listopad 2012

EEFS 12-10-105 (31. listopada 2012.)

Exciting News About Renewable Energy – MOTHER EARTH NEWS

Treba pročitat. Previše optimistički? Jest, ali opisuje realne mogućnosti. Možda je naš ekonomski sustav onaj, koii nije realan? Mislim, toliko smo povećali produktivnost rada, toliko blaga proizvodimo, REALNO nema nikakvog razloga da bilo tko na svijetu ima nesiguran život a kamoli da gladuje – a ipak smo stalno u krizama i strahovima. Neki stvarno veliki potres može nas pokrenuti, Brown ukazuje kako su SAD u 2SR u par mjeseci preorijentirale ekonomiju na gradnju nečuvenog broja aviona, brodova, tenkova, isto možemo reći za tadašnji SSSR i Ujedinjeno Kraljevstvo. Kaže, kad bi se stvarno zainatili, ne bi bio problem proizvesti svake godine onoliko vjetroagregata kojiliko ih danas u svijetu ukupno ima.

EEFS 12-10-104 (31. listopada 2012.)

Madagascar Oil will start crude production from oil sands in 2013

SAD su od sredine prošlog desetljeća ostvarile spektakularan rast proizvodnje prirodnoga plina iz “nestandardnog izvora”, škriljevaca (shall gas; tradicionalno i puno lakše crpi se iz pješčenjaka). Proizvodnja “nestandardne nafte” u svijetu raste, ali nema još tako spektakularnih postupaka. Ovdje je u razvoju značajan projekt crpljenja nafte iz bitumenoznog pjeska (oil sands). Problem je svih tih postupaka da su znatno skuplji, troše mnogo energije (ovdje je potrebna para) i utjecaj na okoliš je velik.

Jednaki projekt u SAD, u državi mormona.

EEFS 12-10-103 (31. listopada 2012.)

Gazprom plans $38bn Siberian gas project to supply Asia (Russia)

Nedavno smo prenijeli poveznicu da je ruski predsjednik Putin instruirao šefove Gazproma (državne tvrtke za prirodni plin) da se prodaju više ka Aziji umjesto Europe. Naravno da takve vijesti ne bivaju plasirane slučajno. Gazprom ulaže 29 milijardi eura u eksplaoataciju novih plinskih ležišta u istočnome Sibiru i gradnju novog plinovoda do Vladivostoka, odakle će se postojećim plinovodima plin prevoziti u plin i Japan, a u planu je i gradnja novog LCD terminala (terminal za ukapljeni prirodni plin).

EEFS 12-10-102 (31. listopada 2012.)

Supersized Sandy Breaks Climate Silence – The Price of Oil

Obnovljivi izvori energije bili su značajna tema u predsjedničkoj kampanji u SAD, ali klimatske promjene, začudo, nisu. Obami su očito njegovi stratezi sugerirali da ne uvjerava Amerikance kako su klimatske promjene i čovjekov utjecaj na njih realnost, a Romneyu – da ih ne uvjerava kako je to izmišljotina.

SAD su ove godine pogodili rekordne vručine, rekordna suša, rekordni šumski požari i sad i rekordna oluja. Dovoljno, da se u posljednjem tjednu kampanje ta tema spomene?

Handling Hurricane Sandy: Obama’s Moment of Truth – SPIEGEL ONLINE

Politička analiza o tome što će uragan Sandy značiti za predsjedničke izbore.

EEFS 12-10-101 (31. listopada 2012.)

World Environment News – U.N. urges foreign fishing fleets to halt

Ribarstvo u međunarodnim vodama je jedan od žalosnih primjera gdje se nacije ne uspijevaju dogovoriti za ograničenja, iako postoji očiti zajednički interesa da se spriječi prelov, koji može dovesti do katastrofalne promjene ekološke ravnoteže i drastičnog opadaja broja primjeraka vrijednih vrsta i uništenja ribarske industrije. To se dogodilo npr. početkom 1990-ih s ulovom bakalara u sjeverozapadnom Atlantiku. Također, goleme komercijalne flote uništavaju lokalno ribarstvo. To se dogodilo u Somaliji, pa su se neki ljudi, koji više nisu mogli izdržavati ribarstvom, suočeni sa smrću od gladi (doslnovce), okrenuli gusarstvu. (Nije naravno jedini razlog, ali je jedan od njih. “Međunarodnoj zajednici” je pak lakše dogovoriti se uložiti u vojsku, koja će ih ganjati, nego osigurati im drugi način preživljavanja.)

EEFS 12-10-100 (31. listopada 2012.)

Retrofitting of building: a cost-efficiency analysis | Enerdata

Članak o energetskoj obnovi zgrada, na osnovu velike francuske studije. Pisan je s gledišta smanjivanja emisija ugljičnoga dioksida. To se naravno prvenstveno postiže smanjivanjem ukupne potrošnje energije, a zatim oblikom energije koja se koristi za grijanje i druge potrebe. Zgradarstvo je jedno od ključnih područja transformacije energetskoga sustava koji EU promovira. Omogućava ogromne uštede i globalni pad potrošnje energije.

EEFS 12-10-99 (30. listopada 2012)

30-Year-Old Solar Module Performing to Factory Specs

Koliki je životni vijek fotonaponskih panela? U prosjeku oko 30 godina. Učinkovitost s vremenom nešto pada, ali u ovom slučaju, moduli stari 30 godina još uvijek rade prema tvorničkim performansama. Kao da imate računalo toliko staro, ili automobil, koje ste cijelo vrijeme koristili i još su posve ispravni.

EEFS 12-10-98 (30. listopada 2012)

Energy Storage Forum – Conference, Exhibition, News, Solar Energy Storage, Smart Grid Energy Storage

Ekspanzija vjetro i solarni helektrana, između ostaloga, pojačava zahtjeva za učinkovitim sustavima pohrane energije. Šesta svjetka koferencija o tim tehnologijama i metodama održava se u Berlinu u travnju iduće godine.

EEFS 12-10-97 (30. listopada 2012)

China Development Bank Gives Sky Solar $1.6B Loan for Downstream Development

SAD i EU optužile su Kinu da na nepošten (dampinški) način podupire svoje proizvođače FN panela. Bili u pravu ili ne, na svjestkom tržištu, a i u samoj Kini, pojavio se problem prevelikih kapaciteta u odnosu na potražnju. Kineska vlada je nedavno znatno povećala planove za instaliranje FN sustava u samoj Kini, na 40 GW do 2015.. Sada je Kineska razvojna banka prvi put dala znatan kredit, u vrijednosti od 1,6 milijardi američkih dolara, za projekte poticanja potražnje za solarnim sustavima, a ne samo proizvodnje.

EEFS 12-10-96 (30. listopada 2012)

The WTO vs. Ontario: Addressing the Bigger Picture of Trade and Renewable Energy

Stalno prenosimo vijesti o “trgovinskom ratu” koji plamti globalno oko opreme za obnovljive izvore energije, a osobito FN panela, u trokutu EU-Kina-SAD. Očekuje se presuda Svjetske trgovinske organizacije o tužbi Japana i EU protiv kanadske pokrajine Ontario, da u svojim pravilima o primjeni “feed in” poticajne tarife za obnovljive na nelegalan način (protivno odredbama GATT odnosno WTO) favorizira domaće proizvođače. Presuda će imati dalekosežne konzekvence, jer mnoge države u svijetu mogu na isti način biti optužene.

EEFS 12-10-95 (30. listopada 2012)

Mass extinction study provides lessons for modern world

Znanstvenici se danas slažu, da je isčeznuće dinosaurusa prije 65 milijuna godina izazvao udar golemog meteorita. Ova studija, koja analizira mrežu odnosa u prehrambenom lancu u tadašnjem ekosustavu, zaključuje da je u prethodnim milijunima godina na području Sjeverne Amerike ekosustav postao osjetljviji, što je doprinijelo stupnju izumiranja vrsta. Postoji pouka i za nas danas, ništa osobito novo, da promjene koje čovjek unosi, smanjenjem bioraznolikosti, također povećavaju osjetljivost ekosustava na poremećaje. Ipak, nije bitan broj vrsta u nekom ekosustavu sam po sebi, nego njihove funkcije i međuodnosi.

EEFS 12-10-94 (30. listopada 2012)

Počele prijave i upis polaznika u 2. generaciju cjelogodišnje edukacije “Green Building Professiona

Nadajmo se da će barem neki od onih koji završe ovu edukaciju i dobiju cewrtifikatie istovremeno 1.) ostati u Hrvatskoj i 2) imati prilike u praksi primjenjivati ono što su naučili.
Zgradarstvo je jedno od ključnih područja transformacije energetskih sustava, koje nastoji provesti Europska unija do 2050. godine. Potrebe za energijom za grijanje i hlađenje mogu se bitno smanjiti.

EEFS 12-10-93 (30. listopada 2012)

GREENVEST: Nemamo kapacitete za priključiti više od 400 MW OIE

Skup “Greenwest” okupio je sve koji nešto znače u hrvatskoj energetici i mogu na nešto utjecati. Mnogo toplih riječi i dobrih najava. Kako će to biti u praksi, vidjet ćemo.
Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta: “HEP je do sada bio u mnogočemu faktor koji je sprječavao investicije, no polako i tu dolazi do promjena. I sam namjeravam instalirati solarne panele kako bih provjerio da li smanjenje procedure u dva koraka doista olakšava instalaciju.”

EEFS 12-10-92 (29. listopada 2012)

See Nissan’s Wireless Charging With Automatic Parking Location (Video)

Bežično napajanje elektromotora, to zvuči stvarno kao dobra ideja!

EEFS 12-10-91 (29. listopada 2012)

Regulators Still Pushing Hybrid, Electric Warning Sounds For The Blind

Električni motor je u svojem radu mnogo tiši od onoga s unutrašnjim sagorijevanjem. To izgleda kao očita prednost. Ali pojavljuje se i kao problem, jer se pješaci, biciklisti i osobito slijepci ne mogu pouzdati na svoj sluh, da će ih čuti kad se približavaju. U SAD se vodi diskusija o mogućem propisu, da moraju ugraditi generator buke.

EEFS 12-10-90 (29. listopada 2012)

McKibben To Romney: ‘Please Explain Again Why Slowing The Rise Of The Oceans Is Such A Silly Plan?’

Ove godine SAD su pogodile rekordne suše i vručine, a sad se približava najveći uragan u povijesti. Republikanci ipak ponavljaju kako su klimatske promjene i čovjekov utjecaj na njih antiamerička izmišljotina.

EEFS 12-10-89 (29. listopada 2012)

http://planetark.org/wen/66966

Kina je veliki potrošač prirodnoga plina, ali to je tek pet posto ukupne potrošnje primarne energije u Kini (koja je pak po stanovniku na razini Hrvatske i brzo raste). Procjenjuju da će se potrošnja udvostručiti u slijedećih pet godina! Prije nekoliko dana objavili smo vijest da je ruski predsjednik Putin instruirao šefove “Gazproma” da se od europskoga tržišta okrenu ka azijskom. Ranije smo također pisali o tome kako se SAD, zahvaljujući naglom rastu proizvodnje zbog korištenje tehnike frakinga za crpljenje plina iz škriljevaca (shal gas), usprkos rastu domaće potrošnje (uz zatvaranje TE na ugljen), pojavljuju kao mogući budući izvoznik ukapljenog prirodnog plina.

The Ferrari-Red Communists: China at a Crossroads in Shift from World’s Factory to Industrial Power.

Jedna zanimljiva opsežna reportaža, koja dočarava kako stvari funkcioniraju u Kini. Zaposlenik u aparatu partijske propagande postao je poduzetnik i milijarder, našavši tržišnu “nišu” u zadovoljavanju narasle “zelene svijesti” pripadnika kineske više i srednje klase. Planira kupiti 300 kvadratnih kilometara zemlje na Islandu. Kineski “crveni kapitalisti” intenzivno ukažu i kupuju nekretnine u cijelom svijetu. Neki su međutim zabrinuti zbog opadanja stope rasta BDP-a. sada je samo 7,4% godišnje, prava sitnica.

U članku u Spiegel-u se ističe kako Kinezi gledaju u Njemačkoj uzorni model za vlastiti razvoj i važnog partnera. Njemci im uzvraćaju ljubav: prije nekoliko mjeseci, u posjeti Kini bila je delegacija koju je činila otprilike polovica njemačke vlade, sa kancelarkom i oko 9 ministara. Možemo se prisjetiti iz povijesti da je Japan započeo svoj rast kao prva zemlja s neeuropskim stanovništvom koja se samostalno modernizirala i industrijralizirala u posljednjoj četvrtini 19. stoljeća (Kina je tada bila potonula u anarhiju i potpunu potčinjenost europskim imperijalistima). Njihova delagacija bila je u posjetu Europi, intenzivno su istraživali što Europljane čini uspješnim i najviše im se svidio pruski odnosno njemačkim model, koji im je objasnio kancelar Bismark. Današnja Njemačka na sreću je potpuno drugačija.

Kineski spoj komunističkog političkog sustava i kapitalističke privrede nešto je što valjda nitko nije smatrao mogućim prije 20-ak godina, kad je u Europi pao Berlinski zid, a u Beijingu masakrirani demonstranti na Tien An Menu. Ipak, “crveni kapitalisti” vjerojatno nisu bez presedana u povijesti. Velika bogatstva oduvijek su se stvarala prvenstveno zahvaljujući potpori državnih vlasti u ovom ili onom obliku. Bilo bi zanimljivo vidjeti komparativnu analizu suvremenih kineskih bogataša sa “baron robers” u SAD iz gore spomenutog vremena, kad su Japanci primali savjete od Bismarcka.

EEFS 12-10-88 (26. listopada 2012.)

China lowers nuclear newbuilt target by 2015

Nedavno (18. listopada) objavili smo vijest da Kina, glavna uzdanica za ekspanziju nuklearne energije u svijetu, preispituje svoj nuklearni program i ulaže znatna sredstva u poboljšanje sigurnosti.

Današnja vijest: Kina snizuje ciljeve za nuklearnu energiju u tekućem 12. petogodišnjem planu (2011.-2015). Do 2015., bit će odobreni jedino projekti gradnje reaktora na morskoj obali. Time otpadaju tri projekta za ukupno 12.000 MW u unutrašnjosti, koji su bili u pripremi.

Nadanje, Kina će zahtijevati da sve nove NE budu građene s tehnologijom “treće generacije”. Prije Fukušime, bilo je u raznim stupnjevima planiranja 50 reaktora dizajna CPR-1000, razvijenog od ranijeg uvoza iz Francuske, koji je generacija II ili II+. Dva su takva u upotrebi, a 15 u gradnji.

