovo povećati korištenje nuklearne energije Te potaknuti dalji razvoj nuklearne industrije. Nadaju se ne samo gradnji novih reaktore, nego i izvozu. (6 Years After Fukushima: Has Japan Lost Faith in Nuclear Power?)

17-03-11-antinuklearci na TajvanuJavnost izražava snažno nepovjerenje. U istraživanjima javnoga mnijenja, velika većina javnosti je za postepeno ili čak momentalno napuštanje nuklearne energije.

Od 100.000 ljudi, koji su iseljeni nakon nesreće, samo 13% se vratilo u svoje domove, iako su vlasti objavile da je povratak siguran.

Ukupni troškovi nesreće, po zadnjoj procjeni, iznose 22 tisuće milijardi jena (188 milijardi USD). Od toga se 40% odnosi na dekomisiju uništenih rektora, 40% na odštete i 20% na dekontaminaciju pogošenih nastanjenih područja.

Uoči nsereće, Japan je imao 55 operativnih reaktora. Svi su nakon nesreće iskljuečni radi rigidnih provjera. Ukupno 12 reaktora je ili uništeno ili trajno isključeno, tri su operativna [možda još koji u međuvremenu – podatak nije najsvježiji], dva imaju odobrenje i čekaju odobrenje suda za priključenje na mrežu, za 21 reaktor se razmatraju zahtjevi za ponovni start, a za 17 nije podnijet zahtjev.

Potrošnja električne energije je smanjena za oko 10% u odnosu na 2010.. Ostatak potreba da se nadoknadi proizvodnja NE je ponajviše nadoknađen porastom proizvodnje u TE na prirodnih plin, djelomice u TE na ugljen, te u elektranama na obnovljive osim HE, čiji udio raste ali je još skroman.

Problem za budućnost je i 14.000 tona istrošenog nuklearnog goriva, koje je sada većinom uskladišteno u krugovima nuklearni elektrana. Vlada ima pralnove ulaganja u postrojenje za reprocesiranje goriva. Ima također 48 tona izvojenog plutonija, od kojih je 3/4 pohranjeno u Francuskoj i UK. to je dovoljno za izradu 1.200 nuklearnih bombi.

Bivši predsjednik japanske vlade Junichiro Koizumi pozvao je povodom godišnjice na potpuno odustajanje od nuklearne energije.

Povodom šeste godišnjice nesreće, na Tajvanu su odražane masovnoe demonstracije protiv nuklearne energije. Tajvanska je vlada već odlučila o zatvaranju tri postojeće nuklearne elektrane s šest reaktora do 2025..

Udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije 2016. iznosio je samo 4,8%. Vlada računa da će postotak do 2025. porasti na 20%, uz znatno smanjenje korištenja ugljena i povećanja prirodnoga plina.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika, nuklearna energija i označen sa , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s