Energetska dilema: Graditi solarne elektrane ili… solarne elektrane? :-)

Solarne elektrane koje osiguravaju električnu energiju nakon zalaska sunca, uz kompetetivne cijene, postale su realnost na Srednjem Istoku.

ACWA PowerKompanija ACWA Power International iz Saudijske Arabije dobila je ugovor u Dubaiu, vrijedan milijardu USD, za gradnju koncentracijske solarne elektrane (CPS) snage 200 MW, koja će slati u mrežu električnu energiju između četiri sata popodne i deset ujutro. Ugovor je sklopljen na 25 godina, a otkupna cijena isporučene električne energije bit će 9,45 američkih centa po kilovatsatu ¢/kWh.

CSP su termoelektrane: pomoću zrcala koncentriraju solarno zračenje koje zagrijava vodu, koja se pretvara u paru i pogoni parnu turbinu.

Dok je cijena gradnje fotonaponskih solarnih elektrana znatno opala i one su postale najjeftiniji izvor električne energije u subtropskim regijama (do rekordnih 2,45 ¢/kWh!), koncentracijske solarne elektrane (CSP) su znatno skuplje (dosad su cijene bile 15 do 18 ¢/kWh). Sad i njihove cijene padaju, zahvaljujući kineskim proizvođačima opreme (koji su najzaslužniji i za pad cijena FN, pa danas proizvode 80% fotonaponskih solarnih panela u svijetu).

CSP imaju ugrađen kolektor vručeg fluida (otopljene soli, temperature do 490°C), pa mogu preko dana skladištiti energiju za kasnije korištenje. Kombinacija oba tipa može dati stabilan sustav u zemljama pogodne klime; o tome smo pisali ovdje (planovi Saudijske Arabije).

Paddy Padmanathan, CEO kompanije ACWA, kaže da očekuje kako će CSP u roku od 18 mjeseci biti po cijeni ravnopravne termoelektranama na prirodni plin s kombiniranim ciklusom.

Međutim, konkurencija stiže, uz niske cijene FN, s opadajućom cijenom baterija. Jenny Chase iz Bloomberg New Energy Finance (BNEF) kaže da do 2021., kad ova CSE treba biti puštena u pogon, kombinacija fotonaponskih elektrana i baterija može biti jednake cijene, a mnogo je fleksibilnija od solarne termoelektrane.

Tako se međusobno takmiče dvije solarne tehnologije. Padmanathan kaže da danas u svijetu postoje samo dva proizvođača CSP, a ostali su bankrotirali (jer je razvoj u posljednjih 10-15 godina bio sporiji nego što su se nadali). Međutim, sada se bar pet kineskih kompanija priprema ući na tržište.

ACWA gradi slične elektrane u pustinjama u Maroku i Južnoj Africi, gdje po jedna CPS već radi. a još su dvije u Maroku i jedna u SA ugradnji.

http://www.renewableenergyworld.com/articles/2017/07/solar-thermal-plants-aim-to-keep-lights-on-at-night.html

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s