EEFS 12-10-87 (26. listopada 2012.)

Greenhouse gas emission trends and projections in Europe 2012„ – Tracking progress towards Kyoto and

Europska okolišna agencija (EEA) izdala je izvještaj o trendovima i projekcijama emisija stakleničkih plinova (vidi prethodnu vijest). Možete ga preuzeti kao pdf u cjelini ili u dijelovima. Uključena je i Hrvatska.

Kyoto protokol predviđa za Hrvatsku da prosječne godišnje emisije u petogodišnjem razdoblju 2008.-2012. budu 5% ispod onih iz 1990.. Gledajući podatke 2008.-2010.., Hrvatska će ispuniti taj cilj, ali to je zasluga ponajviše pada ekonomske aktivnosti 2009. i rekordne proizvodnje hidroelektrana 2010.. Kako je njihova proizvodnja 2011. bila rekordno niska, po svoj prilici će ukupno biti tijesno.

Po važećoj Strategiji energetskoga razvoja i drugim projekcijama, Hrvatska ne obraća nimalo pažnje na obveze koje je već preuzela kao buduća članica Europske unije do 2020.. Predviđen je znatan rast emisija, dok većina drugih EU zemalja intenzivno radi na daljem smanjivanju. Tako bi naše emisije po stanovniku, ako se projekcije ostvare, mogle već za nekoliko godina postati veće od onih u ekonomski znatno razvijenijim zemljama.

Greenhouse Gas Profile – Croatia

EEFS 12-10-86 (26. listopada 2012.)

UK Reports Major Renewable Energy Advancements in 2012

Članak o obnovljivima u Velikij Britaniji. Ove godine osnovana je Green Investment Bank. Instairani kapaciteti i proizvodnja kopnenih i pučinskih vjetroelektrana, solarnih, biomase, dobro rastu. upsros nekim loklanim prosvjedima protiv vjetroelektrana, 2/3 javnosti daje prednost obnovljivima pred korištenjem plina iz škriljevaca (shale gas), koji se nudi kao alternativa (zamjenom ugljena) ka zadovoljavanju britanskih obveza u smanjivanju emisija ugljičnoga dioskida do 2020..

UK makes biggest EU emissions cuts

Ujedinjeno Kraljevstvo je među članicama EU tijekom 2011. najviše snizilo emisije stakleničkih plinova. Ukupno su ih u odnosu na 1990. smanjili više, nego što su im bile obveze po Kyoto protokolu i dogovoru unutar EU. Od 27 članica, jedino Italija i Španjolska neće ispuniti obveze. BDP Europske unije porastao je za 48% u odnosu na 1990., a emisije stakleničkih plinova opale su 18%.

EEFS 12-10-85 (25. listopada 2012.)

Plan B Updates – 107: The Great Transition, Part I: From Fossil Fuels to Renewable Energy | EPI

Pregledni članak slavnog Lestera Browna o velikoj tranziciji koja se upravo događa u svjetskoj energetici.

EEFS 12-10-84

Tamil Nadu targets 3,000MW solar power by 2015 (India)

Vlada indijske države Tamil Nadu objavila je ambiciozni plan da u slijedeće tri godine ima instalirano 3.000 MW solarnih električnih kapaciteta. Ono što iz hrvatske perspektive treba uočiti, jest da se ne radi o formalnoj proklamaciji, niti ih netko na to tjera, nego o nizu konkretnih policy mjera. (Hrvatski političari i dalje smatraju da su sve te besmislice s obnovljivim izvorima besmislica koju nam nameću birokrati iz Brisla, formalne obveze koje možemo potpisati i zaboraviti, kao što smo na Balkanu navikli. A kad nam zamjere zbog neizvršenih obveza, galamit ćemo protiv terora EU birokracije.)

Kako to, da oni ne shvaćaju ono što “zna” naš PPVRH, da se radi o pseudoinvesticijama tj. bacanju novca? 😦 Ili ono što “znaju” brojni kritičari FN sustava i obnovljivih općenito, da si takve ekscentričnosti mogu priuštiti samo bogataši koji ne znaju što bi s lovom? 😦

Država Tamila nalazi se na krajnjem jugu Indijskog potkontinenta. Površina je 130.000 km2 sa 72 milijuna stanovnika (gustoća naseljenosti 550 stan./km2). Ekonomski je među najrazvijenijim u Indiji. Električnu energiju proizvode iz svih mogućih elektrana. Nedavno su na mrežu priključili dva nuklearna reaktora po 1.000 MW (uz znatno kašnjenje i otpor javnosti), a imaju instalirno 6.000 MW vjetroelektrana.

EEFS 12-10-83 (24. listopada 2012.)

Brod luđaka – Svijet – H-Alter

O izborima u SAD od našeg čovjeka u SAD, Ivice Škorića (1980-ih bio je jedan od osnivača “Omladinskog radija”, danas 101, i ekološki aktivist.) Povremeno smo ovdje donosili vijesti o diskusijama u predizbornoj kampanji u SAD. Energetika je jedno od ključnih pitanja gdje su koncepcije oprečne. Klimatske promjene međutim malo se spominju.

«Možda su, međutim, ovi izbori značajni upravo po tome što, pod pritiskom interneta, blogova, Facebooka i Twittera, tjeraju te dvije buržoaske stranke – koje se često moraju truditi naći razlike između svojih ponuda, kako bi birači imali razloga izaći na izbore – zauzeti jasnije, definiranije i polariziranije pozicije. S jedne strane imamo stranku koja sebe promovira kao zaštitnika zaposlenika, predvođenu bivšim aktivistom, a s druge stranku poslodavaca predvođenu financijerom koji se na privatnim domjencima za prikupljanje novca uopće ne stidi priznati interese koje Amerike zastupa.«

»Životni standard srednje klase – u koju se obje stranke kunu, iako je sasvim drugačije doživljavaju (za Demokrate, srednja klasa su učitelji, liječnici, državni službenici, a za Republikance obrtnici) – srozao se za 40 posto od početka ekonomske krize, dakle tijekom Obamina mandata, kao što Republikanci ne propuštaju primjetiti, ali ne i njegovom zaslugom, što prerijetko čujemo u njegovu obranu. Danas je američka obitelj s dvoje zaposlenih 15 posto siromašnija nego obitelj s jednim hraniteljem prije 40 godina.«

»Prema podacima računovodstvene tvrtke McKinsey, američka elita trenutno drži 21 bilijun dolara (to je 21 pa dvanaest nula: za usporedbu, američki vanjski dug je “samo” 16 bilijuna dolara) na računima u bankama u zemljama u kojima se ne plaća porez, pretežno na otočjima Bermuda i Cayman. Možda bi Obama trebao povući vojsku iz Afganistana i okupirati Bermude i Caymane? Ta bi okupacija znatno manje koštala, a bila bi svakako profitabilnija jer, osim što je dio tog novca ukraden od poreza, to je mrtav novac koji nije reinvestiran u ekonomiju i otvaranje novih radnih mjesta u krizi.«

»Dok Joe Barton, republikanski zastupnik iz Texasa, najveći primatelj novca od naftne industrije u Kongresu, a inače počasni predsjednik Komiteta za energiju i privredu i najpoznatiji po tome što se javno ispričao BP-u za neugodnosti kroz koje je BP prolazio nakon što su zagadili Meksički zaljev naftom i lagali o opsegu istog zagađenja, tvrdi da će vjetrenjače utjecati na povećanje globalnog zagrijavanja tako što će usporiti vjetar, što će samo zagrijati zemlju više, dotle John Shimkus, republikanski zastupnik iz Illinoisa, predsjednik Subkomiteta za okoliš i ekonomiju gorenavedenog Komiteta, kaže da je globalno zagrijavanje van naših ruku jer samo Bog može odlučiti hoće li se zemlja zagrijavati ili hladiti. Radosna vijest je da nas Shimkus tješi da je Bog obećao Noi da neće ponovno poplaviti planetu. S energetskom politikom i politikom zaštite okoliša u rukama takvih zakonodavaca, jasno je zašto su SAD danas na repu napretka. Razumijem da je čitatelju u Hrvatskoj upravo nevjerovatno da takvi ignoranti odlučuju energetsku politiku SAD-a: zato svakako kliknite na linkove i pogledajte video. Zastrašujuće.«

EEFS 12-10-82 (24. listopada 2012.)

World Environment News – Putin tells Russian gas exporters to look east
planetark.org

Prikaz situacije sa proizvodnjom i planovima izvoza prirodnoga plina u Rusiji. Autoritarni predsjednik Vladimir Putin osobno nadgleda to pitanje, jedno od ključnih za rusku ekonomiju. U Europi je korištenje plina brzo raslo tijekom 30-ak godina, a posljednjih nekoliko godina dolazi do stagnacije, te je razvoj potražnje u slijedećim godinama nesiguran. Zato Putin smatra da se više pažnje treba posvetiti rastućem tržištu Azije.

Gas will contribute to 19% of power generation in Germany by 2023

Predviđanja kretanja proizvodnje plina u Njemačkoj. Predviđa se povećanje instaliranih kapaciteta TE na plin, kao i povećanje proizvodnje ali u manjem obimu, tako da bi 2020. radile tek oko 3.000 sati godišnje. Kako je plan da doprinos obnovljivih poraste na 35%, ili čak 40% po prijedlogu koji se sad razmatra, primarna uloga bila bi im uskakat kad VE i FN ne rade.

S druge strane, predviđa se znatno smanjenje korištenja plina u kućanstvima i industriji. Možemo pretpostaviti da je to očekivani rezultat smanjenja potreba kroz poticanje znatno bolje izoliranih kuća (“pasivna kuća”), korištenja toplinskih pumpi, solarnih toplinskih usstava za grijanje vode i dr..

EEFS 12-10-81 (24. listopada 2012.)

NGO Green Home – Montenegro

Malo politike u ovo rano jutro (iz biltena Europske zelene stranke).

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori lijep uspjeh postigla je stranka “Pozitivna Crna Gora”, osnovana u svibnju ove godine. Osvojili su 8,9% glasova i sedam mjesta u parlamentu (od 81). EZS »održava dobre odnose« s ovom strankom, te će sada »tražiti više detalja o njihovom političkom programu, da bi mogli bolje razumjeti njihov pristup i prioritete«.

Predsjednik stranke je Darko Pajović, diplomirani biolog, osnivač i izvršni direktor udruge “Green Home” (od 2000. do danas).

Važna politička vijest iz Njemačke, gdje je stranka “Die Grünen”, osnovana 1980., najsnažnija i najutjecajnija zelena stranka u Europi. U Stuttgartu, glavnom gradu pokrajine (Lander) Baden-Württemberg, kandidat zelenih izabran je za gradonačelnika na direktnim izborima:

Zeleni su na lokalnim izborima 2009. bili najjača stranka s 25,3% glasova. Uvelike to zahvaljuju snažnom otporu građana projektu preuređenja glavne željezničke stanice. Zatim je 2011.. Winfried Kretschmann izabran za predsjednika vlade Baden-Würtenberga, kao prvi zeleni na tako visokom položaju.

Sada su postigli “hat trick”: kandidat zelenih Fritz Kuhn izabran je za gradonačelnika sa 52,9% glasova. On će preuzeti položaj od demokršćana Wolfganga Schustera u siječnju 2013.. Njegova platforma naglašava veću participaciju građana, kozmopolitski Stuttgart i održivi rast kroz ekološku modernizaciju. Zalagat će se za više centara za cjelodnevnu brigu, dobre škole i pristupačne stanove.

EEFS 12-10-80 (23. listopada 2012.)

Hypo banka nudi eko-kredite

“Eko krediti” za gradnju energetski učinkovitih kuća i druga ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore. Kamatne stope valjda niže nego inače u Hrvatskoj.

EEFS 12-10-79  (23. listopada 2012.)

U.S. Coal Exports On Pace To Hit All-Time High

Sjedinjene Američke Države značajan su izvoznik kamenog ugljena. Nakon što je izvoz dugo padao, od 2003. je ponovo u rastu i ove godine bit će dvostruko veći nego 2009.! To je omogućeno velikim rastom korištenja prirodnoga plina za proizvodnju električne energije u SAD (a sada već nezanemarivo i vjetroelektrana). Najviše raste izvoz u istočnu Aziju (Japan, Kina, Južna Koreja i Indija), gdje se očekuje i dalja znatna ekspanzija korištenja ugljena. Za SAD se postavlja problem da kompanije koje kopaju ugljen uživaju brojne subvencije, a izvoze po rastućim tržišnim cijenama.

Treba ipak imati na umu da je ovaj izvoz još uvijek tek nešto više od 10% proizvodnje ugljena u SAD. Kina proizvodi i troši više od polovice svog kamenog ugljena u svijetu, SAD jednu šestinu.

EEFS 12-10-78 (23. listopada 2012.)

Program radionice – Open Access – otvoreni pristup znanstvenim informacijama

U sklopu radionice ” Open Access – otvoreni pristup znanstvenim informacijama”, koja će se odražati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb, 24. listopada 2012. u dvorani D1 u 9.30 sati, bit će predstavljena Hrvatska deklaracija o otvorenom pristupu.

Osim predstavljanja Deklaracije govorit će se i o znanstvenim informacijama kao kritičnoj nacionalnoj infrastrukturi. Dobit ćemo pregled stanja otvorenog pristupa u Hrvatskoj i biti upoznati sa rezultatima istraživanja citatne prednosti otvorenog pristupa. Raspravljat će se i o koracima koje knjižnice trebaju poduzeti kako bi svojim akademskim korisnicima pomogle da što lakše dođu do potrebnih informacija.

Deklaracija – Open Access – otvoreni pristup znanstvenim informacijama

Otvoreni pristup je slobodan, besplatan i neometan mrežni pristup digitalnim znanstvenim informacijama koji omogućava čitanje, pohranjivanje, distribuciju, pretraživanje, dohvaćanje, indeksiranje i/ili drugo zakonito korištenje. Slobodan u ovom kontekstu znači trajno slobodan od bilo kakvih ograničenja i postavljanja uvjeta za pristup i korištenje. U svrhu slobodnog korištenja informacija nužno je jamčiti anonimnost korisnicima informacija.

EEFS 12-10-77 (23. listopada 2012.)

What the Arabs know about energy that Americans don’t

Prekjučer smo objavili nekoliko poveznica o planovima Saudijske Arabije i drugih zemalja zaljeva za elektroenergetsku budućnnost. (Obnovljivi, nuklearke ili kombinacija.) Ovo je jedan komentar s mnogo podataka na tu temu.

EEFS 12-10-76 (23. listopada 2012.)

