Kratke vijesti

Kratke vijesti objavljujemo svakodnevno na facebook stranici “Ekološka ekonomija”.

Sve tamo objavljene vijesti ovdje su dostupne po mjesecima – pogledajte pomoću skočnog izbornika.

Sve viejsti objavljene od kolovoza 2012. do kraja travnja 2015. dostupne su, kao jedan pdf, dokument, na mrežnom sjedištu scribd.com

Neke vijesti s komentarom prenosimo ovdje na blogu kao poseban tekst, često s proširenjima. Povremeno nekoliko srodnih vijesti grupiramo u jedan zapis, ili pak napraviomo širu analizu, koja se na te vijesti kao izvor oslanja.

Facekooob stranica “Ekološka keonomija” posvećena je vijestima iz područja “ekologija” (shvaćena u širem smislu, uključujući i analizu društva, društvenih odnosa i fenomena, tj. “socijalnu ekologiju”, jer svi su bitni kad analiziramo čovjekov odnos prema prirodnom okolišu) i “ekonomija” (prvenstveno usmjereno na globalni pogled – makroekonomiju i političku ekonomiju).

To je složen, napet odnos između raznih pojava i sustava, mnoštvo fenomena prirode i društva (uključujući “realnu ekonomiju”, koja proizvodi dobra i usluge, pa ovisi o korištenju “realnih”, prirodnih i ljudskih resursa), razapetih između dva pola: prirodnog svijeta, koji nas okružuje (prvenstveno ekosfera, u kojoj živimo) i s druge strane monetarnog sustava, o kojem bitno ovise i kretanja u realnoj ekonomiji (a u srži je novac, koji je nesupstancijalan, nematerijalan, ne-prirodan, pa njegovo kruženje i oplođivanje ne ovisi o ograničenjima realnoga).

Na jednoj facebook stranici, naravno, nećemo se upuštati u složene analize, ali ćemo kroz kratke priloge davati njene djeliće. Sve zajedno moglo bi dati uvid u šire povezanosti.

Objavljujemo kratke vijesti o aktualnim zbivanjima, na osnovu raznih izvora. Svaka objava sadrži samo jednu poveznicu, uz kratki prikaz, te često i komentar. Osim izuzetno, ne prenosimo citate na engleskom jeziku, nego se trudimo oko prijevoda. Obično se ne  ograničavamo samo na to, da prepričamo što se na određenoj poveznici može naći. Komentar je kratak, ali nastojimo da daje bitne nove informacije o povezanosti zbivanja, kratku analizu, ono “u pozadini vijesti”, prikaz šireg konteksta u kojem neku posebnu informaciju treba razumjeti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s