Europski istraživački centar o FN sustavima (26. rujna 2012.)

Zajednički istraživački centar, znanstvena institucija koja je savjetnik Europske komisije, objavila je izvještaj o situaciji i trendovima u fotonaponskoj industriji. Kratki prikaz na engleskom je ovdje. Cjeloviti izvještaj kao pdf možete skinuti na mrežnom sjedištu Europske komisije.

Ukupni instalirani fotonaponski (FN) kapaciteti u Europi iznose 52 gigawata. Oni mogu pokriti 2 posto potrošnje električne energije. Više od trećine toga instalirano je tijekom 2011. godine. Znatno ispred ostalih su Njemačka i Italija, a slijede Španjolska, Češka, Francuska, Belgija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

FN industrija u Europi u posljednjih 10 godina rasla je prosječno 40% godišnje. Proizvodni troškovi pali su za oko 60%. U svijetu su investicije u solarnu energiju 2011. godine iznosile 98,5 milijardi eura, od čega 2/3 u Europi.

Izazov za europsku industriju su goleme investicije Kine u proizvodnju FN panela, čime se zbog ekonomije obima smanjuju troškovi. Međutim, Europa dominira u proizvodnji opreme za proizvodnju PV panela, te ima koristi od njihovog izvoza u Kinu. [To je možda razlog što EU, kako izgleda, nastupa pomirljivije u optužbi kineskih proizvođača za damping nego SAD, iako je i u EU pokrenuta službena optužba za damping.] Europa još drži primat u istraživanju i razvoju.

Izvještaj ističe da postoje velika područja za dalje inovacije, vezano za energetsku učinkovitost i dizajn u zgradama. FN moduli mogu biti ugrađeni i specifično dizajnirani kao građevni materijal, razvijajući novu “Europsku FN arhitekturu”. To je jedna od ključnih tehnologija za postizanje zgrada s nultim emisijama.

Dodajemo, za lakše razumijevanje ovog razvoja, još neke novije vijesti.

Kinesko rušenje cijena izazvalo je potrese među proizvođačima u cijelom svijetu i niz proizvođača FN sustava u Europi i SAD je propao; jedan prikaz situacije iz perspektive Njemačke. Međutim, prije mjesec dana je velika delegacija njemačke vlade, niz ministara na čelu s kalcelarkom, bilo u Kini i vodilo intenzivne razgovore. Kako izgleda, usprkos konkurenciji, imaju i dosta razloga za usku suradnju.

Prije manje od godinu dana velika je vijest bilo smanjenje cijene panela ispod 1.000 USD po kilowatu vršne snage, a sad je cijena oko 650. Neki izražavaju zabrinutost za mogući pad kvalitete, ali u pozadini je možda samo interes američke industrije.

Proizvođači opreme za proizvodnju FN modula doživjeli su neko vrijeme snažnu ekspanziju, ali sad i oni prolaze fazu stezanja. Među vodeće proizvođače spadaju njemački, oni su izvozili u Kinu, tako da su se i unutar njemačke industrije javili suprutstavljeni interesi.

Kako su kapaciteti za proizvodnju veći od trenutnih mogućnosti izvoza, kineska je vlada znatno povećala plan za instalaciju FN sustava u ovom petogodišnjem planu , na 40 gigawata do 2015. g.

Usprkos propasti nekih proizvođača, ekspanzija instaliranih FN kapaciteta u tijeku je i u SAD, kao i drugdje u Amerikama.

Ukupno gledano, potresi na tržištu, neugodni za pojedine aktere, znak su slabosti, a ne snage ukupne industrije. To je neminovna faza “konsolidacije” u situaciji ekspanzije neke industrije u kapitalističkoj privredi. Klasični je primjer da je na svijetu prije 100 godina bilo više proizvođača automobila nego danas. O tome Maria van der Hoeven, izvršna direktorica Međunarodne energetske agencije (IEA), kaže:

»Obnovljiva energija nastavlja rasti usprkos ekonomskoj krizi i smanjivanju subvencija na ključnim tržištima. (..) Ovaj rast je osobito izražen na izranjajućim i razvijajućim tržištima (emerging and developing markets) izvan OECD-a; očekujemo da će njihov udio rasti. Izrazit je trend zemljopisnog širenja projekata obnovljive energije. (…) S opadajućim troškovima dolazi intenzivnije globalno natjecanje. Rezultirajući potres u industriji svakako će na kraju biti dobar za njeno dugoročno zdravlje. Kompanije koje prežive tekuću konsolidaciju se restrukturiraju i uspješno prelaze sa subvencioniranih tržišta na nove i potencijalno više takmičarske tržišne segmente.«

Sve ovo, potpredjsednik hrvatske Vlade R. Čačić otpisao je kao “pseudoinvesticije”. Instalirani FN kapaciteti u Hrvatskoj ove su godine prešli jedan megawat, idemo prema dva. Imamo desetak krovnih FN sustava vršne snage do 10 kilowata na stambenim zgradama; Italija ih ima više od 300.000.

Objavljeno na blogu 26. rujna 2012.

Vidi također ranije članke:
Novosti na globalnom tržištu obnovljivih izvora energije (20. rujna 2012)
Vjetar – neke novosti o cijenama i politikama (18. kolovoza 2012.)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s