Nuklearne elektrane ne mogu se graditi bez snažne državne potpore

Nuklearna energija pridonosi smanjivanju emisija ugljičnoga dioksida. Međutim, uz probleme sigurnosti i druge, problem je skupoća. Ni danas nema šanse da se grade bez financijske podrške vlada – dok je za solarne i vjetroelektane danas to moguće.

Pratim servis vijesti World Nuclear News – WNN Daily . Danas dvije vijesti o tome kako predstavnici nuklearne industrije traže potporu u politikama države, da bi se omogućilo financiranje gradnje. Davno već nema poziva na slobodnu tržišnu utakmicu. (Kako ja nisam neoliberal, ne mislim da je to samo po sebi loše. Ali treba imati u vidu.) Ipak, i danas, prema mom iskustvu (koje ipak nije na reprezentativnom uzorku), zastupnici nuklearne energije u visokoj mjeri podržavaju neoliberalne ideje.

Nuclear Power Plants Expo & Summit in Istanbul, March 2020.

Na slici: Izložba i summit o nuklearnim elektranama u Istambulu, početkom ožujka 2020.

Speech: Policy support needed in global energy debate

Problemi nuklearne energije nisu tehnički, ali za ekspaziju su potrebne političke potpore.

The main challenges facing the nuclear industry are not in the production and delivery of electricity, but in securing the policy support required for it to expand its contribution of sustainable and low-carbon energy. This was the message of Philippe Costes, senior advisor at World Nuclear Assocation, to delegates at the Nuclear Power Plants Expo & Summit in Istanbul this week.

UK industry urges fresh approach to new build funding

Da bi se omogućile investicije, potrebni su »novi, snažni financijski mehanizmi«.

To enable the investment required for large-scale electricity infrastructure, there is an urgent need for the introduction of a new, robust financing mechanism which ensures investor confidence, reduces the cost of capital, and provides very significant value to the consumer.

Meni se ovo osobito “dopada”:

The RAB model – seen as a way of paying for a planned new power station at Sizewell in Suffolk – would reduce the cost of new nuclear power plant projects by having consumers pay upfront through their energy bills.

Cijene će se smanjiniti tako, da država odredi da potrošači plaćaju nove elektane unaprijed u cijeni potrošene struje.

Istina je da se to u biti radilo i radi se i s poticajima za obnovljive, kogeneracije i štednu energije, zbog kojih potrošači plaćaju znatan dodatni porez na svaki potrošeni kilovatsat. Ali to su bili poticaji u razvoj novih tehnologija, a u prvom od navedenih članaka se kao vrlina ističe da su nuklearne elektrane dobro poznata, pouzdana i sigurna tehnologija.

Spominje u člancima i to, da se nuklearne elektrane moraju graditi stalno i masovno, pa da se dobije neko smanjenje troškova, kao što se danas radi u Rusiji i Kini. S obnovljivima je puno jednostavnije.

S druge strane, kako kaže i Greta (da ostanemo direktnije vezani uz topic), problem je nuklearnih elektrana da njihova gradnja traje vrlo dugo, desetak godina od prvih planova do priključka na mrežu a često i dulje. Nisu dakle hitno rješenje.

Nadalje, zastupnici nuklearne energije često spominja istraživanja nove, četvrte generacije nuklearnih reaktora, raznih tehnologija, koji se mogu graditi manjih snaga i modularno, pa su kao izvor električne energije fleksibilniji i lakse se uklapaju u elektroenergetske sustave, a pogotovo one koji se sad razvijaju, s mnogo malih elektrana na obnovljive izvore. Najavljuju da bi se prvi demonstracijska postrojenja mogla pojaviti i prije 2025..

U usporedbi s te dvije konkurentske tehnologije, danas ne izgleda racionalno ulagati u velike i skupe reaktore, koji bi morali raditi 40 godina da se isplate. Ne vjerujem da će ovo lobiranje imati puno uspjeha u zemljama koje već nisu duboko u nuklearnim programima, pa recimo ni u SAD. U slijedećem desetljeću, dalje će se razvijati obnovljivi, padat će cijene baterija i sve će se više graditi baterijska velikih snaga za pohranu energije, možda će se početi koristiti vodik, možda komprimirani zrak, vjerojatno će se sve više graditi toplinske pumpe; zatim, unaprijeđivat će se upravljanje mrežom (“smart grid”), tehnologije i tehnike smanjivanja gubitaka pri proizvodnji, prijenosu, distribuciji i korištenju električne energije idr..

Do 2030. će biti jasnija situacija s nuklearnim reaktorima IV. generacije, pa tko doživi, vodit će dalje diskusije o nastavku energetske tranzicije (Energiewende) do 2050. i dalje.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Nuklearne elektrane ne mogu se graditi bez snažne državne potpore

  1. korisnica napisao:

    nuklearke ne pripadaju u odrzivi izvor energije, svi zaboravljaju na nuklearni otpad koji zavrsava u moru, nema tu ni malo ekologije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s