HROTE, Ograničenje kvote za sunčane elektrane

Prema Tarifnom sustavu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije (NN br.63/2012), Hrvatski operater tržišta električne energije (HROTE) u ovoj godin sklapa ugovore za postorjenja solarnih elektrana integriranih u mrežu do ukupne snage od 10 megavata.

Ta je snaga dostignuta na dan 12. listopada. Sklopljeni su ugovori o otkupu za priključnu snagu od 3,12 MW, a zaprimljeni zahjevi u postupku rješavanja 6,89 megavata.
Za SE koje nisu integrirane u sustav ograničenje je 5 MW, a zasad je sklopljen ugovor za 0,2 i u postupku rješavanja za 1,00 MW.

EEFS 12-10-75 (23. listopada 2012.)

IEA Publications Bookshop

IEA kaže, da zbog velike ovisnosti o uvozu nafte i plina, te često neučinkovite proizvodnje i potrošnje energije, visoki prioritet za energetsku strategiju Ukrajine treba biti smanjivanje potreba. Potencijal za povećanje energetske učinkovitosti u kućanstvima, daljinskom grijanju i industriji je velik.

EEFS 12-10-74 (23. listopada 2012.)

Offsetting global warming: Targeting solar geoengineering to minimize risk and inequality

Solarni bioinženjering: mogući projekti u budućnosti, da se intervencihjama na pojedinim područjima smanji solarno zračenje i umanje učinci globalnog zagrijavanja. Takva masvna intervencija u prirodu, s ciljem da se umanji učinak naših prethodnih intervecnija, s vakako je sporna i treba biti vrlo oprezan.

EEFS 12-10-73 (23. listopada 2012.)

New LNG export terminal project – USA

Vijest zanimljiva za odnose u svjetskoj energetici. Zahvaljujući naglom rastu proizvodnje prirodnoga plina iz škriljevaca (shale gas), SAD se pojavljuju kao izvoznik.

EEFS 12-10-72 (22. listopada 2012.)

World Environment News – U.S. officials to visit Indonesia for palm oil emissions talks

Biogoriva su sporna tema. Ovdje je riječ o palminom ulju, kojeg je Indonezija najveći proizvođač u svijetu. Koliko uopće biogoriva stvarno smanjuju emisije CO2, diskutabilno je, a s druge strane, u Indoneziji postoji intenzivna deforestracija. Američka Environmental Proteciton Agency stopira njihov izvoz u SAD.

EEFS 12-10-71 (22. listopada 2012.)

World Environment News – Chinese government mulls policies to support solar power industry

Kineska vlada optužena je u SAD i Europi da je podupirala proizvođače fotonaponskih panela protivno pravilima WTO (povoljni krediti). Međutm, pad cijena do kojeg je došlo na svjetskom tržištu pogađa i kineske proizvođače.

Tehnološki napredak i pad cijena, iako su još uvijek bile visoke, te zabrinutost zbog klimatskih promjena i isrpljivanja zaliha fosilnih goriva, uz nepopularnost i skupoću nuklearki, potakao je mnoge vlade u svijetu da stimuliraju dalji razvoj garantiranim otkupom uz visoke cijene (feed-in tarife). Tako je instalacija FN sustava postala dobar posao, što je dovelo do nagle ekspanzije proizvodnih kapaciteta. Dalji tehnološki napredak i konkurencija vode do pada cijena. Vlade, prateći zbivanja, smanjuju feen-in tarife. Tržište se naglo smanjuje, kapaciteta za proizvodnju panela ima znatno više od potražnje. Bore se za opstanak rušenjem cijena, u čemu prednjače kineske tvrtke. Ali i one ostaju bez profita.

Kineska vlada je već ranije odlučila pomoći industriji znatno povećavši planiranih instaliranih kapaciteta, na 40 GW do 2015. godine. Sada razrađuju detalje poticajnih mjera.

Još o planovima i realizaciji kineske vlade za instalaciju novih FN sustava.

EEFS 12-10-70 (21. listopada 2012.)

The art of sustainable development

Usprkos desetljećima znanstvenih istraživanja o svemu od zagađivanja zraka od istrebljenja vrsta, pojedinci i pojedinke su spori u djelovanju jer njihovi osjećaji nisu uvučeni. Nijedno ljudsko dostignuće nije ostvareno bez strasti. zato i umjetnost treba biti angažirana u promociji održive razvojne alternative.

EEFS 12-10-69 (21. listopada 2012.)

Saudi Arabia Unveils Plan to be Powered Entirely by Renewable Energy

Saudijska Arabija razmišlja o svojoj strategiji prema električnoj energiji. Danas struju proizvode u elektranama na naftu i plin, a cijena za korisnike je vrlo niska. Ali računaju da im se više isplati naftu i plin izvoziti ili čuvati, a elektrane sagraditi drugačije. Obnovljiva energija, vjetar i sunce, jedan su logični izbor. Prostor i sunce nisu problem, a ni financije.
U viziji buduće “European Super Grid” cijelo područje Jugozapadne Azije (“Bliski istok”) moglo bi biti uključeno, s velikim kapacitetima solarnih elektrana.

Saudis, Emirates push nuclear power plans

Druga mameća solucija je nuklearna energija. SA razmišlja o pokretanju ambicioznog nuklearnog programa, uspostavljajući kontakte o mogućoj suradnji s Francuskom i Kinom. Godine 2010. osnovan je “Centar za atomsku i obnovljivu energiju”. Spominje se plan gradnje 16 reaktora u slijedećih 20 godina, a prvi bi trebao proraditi 2019.

Nuclear Power in Saudi Arabia

Moguća je naravno kombinacija. Spominje se plan gradnje do 2032. g. 17 gigavata nuklearnih elektrana i 40 gigavata solarnih. SA od 2009. intenzivno razmatra strategiju u suradnji s drugih pet država Zaljevskog vijeća suradnje (Kuvajt, Bahrein, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar). Zasad još nisu donesene jasne odluke.

EEFS 12-10-68 (20. listopada 2012.)

Fastest Electric Cars: ‘Green Monster’ Vs. ‘White Zombie’

Portal greencarreports.com ponovo spominje Samoborca Matu Rimca (24) i njegovo “Zeleno čudovište”, najbrži, ili možda ipak tek drugi (ovisno o kategoriji) električni auto na svijetu.

EEFS 12-10-67 (20. listopada 2012.)

World Environment News – Poland sticks to plan to build $15.8 billion nuclear power station

Dok su Litvanci na referendumu znatnom glasovali protiv nove nuklearne elektrane (iako to ne obvezuje vlast), a Njemačka planira zatvoriti sve reaktore do 2022. i intenzivno promovira obnovljive, Poljska planira smanjiti današnju gotovo potpunu ovisnost o termoelektranama na ugljen gradnjom nuklearnih elektrana. Planiraju izgraditi 3.000 MW do 2023. i još toliko do 2030..

Poland will invest €12.5bn in shale gas exploration by 2020

Poljska također planira znatna ulaganja u eksploataciju plina iz škriljevaca (shale gas), koja bi započela 2014.. Time bi smanjila ovisnost o Rusiji, iz koje sada uvozi 2/3 prirodnoga plina.

EEFS 12-10-66A (20. listopada 2012.)

Bulgarian PM Blasts Opposition over NPP Referendum

Neobična je situacija s nuklearnom energijom u Bugarskoj. Vlada desnog centra je zaustavila planove za gradnju nove nuklearne centrale Belene, ali je oporbena Socijalistička stranka prikupila 800.000 potpisa sa zahtjevom za referendum. Potvrđena je valjanost potpisa, predsjednik države održao je konzultacije s političkim strankama te bi parlament trebao uskoro odlučiti o datumu održavanja referenduma.

EEFS 12-10-66 (20. listopada 2012.)

Solar Thermal Holds Steady in Europe

U pozadini spektakularnog rasta FN solarnih sustava za proizvodnju električne energije, solarni uređaji za grijanje i hlađenje imaju relativno skromnu ulogu u Europi. Sada je instalirano 26,3 GW kapaciteta, proizvodnje 18,8 TWh toplinske energije godišnje., što štedi 13 milijuna metričkih tona ugljičnog dioksida.

EEFS 12-10-65 (20. listopada 2012.)

European Commission clears creation of Green Investment Bank (UK)

Europska komisija odobrila je osnivanje Zelene investicijske banke (Green Investment Bank, GIB), koju je zamislila britanska vlada. Komisija je zaključila da je javno financiranje u iznosu od tri milijarde funti (oko 3,7 milijardi eura), donirano od Ujedinjenog Kraljevstva za osnivanje banke koja će investirati u projekte prijateljske za okoliš, u skladu s pravilima EU o državnoj pomoći. GIB će investirati samo u projekte koji ne mogu osigurati dovoljno financiranje na tržištima.

EEFS 12-10-64 (20. listopada 2012.)

100percentrenewables

Europa – sto posto obnovljiva energija do 2050.!

Osam točaka programa:
1) Potpuna primjena Direktive o obnovljivoj energiji iz 2009. u svim zemljama članica.
2) Pravno obvezujući cilj poboljšanja energetske učinkovitosti za barem 20% do 2020.
3) Ukidanje svih subvencija i strukturalnih prednosti za fosilnu i nuklearnu energiju.
4) Financijska potpura za obnovljivu energiju i mjere energetske učinkovitosti.
5) Priznati da je bioenergija ograničeni izvor goriva i osigurati održivost svih oblika njenog korištenja, uključujući jasne kriterije održivost.
6) Prave potpore za Europsku pametnu električnu mrežu.
7) Preusmjeravanje proračuna EU za istraživanje i razvoj, kao i fondova za razvoj i strukturalnih fondova, na priroritete održive energije, tj. energetsku učinkovitost i obnovljivu energiju.
8) Ponuditi trening i obrazovanje za radnu snagu kao i informacije i promotivne kampanje na tržištu.

EEFS 12-10-63 (20. listopada 2012.)

CEI: Ugovoreno samo pet objekata za energetsku obnovu

Europska unija prepoznala je zgradarstvo kao golemi potencijal za smanjivanje potrošnje za energijom (za grijanje i hlađenje). U Zagrebu se u studenome održavaju 6. dani pasivne kuće. Program energetske obnove zgrada javnoga sektora, međutim, u Hrvatskoj se zasad vrlo skromno ostvaruje. Potpisani su ugovori samo za zgrade pet škola u Varaždinu, s jednom slovenksom tvrtkom koja je registrirala podružnicu u Hrvatskoj.
»Hrvatski poduzetnici zasad nisu pokazali naročiti interes, zbog čega je ostalo nerealizirano 25 natječaja. Marčinko to objašnjava strahom od rizika na koji domaći građevinci nisu navikli jer za sudjelovanje na natječaju trebaju uzeti projektanta i projektom jamčiti energetsku učinkovitost zgrade. Osim toga, energetska obnova zgrade isplati se samo ako je cjelovita, odnosno ako se radi o projektu koji objedinjuje obnovu fasade, prozora, rasvjete i sustava grijanja, kaže Marčinko.«

EEFS 12-10-62 (19. listopada 2012.)

180 Solar Panel Manufacturers Could Disappear by 2015

Brojni proizvođači solarnih panela propast će u slijedeće tri godine. Ponajviše u SAD, Kanadi i Europi, ali također i u Kini, gdje su troškovi niži (je li to zbog kršenja pravila WTO od strane kineske vlade, tj. dampinga, još treba dokazati). Kad su od početak prošlog deseteljeća mnoge vlade, slijedeći Njemačku, uvele feed-in tarife, garantirane cijene otkupa, mnogi su poduzetnici u tome vidjeli odličnu priliku i počeli nivestirati. Konkurenecija je dovela do pada cijena, vlade su vidjevši pad cijena počele snižavati garantirane otkupne cijene, to je pojačalo konkurenciju, pojavljuje se višak proizvodnih kapaciteta, cijene se ruše, mnogi otpadaju. Kao što smo već više puta prenosili, tipična pojava u tržišnoj privredi: upravo u industriji koja brzo raste, ima više propasti firmi nego drugdje.

EEFS 12-10-61 (19. listopada 2012.)

4,000 to 5,000 MW New Geothermal for Indonesia by 2015

O geotermalnoj energiji objavili smo tekst 8. listopada (vidi i na blogu “Ekološka ekonomija”), s težištem na Kini i Filipinima. Indonezijska vlada objavila je sad ambiciozne planove gradnje novih geotermalnih elektrana.

Širi članak ovdje na blogu: Geotermalna energija u Kini

EEFS 12-10-60 (19. listopada 2012.)

World Environment News – U.S. trial set in Chevron fraud case against Ecuador lawyers

Kao što se i moglo očekivati, naftni div Chevron neće se pomiriti s porazom i isplatiti odštetu od 18,2 milijarde dolara, koju je odredio sud u Ekvadoru, zbog višedesetljetnog zagađivanja okoliša. Optužili su tužitelje za prevaru i pokrenuli parnicu u SAD.

EEFS 12-10-59 (19. listopada 2012.)

World Environment News – U.S. winter likely to continue hot weather trend

U Europi, na prilazu iz 20. u 21. stoljeća, u mnogim zemljama ekstremne vremenske prilike, naročito poplave u Velikoj Britaniji i sjrednjoj Europi, snažno su utjecali da ljudi i političari počnu upozorenja o dalekosežnim promjenama klime ozbiljno shvaćati. Europska unija postala je najsnažniji faktor u svijetu u borbi za globalne političke mjere za spriječavanje i ublažavanje. (Znanstvenici problem nacionalnih podjela nemaju: svi se slažu, “klimatski konsezus”.) Ova godina moža će predstavljati sličan preokret u SAD, zbog dugotrajne velike vručine i suše, koje se sad i nastavljaju.

Velika većina građana SAD ipak je i ranije vjerovala, da se klimatske promjene događaju. Broj onih koji vjeruju da je čovjek uzrok porastao je sa 46% u ožujku na 54% u rujnu.

Poll: Growing Majority Of Americans Understand The Earth Is Warming And Humans Are The Cause

EEFS 12-10-58 (18. listopada 2012.)

Powering Half the World with Wind by 2030

Dvoje znanstvenika koji se bave globalnom klimomo procjenjuju tehnički potencijal vjetra i ekološki utjecaj. Procjenjuju da je potonji malen, a prvi vrlo veliik. Naravno, ekonomski taj scenario za 2030. nije realističan, ali taj potencijal više nije samo stvar teorije.

EEFS 12-10-57 (18. listopada 2012.)

