studeni 2012

Vijesti objavljene na facebook stranici “Ekološka ekonomija” (EEFS) tijekom studenoga 2012.. Format objavljivanja vijesti je jedna poveznica, uz kratki prikaz te često i komentar. Dodatne informacije, koje ne postoje u tekstu na koji je poveznica, označene su [uglatim zagradama]. Ponekad su dodatne informacije objavljene kao komentar uz već objavljenu, na jednak način: jedna poveznica i prikaz. Ovdje su vijesti prenesene u izvornom obliku, uz ispravke tipfelera i ponekad drugih manjih grešaka. Dodan je, kao naslov svake vijesti, redni broj (godina – mjesec – redni broj tog mjeseca) i datum objave.

EEFS 12-11-80 (28. studenoga 2012)

November 28 News: IEA Chief Economist Sees ‘No Momentum’ For International Progress On Climate

Kao što smo pisali jučer, od konferencije UN o klimi u Kataru ne očekuju se nikakvi realni rezultati. No, to je povod da se oglase razne nistitucije, koje se problemima globalnoga zagrijavanja bave. Ovdje je jedan pregled objava u medijima.

EEFS 12-11-79 (28. studenoga 2012)

Climate change evident across Europe, confirming urgent need for adaptation

Europska okolišna agencija (European environment Agency) objavila je izvještaj “Klimatske promjene, utjecaji i ranjivost u Europi 2012.” Izvještaj zaključuje da klimatske promjene već utjecu na sve regije u Europi, uzrukujući široki spektarutjcaja na društvo i okoliš. Svuda su zabilježene više prosječne temperature, u južnim područjima oborine se smanjuju a u sjevernm poećavaju. Tope se ledenjaci, smanjuje snježni pokrov i zagrijava permafrost. Učestali ekstremni vremenski događaji, kao valovi vrućina, poplave i suše izazizvaju velike štete. Očekuju se i pojačani utjecaji, štete i troškovi u budućnosti.

EEFS 12-11-78 (28. studenoga 2012)

Milestone along the way to CO-free power plants

Hvatanje i pohrana ugljičnoga dioksida, stvorenoga spaljivanjem fosilnih goriva, postat će neminovno obvezna u nizu zemalja nakn 2020. godine. Znanstvena istraživanja u tijeku su na raznim pilot-postrojenjima u svijetu. Ova vijesti govori o obećavajućem napretku u znatnom snižavanju energetskih gubitaka i financijskih troškova postupka.

EEFS 12-11-77 (28. studenoga 2012)

Panel diskusija u organizaciji HUPFAS-a : Uspješni europski projekti energetske obnove javnih i privatnih zgrada

Jedno od ključnih područja “Energiewende” (da upotrijebimo njemački izraz, jer Njemačka danas udara tempo u svijetu – znači “energetski zaokret”, ali na engleski često prevode sa “energetska revolucija”) jest zgradarstvo, u kojem se pasivnim i aktivnim mjerama drastično smanjuje potreba za energijom za grijanje. Cilj je “energetski neutralna kuća”. Hrvatska je u to krenula jednim od Vladinih programa, preuzetih od EU, ali zasad ide dosta traljavo.

Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS) organizira panel-diskusiju “Uspješni europski projekti energetske obnove javnih i privatnih zgrada”, s predavačima iz EU, Irske i Slovenije.

Tako je u Njemačkoj obnovljeno više od 1,3 milijuna domova i stvoreno više od 250 tisuća radnih mjesta. U Irskoj je toplinska obnova stvorila 3000 radnih mjesta, prosječne uštede na računima za energiju su oko 450 € godišnje po kućanstvu, a za svaki euro uložen u obnovu, država je dobila natrag pet. Pokazalo se da je politička podrška kroz zakonski okvir ali i poticaje, presudna za uspješnost ovih programa.

EEFS 12-11-76 (27. studenoga 2012)

Saudi Arabia Investing $109 Billion Into Solar Energy, Wants 1/3 Of Electricity From Solar By 2032

Sa sjevera ponovo na jug EUMENA područja. Već smo prenijeli kako Saudijska Arabija paralelno radi na uvođenju obnovljivih izvora i nuklearne energije za proizvodnju elektrike, kako bi sačuvala izvore nafte za izvoz. Ovaj članak daje konkretnije podatke. Do 2030. godine planiraju izgraditi 41.000 MW solarnih elektrana, od toga 16.000 fotonaponskih panela i 25.000 solarnih termalnih elektrana, te 16 nuklearnih reaktora ukupne snage 14.000 megavata.

EEFS 12-11-75 (27. studenoga 2012)

Russian Wind Powering Europe? IFC Explores The Possibility

Dolje smo, u seriji poveznica povodom početka klimatske konferencije u Kataru (od koje se ništa posebno ne očekuje), spomenuli planove za buduću integriranu mrežu EUMENA (Europa, Bliski Istok, Sjeverna Afrika). Predviđeno je da područja Sjeverne Afrike, ali i Sjeverne Europe, daju višak proizvodnje za gusto naseljena područja zapadne i srednje Europe.

Ova vijest govori o tome kako je inicijativa Desertec potakla razmišljanje o sličnome projektu u području Arktika: velike farme vjetroelektrana u sjeverozapadnoj Rusiji, čija bi se proizvodnja prekoa Finske i Norveške prenosila do središta potrošnje u Europi.

EEFS 12-11-74 (26. studenoga 2012)

Engineering plants for biofuels

Znanstveno istraživanje razvoja novih vrsta biljaka, genetskim inžinjeringom, koje bi se učinkovitije mogle preraditi u biogoriva.

EEFS 12-11-73 (26. studenoga 2012)

Failed CO2 Targets : Going Through the Motions in Doha

Komentar o Konferenciji UN o klimatskim promjenama (UNCCC, Rio+20) u Kataru. Dosad je ovdje gotovo nismo spominjali. S razlogom, jer ništa konkretno ne treba očekivati. Pa onda nećemo ni biti razočarani.

CO2 emisions per year, in billions of tons

Grafikon pokazuje globalne emisije ugljičnoga dioksida (ne i drugih stakleničkih plinova) 1990. i 2011.. Povećane su za trećinu. EU je postigla solidni rezultat u redukciji emisija. SAD su, usprkos smanjenju posljednjih godina zbog uvođenja plina i drugih mjera, iznad nivoa zi 1990.. Ogromno je povećanje emisija Kine, te drugih zemalja u razvoju i “izranjanju” (developing and emerging countries). Kina i neke druge “izgranjajuće” ekonomije postigle su prilično visok nivo ekonomskog razvoja i potrošnje energije, pa bi se u slijedećim godinama rast mogao početi usporavati, a zatim i preokrenuti. Tu su pak još zemlje kao Indija, koje su po tim pokazateljima daleko zaostale.

Increase in CO2 concentration in parts per milion (ppm)

Drugi dijagram prikazuje kretanje koncentracije ugljičnoga dioksida u atmosferi 1958.-2012. u broju molekula na milijun (ppm). Porastao je sa 316 na 391. Znanstvenici procjenjuju da je siguran nivo, koji ne izaziva globalni učinak zagrijavanja, 350 ppm. Zagrijavanje se već događa i svakako će se nastaviti; pitanje je koliko.

Waiting for Obama: Hope Not Enough in Battle against Climate Change

Konačno, još jedan komentar na temu sastanka u Dohi na mrežnom sjedištu njemačkoga “Spiegela”, posvećen prvenstveno problemima u unutrašnjoj politici SAD, koje još uvijek imaju ključnu ulogu na svjetska kretanja – ne samo zbog vlastitih emisija, koje su po stanovniku dvaput veće nego od prosjeka Europe, nego i zbog globalnoga utjecaja na ponašanje drugih.

Climate Talks Begin In Doha, A City With The Highest Per Capita Carbon Footprint In The World

Ako vas zanimaju komentari prvoga dana pregovora u Dohi, ovdje je niz poveznica.

Desertec means climate protection (press releases)

Još jedan komentar povodom iste konferencije, od strane Industrijske inicijative Desertce (DII). [Opet je Njemačka u centru, što je i prirodno jer ona sad nastoji udariti žestok tempo u svjetskoj politici prema klimatskim promjenama i uvođenju obnovljivih izvora, a k tome još i izlasku iz nuklearne energije.] Iako je znatan dio motivacije za projekt izvoz elektrike u Europu, njegovi pokretači, naravno, ne mogu biti totalno eurocentrični, nego moraju uzeti u obzir i interese država i naroda Sjeverne Afrike i Jugozapadne Azije (“Bliski istok”) (tzv. EUMENA region). S druge strane, znatan dio proizvodnje dolazit će sa sjevera (vidi “North Sea Grid” u člancima na blogu o otočju Orkney i Škotskoj).

