Zeleni u vladi Austrije, Bosanka ministrica pravosuđa

Zelene stranke su u posljednih 25 godina sudjelovale u vladama desetak europskih država. Gotovo uvijek je to bilo u koaliciji sa socijaldemokratima i drugim strankama s lijeve stranke političkog spektra. (Izuzetak je bio u Latviji; Latvijska zelena stranka je u studenome 2019. izbačena iz Europske zelene stranke zbog nepomirljivih ideoloških razlika.) Koalicija zelenih s konzervativcima ima na regionalnim i lokalnim razinama. U njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg Zeleni su “stariji” partner, jer su na izborima osvojili više glasova od CDU (30,3% vs 27,0% na izborima 2016).

Kurz i KoglerSad je u Austriji sklopljen dogovor o koalicijskoj vladi između Austrijske puške stranke (ÖVP) i Zelenih (Die Grünen). Sporazum stranačkih vrhova i ugovor koji obuhvaća skoro 300 stranica odobren je na stranačkoj konvenciji Zelenih u subotu 4. siječnja, potporom 93% delegata; snažan motiv bilo je spriječiti FPÖ da opet uđe u Vladu. Predsjednik stranke Werner Kogler postat će dopredsjednik vlade, a Zeleni će voditi četiri ministarstva (od 15). Nova će vlada biti službeno proglašena u četvrtak, 9. siječnja.

Ovaj zaokret je tim značajniji, jer je raniju koalicijsku vladu, nakon izbora 2017., ÖVP formirao s populističkom desničarskom Slobodarskom strankom (FPÖ). Kad se ta koalicija raspala, zakazani su prijevremeni izbori, održani 27. rujna 2019..

Rezultati su bili trijumf narodnjaka (ÖVP) i njihovog mladog lidera Sebastiana Kurza, te katastrofa “slobodara”: ÖVP je napredovala od 62 mandata na 71 (od 183), a FPÖ, opterećena skandalima (Afera Ibiza), pala s 51 na 20.

Izbori su donijeli i trijumf Zelenih, koji su 2017. ostali ispod praga od 4% i bez mjesta u parlamentu. To je bila posljedica stranačkoga raskola: član Zelenih Peter Pilz je istupio iz stranke nakon svađe o mjestima na listi za parlament, privukao još troje članova federalnog parlamenta iz Zelenih i socijaldemokratske stranke, te osnovao stranku JETZT, koja je osvojila 4,4% glasova i osam mandata. Ali je Pilz uskoro bio prisiljen dati ostavku na svoj parlamentarni mandat zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Sada je JETZ ostala ja 1,87%, a Zeleni su uzletjeli na 13,9% i 26 mandata. To je njihov najbolji rezultat u povijesti. Prvi put su sudjelovali na nacionalnim izborima 1983., ušli u parlament 1986, a jajbolji prethodni rezultat je bio 12,4% glasova i 24 mandaga 2013..

2019 Austrian legislative election

The Greens – The Green Alternative

Donald Tusk, bivši predsjednik vlade Poljske i Europskog vijeća, sadašnji predsjednik Europske pučke stranke (EPP – savez stranaka u kojem su i ÖVP i HDZ), danas ujutro je objavio na twiteru: »Austrijska koalicija je nešto više od pukog taktičkog uspjeha kancelara Sebastiana Kurza. To je važan putokaz za cijelu EPP. Zaštita klime i zaštita našeg planeta su, za nas kršćane, jedanaesta zapovijed. Australija upozorava!«

Po koalicijskom ugovoru, Austrija će do 2030. proizvoditi 100% električne energije iz obnovljivih, a do 2040. će biti ugljično neutralna. Povećati će se porezi za zračni promet i proširiti željeznička mreža.

U ugovoru je ostalo mnogo od tvrdog stava prema imigratima i prema političkom islamizmu iz programa prethodne vlade; ali u vladu ulazi i jedna mlada žena porijeklom iz bosanske muslimanske obitelji. »Uspjeli smo povezati najbolje iz oba svijeta”, rekao je Kurz. »Moguće je štititi klimu i granice.«

U jednoj ranijoj objavi, Tusk je pisao: »Protection, conservation, preservation, these are key words in the political vocabulary of the EPP. This is why the EPP univocally supports Ursula von der Leyen and her Green deal.«

Njemačka kancelarka, demokršćanka Angela Merkel, ušla je u politiku 1990-ih kao ministrica okoliša. Snažni je zagovornik mjera protiv klimatskih promjena; prije tjedan dana, u novogodišnjem govoru rekla je: »Naša će djeca i unuci morati živjeti s posljedicama onoga što danas činimo ili ne činimo. Stoga koristim svoju snagu da osiguram da Njemačka pridonese – ekološki, ekonomski, socijalno – da se klimatske promjene stave pod kontrolu.«

Njemački Zeleni su na posljednjim izborima za Bundestag 2017. osvojili 8,9%, a sada u istraživanjima javnoga mnijenja izvrsno stoje, dobivaju 20-25%, znatno su bolji od SPD a ponekad preteknu čak i CDU/CSU.

Alma ZadicWall Street Journal komentira ovaj brak između konzervativaca kojima su na prvom mjestu (neo)liberalne ekonomske reforme i ljevičara fokusiranih na ekološke politike (koje neminovno traže i državnu potrošnju i intervenciju u slobodno tržište) kao »potez koji može inspirirati slične saveze diljem Europe, gdje etablirane stranke desnog centra žele iskoristiti sve veći interes birača za okoliš u borbi protiv pobuna predvođenih populističkim rivalima«.

Naravno, ima i nezadovoljnika. Prvi komentar uz navedeni status Donalda Tuska: »Austrijska koalicija pokazuje da se ne smije vjerovati EPP-u i sličnim strankam, koje obećavaju da će nastaviti kurs desnog centra, a završavaju u koaliciji s ultralijevom zelenom strankom.«

Dodaje i “teoriju urote”, kakve su omiljene među desničarima: »Kad se radi o Australiji, zašto propagandistički mediji u EU skrivaju činjenicu da su šumski požari namjerno podmetnuti?« U slijedećem pitanu pojašnjava da su požare podmetnuli »eko-teroristi«.

U FPÖ su naravno bijesni. Generalni sekretar FPÖ Christian Hafenecker čak je pozvao predsjednika države Alexandera Van der Bellena da ne prema “strogo objektivnim kriterijima” ne odobri predloženu ministircu pravosuđa, Almu Zadic iz Zelenih; Van der Bellen je također iz Zelenih – na izborima 2016. pobijedio je u drugom krugu kandidata FPÖ. Zadić (članak u Jutarnjem listu 2. siječnja o.g. je meta napada desničara zbog svojeg bosanskog porijekla (rođena u Tuzli 1984., s roditeljima došla u Austriju kao izbjeglica 1994., doktorirala na sveučilištu Columbia u New Yorku) i navodne islamske vjere; po priopćenju iz njene stranke je nereligiozna.

Predsjednica Socijaldemokratske stranke (SPÖ) Pamela Renti-Wagner je optužila Zelene da su »prihvatili program vlade ÖVP-a uz zelenu kamuflažnu boju«. Odbacili su svoje projekte za više socijalne pravde, kao što su viši porezi za bogate i borba protiv siromaštva djece.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u energetika, klimatske promjene, politika, Uncategorized, Zelene stranke u svijetu. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s