5 Solar Power Facts that Obama and Romney Did Not Debate

Pet aktualnih činjenica o solarnoj energiji:
1) Solarna djelatnost u SAD i dalje brzo raste
2) Cijene nastavljaju dramatično padati
3) Solarna elektrika stvara radna mjesta
4) Potpore za solar su samo djelić u odnosu na one za ugljen, naftu i plin
5) Solarna je bitni dio energetskog miksa

EEFS 12-10-56 (18. listopada 2012.)

China plans $13bn investment by 2015 to upgrade nuclear security

Kina je glavna uzdanica nuklearne energetike u svijetu. Spektakularni rast potrošnje električne energije posljednji 20 godina bio je baziran na ugljenu, kojeg proizvode u golemim količinama i još i uvoze, tako da na Kinu otpada gotovo polovica svjetske potrošnje kamenog i smeđeg ugljena. Jasno im je da su došli do granice i traže nove puteve. Nuklearna energija trenutno je marginalna (2% potreba), ali planirana je gradnja 100 reaktora u slijedećih 20 godina. Planovi se preispituju nakon nesreće u Fukušimi i najavljeno je znatno ulaganje u poboljšanje sigurnosti.

EEFS 12-10-55 (17. listopada 2012.)

‘You Get What You Pay For’: The Hidden Price of Food from China – SPIEGEL ONLINE

Kina je posljednjih godina postala najveći Europe hranom. I u Hrvatskoj, nigdje više nema domaćeg češnjaka. Ali niske cijene praćene su vrlo problematičnim ekološkim postupcima. Hoće li se Europa na to obazirati više od površne zabrinutosti kad se povremeno pokažu neke zdravstvene posljedice za europskeo stanovništvo?

EEFS 12-10-54 (17. listopada 2012.)

Secretary Vilsack Announces Funding to Improve Electric Service in Rural Communities | USDA Newsroo

Novi obnovljivi izvori energije (što znači, svi obnovljivi minus velike hidroelektrane, iznad 10 MW instalirane snage) doživljavaju vrlo snažnu ekspanziju u svijetu, a danas osobito u zemljama Europske unije. Prenosili smo ovdje i na blogu “Ekološka ekonomija” kako neke zemlje veći postavljaju 100% električne energije iz obnovljivih izvora kao cilj za relativno blisku budućnost (Danska 2035.)..

Protivnici obnovljivih upozoravaju na probleme, koji se javljaju kad raste udio nestalnih i neupravljivih izvora (sunce i vjetar). U pravu su, ali barijera nije neprelazna. Sad, kad je jasno da će se ekspanzija obnovljivih nastaviti, važnije pitanje od točnog udjela pojedinih izvora je cjelina mreže prijenosa i distribucije. Njezina koncepcija bitno se mijenja. Dio odgovora naziva se “smart grid”, pametne mreže. (Kod nas koriste skromniji prevod, “napredne mreže”, nama se čini da treba slijediti original, “smart”).

U SAD, federalno ministastvo poljoprivrede podupire projekte razvoja pametne mreže u ruralnim oblastima sa 134 milijuna USD. Ranije ove godine već su uložili 250 milijuna.

EEFS 12-10-53 (17. listopada 2012.)

UpStarts: Can Rare Earth Replacements Spur A Supply Chain Revolution?

Jedno od ograničenja koje bi se moglo pojaviti intenzivnim razvojem obnovljivih izvora energije su neki rijetki metali koji su nužni u raznim tehnologijama. U ovom članku govori se o rijetkim zemljama (rijetki zemni metali, rijetki metali), elementima koji u periodnom susrtavu slijede iza lantana /ato se nazivaju i lantanidi) ,redni broj 57-71. Članak je pisan iz američke perpsketive – nezgoda je, da veliku većinu danas poznatih komercijalnih zaliha ima Kina. Istražuju se moguće zamjene.

Google daje jedan noviji članak na hrvatskom na tu temu.

Kina pokreće trgovačku platformu za rijetke zemlje

»Kao najveći svjetski proizvođač rijetkih zemljanih metala, Kina sada opskrbljuje više od 90 posto globalne potražnje za metalima rijetkih zemalja, iako njezine rezerve odnose samo 23 posto ukupnih svjetskih rezervi. Metali rijetkih zemalja, skupina od 17 metala, su od vitalnog značaja za proizvodnju high-tech proizvoda u rasponu od pametnih telefona i vjetroelektrana do električnih akumulatora i raketa.«

17 metala, jer se u njih, osim onih 15 lantanida, ubrajaj i skandij (atomski broj 21) i itrij (39), koji spadaju u istu (3.) skupinu u periodnom sustavu elemenata.

EEFS 12-10-52 (17. listopada 2012.)

DONG Energy plans coal-to-biomass switch at 3 plants (Denmark)

DONG Energy, multinacionalna kompanija sa sjedištem u Danskoj (nastala 2006. spajanjem šest kompanija), provest će konverziju tri termoelektrane, ukupnoga kapaciteta gotovo 2000 megavata, s ugljena na biomasu. Kompanija je (u pogonima u Danskoj) 2006. g. trošila šest milijuna tona ugljena godišnje, danas troš četiri, a ovim zahvatima to će biti smanjeno na dva milijuna, što je približno jednako planiranoj potrošnji TE Plomin nakon izgradnje bloka C. DONG Energy ima dugoročni plan da godine 2040. proizvodi 85% sve energije iz obnovljivih izvora. Na blogu “Ekološka ekonomija” objavili smo nedavno članak o energetici Danske: plan je dobivati 100% električne energije iz obnovljivih 2035. godine, a 100% sve energije 2050..

EEFS 12-10-51 (17. listopada 2012.)

“Green European Journal” br. 3, rujan 2012, donosi vrlo zanimljiv tematski blok “S onu stranu rasta / bez rasta”. Pokušaji da se koncepcija “Green New Deal” proširi, radikalizira (a bez fundamentalizma), da se uhvati u koštac s temeljnim pitanjem ekonomskog sustava: mora li rast uvijek biti u središtu briga ekonomske politike? Je li moguć prosperitet bez rasta?

EEFS 12-10-50 (17. listopada 2012.)

Zgodan novi dizajn, mali vjetroagregat od 50 kW nazivne snage. Portabl – nalazi se na pomičnom postolju, ne ukopava se u zemlju. Može se jednostavno polegnuti kad je preveliki vjetar ili je potrebna popravka, umjesto da se radnici penju uz stup. Okreće se, može napraviti pun krug hvatajući promjenljivi vjetar. Navode da ima i neki sustav za pohranu energije. Tvrde da će prosječna cijena proizvodnje električne energije biti ispod 11 US centi po kilowatsatu.

http://cleantechnica.com/2012/10/16/portable-50kw-wind-turbine-unveiled-video/

Portable 50kW Wind Turbine Unveiled (Video)

EEFS 12-10-49 (17. listopada 2012.)

Današnje solarne ćelije (osnovni element FN panela), koje transformiraju fotone sunčevog zračenja u električnu energiju, građene su od polisilikona (glavni element silicij). U SAD su intenzivno ulagali u razvoj konkurentske tehnologije CGIS (bakar-galij-indij-selenid), nadajući se da će postići bitno niže cijene. Međutim, masovna proizvodnja polisilikona u Kini srušila je njihovu cijenu od 500 na 20 USD po kilogramu. Kinezi su zavladali svjetskim tržištem FN panela i sad oni i drugi Azijati kupuju američke tvrtke koje razvijaju CIGS tehnologiju. Ti paneli međutim zasad imaju nižu učinkovistos od polisilikonskih, a i cijena je približno ista: očekuje se da će pasti ispod 60 US centi po watu vršne snage do kraja godine. (Prošle godine prvi put je pala ispod jednog dolara.)

http://planetark.org/wen/66859

World Environment News – Analysis: Asian buyers of solar startups will need cash, patience

Robert Slunjski Evo samo mali komentar na članak….piše se polikristalinični silicij, a ne polisilikon…..Pozdrav
Prije 31 minuta · Sviđa mi se

Zoran Ostric Hvala, prevodio sam s engleskog, nisam bio siguran za prijevod.
Prije 9 minuta · Sviđa mi se

Robert Slunjski Inače polikristalinični silicij je samo temeljni materijal za proizvodnju….kao cement za beton….do prije 5 godina nije ni postojala proizvodnja tog materijala vec se kao materijal uzimao otpad iz proizvodnje čipova i elektronike. Eto od kada su kinezi uskočili sa tvornicama isklučivo tog materijala cijena se spustila za toliko koliko je sada. Moja procjena je da ce cijena još padati do te mjere kad će drugi troškovi koji ulaze u proizvodnju kao (sreberna pasta, kaljeno staklo, aluminjski nosači) postati značajniji……srebro pogotovo je tu kritično… Čak i kada bi cijena silicja bila nula kuna ovi svi drugi troškovi držali bi cijenu modula na 50c/watu (ali to jos moram provjeriti)….

Zoran Ostric Evo još jedan članak danas o cijeni “silikona”, tj. polikristaličnog silicija: http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/10/solar-silicon-to-bottom-as-china-halts-factory-expansion

Solar Silicon to Bottom as China Halts Factory Expansion

EEFS 12-10-48 (17. listopada 2012.)

Europska komisija predložila je kompromisno, umjereno ograničavanje korištenja biogoriva, koja su prije desetak godina promovirana i kao značajan doprinos u samnjivanju ovisnosti o nafti i sprečavanju klimatskih promjena, da bi ubrzo postala na razne načine kontroverzna tema. Sigurno je da će se polemike nastaviti.

http://planetark.org/wen/66861

World Environment News – EU Commission weakens biofuel rule changes: draft

EEFS 12-10-47 (15. listopada 2012.)

Milijarderi braća Koch uložili su 400 milijuna dolara u republikansku predizbornu kampanju za predsjednika i Kongres. U pismu svim svojim zaposlenicima upozoravaju, između ostalog, na razlike u ekonomskim filozofijama, koje se direktno tiču i zaštite okoliša i energetike:
»Ako izaberemo kandidate koji žele potrošiti stotine milijardi posuđenog novca na skupe nove subvencije za nekoliko privilegiranih kumova (cronies), natovariti zakonske terete bez presedana na poduzetnike, spriječiti ili zaustaviti važne nove razvojne projekte, te prekomjerno kočiti slobodno tržište, tada mnogi od naših više od 50.000 zaposlenika u SAD i kooperanata mogu patiti od posljedica, ukiljučujući više cijene benzina, rastuću inflaciju i druge nevolje.«
Komentar na sajtu thinkprogress.org posebno ukazuje na apsurdnost žalbe na “kumove”, te da su i oni sami obilno zarađivali od vladinih subvencija (ali ovisi kojih). Zanuimljivo je pročitati i neke komentare uz članak.

http://thinkprogress.org/climate/2012/10/15/1010581/koch-employee-votes/

Koch Industries Warns 45,000 Employees Of ‘Consequences’ If They Don’t Vote For Republicans

EEFS 12-10-46 (15. listopada 2012.)

U Njemačkoj je puštena u pogon još jedna termoelektrana na ugljen. Međutim, to ne znači da su se okrenuli od obnovljivih – naprotiv, nova tehnološka rješenja podrazumijevaju fleksibilnost, potrebnu za usklađivanje sa proizvodnjom FN i VE.

Boxberg, 15. listopada 2012. – Vattenfall je ovih dana u Saskoj pustio u rad svoju novu elektranu na ugljen. Prilikom puštanja u rad elektrane, ministar predsjednik naglasio je kako je ova elektrana jedan od bitnih čimbenika osiguravanja energetske sigurnosti Saske.
675 MW elektrana Boxberg R kao gorivo će koristiti lokalni mrki ugljen koji će se nabavljati iz obližnjeg rudarskog područja, dok je izgradnja same elektrane stajala nešto manje od milijardu eura.

Stanislaw Tillich, ministar predsjednik Saske, izjavio je kako će mrki ugljen poslužiti kao nadopuna obnovljivim izvorima energije kao što su solarna energija i energija vjetra, a čija proizvodnja varira ovisno o vremenskim uvjetima. Tillich je u izjavi za medije nadodao: “Naš domaći mrki ugljen važan je partner za obnovljive izvore energije budući da on osigurava sigurnost opskrbe.

http://www.croenergo.eu/Nova-675-MW-elektrana-na-ugljen-u-Njemackoj-9578.aspx

Nova 675 MW elektrana na ugljen u Njemačkoj

EEFS 12-10-45 (15. listopada 2012.)

Što se događa s naftom? Prošlogodišnja kriza na svjetskom tržištu je po mišljenju Međunarodne energetske agencije prevladana, pa su prognoze za slijedećih pet godina povoljnije. Možda najvažniji dugoročni trendovi koje treba pratiti su što će se događati u Kini, te hoće li rasti udio nekonvencionalnih izvora na tržištu, kao što se događa s plinom (shale gas, plin iz škriljevaca).

Supply shortfalls – from the Libyan civil war in 2011 and international sanctions on Iran in 2012 to a swathe of unplanned non-OPEC output stoppages – have buffeted the oil market, sending prices near 2008 highs and rekindling debate on the role of speculation in fuelling volatility. There have also been success stories. Growth in North American light, tight oil and non-conventional supply has reached game-changing levels. Iraqi production has scaled new heights, the Libyan production recovery in 2012 defied expectations and Saudi output surged to 30-year highs. On the demand front, the economic recovery has lost momentum. Market share continues to shift from mature to newly industrialised economies, but amid persistent concerns about the health of the former; China, the leading engine of oil demand growth of the last 15 years, is giving signs of slowdown.

Those developments have challenged earlier assumptions and significantly changed the oil market outlook for the next five years.

http://www.iea.org/w/bookshop/add.aspx?id=440

IEA Publications Bookshop

EEFS 12-10-44 (15. listopada 2012.)

Svašta se u svijetu mijenja, očekivano i manje očekivano. Ali da vojska SAD postane lider u promociji obnovljivih izvora energije? 🙂 K tome i prirode i materijala (eliminirati svo zagađivanje vode, uopće ne slati otpad na odlagališta).

http://cleantechnica.com/2012/10/14/army-goes-green-wit-grafenwoehr-net-zero/

From Bush to Obama, U.S. Army Goes Green, then Greener

EEFS 12-10-43 (15. listopada 2012.)

U nastupima političara i javnoj diskusiji o energetici, najviše se pažnje posvećuje električnoj energiji i nafti. Međutim, ogromni potencijali za racionalno trošenje, štednju energije i korištenje obnovljivih izvora postoje u toplinarstvu. Pritom je od velikog značaja kogeneracija: velik broj pogona manjih snaga (nekoliko megavata ili desetaka megavata električne snage), često na obnovljive izvore, koji proizvode električnu i toplinsku energiju (sustavi daljinskog grijanja).