Nord und Süd – EUMENAS Kraftzentren 2050

Kad već nizamo poveznice, ova slika prikazuje načelnu zamisao kako bi izgledala električna mreža EUMENA (što je valjda novi termin – dosad se spominjao “European Super Grid”) godine 2050. Teško je ne osjetiti frustriranost što zemlje bivše Jugoslavije, minus Slovenija plus Albanija (“Zapadni Balkan”), koje su u središtu toga područja, na karti predstavljaju rupu.

EEFS 12-11-72 (25. studenoga 2012)

Concentrated Photovoltaics (CPV) That Can Deliver $60/MWh?!

Fotonaponske (PV) ćelije, koje energiju sunčevog zračenja pretvaraju u električnu, danas se koriste ugrađene u panele, ravne ploče. Manjkavost je mala gustoća energije (jedan kvadratni metar panela daje oko 130 vata vršne snage).

S druge strane, koncentrirani solarni sustavi (CPS) fokusiraju zrake na malu površinu, stvarajući time visoku temperaturu i zatim se struja proizvodi kao u termoelektrani.

U svijetu se radi na istraživanjima i razvoju, kombinacije oba pristupa (Concentrated Photovoltaics, CPV). Izgrađeno je više demonstracijskih elektrana, a sad dvije tvrtke iz SAD spremaju gradnja CPV elektrane od 44 MW u Južnoafričkoj Republici.

Jedna australijska tvrtka najavljuje dalji tehnološki napredak i dramatični pad cijena, na samo 60 američkih dolara po megavatsatu (35 lipa po kilovatsatu). To bi bilo znatno jeftinije od svih današnjih elektrana.

EEFS 12-11-71 (25. studenoga 2012)

Energy storage systems signal arrival of ‘baseload’ renewables

S rastom nestalnih i neupravljivih obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije, ali ne samo zbog toga, raste interes za sustave pohrane energije. (Europski centar za istraživanja nalazi se na otočju Orkney – pogledajte jučerašnji članak na blogu.) Oni su zanimljivi elektrodistributivnim poduzećima, koja kupuju elektriku od proizvođača preko mreže prijenosa (visokog napona), po cijenama koje jako variraju svakih 15 minuta, ali potencijalno i domaćinstvima, koja kupuju od distributera. Ovaj članak govori o nekim tehničkim unapređenjima u Australiji. U SAD, očekuje se da će u slijedećih deset godina biti potrošeno tisuću milijardi dolara na razvoj električno-mrežne infrastrukture, a od toga najmanje jedna petina na pohranjivanje.

EEFS 12-11-70 (24. studenoga 2012)

Climate Progress cartoon of the Week

“Da, uništili smo planetu. Ali za jedan prekrasni trenutak, kreirali smo mnogo vrijednosti za dioničare.”

EEFS 12-11-69 (24. studenoga 2012)

In “beautiful China”, local polluters still hold sway

Spektakularan ekonomski rast Kine dugo je bio praćen potpunom nebrigom za okoliš. Posljednjih godina to se mijenja, zahvaljujući inicijativama iz centra, osobito povodom održavanja Olimpijskih igara u Kini, ali vjerojatno još više pritiskom odozdo, brojnim prosvjedima građana zbog nesnosne situacije. Novo kinesko vodstvo, nedavno izabrano za slijedećih 10 godina, ističe obrtanje tog trenda kao jedan od svojih prioriteta.

EEFS 12-11-68 (24. studenoga 2012)

Algeria planning 22GW of renewable energy capacity by 2030

Alžir pokreće vrlo ambiciozne projekte korištenja energije vjetra i sunca (kako u fotonaponskim, tako i koncentriranim sustavima) za proizvodnju elektrike. To je potaknuto i izgledima za izvoz u Europu (Desertec projekt).

[Alžir ima solidan ekonomski rast, dobrim dijelom zahvaljujući izvozu prirodnog plina. Potrošnja elektrike je skromna, po stanovniku oko 1.000 kWh/god, četvrtina hrvatske. Proizvodi se gotovo isključivo u TE na plin.]

EEFS 12-11-67 (24. studenoga 2012)

SSE and MHI start electricity storage demonstration system (UK)

Spominjali smo ovih dana, u vijestima s Lošinja i Havaja, da su otoci osobito povoljni za korištenje obnovljivih izvora, zbog većih troškova za klasične sustave nego na kopnu. S druge strane, zbog isprekidane proizvodnje elektrana koje koriste energiju sunca, vjetra i valova, treba razvijati sustave pohrane. Ova kratka vijest govori o demonstracijskom projektu koji razvijaju na otočju Orkney, sjeverno od Škotske, a sufinancira ga Japan.

Orkney, leader in green energy, launches wave power competition

Orkney, otočje sa 20.000 stanovnika, veliku većinu potreba za električnom energijom zadovoljava iz vjetroagregata, toplinskih pumpi, nešto fotonaponskih sustava, kao i iz postrojenja za korištenje energije valova i plime i oseke (European Marine Energy Centre (EMEC) smješten je na Orkneyu). Potencijal je daleko veći: godišnja proizvodnja mogla bi pokriti potrošnju cijele Škotske, koja međutim ima i druge viškove. [Po svoj prilici, ti će kapaciteti biti uključeni u “North Sea Grid” za potrebe potrošača u Engleskoj, Njemačkoj idr.]

EEFS 12-11-66 (24. studenoga 2012)

Kako od Zagreba do Varaždina za 14,8 kn?

Znatno veći udio električnih automobila u ukupnome broju budućnost je koja sigurno dolazi. Turistička zemlja kao Hrvatska mora razmišljati o osiguranju sustava punionica ili stanica za izmjenu baterija. HEP grupa želi ući u taj biznis. »Osim legitimne brige za tržišne udjele u budućnosti, HEP kao društveno odgovorna kompanija snažno podupire korištenje vozila bez emisije CO2 čime želi sudjelovati u poboljšavanju kvalitete života u velikim gradovima, smanjenjem zagađenja i gradske buke.«

EEFS 12-11-65 (24. studenoga 2012)

SAD su nedavno definitivno potvrdile uvođenje zaštitnih carina za fotonaponske ćelije i module iz Kine, zbog dampinga odnosno “nelegalnih” subvencija (po pravilima WTO) od strane kineske vlade. Europska komisija tek je započela proces odlučivanja istom zahtjevu europskih proizvođača protiv kineske konkurencije. Nema međutim jedinstva, kao što uostalom nema ni u SAD. Instalateri FN sustava potpuno su podijeljeni na zagovornike i protivnike zaštitne mjere. (Anketirano ih je 875 u Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj.) Uvođenje carine (da se zaštite radna mjesta i profiti proizvođača u SAD i Europi) značit će povišenje cijena, a to može značiti smanjenje interesa za instaliranje FN sustava i gubitak radnih mjesta i proizvođača kod instalatera.

Bonn, Germany / Brussels, Belgium – The current discussion on protecting European PV markets by imposing countervailing duties on Chinese solar modules and cells is splitting the industry.

EEFS 12-11-64 (24. studenoga 2012)

Forgetting Fukushima: India Pursues Massive Nuclear Expansion

U posljednjih nekoliko mjeseci prenijeli smo više vijesti o energetici Indije, goleme zemlje koja se u nekim segmentima brzo razvija, ali znatno zaostaje za Kinom. Ukupna potrošnja električne nergije je danas skromna, planiraju znatni rasti oslanjanje na sve moguće izvore. Grade velike termoelektrane na domaći i uvozni ugljen od po 4.000 MW, a zadnjih godina raste i korištenje energije vjetra i sunca.

Ovo je reportaža o vrlo ambicioznim planovima ekspazije nuklearne energije. Način na koji se suzbijaju prosvjedi (praktično uvođenje izvanrednog stanja, poginuli u mirnom prosvjedu) nažalost je za Indiju uobičajen. Također tu su opaske o neredu koji vlada u upravljanju. Ne treba smetnuti s uma ni da je Indija federacija, s mnogim narodima, ne manje raznolika nego kad gledamo Europu kao cjelinu.