Na blogu “Ekološka ekonomija” nedavno smo objavili prikaz o energetici Danske. U ovom kratkom tekstu navodi se da u toplinarstvu Danske “zelena energija” čini 52%. Na daljinsko grijanje priključeno je 62% kućanstava. Planira se da će do 2035. sto posto toplinske energije za daljinsko grijanje dolaziti iz obnovljivih izvora (kao i 100% električne energije). Osnovni razlog zašto se proizvodnja toplinske energije okreće prema obnovljivim izvorima energije je njihova isplativost.

http://www.eihp.hr/hrvatski/detaljnije.php?id=2606
EIHP: Energetski institut Hrvoje Požar

EEFS 12-10-42 (15. listopada 2012.)

Građani Litve uvjerljivom većinom odbili su gradnju nuklearne elektrene. Pitanje je postavljeno generalno “Slažem se s gradnjom nove nuklearne elektrane u Litvi”, ne odnosi se samo na postojeći projekt NE Visaginas.
Referendum je uspio, jer je glasovala natpolovična većina svih upisanih birača (52%). Od važećih glasački listića, 64,8% je protiv.
Referendum je savjetodavni, zakonski ne obvezuje parlament i vladu. Isti dan su održani parlamentarni izbori. Donošenje konačne odluke o početku gradnje i ranije je bilo planirano tek za 2015..

http://en.wikipedia.org/wiki/Lithuanian_nuclear_power_referendum,_2012

Lithuanian nuclear power referendum, 2012 – Wikipedia, the free encyclopedia

EEFS 12-10-41 (14. listopada 2012.)

Njemački ministar okoliša najavio je plan ograničavanja potpora za energiju vjetra i biomase, kao što je prije nekoliko mjeseci učinjeno s fotonaponskim sektorom (garantirani otkup bit će ukinut kad se dostigne 52 GW instalirane vršne snage). Istovremeno, predlaže da se još pojačaju ciljevi energetske politike za uvođenje obnovljivih. Sada iz nobljivih dobivaju 25% elektrike, aktualni plan za 2020. je 35%, a on predlaže 40%.
Važno je imati na umu i da Nijemci takve stvari rade ozbiljno (kao u ostalom i druge države, u kojima vlade i parlamenti ozbiljno shvaćaju svoj posao). Najavio je nacrt zakona za slijedeći svibanj. To znači da gotovo sigurno neće doći u Bundestag prije izbora slijedeće godine. Na izborima pak, ako sadašnja demokršćansko-liberalna koalicija izgubi, zamijenit će je socijaldemokrati i zeleni, pa je sigurno da se osnovna intencija energetske politike neće mijenjati. Ali vlada se našla pod pritiskom zbog znatnih troškova “energetske revolucije” koju provodi, povećanih Zbog odluke o zatvaranju nuklearki do 2022. Troškove podnose obitelji i mali poduzetnici, dok su veliki energetski intenzivni pogoni pošteđeni. (Cijena elektrike za domaćinstva u Njemačkoj je najviša u Europi osim Danske, a za industriju je u prosjeku.)

http://planetark.org/wen/66814

World Environment News – Germany eyes cap for support for wind power, biomass

EEFS 12-10-40 (14. listopada 2012.)

Manjkavost vjetroagrefata i fotonaponskih panela u proizvodnji električne energije je nestalnost i neupravljivost izvora. (Hidroenergija je također nestalna, ali upravljiva zahvaljujući akumulacijama.) Protivnici obnovljivih to često navode kao da se radi o APSOLUTNOJ prepreci njihovom masovnijem korištenju. Međutim, sustavi pohrane energije postoje i razvijaju se.

Jedan sustav pohrane već smo spomenuli: akumulacijska jezera hidroelektrana. EU intenzivno razmatra ulaganja u veći broj reverzibilnih hidroelektrana (vidi članak na tu temu na blogu “Ekološka ekonomija”), a i u Hrvatskoj postoji projekt gradnje RHE Korita na Cetini, za koju je nedavno rezerviran prostor u Prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije.

Za istraživanja pohrane električne energije u pravom smislu riječi, postoji sajt energystorageforum.com. Šesti svjetski forum na tu temu održava se u Berlinu, travnja iduće godine.

Ujedinjeno kraljevstvo ulaže 20 milijuna funti kroz dva natječaja, za poticaje istraživanjima pohrane električne energije.
http://www.energystorageforum.com/europe/news/uk-power-electricity-storage-systems-20m-fund

UK Powers Up with L20M Electricity Storage Fund

EEFS 12-10-39 (14. listopada 2012.)

Kad se govori o energetici u svjetskim okvirima, Indija se obično svrstava uz Kinu, kao golema zemlja koja se brzo ekonomski razvija i u kojoj brzo raste i potražnja za energijom. Postoji međutim bitna razlika u proporcijama: Indija za Kinom daleko zaostaje u potrošnji energije i električne energije po stanovniku. Gledajući ukupno potrošnju primarne energije, Kina je sasvim blizu Hrvatske (g. 2009., po podacima Svjetske banke, to je 1,7 prema 2,0 tona ekvivalentne nafte po stanovniku), a Indija tek na trećini kineske (0,56 toe). Još je veća razlika kod električne energije (2.631 kWh/stan za Kinu, 571 za Indiju). Ugljen daje 79% elektrike u Kini i 69% u Indiji, nuklearna po 2%, kao i novi obnovljivi izvori (to se odnosi na 2009., ali razvoj je vrlo brz; Indija je pokrenula “National Solar Mision” 2010.). Pritom je ove godine Indija doživjela najveći raspad elektroenergetskog sustava u svijetu, kad je 700 milijuna ljudi ostalo bez struje.

Indija nastoji raznim putevima osigurati dodatne izvore električne energije i osigurati stabilnost sustava. Prenosili smo ranije poveznice o gradnji “Mega ultra” termoelektrana na ugljen, domaći i uvozni, svaka po 4.000 MW. Uvodi i obnovljive – jedna od poveznica, koje smo ranije bili prenijeli, odnosila se na to da su vjetroelektrane, i to manjih snaga od onih na koje smo navikli u Europi, postale tržišno kompetentne u nekim dijelovima Kine.

Dvije indijske institucije objavile su izvještaj o dosadašnjim kretanjima i daljim mogućnostima u razvoju solarne energije. Izvještaj je posvećen solarnim termoelektranama (Concentated Solar Power, CSP), koje su posljednjih nekoliko godina u svijetu u sjeni spektakularnog buma fotonaponskih sustava (PV). Njihova je značajna prednost mogućnost pohranjivanja toplinske energije, tako da elektrana radi i noću.

http://www.nrdc.org/media/2012/121011.asp

NRDC: Press Release – New Report: Concentrated Solar Power Important to Achieving Safer, More Reliable Energy Future

EEFS 12-10-38 (14. listopada 2012.)

Primjer kako se u predsjedničkoj kampanji u SAD spominju obnovljivi izvori energije i električni automobili.

http://www.greencarreports.com/news/1079805_vice-presidential-debate-tesla-escapes-fisker-only-nodded-to

Vice-Presidential Debate: Tesla Escapes, Fisker Only Nodded To

EEFS 12-10-37 (13. listopada 2012.)

Ministarstvo trgovine SAD potvrdilo je odluku o uvođenju visokih carina za fotonaponske ćelije i panele iz Kine. Zemlja načelno odana načelima slobodne trgovine mnogo je brža od EU kad treba zaštititi interese svoje industrije nego EU, koja razmatra optužbu za damping.

Kako ekonomija nikad nije jednostavna i “nacionalni interes” nije nedvosmislen (pogledajte članak “Vjetroelektrane snizuju cijenu električne energije” – odnosi se i na solarne) na blogu “Ekološka ekonomija”), i ovdje postoji sukob interesa i unutar SAD. Jeftini kineski FN paneli, doduše, dovode do stečaja američke proizvođače, ali snažno potiču njihovo postavljenje, što donosi poslove proizvođačima dodatne opreme i montažerima.

Sukob je daleko od kraja. Odluku Ministarstva treba potvrditi U.S. International Trade Commission (ITC), koja će svoju odluku objaviti 7. studenoga. Kina je zadala protuudarac, žalbom Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zbog vladinih subvencija domaćoj industriji u SAD.

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/10/commerce-slams-chinese-cell-modules-with-final-duties

Commerce Slams Chinese Cell & Modules with Final Duties

EEFS 12-10-36 (13. listopada 2012.)

Ono što je prije samo pola godine bilo najavljeno, pa smo i ovdje o tome pisali, sad je sigurno: u Japanu je, zahvaljujući poticajnim mjerama nove vlade, došlo do eksplozivnog rasta investicija u obnovljive izvore električne energije, a osobito solarne.

Od travnja, Japan je na mrežu priključio 885 MW solarnih elektrana. To je rezultat uvođenja feed-in tarifa i subvencija u srpnju. Sada je objavljeno, da je do kraja travnja odobreno još 1.780 MW projekata čiste energije, od čega solarna čini 83% (1.480 MW).

[Osim obujma, treba obratiti pažnju na brzinu realizacije, nakon što je vlada jednom donijela odluku, za razliku od nekih drugih zemalja, recimo Hrvatske, gdje se prvo donese neka načelna odluka, pa i zakon, a onda natenane, godinama, radi na provedbenim odlukama, donošenju pravilnika, administraciji… Zato jer, naravno, u Hrvatskoj vladaoci i dalje promovoranje obnovljivih smatraju gnjavažom koju im nameću iz Brisela.]

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/10/solar-makes-up-83-of-clean-energy-projects-approved-by-japan

Solar Makes Up 83% of Clean Energy Projects Approved by Japan

EEFS 12-10-35 (12. listopada 2012.)

Singapur često spominju kao eldorado slobodnoga tržišta, gdje se država minimalno upleće u tržišne odnose. Što znači da nema uobičajenih velikih subvencija za fosilna goriva niti “socijalne” cijene električne energije. I gle, sajt enerdata.net, ne neki zanesenjaci, javlja: :
http://www.enerdata.net/enerdatauk/press-and-publication/energy-news-001/solar-achieves-grid-parity-singapore_13584.html

Prema lokalnim medijima, solari su postigli konkurentnost na mreži (grid parity) u Singapuru, s troškovima instaliranja i održavanja solarnih panela koji su sada izjednačeni s korištenjem konvencionalne elektrike. Cijene elektrike u Singapuru su među najivšima u jugoistočnoj Aziji, oko 22 US centa po kilovatsatu, dok su cijene solarnih panela dramatično opale u posljednjih nekoliko godina. U Singapuru, cijene su se prepolovile tijekom prošle godine, od 3,2 na 1,6 USD po vatu vršne snage. Solarne instalacije vršne snage između 500 kW i jednog MW sposobne su raditi uz konvencionalnu tarifu.

Solar achieves grid parity in Singapore

EEFS 12-10-34 (11. listopada 2012.)

Jedna analiza na temu kako je “ekonomičnost” sama po sebi bespredmetna tema. Pitanje je: ekonomično ZA KOGA? Ovaj tekst, u okviru intezivnog političkog rata o energiji vjetra koji je aktualan u SAD (hoće li se produljiti važenje “tax credit” federalnih subvencija za vjetroelektrane), pokazuje dve strane problema: vlada daje određeni novac, to rezultira time da ukupne cijene na tržištu padaju (govorimo o SAD, gdje su i najveće električne “utility” na tržištu, to su kompanije koje vode velike sustave, u Europi većinom nacionalne, kao HEP), to je naravno dobro za potrošače, ali padaju profiti utilities! Ako ste bezrezervni pristaša slobodnoga tržišta, naravno, smatrat ćete a priori da se “država ne smije miješati u tržišne odnose”. Ali mora biti transparentno i da to znači biti bezrezervni pristaša kapitalizma, vladavine interesa kapitala nad drugim interesima (ne smijemo dozvoliti da profiti padaju, makar većina ljudi od toga profitira).

http://thinkprogress.org/climate/2012/10/11/991131/how-wind-power-helps-lower-electricity-prices/

How Wind Power Helps Lower Electricity Prices

Taj “problem” da padaju profiti velikih kompanija koje upravljaju sustavima, primijećen je i u Njemačkoj, kad su zahvaljujući feed-in terifama počeli rasti instalirani kapaciteti vjetroelektrana. U Njemačkoj je električna energija znatno više na tržištu, nego recimo u Francuskoj ili Velikoj Britaniji. “Slobodno tržište”, neočekivano, zapravo počinje raditi u korist obnovljivih (vlada doduše intevenira na tržištu, ali tradicionalno u rigidno centraliziranom sustavu kao što je Electricite de France ili HEP, nikakvog tržišta ni nema). A postaju tranaperntni i kapitalistički odnosi.

en.wikipedia.org/wiki/Feed-in_tariff

Detaljnije o ovome u članku na blogu.
https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2012/10/12/vjetroelektrane-snizuju-cijenu-elektricne-energije/

Vjetroelektrane snizuju cijenu električne energije

EEFS 12-10-33 (11. listopada 2012.)

U Litvi se ove nedjelje održava referendum o gradnji nuklearne elektrane. Rezultat je neizvjestan. Litva u energetici gotovo potpuno ovisi o Rusiji i želi se toga osloboditi. Investicija je 7 milijardi eura, u zemlji koja je manja i siromašnija od Hrvatske. Antinuklearnim aktivistima iz Belarusa zabranjen je ulaz u Litvu, kao osobama opasnim za sigurnost države. Belarus također planira gradnju NE na granici s Litvom, a Rusija već gradi NE u Kalinjingradskoj oblasti.

https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2012/10/11/litva-referendum-o-gradnji-nuklearne-elektrane/

Litva: referendum o gradnji nuklearne elektrane

EEFS 12-10-32 (11. listopada 2012.)

Letak njemačke agencije za obnovljivu energiju na engleskom jeziku. Niz zanimljivih podataka. Na prvi pogled izgleda, kad se gledaju goleme brojke investicija, da je država ta, koja je glavni motor “energetke revolucije”. Zapravo više od polovice dolazi od pojedinaca i poljoprivrednika. Također su upečatljive komparacije između današnjih državnih poticaja za obnovljive i poticaja u posljednjih 40 godina za ugljen (355 milijardi eura) i nuklearnu energiju (196 milijardi eura).