Nedavno smo prenijeli i poveznicu na neka predviđanja savjetničke kompanije enerdata o svjetskoj energetici do 2035.. Predviđaju znatan rast nuklearne, usprkos planiranom isključenju svih reaktora u Japanu i Njemačkoj; većina rasta odnosi se na Kinu i Indiju.

Objavit ćemo na blogu jedan pregled o indijsko energetici.

EEFS 12-11-63 (22. studenoga 2012)

Energetske strategije Australije i Škotske

Članak na blogu, napravljen na osnovu vijesti koje su bile objavljivane ovdje na fb stranici.

EEFS 12-11-62 (22. studenoga 2012)

Odbijenica regulaciji ušća Mure

Značajna pobjeda za okolišni pokret, u borbi protiv ekološki štetnih zahvata “Hrvatskih voda” na hrvatskim vodotocima! HV imaju puno para koje treba nekako potrošiti, a najlakše je to napraviti slijedeći tradicionalne recepte, pustivši mozak na pašu, bez obzira na štete koje to koristi. (Nedavno smo, 18. studenoga, prenijeli i poveznicu na priopćenje udruge “Baobab” povodom poplava). Uz to, vezano je dvostruko s interesima jakog građevinskog lobija: obavljanje poslova na gradnji nepotrebnih brana i drugim zahvatima, te vađenje šljunka iz korita rijeke, što je inače zabranjeno (a jeftinije je nego kopanje na mjestima gdje je to dozvoljeno).

EEFS 12-11-61 (22. studenoga 2012)

Babcock & Wilcox receives DOE award to develop nuclear SMRs (US)

Jesu li mali modularni nuklearni reaktori budućnost nuklearne energetike? Kako izgleda iz ove vijesti, SAD u njih ulažu znatne ambicije. Sadašnja generacija zbog skupoće nema šanse u konkurenciji s termoelektranama na plin i vjetroelektranama.

EEFS 12-11-61 (22. studenoga 2012)

Energy Policies of IEA Countries – Australia

Prije nekoliko dana (16. studenoga) objavili smo vijest o ambicioznim planovima Austraiije za prelaz na obnovljive izvore (do 2050. 85% energije iz obnovljivih). Međunarodna energetska agnecija objaviča je analizu energetskih politika Australije. Njihove publikacije su skupe, neke grafove možete vidjeti besplatno.

Austalija je 9. svjetski proizvođač energije i jedna od samo tri zemlje članice OECD koje su neto izvoznici energije. Ima znatne zalihe ugljena, prirodnoga plina, nafte i uranija. Ima također znatne potencijale energije sunca, vjetra, geotermalne, energije valova i biomase. Izvoz ugljena utrostručen je u posljednjem desetljeću, ponajviše u Kinu i Indiju. Sada, kaže oprezno IEA, »The scale of Australia’s energy policy ambitions is enormous and very costly even for a resource-rich nation.«

EEFS 12-11-60 (22. studenoga 2012)

Scottish independence bets on green energy

Nedavno smo (3. studenoga) pisali o ambicioznim planovima Škotske za brzi rast korištenja obnovljivih izvora. Ovaj članak daje širu sliku ekonomskog i političkog značaja tih planova. Na području Škotske, osobito u Sjevernom moru, nalazi se 90% zaliha nafte i plina Ujedinjenog kraljevstva. Nalazišta su međutim pred iscrpljivanjem. Istovremeno, tu se nalaze golemi potencijali za korištenje energije vjetra u pučinskim elektranama, koje se u Sjevernom moru počinju intenzivno graditi, uz suradnju 10 zemalja (“North Sea Grid”). Taj resurs može biti od vitalnog ekonomskog značaja ako se Škoti na referendumu 2014. odluče za nezavisnost.

EEFS 12-11-59 (22. studenoga 2012)

Shale gas needs regulation, not a ban: European Parliament

Europski parlament odbio je prijedlog rezolucije za zabranu crpljenja plina iz škriljevata (shale gas) tehnologijom hidrauličkog razdiranja (fracking). Ipak rezolucija poziva na oprez. U SAD je ta tehnologija dovela do velikog rasta korištenja plina i pada cijena. Tehnologija je međutim ekološki sporna, što u Europi, s mnogo gušćim stanovništvom, više dolazi do izražaja. Korištenje prirodnoga plina u Europi znatno je poraslo od 1980-ih, zahvaljujući ponajviše izvorima u Rusiji, Sjevernom Moru i Alžiru.

EEFS 12-11-58 (21. studenoga 2012)

Konferencija u Zagrebu: ekonomija i ekologija

Najava konferencije u Zagrebu, od sutra navečer do subote. Iako je u naslovu “ekologija zajedničkig dobara” perspektiva je ekonomska i društvena, a ne ekologistička. U svakom slučaju, niz zanimljivih detalja i diskusija.

Za istraživanje kako zajednice mogu uspješno upravljati zajedničkim dobrima, a da ih ne privatiziraju (za što se u teoriji igara i neoliberalnoj ekonomiji dokazivalo da je optimalno, jer su zajednice nesposobne za kolektivnu zaštitu zajedničkog interesa), Elinon Ostrom je dobila Nobelovu nagradu 2009.

EEFS 12-11-57 (21. studenoga 2012)

Desertec member seeks global pilots for huge solar, wind scheme

Novosti o ambicioznoj i dugoročnoj industrijskoj inicijativi “Desertec”, oko koje je osnovan konzorcij. Zamisao je do 2050. g. izgraditi veliki broj vjetroelektrana i solarnih elektrana na području Sjeverne Afrike i Sjeverozapadne Azije (“Bliski istok”), koje bi godišnje proizvodile tisuću milijardi kilovatsati električne energije. Još je nesigurno što će se s poslovne strane događati, jer su nedavno Siemenst i Bosch istupile iz Konzorcija, ali mnogi su još ostali. Naravno, projekt je uz tehničke i ekonomske teškoće suočen i s onim političkim, jer ima velik broj aktera koje bi trebalo povezati, a nemaju uvijek harmonične interese.

[Ambiciozni plan gradnje solarnih elektrana sad je pokrenut u Grčkoj, s time da bi se ta strauja izvozila na sjever. Najava gradnje FN elektrane od 1000 MW u Srbijii može se s istom idejom povezati. Također, Saudijska Arabija ozbiljno razmatra plan intenzivne solarizacije, umjesto ili uz nuklearnu energiju, zbog svojih vlastitih problema, o čemo smo pisali]

EEFS 12-11-56 (21. studenoga 2012)

Greenhouse gas volumes reached new high in 2011: survey

Svjetska meteorološka organizacija objavila je godišnji izvještaj o emicijama i koncentracijama stakleničkiih plinova u atmosferi. Koncentracija ugljičnoga dioksida i dalje raste, također i dušičnih oksida, dok metan stagnira.

EEFS 12-11-55 (21. studenoga 2012)

Hawaiian Sunblock: A Presentation on the Barriers to Low Cost Solar

Prekjučer smo, uz tekst sa obnovljivi.com, spomenuli kako su otoci osobito povoljni za primjenu obnovljivih izvora energije. Evo sad potvrde iz jedne savezne države SAD. na Havajima, električna energija iz fotonaponskih panela u posljednje dvije godine postala je “grid parity”, tj. jeftinija od one iz mreže! (Obratite pažnju na slajd 3 u priloženoj prezentaciji.) U prvi plan sad dolazi analiza zapreka za njihovo maksimalno korištenje.

12. listopada bili smo prenijeli vijest da su FN sustavi postigli mrežnu konkuretnostu Singapuru.

EEFS 12-11-54 (21. studenoga 2012)

The Road To Climate Disaster Is Paved With Coal: 1,200 New Coal Plants Planned Around The World

Prije nekoliko dana (10. studenoga, vidi dolje) spomenuli smo projekcije savjetničke tvrtke Enerdata o globalnim energetskim kretanjima do 2035.. Između ostaloga, predviđaju znatno povećanje korištenje ugljena za proizvodnju električne energije.

Taj podatak središnji je u ovom članku, te stavljen u kontekst drugih aktualnih činjenica i briga o globalnom zagrijavanju. Osobito je zanimljivo uočiti šizofreni položaj Svjetske banke, koja s jedne strane obilato financira te projekte, a s druge upozorava, u izvještaju objavljenom prije nekoliko dana, da se nalazimo na putu prema katastrofi.

Ipak, u članku se spominje da se sigurno neće svi ti planovi realizirati. Kolike su mogućnosti da se potrebe smanje, zadovolje iz obnovljivih izvora (ili plina, uz znatno manje ispuštanje ugljičnog dioksida), te tehnologija za hvatanje i pohranu CO2 (vidi dolje, tekst od 18. studenoga), te koliko se od toga može primijeniti u zemljama u razvoju (koje s pravom računaju na porast potrošnje električne energije) ostaje da vidimo.

EEFS 12-11-53 (19. studenoga 2012)

Eco-Economy Indicators – Fish Catch – Taking Stock: World Fish Catch Falls to 90 Million Tons

Ribarstvo u svjetskim oceanima jedno je od područja gdje je lako postati depresivan zbog nesposobnosti čovječanstva da se dogovori oko ograničenja, za koja svi jasno vide da su nužna i svima korisna. ako odgovor na opadanje ulova i dalje bude povećanje napora u lovu, prkoseči prirodnim zakonima, rezultat će biti ponavljanje katastrofalnih poremećaja, koji su se u raznim područjima svijeta s raznim vrstama ribe već događali: njihov broj i težina naglo pada, ribolov krahira, stvara se nova ekološka ravnoteža i upitno je hoće li se nekadašnje zalihe obnoviti.

EEFS 12-11-52 (19. studenoga 2012)

‘Politicians Haven’t Listened’: Merkel Climate Advisor Blasts Global Inaction – SPIEGEL ONLINE

Prije nekoliko godina, britanski dnevnik Guardian označio je njemačku kancelarku Angelu Merkel kao jednu od ljudi koji mogu spasiti Zemlju, zbog njenog snažnog angažmana za spriječavanje klimatskih promjena. Merkel je po obrazovanju fizičar
ka, a u njemačku nacionalu politiku ušla je kao ministrica okoliša u vladi Helmutha Kohla sredinom 1990-ih.
Njezin savjetnik za klimatske promjene Joachim Schellnhuber upozorava da svjetski političari, pa i sama Merkel, opterećeni drugim krizama, ne shvaćaju dovoljno ozbiljno taj globalni problem i nužnost dugoročne akcije. On je jedan od autora danas objavljenog izvještaja Svjetske banke, koja upozorava da smo danas na putu da do kralja stoljeća prosječna temperatura poraste za 3,5 do 4 stupnja celzijusa, što bi imalo katastrofalne posljedice. Schellnhuber smatra da EU može uz malo truda postići smanjenje svojih emisija već do 2020. ne za 20%, kako je sada planirano, već za 30%.

EEFS 12-11-51 (19. studenoga 2012)

World Environment News – Green groups slam Keystone pipeline, march around White House

Tijekom ove godine, naftovod Keystone XL, dug 2.500 km, koji iz Kanade vodi u SAD, predmet je žestokih ekoloških prosvjeda. Prosvjednici nastoje uvjeriti predsjednika SAD da projekt stopira. STvar je u tome da se naftovodom treba prevoziti
tzv. nestandardna nafta, proizvedena iz bitumenoznih pjesaka (tar sand) u Kanadi, procesom koji je ekološki vrlo nepovolja, uz velike emisije ugljičnoga dioksida. energetski prognozeri u svijetu ulažu (kao Enerdata, čiji smo izvještaj spomenuli prije nekoliko dana) velike nade u znatan rast takve proizvodnje, jer klasična nafta dostigla je ili je sasvim blizu vrška moguće proizvodnje (“peak oil”).

EEFS 12-11-50 (19. studenoga 2012)

Prije oko pola godine Hrvatska je prešla jedan megavat instaliranih FN kapaciteta, a evo sad smo skoro na pet! 🙂

Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) objavio je izvještaj o sklopljenim ugovorima i priključenim elektranama u sustavu poticaja, stanje na dan 5. studenoga. Sunčanih elektrana (FN sustavi) priključeno je na mrežu 4,75 MW snage, a u postupku rješavanja je 7,44 MW.

Od ostalih elektrana, u sustav poticaja ušla je mala hidroelektrana Agregat biološkog minimuma HE Lešće, u vlasništvu HEP-a, snage 1.090 kW. Sklopljen je ugovor, ali još nije pušteno u pogon Bioplinsko postrojenje Gradec od 1.000 kW.

Do kraja ove godine neće se sklapati novi ugovori za integrirane FN sustave, jer je do 12. listopada iskorištena kvota od 10 MW za ovu godinu, ali još se mogu sklopiti za neintegrirane sustave. Trebale bi biti donesene kvote za slijedeću godinu (predloženo je 15 MW za integrirane), pa će se valjda ubrzo nakon Nove godine potpisivanje ugovora nastaviti. Kako interes očito raste, zainteresirani trebaju požuriti!

EEFS 12-11-49 (19. studenoga 2012)

Solar-Powered Lightning Motorcycles Electric Motorcycle Sets New El Mirage Speed Record At 189 MPH

Logično je da je lakše napraviti pouzdano električno vozilo koje je lakše, kao što je motocikl, nego automobil. Postignut je novi rekord u brzini za električne motocikle, na stazi duljine dva kilometra, brzina 304 km/h. Kažu da će model uskoro biti komercijalno dostupan. Posebno navode, da se baterija može napuniti prenosivim solarnim sustavom. [To je ipak više samo reklama, jer za 48 kWh kapaciteta te baterije treba pozamašna količina FN panela.]

[Brzina je naravno dobra za reklamu, osobito u SAD, ali zapravo pravi izbor će biti znatno skromnija vozila za gradsku vožnju, kao što je moped koji proizvode Kinezi, lagan, baterija od samo jedan kilovatsat kapaciteta dovoljna za preći 50 kilometara, navečer se ušteka doma u struju i napuni.]

EEFS 12-11-48 (19. studenoga 2012)

Energetska neovisnost – otoci #3: Lošinj

Otoci su u svijetu prirodni okoliš za isprobavanje ideja o energetskom sustavu zasnovanom u potpunosti na obnovljivim izvorima. Priključak na širu elektroenergetsku mrežu je skup, kao i dovoz goriva itd., a s druge strane obično ima puno sunca i vjetra, tako da su izračuni ekonomičnosti drugačiji. Ovdje su dati neki podaci za Lošinj, dio otoka Cresa i susjedne otočiće. U obzir, naravno, treba uzeti i veliki rast potrošnje energije i drugih resursa tijekom turističke sezone. U to doba ima i najviše sunca, pa to poboljšava izračun isplativosti solarnih elektrana, kao i solarnih sustava za grijanje vode.

EEFS 12-11-47 (18. studenoga 2012.)

Umjesto da priznaju loše gospodarenje vodama, hrvatske vode peru ruke od šteta u poplavama

Udruga “Baobab” najupornija je u Hrvatskoj na ukazivanju kako je postojeća koncepcija uređenja vodotoka zastarjela i pogrešna, dapače i kontraproduktivna. Ne samo da su ti radovi na “regulaciji” veliki teret za gospodarstvo, koje plaća danak poduzeću “Hrvatske vode”, nego su ti radovi uvelike nepotrebni i štetni. Međutim, postoji vrlo snažan lobi da se istim putem nastavi. Graditeljstvo dobiva jednostavne poslove, nanosi velike količne materijala, zarađuje bez pameti. Usput je i interes šljunčarenja.

EEFS 12-11-46 (18. studenoga 2012.)

Koncepcija fb stranice “Ekološka ekonomija

Trudim se na blogu “Ekološka ekonomija” (kao i ovdje na istoimenoj fb stranici) donositi relevantne informacije o “kontradiktornom suodnosu privrede i prirode”. Prenosim novosti iz znanosti, tehnike, društvenih pokreta, biznisa, politike, diplomacije. Uz poveznice uvijek dajem kratak opis sadržaja na hrvatskom, tako da i oni koji nemaju vremena sve čitati dobiju uvid u osnovno.

Ali težište, na kojem nastojim, jest povezanost raznih činjenica i procesa. Analizirati “pozadinu vijesti”: ukazati na cjeline u koje se ona uklapa i dobiva pravo značenje.

Informiranje nije naprosto prenošenje podataka: oni dobivaju smisao u međusobnoj povezanosti. Također, bitno je sagledati podatke dinamički, u okvirima procesa.

A. Uočavati bitno,
B. sagledavati cjelinu,
C. prepoznavati trendove.

Spoznavati mrežu života, koja nikad ne miruje.

Negdje u rasponu između rada stručnjaka (koji, prema jednom aforizmu zna “sve o ničemu”) i novinara (koji prema istom aforizmu zna “ništa o svemu”) nastojim biti “generalist”, nasuprot “specijalistu”. Ne izgubiti se u detaljima, niti odlepršati u beživotne apstrakcije. Od pukoga znanja, napraviti, možda, koračić prema mudrosti. (Zato sam drugom blogu dao ime “mudroljublje”.)