Click to access AEE_Flyer__Renewable_Energies-A_Success_Story_sep12.pdf

Više od milijun pojedinaca uključeno je u taj posao. Velik je broj kooperativa (vidi na našem blogu članak “Kooperativna ekonomija – s onu stranu kapitalizma?”), u kojima građani udružuju sredstva za ulaganje u razvoj obnovljivih izvora i druge projekte. U nekim je i ulaganje od 500 eura dovoljno da postanete suvlasnik s pravom glasa.

http://www.renewableenergyworld.com/rea/blog/post/2012/10/germanys-unlikely-revolutionaries?cmpid=SolarNL-Tuesday-October9-2012

Germany’s Unlikely Renewable Energy Revolutionaries

EEFS 12-10-31 (11. listopada 2012.)

Dok su vjetroelektrane na kopnu danas zrela i komercijalna tehnologije, pučinski (off-shore) agregati još su na početku. Znatno su skuplji, ali je i proizvodnja po jedinici snage veća. Europska agencija za energiju vjetra (EWEA) predviđa njihov nagli rast nakon 2020. godine. Naročito se veliki kapaciteti planiraju u Sjevernom moru (North Sea Grid).

http://cleantechnica.com/2012/10/09/7200-mw-wind-project-beginning-development/

7,200 MW Wind Project Beginning Development

EEFS 12-10-30

Znatni kapaciteti elektrana na ugljen u SAD bit će zatvoreni slijedećih godina, zbog pooštrenih propisa o zaštiti okoliša i manje potražnje za električnom energijom nego je bilo predviđano.

http://planetark.org/wen/66770

World Environment News – More US coal plants to retire due to green rules: study

EEFS 12-10-29 (10. listopada 2012.)

Ministar Ujedinjenog kraljevstva za klimatske promjene poziva na otežavanje uvjeta za emisiju stakleničkih plinova i povećanje cilja EU za smanjivanje emisija na 30% do 2020, umjesto sadašnjih 20%. Presjednik vlade se međutim s njim ne slaže.

http://www.guardian.co.uk/environment/2012/oct/08/raise-price-carbon-dioxide-ed-davey

Raise the price of producing carbon dioxide, says Lib Dem minister

EEFS 12-10-28 (10. listopada 2012.)

Piše: Zoran Oštrić

Porez na međunarodne financijske transakcije (“Tobinov porez”, po nobelovcu za ekonomiju koji ga je davno predložio) jedan je od osnovnih mehanizama, koji bi mogao pomoći da se ukrote globalne financijske spekulacije, koje izazivaju “ultranestabilnost” financijskog sustava – financijski baloni koji se mahnito napuhuju i onda pucaju, ostavljajući pusoš u realnoj ekonomiji. Nikakvi ograničavajući mehanizmi ne postoje otkad je, prije 40 godina, odbačena zlatna podloga dolara. Moćnici financijskog kapitala, naravno, na sve načine nastoje spriječiti njegovo uvođenje.

Problem s financijskim sustavom u novčarskoj ekonomiji: “dobar sluga, loš gospodar”. Ne možemo bez sustava koji osigurava kolanje novca, države moraju intervenirati kad se sustav urušava i spašavati ga. Ali, financijaši mahnito trguju jedni s drugima kreirajući financijske “derivate”, povećavaju brojke navodnoga bogatstva mnogo puta preko cifre koja oslikava sva REALNA dobra kojima raspolažemo. Sve su to posve virtualne brojke, ali donose realnu dobit. Mali broj financijskih magnata usmjerava golema sredstva u svoje džepove. Umjesto da novac, kao krv, pogoni cijeli organizam, stvaraju se interni problemi, kao rak, stvaraju suprutni učinak. Nije problem, bar ne glavni, današnjih financijskih kriza što neki potrošači i neke vlade previše troše.

Možda je problem načelno neriješiv, u okviru ovog sustava, kojeg zovemo kapitalizam (kapital je uistinu onaj koji vlada – upravo kapital kao takav, a ne “kapitalisti”). A možda ipak vrijedi probati. Činjenica je da su pokušaji da se sustav zamijeni radikalno drugačijim propali.

http://www.spiegel.de/international/europe/eleven-eu-finance-ministers-agree-to-support-financial-transaction-tax-a-860320.html

EEFS 12-10-27 (9. listopada 2012.)

Svjetska banka objavila je da će nastaviti financirati velike projekte kupovine poljoprivrednog zemljišta, usprkos snažnom pritisku koji je uslijedio nakon izvještaja udruge Oxfam o negativnim učincima koje međunarodne spekulacije zemljištem imaju na zemlje u razvoju.

Mnoge udruge, lokalne zajednice i međuvladine agencije optužuju “predatorsku” jagmu za zemljištem da pridonosi nesigurnosti i rastu cijena hrane. Oxfamov izvještaj zaključuje da je 2000.-2010. dvije trećine svih investicija u poljoprivredu zemalja u razvoju bilo isključivo za izvoz, a na novim površinama veliki investitori uzgajaju usjeve za proizvodnju biogoriva. Nakon velikog skoka cijena hrane 2008., utrostručena su globalna ulaganja u trgovinu poljoprivrednim zemljištem. Investitori ulažu zbog zarade, dakle računaju da će cijene ostati visoke.

Svjetska banka kaže da uvažava Oxfamovu zabrinutost, ali da, financirajući velike investitore koji kupuju zemlju, pomaže razvoju intenzivne poljoprivrede, koja će se razviti na tim područjima, povećati proizvodnju, smanjiti cijene i svima donijeti dobrobit. SB je utrostručila svoja ulaganja u poljoprivredu u posljednjih desetak godina.

http://www.newstimeafrica.com/archives/28619

World Bank rejects call to halt land deals

EEFS 12-10-26 (8. listopada 2012.)

Danas koristimo, ili istražujemo mogućnosti korištenja, samo djelića toplinske energije koja postoji u unutrašnjosti zemlje, onda kad topla voda izbija na površinu. Pravi potencijali su vruče stijene na većim dubinama.

KIneska vlada objavila je procjenu da su kineski geotermalni resursi 860 tisuća milijardi [trilijuna, po anglosaksonskom sustavu, bilijuna po europskom] tona ekvivalentnog ugljena, što je 260.000 puta više od kineske godišnje potrošnje energije. Broj je zasnovan na istraživanjima resursa na dubini od 3.000 do 10.000 metara ispod 287 gradova, 12 taložnih bazena [sedimentary basins] i 2.562 vruća izvora.

Zemlja bi mogla korištenjem tih resursa uštedjeti godišnje 250 milijuna tona ugljena i smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 500 milijuna tona. [Kina je, po http://www.indexmundi.com, godine 2010. potrošila 3,7 milijardi tona ugljena, što je gotovo polovica svjetske potrošnje. U desetljeću 2000.-2010. g. svjetska potrošnja porasla je za 3 milijarde tona, od toga 2,5 milijardi u Kini.]

Geotermalni resursi obilni su u Kini, ali je mogućnost zemlje da ih razvije i koristi još u začetku. SAD imaju najveće geotermalne kapacitete u svijetu i najveću proizvodnju, a slijede Filipini, koji od geotermalne dobivaju skoro 20% energije. [Filipini imaju 95 milijuna stanovnika, BDP tek oko 2.200 USD/stan, potrošnja energije po stanovniku, po podacima Svjetske banke, opada: 2002. je bila 487 kg ekvivalenta nafte po stanovniku, a 2009. samo 424; Hrvatska ima 2.000 i stagnira, a Kina 1.700 uz rast oko 7%/god..] Usprkos golemim rezervama, Kina je tek 19. u svijetu po njihovom korištenju.

http://www.enerdata.net/enerdatauk/press-and-publication/energy-news-001/china-announced-huge-new-estimate-geothermal-resources_13443.html

China announced huge new estimate for geothermal resources

EEFS 12-10-25 (7. listopada 2012.)

Auto koji ide na viski – troši isto gorivo kao i njegov vozač – eto, konačno jedno praktično rješenje! 🙂
Usput saznanjemo da i Škotska planira do 2050. zadovoljavati iz obnovljivih 100% svojih energetskih potreba. I još imaju i “nula otpada” program.

http://www.bloomberg.com/news/2012-10-04/whisky-to-fuel-cars-as-professor-drives-recycling-plan.html

Whisky to Fuel Cars as Professor Drives Recycling Plan

EEFS 12-10-24 (6. listopada 2012.)

Problemi što se električna energija teško skladišti nekad nisu bili bitni. Danas postaju važan ograničavajući faktor kod ekspanzije vjetro i solarnih centrala, izvora koji su nestalni i neupravljivi. Baterije međutim ipak napreduju. Ovdje je primjer jednog “inteligentnog” skladišta energije, u luksuznoj kući, svakako danas nije dostupno običnom puku, ali tehnologija je koja se razvija. Sustav omogućava potrošačima (upraviteljima zgrade) smanjivanje troškova za elektriku, skladištenjem energije u doba smanjene potrošnje i niskih tarifa.
»Inteligentno skladištenje energije je izranjajuća tehnologija (…) Od dana Edisona Tesle i Westinghousea (…) elektrika je tekla kroz mrežu u jednom smjeru: centralno proizvedena, prenesena na veliku udaljenost i zatim distribuirana unutar grada potrošačima. Ali otada su se zahjevi za energijom promijenili. (…) Da budemo fer prema elektroprivrednim poduzećima, novi izazovi traže od njih da razmišljaju drugačije« (a nisu za to stimulirani postojećim odnosima)

http://m.prnewswire.com/news-releases/barclay-tower-becomes-worlds-first-intelligent-energy-storage-powered-high-rise-172509851.html

Barclay Tower Becomes World’s First Intelligent Energy Storage Powered High Rise — NEW YORK, Oct. 3

Tekst o “vremenoskom pomaku”, tj. skladištenju električne energije u kućanstvima, kao dijelu budućeg elektroenergetskog sustava u Europi.
http://www.obnovljivi.com/aktualno/1591-da-li-je-vremenski-pomak-proizvodnje-iz-fotonapona-buducnost-nakon-poticaja

EEFS 12-10-23 (6. listopada 2012.)

Zanimljiv američki komentar danskog videa koji propagira vožnju autobusom.

http://cleantechnica.com/2012/10/05/awesome-bus-ad-reinventing-points-of-view-on-bus-travel-saturday-night-live-style/

wesome Bus Ad, Reinventing Points of View on Bus Travel (Saturday Night Live Style)
cleantechnica.com

Kad smo već kod Danske: princeza prijestolonasljednica vozi teretni tricikl. Kažu da je obiteljski – koristio ga je njen tata, također prijestolonasljednik, da vozi djecu u vrtić. 🙂

http://cleantechnica.com/2012/07/05/denmark-crown-princess-caught-on-a-cargo-bike-picture/

Denmark Crown Princess Caught on a Cargo Bike (Picture)

EEFS 12-10-22 (6. listopada 2012.)

Kooperative (zadruge) oblik su udruživanja rada, koji djeluje na anti-kapitalističkim načelima u kapitalističkom (ili barem tržišnom) okruženju. Dobro funkcioniraju i u najrazvijenijim zemljama. Mnoge tvornice u SAD u vlasništvu su zaposlenih, u nama susjednoj Austriji ponose se svojim učinkovitim poljoprivrednim zadrugama. U Hrvatskoj su potpuno zanemarene.

Pojam “Tragedy of Commons” razvijen je u teoriji igara za tezu da se kolektiv nikako neće moći dogovoriti o optimalnom korištenju zajedničkih dobara na dobrobit svih, pa je najbolje sve privatizirati. Nobelovka za ekonomiju Elinor Ostrom pokazala je, kroz niz konkretnih primjera dilje msvijeta koje je proučavala i kroz matematičke modele, da teza nije ispravna.

Jugoslavenski sustav samoupravnog socijalizma želio je na tim načelima organiziran cjelovitu privrednu (svaka socijalistička republika unutar SFRJ bila je načelno jedna velika kooperativa). Zagrizlo se previše, i u praksi faktički je upravljala partija, odnosno krugovim moći unutar nje (“crony socialism”). Tako je stvar propala, a s njom nažalost i svaki duh solidarnosti i suradnje. (Pa recimo naši seljaci ne mogu dogovoriti ni elementarno očito korisne oblike suradnje, i zato ih lako uništavaju grofovi poput Todorića.)

Prof. Gar Alperovitz autor je niza knjiga na tu temu, između ostalih “America Beyond Capitalism” (2004). Ovdje je njegov govor (video, 67 min) na godišnjem zasjedanju National Cooperative Businesss Association SAD.

http://www.yesmagazine.org/new-economy/gar-alperovitz-on-cooperative-economy-Ill-bet-my-life-on-it

Gar Alperovitz on Cooperative Economy: “I’ll Bet My Life on It

Na mrežnom sjedištu Gara Alperovitza možete, među inim, pročiitati dulji tekst “If You Don’t Like Capitalism, and You Don’t Like Socialism, What Do You Want?”, koju je napisao sa Steveom Dubbom.

http://www.garalperovitz.com/

Članak na blogu “Ekološka ekonomija”, uz dodatne podatke i komentare.
https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2012/10/06/kooperativna-ekonomija-s-onu-stranu-kapitalizma/

Kooperativna ekonomija: s onu stranu kapitalizma?

EEFS 12-10-22 (5. listopada 2012.)

Danas je komesar za energiju EU službeno predstavio izvještaj o preispitivanju sigurnosti nuklearnih reaktora, čiji su rezultati procurili u javnost prošloga tjedna.

http://planetark.org/wen/66754

World Environment News – Nuclear operators must act now on safety: EU

EEFS 12-10-21 (5. listopada 2012.)

Razvoj tehnologije hidrauličkog prelamanja (Hydraulic fracturing, fracking) omogućio je tijekom proteklih desetak godina brzu ekspanziju crpljenja plina iz nestandardnih nalazišta (škriljevci – shale gas). Tehnologija izaziva velike kontroverze zbog utjecaja na okoliš. Njemačka ima znatna ležišta koja bi se mogla koristiti, te sad preispituje opravdanost zahvata.
http://www.spiegel.de/international/business/safety-worries-lead-germany-to-shun-fracking-for-natural-gas-a-859446.html

Fear of Fracking: Germany Balks on Natural Gas Bonanza – SPIEGEL ONLINE

Europski lobi za korištenje nekonvencionalnog plina.
http://www.europeunconventionalgas.org/

Europe Unconventional Gas – Home of unconventional gas in Europe

EEFS-12-10-20 (5. listopada 2012.)

Internationa Energy Agency, Efficient Electrical End-Use Equipment programme (4E IA), objavio je izvještaj “Research Overview of Technology-Forcing Standards for Energy Efficiency”. »Energetska učinkovistost smatra se bitnom za nastavak ekonomskog i društvenog razvoja nacija. Dok je trenutni godišnji nivo unapređenja učinkovitosti tek malo iznad 1%, trebao bi biti oko 3 do 5% da bi se znatno smanjilo korištenje energije i zadovoljili trenutne i buduće globalne obveze o emisijama stakleničkih plinova (zasnovano na projekcijama IPCC i IEA o ugljiku i energiji). Energetska učinkovitost može osigurati mnoge uštede uz niske ili negativne troškove za društvo.«

Izvještaj govori o Tehnology-Forcing Standards (TFS), policy mjerama koje promoviraju tehnologije koje danas nisu pristupačne na tržištu, preskupe su, zahtijevaju inovacije te trebaju biti širene na tržištu kroz mjere vlade, koje uključuju i najave budućih propisa. Izvještaj analizira dosadašnja iskustva, predlaže moguće ciljeve za buduće standarde za električne aparate u kućanstvu: osvjetljenje, televizore, bojlere, klima uređaje i hladnjake, te daje druge preporuke za državne politike.

Click to access 4E_TFS_Report_public_final.pdf

Prevod teksta o clean energy technologies na mrežnom sjedištu IEA:

IEA vjeruje da svijet treba revoluciju čiste energije da bi prekinuo zavisnost o fosilnim gorivima. Takva revolucija može osigurati globalnu energetsku sigurnost, doprinijeti trajnom ekonomskom rastu i uhvatiti se u koštac s okolišnim izazovima kao što su klimatske prmjene. Ona može prekinuti dugotrajnu povezanost između ekonomskog rasta i emisija ugljičnog dioksida. Ali da bi uspjela, mora biti istinski globalnog zahvata.

Iako je posljednjih godina postignuti impresivni napredak u razvoju čistih energetskih tehnologija, priče o uspjesima zasjenjene su rastućom potražnjom za fosilnim gorivima, koja ograničava uvođenje tih tehnologija. Ugljen je zadovoljavao 47% novih potreba za električnom energijom od početka stoljeća, zasjenjujući napore na čistoj energiji u istom periodu, koji uključuju poboljšanu primjenu mjera energetske učinkovitosti i brz rast korištenja obnovljivih izvora energije.

Istraživanja i analize IEA o tehnologijama čiste energije, koje uključuju obnovljivu energiju, električna vozila, nuklearnu energiju i biogoriva, fokusiraju se na puteve da se znatno pojača potrašnja i uvođenje, tako da se postigne revolucija čiste energije.

http://www.iea.org/topics/cleanenergytechnologies/

IEA – Clean energy technologies

EEFS-12-10-19 (5. listopada 2012.)

Članak donosi pregled kretanja u proizvodnji električne nergije u Njemačkoj 1990.-2011.. g. Date su osnovne brojke, pokazani trendovi, priloženi jednostavni grafikoni. (Date su poveznice na izvorne podatke njemačke Radne grupe za energetsku bilancu, Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen.)

Proizvodnja elektrike u 21 godinu porasla je za skromnih 12% (uz pad od 3% 2007.-2011.), s 550 na 615 TWh. Pritom je nakon 2003. Njemačka neto izvoznik. Štednja energije bitan je dio njemačke energetske politike.

Udio ugljena pao je s 56,7% na 43,5%. Više je pala proizvodnja iz kamenog ugljena nego iz smeđeg. Prema podacima Fraunhofer Institute, koji objavljuje mjesečne izvještaje, proizvodnja iz ugljena porasla je u prvoj polovici ove godine. (Ranije smo prenijeli neke poveznice, a detaljnije ćemo obraditi temu u jednom članku na blogu “Ekološka ekonomija”. Moguće je da dolazi do određenog povratka ugljenu, ne na račun obnovljivih nego plina i nuklearki.)

Proizvodnja iz nuklearnih elektrana opala je već od 2006.. Dva reaktora isključena su ranije , a daljih osam nakon nesreće u Fukušimi prošle godine. Maksimalna proizvodnja bila je 170 TWh, a 2011. bila je 110 TWh. Njemačka je odlučila sve reaktore zatvoriti do 2022. g.

Obnovljivi su porasli s 3,6% (isključivo hidroelektrane) na 19,9% (vjetar, biomasa, sunce), odnosno u ukupnoj proizvodnji s 20 na 120 TWh. Oni danas daju više električne energije nego nuklearke ili plin.

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/10/german-coal-fired-generation-of-electricity-falls-while-renewable-generation-rises?cmpid=WNL-Friday-October5-2012

German Coal-Fired Generation of Electricity Falls While Renewable Generation Rises

Članak na našem blogu iz lipnja:
https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2012/06/28/njemacka-elektroprivreda-rast-obnovljivih-ugrozava-klasicne-termoelektrane/

Njemačka elektroprivreda: rast obnovljivih ugrožava klasične termoelektrane

EEFS-12-10-18 (5. listopada 2012.)

Prethodna poveznica je o jednom od globalnih trgovinskih ratova, vezanim uz ekologiju i energetiku. Često smo pak prenosli poveznice na tekstove o trgovinskom ratu oko solarnih panela. Kina je dramatično srušila cijene u posljednje tri godine, što je rezultiralo optužbama za danping u SAD i EU. Vlada sad je već poduzela kaznene mjere prema kineskom proizvođačima, u SAD je postupak u tijeku.
Donosimo dvije poveznice o oprečnim mišljenjima o tome u SAD. Prvi je stav proizvođača. Kažu da im Kina nanosi štetu nepoštenom konkurencijom, te pred International Trade Commission brene opravdanost mjera koje je vlada poduzela. To je bila i jedna od tema TV sučeljavanja predsjedničkih kandidata.

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/10/solarworld-says-unfair-china-policies-rate-import-penalties?cmpid=WNL-Friday-October5-2012

SolarWorld Says Unfair China Policies Rate Import Penalties

Ekološka ekonomija Ali postoji i druga strana medalje. Paneli su samo manji dio ukupnih troškova (približno između trećine i polovine). Kad se ugrađuju, ostala oprema i rad plaćaju se u SAD. Rušenje cijena panela vodi do ekspanzije interesa da se ugrađuju, i tako postoje američke kompanije koje napreduju i otvaraju se nova radna mjesta.
http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/10/case-companies-rail-against-china-trade-war?cmpid=WNL-Friday-October5-2012

CASE Companies Rail Against China "Trade War"

Komentar na istu temu, s tezom da su zaštiten carine koje je američka vlada uvela beksorisne i štetne. Kineski proizvođači danas su multinacionalne kompanije, s pogonima u više države, te su svoje panele nastavili izvoziti u SAD kao navodno tajlandski proizvod. U komentarima pač možemo čitati kako je ovo stav proizvođača opreme za proizvodnju panela, koji izvoze u Kinu i imaju od toga korist. Isti je slučaj u Njemačkoj. A najveći proizvođač panela u SAD, koji je najviše lobirao protiv nelojalne kineske konkurencije, u njemačkom je vlasništvu.
http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/10/solar-panel-tariffs-no-benefit-only-problems?cmpid=SolarNL-Thursday-October4-2012

Solar Panel Tariffs – No Benefit, Only Problems

EEFS-12-10-17 (5. listopada 2012.)

Trgovinski rat između EU i SAD oko primjene mehanizma trgovine stakleničkim plinovima na zračni promet. SAD i dalje odbijaju većinu međunarodnih inicijativa za sprečavanje klmatskih promjena. I jedni i drugi sad udvaraju trećem velikom igraču, Kini.

http://www.croenergo.eu/Sukob-oko-trgovine-ispusnim-plinovima-9416.aspx

Sukob oko trgovine ispušnim plinovima

EEFS-12-10-16 (4. listopada 2012.)

zvještaj Europske komisije o provjeri sigurnosti europskih nuklearnih reaktora službeno će biti objavljen danas. Obuhvaćeno je 68 nuklearnih elektrana sa 134 reaktora. Provjera je uključila NE u 14 država članica koje ih imaju i Litvaniji koja je svoju NE isključila (ali planira gradnju nove, u suradnji s Estonijom i Latvijom), te Švicarsku i Ukrajinu. Procjena je da će trebati uložiti 10-25 milijardi eura u dodatne mjere.

Slijedeće godine Komisija će predložiti nove propise, uključujući osiguranje i obveze za potencijalne žrtve nesreća. Za 111 reaktora, više od 100.000 ljudi živi u krugu od 30 km. Problem je da su štete kod nesreća kao što je Černobilj ili Fukušima tako goleme, da nijedna osiguravateljska kuća ne može preuzeti obvezu da to pokrije.

Greenpeace smatra da je provjera bila suviše površna i smatra da sve NE Trebaju biti isključene, ili bar neke koje su se pokazale osobito rizičnim.

U Španjolskoj i Njemačkoj na snazi su odluke o postepenom napuštanju nuklearne energije (zatvarajući postojeće kad istekne određeni rok i ne gradeći nove). Ista odluka sad je predložena u Švicarskoj. U Francuskoj se razmatra mogućnost smanjivanja broja reaktora do 2025 (isključenjem starih bez gradnje novih). Švedska je 1980-ih bila donijela istu odluku, ali ju je 2009. poništila. Austrija i Italija zatvorile su postojeće reaktore prije roka nakon odluka na referendumu.

http://planetark.org/wen/66723

World Environment News – EU nuclear reactors need 10-25 billion euros safety spend

EEFS-12-10-15 (4. listopada 2012.)

Jedna od tema koju u aktualnoj predsjedničkoj kampanji u SAD koriste republikanci protiv aktualne demokratske administracije jest prošlogodišnja propast kompanije za sunčevu energiju Solyndra, koja je dobila 535 milijuna dolara od federalne vlade u obliku garancija za kredite. Iako je razumljivo da se takav slučaj istražuje, politički ga nastaoje iskoristiti kao generalni argument protiv svih vladinih subvencija i protiv svih tehnologija obnovljih izvora energije. Na ovoj poveznici možete vidjeti vrlo upećatljiv dijagram koji daje neke komparacije o stvarnoj veličini tog problema. Navedene su i poveznice na izvore raznih podataka koji su uspoređeni.

phttp://thinkprogress.org/climate/2012/10/01/936141/graphic-the-solyndra-hypocrisy-illustrated/

Graphic: The Solyndra Hypocrisy Illustrated

Treba upozoriti da se suma od 770 milijardi USD godišnje subvencija za fosilne izvore odnosi na cijeli svijet, dok je 700 milijardi za spašavanje bankarskog sustava nakon 2008. suma samo za SAD – za svijet je nekoliko puta veća.

http://www.washingtonpost.com/blogs/ezra-klein/post/why-775-billion-in-fossil-fuel-subsidies-are-hardto-scrap/2012/06/18/gJQABaQUlV_blog.html

EEFS-12-10-14 (4. listopada 2012.)

Bitan utjecaj povećanja prosječne temperature na Zemlji je znatno povećanje svih ekstremnih vremenskih događaja – valova velikih vrućina (ali može biti i hladnoća zimi), suša (ali i poplava na drugom mjestu!), šumskih požara, orkana. Sve to, kombinirano, pogodilo je SAD ove godine. Novi izvještaj ukazuje na povezanost tih događaja, koji Amerikance zabrinjavaju, s čovjekovom emisijom stakleničkih plinova. Tema je važna u američkoj predsjedničkoj kampanji, jer republikanci uglavnom još uvijek stoje na strani poricatelja (denials), zastupajući interese industrije fosilnih goriva i brojnih drugih, s njima povezanih.

http://grist.org/climate-energy/deadly-connection-new-report-on-extreme-weather-and-climate-change/

Deadly connection: New report on extreme weather and climate change

EEFS-12-10-13 (4. listopada 2012.)

Redovno prenosimo vijesti o razvoju električnih automobila. Iako Tesla Motors ima određenih problema s kašnjenjem u redovnoj proizvodnji Modela S, razvijaju također i infrastrukturu, posebno namijenjenu njihovim vozilima. Na kalifornijskim autoputovima, između Los Angelosa i San Francisca, postavljene su stanice za punjenje baterija, povezane sa solarnim elektranama. Baterija kapaciteta 85 kWh može se napuniti za 30 minuta. To je dovoljno za tri sata vožnje brzinom do 60 milja (100 km) na sat. Otvoreno je prvih šest stranica, a planira se 100 do 2015.

http://www.renewableenergyworld.com/rea/blog/post/2012/09/teslas-solar-powered-ev-charging-stations?cmpid=SolarNL-Tuesday-October2-2012

A Quick Look at Tesla’s Solar-Powered EV Charging Stations

EEFS-12-10-12 (4. listopada 2012.)

Feed-in tarifs (FIT, garantirane cijene otkupa i obavezan otkup za struju proizvedenu u nekom postrojenju, na određen broj godina) pokazale su se jednostavnom i učinkovitim sredstvom poticanja obnovljivih izvora energije (OIE). Ove godine uveo ih je i Japan, s visokim cijenama otkupa, čemu je slijedila i odluka o postepenom napuštanju nuklearne energije. Po najavama, FIT će dovesti do eksplozivnog rasta kapaciteta, kao što se dogodilo s fotonaponskim sustavima (PV, FN) u Njemačkoj i Italiji u posljednjih nekoliko godina. Oni koji prvi krenu, najviše profitiraju jer se s vremenom FIT uvijek smanjuju. Bloomberg New Energy Finance prognozira da će se investicije u OIE ove godine udvostručiti (s 8,6 na 17,1 milijardi USD).

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2012/10/japans-agressive-fit-already-unlocking-gigwatts-of-wind-and-solar-power

Japan’s Agressive FIT Already Unlocking Gigawatts of Wind and Solar Power

EEFS-12-10-11 (3. listopada 2012.)

Bloger HLAD piše na pollitika.com:
Na prošlotjednom Renewable Energy Finance Forum u San Franciscu dogodila se zanimljiva stvar. Predstavnici American Gas Association su na svojoj panel diskusiji pružili ruku pomirenja obnovljivim izvorima, iako su do tada plin i obnovljivi izvori uvijek bili neprijatelji.
Zastupnici obnovljivih izvora su ostali skeptični, jer sumnjaju da im gas-lobby uvlači trojanskog konja s niskim cijenama shale gasa. Vjetar, sunce i plin mogu ići ruku pod ruku, jer narednih 20 godina sigurno neće biti obnovljivih izvora za pokriće baznih opterećenja, a to znači da je mix vjetra, sunca, prirodnog plina i LNG-a moguć i atraktivan.

http://gigaom.com/cleantech/why-the-natural-gas-lobby-is-wooing-the-clea…

Kako su vjetar i sunce nestalni i neupravljivi sustavi, potrebne su fleksibilne elektrane za stabilnost sustava, a tu su TE na plin optimalne. Problem u SAD je masovno korištenje tehnike frakinga, koja je omogućila korištenje plina iz škriljevaca (shall gas), ali izaziva zabrinutost i otpor okolišara.