Pritom nastojim ostati primjereno filozofski skroman, priznavajući kako svoje znanje tako i neznanje. O nekim temama mogu govoriti odlučnije, o drugima oprezno.

POZIVAM ONE, KOJIMA SE NAČELNO OVA KONCEPCIJA DOPADA, A MISLE DA SURADNJOM NA BLOGU MOGU PRIDONIJETI, DA MI SE JAVE!

Zoran Oštrić

EEFS 12-11-45 (18. studenoga 2012.)

Conserving biodiversity and sustaining livelihoods are essential components…

U nastojanjima za spriječavanje odnosno ublažavanje posljedica globalnoga zatopljenja, šume su prepoznate kao važan “sink”, slivnik ugljičnoga dioksida, jer biljna biomasa koristi ugljični dioksid iz zraka za svoj rast. Tako se napori država da očvuaju i povećaju površine pod šumama u međunarodnim komparacijama priznaju kao dio borbe za smanjivanje količine ugljičnoga dioksida i drugih stakleničkih plinova u atmosferi.

Studija “Understanding Relationships between Biodiversity, Carbon, Forests and People”, koju je nedavno objavila Međunarodna unija istraživačkih organizacija u šumarstvu (International Union of Forest Research Organizations, IUFRO), na kojoj je radilo više od 60 znanstvenika širom svijeta, ukazuje međutim da nije važna samo kvantiteta, izražena tonama drvne biomase, nego i kvaliteta, odnosno održanje bioraznolikosti. Time se tema klimatskih promjena povezuje s drugom globalnom ekološkom temom, održavanjem bioraznolikosti. U analizi, koja bi trebala pomoći integralnom prostornom planiranju, uključena je i briga za ljude.

Studija će službeno biti prezentirana na “Danu šuma 6”, 2. prosinca, tijekom susreta zemalja članica Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama (UNFCCC), koji se održava u Dohi, Katar, 26. studenoga do 7. prosinca.

EEFS 12-11-44 (18. studenoga 2012.)

First standard for geologic storage of carbon dioxide

Hvatanje ugljičnoga dioksida, proizvedenog izgaranjem fosilnih goriva u energetici i industriji, i njegovo utiskivanje u podzemna spremišta bez doticaja s atmoferom, sigurno će postati obvezna tehnologija u slijedećih desetak godina (Carbon capture and storage, CCS). U svijetu se intenzivno radi na razvoju te tehnologije.

Dvije grupe iz Kanade i SAD razvile su standarde za geološko skladištenje CO2. Ćlanak donosi i brojne dodatne informacije o radu na tehnologiji CCS u svijetu, trendovima emisije ugljičnoga dioksida idr..

EEFS 12-11-43 (18. studenoga 2012.)

Siemens – Next Big Step

Zanimljiv promotivni video kompanije Siemens govori o povijesti energetike. Spominju se svi energetski izvori, o kojima je čovječanstvo dosad koristilo: vatra, voda, vjetar, ugljen, nafta, nuklearna… Što je “slijedeći veliki korak” ne kaže se u filmu izrijekom, samo vizualno. (Ako vam se ne da gledati: to su vjetroelektrane.)

EEFS 12-11-42 (18. studenoga 2012.)

The Earth Is Warming And Human Activity Is The Primary Cause: The Climate Science Paradigm Grows Stronger

Neki klimatski poricatelji inzistiraju da u znanosti postoji neslaganje oko toga događa li se stvarno globalno zagrijavanje, te pogotovo je li uzrok čovjekova aktivnost. Autor ovoga članka analizirao je produkciju radova o klimatologiji u recenziranim znanstvenim časopisima u svijetu u posljednje 22 godine.

Objavljeno je 13.950 članaka. Od njih, samo 24 (0,17%) poriče globalno zagrijavanje ili porast stakleničkih plinova kao uzrok. Priložen je točan popis tih radova.

Ti članci imaju 33.690 autora. Po zemljama: SAD, Engleska, Kina, Njemačka, Japan itd.

Mnogi istaknuti poricatelji, koji se pojavljuju u medijima, pred kongresnim komitetima itd., nisu objavili nijedan znanstveni rad iz klimatologije.

Ne postoji neslaganje među znanstvenicima o globalnom zagrijavanju i njegovom ljudskom uzroku. To je vladajuća paradigma u klimatologiji, na isti način kao što je tektonika ploča vladajuća paradigma u geologiji. Mi znamo da se kontinenti kreću. Mi znamo da se Zemlja zagrijava i da je ljudska emisija stakleničkih piinova primarni uzrok. To su poznate činjenice o kojima se gotovo svi znanstvenici koji objavljuju radove slažu.

EEFS 12-11-41 (18. studenoga 2012.)

Open Thread And Climate Cartoon Of The Week

Klimatski “skepticizam” (zapravo, “denializam”, poricanje) ozbiljno je uzdrman u SAD. Ali kako iza njega i dalje stoje značajni interesi, a također i socijalno-psihološki i ideološki motivi (SAD su zemlja “neograničenih mogućnosti”, pomisao na granice rasta je nepodnošljiva; konzumerizam se promovira kao smisao života i dokaz uspješnosti, osobne i nacionalne), neće samo tako položiti oružje.

EEFS 12-11-40 (17. studenoga 2012.)

Monthly Electricity Statistics

International energy Agency (koja djeluje u okviru OECD) svakog mjeseca objavljuje “Mothly Electricity Statistics”. Posljednji objavljen je za kolovoz 2012.. Dati su podaci o proizvodnji, potrošnji i međunarodnoj trgovini električnom energijom za OECD u cjelini, po grupama zemalja i za pojedine zemlje. Podaci su: za taj mjesec, za prethodna tri mjeseca, ukupno od početka godine, te postoci promjene u odnosu na prethodnu godinu.

Neobičnost je statistike da su zbirno dati podaci za proizvodnju iz “combustible fuels”, u što su uključena fosilna goriva, biomasa i bioplin, te otpad i drugo. Još su tri kategorije: hidro, nuklearna te “geotermalna, vjetar, solarna i ostalo” (“ostali obnovljivi”).

Neki zanimljiv podaci za prvih 8 mjeseci, u odnosu na prvih 8 mjeseci 2011.:
* Ukupno u OECD, proizvodnja nuklearnih elektrana je niža za 11,2% i pokriva 18% ukupne potrošnje, a “ostalih obnovljivih” viša za 22,6% i pokriva 5% ukupne potrošnje.
* Najveći je pad nuklearne energije u OECD-Azija, za 53,1%. Razlog je naravno što gotovo sve NE u Japanu nisu radile. (Rade one u Južnoj Koreji, a u toj grupi su još Australija i Novi Zeland koji nemaju NE.)
* U OECD Europa (to je 25 zemalja) proizvodnja NE je opala za 5,2%, a ostali obnovljivi porasli za 28,4%.
* Gledajući zemlje pojedinačno, većina ima rast ostalih obnovljivih od barem 15%. U Italiji je rast 76,1%, u Poljskoj 63,6%, u Grčkoj 54,1% (još više u Švicarskoj i Sloveniji, ali uz vrlo mali ukupni iznos).

EEFS 12-11-39 (16. studenoga 2012.)

Energy scenarios to 2035 (pdf)

Globalna energetska savjetnička tvrtka Enerdata objavila je ažuriranu varijatnu svojih predviđanja energetskih kretanja do 2035. godine. Besplatno možete vidjeti sažetak u obliku kratke prezentacije. Neki naglasci:
* Optimističko predviđanje da će BDP u ne-OECD zemljama (u cjelini) brzo rasti i bitno se smanjiti zaostatak za najrazvijenijim, zemljama OECD.
* Globalna potrošnja energije će se udvostričiti.
* Znatno će porasti instalirani nuklearni kapaciteti, usprkos zatvaranju svih NE u Japanu i Njemačkoj, najviše zahvaljujući Kini koja će doći do gotovo 200 GW odnosno 28% svetskih kapaciteta.
* Zemlje članice OECD brzo će smanjivati svoje emisije ugljičnoga dioksida, a ne-članice će ih prvo povećavati, a onda nakon 2020. postepeno smanjivati.
* Ugljen u proizvodnji elektrike drastično će opasti, sa 41% globalno na samo 11%, uz obavezni sustav hvatanja i skladištenja (CCS).
* Proizvodnja nafte znatno će porasti, zahvaljujući razvoju tehnologije i skromnim troškovima korištenja nekonvencionalnih izvora (nafta iz škriljevaca i bitumenoznih pijesaka – shale oil, tar sands – idr.)
* Potrošnja prirodnoga plina u Europi i dalje će brzo rasti, uz razvoj novih dobavnih pravaca da se smanji ovisnost o Rusiji (ponajviše iz Katara).
* Zahvaljujući crpljenju plina iz škriljevaca (shale gas), SAD bi mogle postati izvoznik prirodnoga plina, a također i Južna Afrika i još neke zemlje.

Naravno, ne mora značiti da će stvarno tako biti.

EEFS 12-11-38 (16. studenoga 2012.)

Scientists Convert Algae To Crude Oil In 60 Seconds

Istraživanje neobične tehnologije koja je danas daleko od mogućnosti realnoga korištenja, ali tko zna što će budućnost donijeti! Zelene alge “kuhaju” pod visokim tlakom i one se pretvaraju u sirovu naftu.

EEFS 12-11-37 (16. studenoga 2012.)

German energy expert argues against subsidies for solar power

Intervju sa direktorom Njemačke energetske agencije o trenutnoj situaciji i problemima koji se mogu pojaviti slijedećih godina u njemačkom elektroenergetskom sustavu. Posljednjih nekoliko godina prvi dio zacrtane Energiewende (energetske tranzicije), gradnja znatnih novih kapaciteta vjetro i solarnih elektrana, osobito potonjih, išao je brže nego što se očekivalo. Uz to je prošle godine donesena odluka o zatvaranju nuklearnih elektrana do 2022., što je ova Vlada ranije odbijala. To, naravno, stvara tehničke probleme i financijske troškove.

Naravno, nisu opravdani neki komentari zadrtih protivnika obnovljive energije kod nas, da je to “konačno glas razuma”. Strateško opredjeljenje ne dolazi u pitanje, riječ je o operativnim odlukama. Naravno da će klasične elketrane na fosilna goriva slijedećih nekoliko desetljeća biti potrebne. S vremenom sve manje, a stabilnost mreže može se postići i bez njih, jačanjem mreže, upravljanjem potrošnjom i raznim sustavima pohrane energije.

EEFS 12-11-36 (16. studenoga 2012.)

Brzo rušenje cijena solarnih panela izaziva bojazni da bi kvaliteta mogla pasti.

Solar strugle: a riese of poorly made PV modules

EEFS 12-11-35 (16. studenoga 2012.)

Cleaning the Sewer: A Hi-Tech Revival for Europe’s Foulest River

Što se zagadi, može se i očistiti. Rijeka vjerojatno zagađenija nego sve u Hrvatskoj zajedno. (Te industrija koja vjerojatno stvara BDP veći od hrvatskog.) Ono na što ovdje treba obratiti pažnju nije, ipak, “visoka tehnologija” istaknuta u naslovu, nego LJUDI koji o korištenju tehnologije odlučuju. Ovdje su se općine i poduzeća s njihovog područja udružili u zadrugu (Genossenschaft) s ambicioznim planom da zagađivanje uklone i rijeku revitaliziraju. Nisu čekali da Država sve odluči i riješi. Nisu se međusobno posvađali. Nešto što u Hrvatskoj ne funkcionira.

EEFS 12-11-34 (16. studenoga 2012.)

India’s Solar Revolution: Small is Big

Još jedna varijacija, u ogromnoj zemlji, na temu “Malo je lijepo” – a i ekonomično. Nekoliko puta prenosili smo ovdje vijesti iz Indije. Ona u energetici, kao i ekonomiji i životnom standardu generalno, u posljednja tri desetljeća znatno zaostaje za Kinom.

Danas je potrošnja električne energije po stanovniku samo petina one u Kini. Nastoje to povećati, gradeći velike termoelektrane na ugljen od po 4000 MW, ali razvijaju i korištenje vjetra i sunca.

Na selu troše malo, pa se velikim kompanijama ne isplati graditi dalekovode do njih. FN sustavi mogu u toj situaciji biti puno jeftiniji.

EEFS 12-11-33 (16. studenoga 2012.)

Sklopivi električni auto za 16 tisuća dolara?

Malo je lijepo: sklopivi električni auto. Umjesto parkiranja, presložite ga na četvero i spremite u novčanik. 🙂

EEFS 12-11-32 (16. studenoga 2012.)

German Law Gave Ordinary Citizens a Stake in Switch to Clean Energy

Kako Njemačka provodi “Energiewende”, dramatično povećavajući postotak obnovljive energije? Prikaz za Amere, kod kojih je to tek u začecima, zanimljiv tim više i za nas. Atraktivan prikaz kroz slajdove.

EEFS 12-11-31 (16. studenoga 2012.)

Australia Targets 85% Energy Generation From Renewable Sources By 2050

Australija ima goleme rezerve ugljena i najveći je svjetski izvoznik. Kad je sklapan Kyoto protokol, među zemljama “Aneksa 1” dobila je poseban status, da može povećati svoje emisije. Sada pak donosi novu energetsku strategiju, na način kako to rade i naprednije europske zemlje: dugoročni pogled, do 2050, te se ne prognozira budućnost ekstrapolacijom trendova iz prošlosti, nego se postavlja željeno stanje i planiraju koraci ostvarivanja. Prema planu, ugljen će postepeno posve napustiti. Planiraju investirati 200 milijardi australijskih dolara u prelaz s ugljena na plin i obnovljive. A razlog je ekonomski, naime korištenje ugljena je preskupo!

EEFS 12-11-30 (14. studenoga 2012.)

Climate: Global CO2 emissions rise to new record level in 2011

Njemački institut IWR objavio je procjenu svjetskih emisija ugljičnoga dioksida 2011. g. One su bile 2,5% više nego godinu dana ranije, a 50% više nego 1990.. Svijet zasad ne uspijeva zaustaviti rast emisija. Pozitivni su pomaci u Europskoj uniji i SAD, koje su smanjile emisije. Veći dio rasta otpada na Kinu, u kojoj je rast 7% i na koju otpada 25% svih emisija.

EEFS 12-11-29 (12. studenoga 2012.)

Why Antarctic sea ice cover has increased under the effects of climate change

U posljednjih 20 godina, dok se na Arktiku iz godine u godinu događa drastično smanjivanje površina pod ledenim pokrivačem, na Antartici ukupna površina pod ledom blago raste, uz znatne regionalne razlike. Klimatski osporavatelji često spominju tu činjenicu, kao da ona sama po sebi poništava sve drugo, što o promjenama klime na Zemlji znamo. Ovaj članak prikazuje posljednju detaljnu analizu o čemu se radi. Uzrok su promjene u režimu vjetrova. Inače, poznato je da regionalne posljedice globalnog zatopljenja mogu biti raznolike, pa negdje može doć ii do lokalnog zahlađenja.

EEFS 12-11-28 (12. studenoga 2012.)

Skupa energija ruši konkurentsku prednost njemačke industrije

Na portalu croenergo.eu povremeno se pojavljuju naslovi kao što je ovaj. Riječ je međutim o nedovoljno kritički prenesenim stavovima industrijalaca u aktualnim diskusijama o energetskoj strategiji u Njemačkoj.

Troškove energetske revolucije (Energiewende) ponajviše snose domaćinstva i drugi mali potrošači, koji plaćaju drugu najskuplju cijenu kilovatsata elektrike u Europi, nakon Danske. Cijene za industriju su znatno niže i u europskom su prosjeku. Sad se predlaže da se i te cijene podignu.

A cijene u SAD uvijek su bile niže nego u Europi, zbog mnogo većih domaćih zaliha i nižih troškova eksploatacije (što vrijedi kako za naftu, tako i za rudnike ugljena, velike hidroelektrane idr.).

Njemačka industrija nastoji minimalizirati svoje troškove i to je legitimno, ali trebalo bi pri prenošenju hjihovih stavova imati na umu, što stoji u posljednjoj rečenici teksta, da se radi o lobističkoj skupini.

EEFS 12-11-27 (12. studenoga 2012.)

Entire Cities Could Run on Compressed Air

Brzi rast instaliranih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz sunca i vjetra, izvora koji su nestalni i neupravljivi, stvara problem raskoraka između proizvodnje i potražnje. U nekim satima, proizvodnja može biti veća od trenutne potražnje. Zato su potrebna skladišta energije. Jedna od tehnologija koje su u razvoju je komprimirani zrak.