Why the natural gas lobby is wooing the clean power industry

EEFS-12-10-10 (3. listopada 2012.)

Federalno vijeće Švicarske uputilo je na javnu raspravu prvi nacrt mjera, koje će biti dio energetske strategije do 2050.. Predložen je cilj da se potrošnja primarne energije po stanovniku smanji za 35% do 2035. g. u odnosu na 2000., nizom mjera u zgradarstvu, prometu i industriji. [Švicarska je 2000., po podacima Svjetske banke, trošila 3.481 kg ekvivalenta nafte po stanovniku. Minus 35% činilo bi 2.263. Hrvatska 2009. ima 1985.]

U električnoj energiji, hidroenergija koja danas pokriva 54% (36 TWh/god.) malo bi porasla. Ostali obnovljivi bi sa sadašnjih manje od jedan TWh porasli na 12 TWh/god. do 2035.. Predloženo je postepeno napuštanje nuklearne energije, koja danas pokriva 40% potreba. Nizom mjera stimulirat će se decentralizirana proizvodnja. Gradit će se nove plinske kombi-elektrane i kogeneracije, kao prijelazno riješenje ka cilju da se sva elektrika dobiva iz obnovljivih.

http://www.enerdata.net/enerdatauk/press-and-publication/energy-news-001/switzerland-publishes-draft-energy-strategy-2050_13305.html

Switzerland publishes draft for Energy Strategy by 2050

EEFS-12-10-09 (3. listopada 2012.)

Angela Merkel je prošle godine objavila cilj da Njemačka ima milijun električnih automobila 2020. godine. Izgleda da je to bilo preoptimistično. U ovom trenutku ima ih samo 4.600, cijene su još previsoke (oko 10.000 eura više nego za obični) a domet premalen (100 do 150 km). Kancelarka je nakon sastanka s industrijalcima spustila procjenu na 600.000. Država je uložila u razvoj EV 500 milijuna euroa i uložit će još milijardu 2012.-2013.. Ulaže u istraživanje i razvoj, ali odbija subvencionirati kupce.

http://www.spiegel.de/international/germany/german-press-review-on-disappointing-sales-of-electric-cars-a-859172.html

The World From Berlin: ‘Electric Cars Are Far Too Expensive’ – SPIEGEL ONLINE

EEFS-12-10-08 (3. listopada 2012.)

Intervju s nobelovcem za ekonomiju Josephom Stiglitzom, koji je radio za predsjednika SAD i za Svjetsku banku. Kao i drugi nobelovac, Paul Krugman, on govori o tome kako je socijalna nejednakost bitno porasla u SAD u zadnja četiri desetljeća. [Bitni događaj bilo je ukidanje zlatne podloge dolara.] Financijski sektor nadvladao je nad realnim (onog koji proizvodi dobra i usluge od kojih ljudi imaju neku realnu korist) i isisava sve više novca, koji kao prihod odlazi bogatašima (gornjih jedan posto, koji su udvostručili svoj udio u posljednjih 30 godina), umjesto da bude servis. Nasuprot mitu o “američkom snu”, da je “svatko kovač svoje sreće”, ako ste rođeni siromašni u SAD imate manje šanse u životu napredovati nego u drugim razvijenim zemljama.

»There is nothing wrong if someone who has invented the transistor or made some other technical breakthrough that is beneficial for all receives a large income. He deserves the money. But many of those in the financial sector got rich by economic manipulation, by deceptive and anti-competitive practices, by predatory lending. They took advantage of the poor and uninformed, as they made enormous amounts of money by preying upon these groups with predatory lending. They sold them costly mortgages and were hiding details of the fees in fine print.«

A kad nas globalni financijski sustav uvali u nevolju, kad vlade u svijetu troše tisuće milijardi dolara da ga održe, slijedi “austerity” za 99%. Problem koji svi znaju, ali se prave ludi: kad ljudi imaju manje novca, manje troše, propadaju proizvođači, otpuštaju ljude, oni imaju manje novca… – negativna spirala.

Stiglitz jasno kaže i Nijemcima da nije problem Europe u tome da lijeni južnjaci izrabljuju njih koji vrijedno rade:

»Europe’s crisis is not caused by excessive long-term debts and deficits. It is caused by cutbacks in government expenditures. The recession caused the deficits, not the other way around. Before the crisis Spain and Ireland ran budget surpluses. They cannot be accused of fiscal profligacy. More fiscal discipline will only worsen the downturn. No economy ever recovered from a downturn through austerity. (…) The crisis countries don’t suffer from excessive spending. The problem is not supply but demand. It is the responsibility of monetary and fiscal policy to maintain the economy at full employment.«

O Europi i aktualnoj krizi: suočeni smo s alternativom: “više Europe” ili “bez Europe”. Ostati na pola puta je neodrživo. Obje strategije će koštati, ali sve zemlje Europe “više Europe” koštat će manje. Europa treba zajednički bankovni sustav i zajedničku financijsku politiku. Zajedno, Europa može imati pristup kreditima čak i povoljnije nego SAD.

http://www.spiegel.de/international/world/inequality-in-the-us-interview-with-economist-joseph-stiglitz-a-858906.html

Interview with Economist Joseph Stiglitz: ‘The American Dream Has Become a Myth’ – SPIEGEL ONLINE

EEFS-12-10-07 (2. listopada 2012.)

STrahovito žestok udarac za nuklearnu energiju u Europi, koja je ionako na niskim granama – ponajviše zbog onog, što smo već prije 30 godina znali: da su strahovito skupe. A sad se mora priznati, da su i opasnije nego što se mislilo. NE Krško završava 40 godina rada 2022.. Treba li produljivati taj rok, što danas Slovenija planira kao samorazumljivo? S godinama naravno raste rizik. Njemačka, Japan, Francuska, SAD – vodeće zemlje u korištenju nuklearne energije – smatraju da to nije dobra ideja.

http://www.croenergo.eu/Test-izdrzljivosti-Opasne-gotovo-sve-nuklearke-u-EU-9367.aspx

Test izdržljivosti: Opasne gotovo sve nuklearke u EU

EEFS-12-10-06  (2. listopada 2012.)

Članak o energetici Danske na blogu “Ekološka ekonomija”. Sažetak:

Godine 2011. obnovljivi izvori pokrili su 23,6% potrošnje primarne energije i 40,7% električne energije, od toga vjetar 28,1%. Najvažnija je biomasa. Ukupna potrošnja energije je opala u odnosu na 2010. i sad je gotovo jednaka kao i 1990., a emisija ugljičnog dioksida iz energetike opala je za 19,5%.

U taj razvoj ulažu znatan novac. Danska energetska agencija zapošljava 250 stručnjaka, koji puno radno vrijeme posvećuju strateškim energetskim pitanjima. Strategija se svake godine provjerava i prilagođava.

Cijena struje za kućanstva najviša je u Europi (za industriju je prosječna), ali javnost to prihvaća jer novac odlazi u korisne svrhe. Lokalne zajednice, udruge, kooperative, poljoprivredne zadruge i pojedinci intenzivno sudjeluju u osmišljavanju i provođenju programa.

U ožujku ove godine, parlament je prihvatio novu energetsku strategiju, po kojoj će se već 2020. g. iz vjetra pokrivati 50% potreba za električnom energijom.

Dalji ciljevi još su ambiciozniji: do 2030. godine potpuno eliminirati ugljen i naftu iz proizvodnje električne energije, već 2035. iz obnovljivih pokriti sve potrebe za električnom energijom i toplotom, a 2050. također i sve potrebe u industriji i prometu – stopostotno obnovljiva nacionalna energetika!

Dalji ključni element plana je razvoj “pametne električne mreže” (smart grid). To je preduvjet, da bi mreža mogla primiti udvostručenu proizvodnju vjetroelektrana i bioplina.

Također će se poticati konverzija sadašnjih termoelektrana s ugljena na biomasu. Najveća energetska kompanija u Danskoj, DONG Energy, planira današnji odnos od 15% biomase i 85% ugljena obrnuti.

https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2012/10/02/danska-elektroenergetika-od-nule-do-40-obnovljivih-u-30-godina/

Danska energetika: revolucija na pola puta (1980.-2050.)

EEFS-12-10-05 (1. listopada 2012.)

Korištenje tehnologije frakinga za vađenje prirodnog plina iz škriljevaca (shale gas) u posljednjih desetak godina dovelo je do eksplozivnog rasta proizvodnje i potrošnje u SAD. Ljudi koji ne vole obnovljive često tvrde da se na njih neopravdano troši nvac od državnih subvencija, dok je ovo navodno uspjeh privatnoga poduzetništva. Ali to nije točno: država (federacija u SAD) desetljećima je na razne načine subvencionirala istraživanja i razvoj.

http://thinkprogress.org/climate/2012/09/24/896151/how-decades-of-federal-support-spurred-the-natural-gas-boom-most-companies-would-have-given-up/

How Decades Of Federal Support Spurred The Natural Gas Boom: ‘Most Companies Would Have Given Up’

EEFS-12-10-04 (1. listopada 2012.)

Na ovoj stranici i na blogu “Ekološka ekonomija” nastojimo oko stvarnih, provjerenih informacija, iako je jasan smjer naših simpatija. Neobično često iznova se srećemo s dezinformacijama koje je nemoguće iskorijeniti koliko god ih opovrgavali.

Npr, maločas na forum.hr, da vjetroelektrane, zbog nestalnosti rada, nikad ne mogu činiti više od 10% proizvodnje stabilnog elektroenergetskog sustava. Problem postoji, ali je rješiv. Danas je pet europskih država iznad 10%, EU u cjelini na 7% a plan za 2020. g. je 14%.

Može se spomenuti i dezinformacija koja se rutinski dnevno sreće, vezano uz kampanju za gradnju TE Plomin C i HE Ombla, da Hrvatska mora graditi nove elektrane zato, jer danas imamo manjak kapaciteta. (Zapravo, naše TE rade mizerno malo, uvozimo mnogo struje zato, jer je to jeftinije.)

Iste probleme, pa i veće, imaju u svijetu, naročito u SAD gdje postoje intenzivne medijske kampanje da su klimatske promjene mit idr. Ovaj članak na cleantechnica.com prikazuje studiju o tome zašto je lako vjerovati u dezinformacije, i zašto su upravo ciljane kampanje neumornog ponavljanja neistina uspješne.

Mozak je lijen za provjeravanje onoga što mu se kaže, ako se ne radi o nečemu što nas neposredno zanima. Kad pak uložimo određenu količinu energije mozga u procjenu, ponajviše gledamo uklapa li se neka informacija u ono što već vjerujemo ili znamo (ili vjerujemo da znamo), je li izvor pouzdan (ili vjerujemo da je pouzdan), vjeruju li drugi ljudi u to.

Kad se nešto pogrešno ukorijeni u društvu kao prihvaćeno, postaje referenca za dalje procjene. Dezinformacije se mogu širiti u društvu kao požar, jer se brže prihvaćaju, ne treba trošiti energiju na provjeru. Internet nudi neizrecivu količinu informacija, ali isto tako i izvanredan alat za širenje dezinformacija, npr. preko
facebooka i blogova.
http://cleantechnica.com/2012/09/30/misinformation-has-big-psychological-advantages-unfortunately/

Misinformation Has Big Psychological Advantages… Unfortunately

Studija završava konkretnim savjetima za one koji nastoje suzbiti mentalnu apatiju koja pomaže dezinformacijama.
1) Ponudite ljudima naraciju koja ispunjava praznine koje lažna informacija ostavlja.
2) Fokusirajte se na činjenice koje želite podvući radije nego na mitove.
3) Pazite da informacija za koju želite da ju ljudi prihvate bude jednostavna i kratka.
4) Uzmite u obzir svoju publiku i vjerovanja koja su skloni privhatiti.
5) Ojačajte svoju poruku kroz ponavljanje.

EEFS-12-10-03 (1. listopada 2012.)

Bugarska je u proljeće o.g., o čemu smo pisali, odlučila odustati od gradnje NE Belene 2 s dva reaktora, zbog prevelikih troškova. Oporbena socijaldemokratska stranka prikupila je potpise za referendum o budućnosti nuklearne energije (bugarskai ma u radu NE Kozloduj). Sad se pojavljuje mougćnosti da se u projekt ipak krene.

http://www.croenergo.eu/Bugarska-ponovno-razmatra-izgradnju-nuklearne-elektrane-Belene-2-9348.aspx

Bugarska ponovno razmatra izgradnju nuklearne elektrane Belene 2

EEFS-12-10-02 (1. listopada 2012.)

Koliki su ukupni troškovi proizvodnje elektrike za društvo, kad se uzme u obzir ono što ekonomisti nazivaju “eksternalije” – troškovi zbog utjecaja na zdravlje i okoliš? K tome, kad se uzmu u obzir razne “skrivene” subvencije, koje nisu tako transparentne kao feed-in tarife? Nova njemačka studija procjenjuje troškove za razne izvore, svedeno na proizvedeni kilovatsat.
Na prvom mjestu je vjetar – prosječno 7 eurocenti po kWh za kopnene VE. Slijede FN sustavi, s prosječnih 14. Utjecaj proizvodnje samih postrojenja uzer je u proračun. Ugljen je na istom nivou kao sunce. Za nukilearne elektrane teže je predvidjeti prosjek. Rijetke, ali goleme nesreće poput Černobilja i Fukušime proizvode stotine milijardi eura štete. Procjena je da su ukupni troškovi za nove NE između 31 i 54 eurocenti po kWh.
http://www.dw.de/dw/article/0,,16235063,00.html

Calculating the true cost of electricity | Environment | DW.DE | 13.09.2012

EEFS-12-10-01 (1. listopada 2012.)

Postotak struje iz obnovljivih osim HE u SAD u samo četiri godine porastao je sa 3 na 6%. U medijima, međutim, dominirale su vijesti o problemima, stvarinim ili prividnim, koje imaju pojedina poduzeća. Ali događa se ono, što se uvijek događa na rastućem tržištu: konkurencija brzo postaje oštrija, najjeftiniji proizvođač izbacuje druge iz igre i brzo raste. S druge strane, solarna energija u SAD osigurava danas 100.000 radnih mjesta, a samo tri posto od toga u proizvodnji solarnih ćelija! Eksponencijalni rast može se nastaviti, kako pokazuju primjeri Portugala ili Njemačke.

http://thinkprogress.org/climate/2012/10/01/933051/debunking-the-supposed-decline-in-clean-energy/

Debunking The Supposed Decline In Clean Energy

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s