U članku na koji dajemo poveznicu, treba obratiti pažnju na riječi direktora kompanije koja radi na razvoju te tehnologije na nivou prijenosne mreže (utility scale) o društvenom i političkom, a ne samo ekonomskom aspektu: »Mi želimo demokratizirati energiju – omogućiti da obnovljivi izvori priskrbljuju energiju po lokalnim potrebama, po nižim cijenama nego centralizirani sustavi zasnovani na fosilnim gorivima.« To je dio koji nedostaje u slagalici oko fosilnih ogriva: sposobnost demokratski organiziranih zajednica da donose odluke o svojim primarnim izvorima energije, baš kao što donose odluke o cestama, prostornim planovima, školama, javnoj sigurnosti i ostalim pitanjima koja su od bitnog značaja za kvalitetu života.

[U Hrvatskoj, ne postoji navika ni zahtjev za istinskom demokratskom organizacijom na lokalnom nivou. Ljudi na lokalne izbore izlaze u znatno manjem broju nego na nacionalne – ne osjećaju da ih se to tiče. Struktura moći u gradovima i općinama je redovno hijerarhijska, možemo reći “patrijarhalna”, svuda postoji jedan ili nekoliko lokalnih “šerifa” koji koncentriraju moć i kontroliraju vlast. Obični puk to prihvaća kao prirodno stanje. Hijerarhije moći na nacionalnom nivou prirodno se nadograđuju na lokalnu, ali zbog daleko veće složenosti ipak ima više disperzije, raznih centara moći. Zato je kod nas projekte na lokalnom nivou još teže provesti nego na nacionalnom. Današnji moćnici shvaćaju, bilo svjesno bilo nagonski, da ih obnovljivi izvori i distribuirana proizvodnja ugrožavaju.]

EEFS 12-11-26 (12. studenoga 2012.)

Argentina, Indonesia face EU biodiesel dumping investigation

Proizvodnja tekućih goriva iz biljaka već je godinama kontroverzna tema, zbog sumnji u stvarnu ekološku korisnost, ozbiljnih lokalnih poremećaja u proizvodnji hrane i očuvanju bioraznolikosti, te utjecaja na rast cijena hrane u svijetu. Europska unija sad otvara drugo područje konfrontancije, pokrećući istragu zbog optužbe za dampinške cijene biodizela koji Argentina i Indonezija izvoze u EU.

EEFS 12-11-25 (12. studenoga 2012.)

World Environment News – Climate change

Sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku bilo je zatvoreno tri dana zbog superoluje Sandy. Takve ekstremne vremenske pojave, kao posljedica klimatskih promjena, stvarnost su s kojom sada moramo živjeti, rekao je glavni tajnik UN Ban Ki-moon u govoru pred Glavnom skupštinom. To je neugodna istina, rekao je, ali ne smijemo je ignorirati. Vodeći znanstvenici već mnogo godina zvone na uzbunu.

EEFS 12-11-24 (12. studenoga 2012.)

Poor nations dismayed by looming climate aid gap

Novac je uvijek problem. Napeti su pregovori u UN, pred slijedeću klimatsku konferenciju u Kataru, o tome kolike obveze trebaju preuzeti siromašne zemlje i koliku im pomoć bogate trebaju pružiti. Obećali su da će pomoć u razdoblju do 2020. bitno povećati, ali sad se bore s vlastitim ekonomskim problemima. [Hrvatska, koliko god kao nacija bili skloni jadikovanju, objektivno spada u bogate.]

EEFS 12-11-23 (10. studenoga 2012.)

What Obama’s Reelection Means for Coal, Climate Change, and America’s Energy Future

»Obamina pobjeda daje nam šanse da nastavimo borbu«, piše direktorica kampanje “S onu stranu ugljena”, jedne od najutjecajnijih ekologističkih organizacija u SAD “Siera club”.

[Ugljen se sve manje koristi u termoelektranama i u SAD, kao i u Europi. Mi Hrvati smo, je li, pametniji.]

EEFS 12-11-22 (10. studenoga 2012.)

U.S. Drought Worsening, Wheat Crop Suffering

Dok se na istočnoj obali SAD saniraju posljedice uragana Sandy (a o štetama na Kubi svjetski mediji ne govore), u unutrašnjosti i dalje traje suša. Klimatolozi desteljećima upozoravaju da će se točno takve stvari događati kao posljedica globalnoga zatopljenja: razne vrste ekstremni prilika, istovremeno na raznim mjestima. Usprkos tome, u SAD su i dalje vrlo glasni i utjecajni oni koji inzistiraju da je sva ta priča o klimatskim promjenama i čovjekovom utjecaju na njih komunistička zavjera protiv stabilnosti američke ekonomije.

Većina Amerikanaca, ipak, počinje priznavati da problem postoji.

Rasmussen Poll: 68 Percent Of American Voters See Global Warming As A ‘Serious Problem’

Većina političara iz Republikanske stranke međutim i dalje odbija povjerovati u ono što im znanstvenici govore. “Pustite te komplicirane matematike, ja naprosto osjećam da je to laž!”

What Karl Rove’sElection-Night Meltdown Says About The GOP’s Stance On Climate Science

Problem u medijima u SAD je tvrdokornost onih meteorologa, koji nastupaju na TV. Suprotno stavu Američkog meteorološkog društva, oni ustraju na stavu da su promjene klime normalna stvar, kojoj se treba naprosto prilagoditi, da je IPCC “politiziran”, da možemo i dalje bezbrižno spaljivati fosilna goriva…

They Talk About The Weather On TV, But Still Not Much About Climate Change

EEFS 12-11-21 (9. studenoga 2012.)

Zgodna ilustracija koliko se radnih mjesta otvara investicijom od milijun dolara u SAD; naravno, nije direktno prenosivo na druge zemlje. Investicije u obnovljive izvore i mjere štednje energije otvaraju 2-3 puta više radnih mjesta nego u fosilna goriva, a u razvoj javnog prometa – četiri puta više.

To je ilustracija uz vijest da je u SAD ove godine održano 58 lokalnih referenduma o mjerama podrške razvoju javnog prometa, od čega su 46 puta građani izglasali “za”

Pro-Transit Ballot Initiatives Continue To Be Popular With Voters (70% Voted Through)

EEFS 12-11-20 (9. studenoga 2012.)

World Environment News – EU steps up solar panels trade battle with China

U globalnom trgovinskom ratu oko fotonaponskih panela, Europska unija je u četvtak pokrenula još jednu istragu, na tužbu grupe od 25 europskih prozvođača panela, protiv Kine, zbog “ilegalnih” (koje krše pravila WTO, favorizirajući domaće proizvođače) državnih subvencija.

Kineske državne razvojne banke su od 2010. kineskih proizvođačima dale 33 milijardi eura osobito povoljnih kredita. To je dovelo do toga da su proizvodni kapaciteti panela dvaput veći od aktualne svjetske potražnje.

Kina je pak prošli tjedan pokrenula spor pred Svjetskom trgovinskom organizacijom protiv Grčke i Italije, tvrdeći da svojim poticajnim mjerama favoriziraju domaće proizvođače. Takađer prijete uvođenjem zaštitnih carina na kristalični silicij iz EU, koji je bitan element u proizvodnji solarnih ćelija.

Tijekom 2011., kineske kompanije su u EU prodale solarnih panela i komponenti u vrijednosti od 21 milijardu eura. To čini 60% ukupnog kineskog izvoza tih proizvoda i oko 7% od ukupnog kineskog izvoza u EU.

Kao što se i očekivalo, SAD su u srijedu potvrdile uvođenje visokih zaštitnih carina za uvoz tih proizvoda iz Kine. EU je sporija u odlučivanju. Odluke o obje optužbe očekuju se u roku od 13 mjeseci. Zvaničnici EU kažu da se nadaju da će u međuvremenu biti sklopljen kompromis.

EEFS 12-11-19 (8. studenoga 2012.)

Štete od poplava posljedica su regulacije rijeka i lažne sigurnosti od uzvodnih brana

Udruga Baobab i njezin predsjednik Goran Šafarek, kao i drugi ekologisti i stručnjaci za obranu od poplava koji prate novosti u svojoj struci, upozoravaju na pogrešnu koncepciju obrane od poplava, koja još uvijek zvanično vlada u Hrvatskoj, a u Europi je odbačena.

EEFS 12-11-18 (8. studenoga 2012.)

1,000 MW Of New Solar Power Installed In Germany In September, 6,000 MW Installed In 2012 Already

Tijekom trideset dana rujna, u Njemačkoj je instalirano novih 1.000 MW fotonaponskih panela. Ako računamo da rade 12 sati dnevno, u svakom satu postave onoliko, koliko ih u Hrvatskoj ima ukupno. Od početka godine, to je ukupno 6.200 MW.

Ukupno u prvih devet mjeseci 2012., solarne elektrane proizvele su 6,1% električne energije (rast od 50%), vjetrene 8,6%, a one na biomasu 6%. Ukupno su obnovljivi dali 26% električne energije. Prošle godine bilo je 22%, godine 2010. – 18%. Plan za 2020. je 35%, a sad vlada predlaže da se cilj poveća na 40%. To bi otprilike bilo dovoljno, da Njemačka, kako je planirano, do 2022. isključi sve nuklearne reaktore, a pritom ne poveća emisiju ugljičnoga dioksida.

Njemačka hrabro provodi energetsku revoluciju (Energiewende), u čemu je svjetski lider. Postoje oni koji smatraju da je to besmisleno trećenje novca, te će sve završiti ekonomskom kataklizmom. Zasad, takvih znakova nema. Sada već i manje i nerazvijene zemlje marljivo postavljaju vjetro i solarne elektrane – projekte manje od 100 MW više ni ne brojimo.

EEFS 12-11-17 (7. studenoga 2012.)


EEPCo will build a 270 MW of wind capacities in Ethiopia

Etiopija razvija značajan program korištenja energije vjetra.

EEFS 12-11-16 (7. studenoga 2012.)

EU to raise nuclear research spending by 15%

Europska unija povećava sredstava za istraživanja u nuklearnoj energetici u razdoblju 2014.-2020. Za Europski odbor za atomsku energiju (Euroatom) i Međunarodni eksperimentalni termonuklearni reaktor (ITER) u razdoblju 2007.-2013. davalo se ukupno 759 milijuna eura godišnje, a sad se predlaže povećanje na 872 milijuna. 90% ide za ITER (istraživanje fuzije).

EEFS 12-11-15 (7. studenoga 2012.)

Can We Really Blame China for Solar Manufacturer Bankruptcies? Yes.

Komisija za međunarodnu trgovinu SAD sutra donosi odluku o tome hoće li zadržati zaštitne carine za uvoz solarnih ćelija i panela iz Kine, koje je prije nekolikom mjeseci uvelo Ministarstvo trgovine. Male su šanse da ih ukinu. Uvedene su zbog optužbe za damping, naime zato, jer kineski proizvođači ruše cijenu time što od države, preko investicijskih banaka u državnom vlasništvu, dobivaje kredite pod uvjetima koji su mnogo povoljniji nego što bi to bilo na slobodnom tržištu kapitala. Međutim, i u SAD su podijeljenja mišljenja o opravdanosti optužbe i zaštitne mjere. Ovaj članak daje detaljan prikaz raznih argumenata.

EEFS 12-11-14 (5. studenoga 2012.)

Troškovi održavanja i pogona vjetroelektrana ubrzano padaju

Protivnici obnovljivih izvora ponekad spekuliraju s navodno golemim troškovima pogona i održavanja (operation & maintenance) vjetroelektrana. Evo jednog izvještaja o tome. Tvrtke koje se time bave, shvatljivo, inače čuvaju podatke kao poslovnu tajnu. Godišnji trošak od 19.200 eura prosječno po MW znači oko 0,8 eurocenti po proizvedenom kilovatsatu.

EEFS 12-11-13 (5. studenoga 2012.)

Poland is considering feed-in tariffs to meet 2020 renewable goal

Poljska je dosad vodila vrlo konzervativnu energetsku politiku, usprkos nezadovoljstvu susjedne Njemačke, koja svjesno provodi energetsku revoluciju. Oslanjaju se na domaći ugljen i plin iz Rusije, planiraju gradnju nuklearne elektrane, a na obnovljive su dosad obraćali vrlo malo pažnje. Pod pritiskom zahtjeva EU, sad preduzima mjere za zadovoljavanje preuzetih obveza do 2020.. [Vrlo je slično u Hrvatskoj, gdje postoje policy mjere, ali političari to ne shvaćaju ozbiljno.]

EEFS 12-11-12 (5. studenoga 2012.)

PennFuture Energy Center: Note to Exelon: you can’t have it both ways

Nedavno smo na blogu objavili članak “Vjetroelektrane snižavaju cijenu električne energije”. Prenosi američko iskustvo, a riječ je o tome da VE imaju nulti “marginalni trošak” proizvodnje. To je dobro za potrošače, ali ne i za kompanije. Sad kompanija Exelon u SAD vodi kampanju da se ne produlji važenje federalne subvencije za vjetroagregate (produciton tax credit, PTC), koja je omogućila da se instalirani kapaciteti VE u SAD u četiri godine udvostruče.

Exelon upravlja većim brojem nuklearnih elektrana i ne spominje da je PTC ponuđen i novim NE (one se ne grade, jer su ipak preskupe). Ukupno je nuklearna energija u SAD od 1947. dobila u obliku subvencija 160 milijardi dolara, tj. oko 1,5 milijardi po danas postojećem reaktoru.

EEFS 12-11-11 (5. studenoga 2012.)

Još jedna najava. Promocija knjige. Zagreb, Novinarski dom, utorak 6.11. u 18:00.

Promocija knjige Plava ekonomija

EEFS 12-11-10 (5. studenoga 2012.)

Besplatno predavanje srijedom: TRANZICIJA U EKO-LOGIČNIJE DRUŠTVO, 7.11.

Prenosim poziv na predavanje. Srijeda, 7. studenoga u 18:30, Zagreb, “Apolon centar”, Derenčinova 1, 4. kat, predavačica Gordana Dragičević, tema: “Tranzicija u eko-logičnije društvo”.

EEFS 12-11-09 (3. studenoga 2012.)

What happens when you can’t trust the state – Le Monde diplomatique – English edition

Kratki komentar o paradoksu izbora koji stoji pred biračima u SAD slijedećeg utorka. Uza sve razlike, mnogo je sličnosti sa situacijom u Hrvatskoj i drugdje po svijetu. »Izgledalo bi nemogućim da čovjek koji se obogatio financijskim spekulacijama može ući u Bijelu Kuću samo četiri goine nakon što su privatne banke uzrokovale krizu i bile spašavane od poreznih obveznika. Nesigurnost do zadnje minute o ishodu američkih izbora vjerojatno je uzrokovana rastućim nepovjerenjem u državu i sve što ona čini.« Svuda u svijetu ljudi žele promjenu, ali bez valjanih alata, mogu postići suprotno.

EEFS 12-11-08 (3. studenoga 2012.)

Saving the Southern Ocean: China, Russia Block Plan to Protect Antarctic Waters

Globalno ribarstvo i dalje je najočitiji, žalosni primjer kako se čovječanstvo, razdjeljeno na države, ne može dogovoriti ni kad je sasvim očito da postoji zajednički dugoročni interes.

EEFS 12-11-07 (3. studenoga 2012.)

World Environment News – China struggles for solution to growing NIMBY movement

Kineski spektakularni rast u posljdenja tri desetljeća bazirao se, između ostaloga, na vrlo niskim standardima zaštite okoliša. To je dovelo do velike devastacije okoliša i do niza javnih prosvjeda proteklih godina. Ovaj članak govori o slčaju gdje su građani postigli privremenu pobjedu, ali kao i drugdje u svijetu, oni koji barataju golemim kapitalom neće se lako predati.

Kako 8. studenoga počinje 18. kongres Komunističke partije Kine, ima puno komentara po medijima. Koliko Kina može nastaviti kombinacijom kapitalističke privrede i komunističke političke diktature, koja se pokazala tako učinkovitom tijekom posljednja tri desetljeća, a koliko će morati mijenjati? Jedan komentar iz njemačkog Spiegela. (Spominju i prosvjed iz gornjeg članka).

Challenge for new leaders: Chinese no longer bow to autocratic rule

»Prema planu partije, promjena vlasti ostat će unutar prešutnog sporazuma kojeg je Mao Zedong sklopio s narodom prije više od 60 godina, a njegov nasljednik Deng Xiaoping obnovio prije 20 godina: mi vladamo, vi slušate – i svi ćemo se zajedno obogatiti, neki prije od drugih (…) Ali prije svega, nekada jasan odnos snaga između vodstva i naroda se promijenio. Desetljećima se narod bojao vlasti, ali sada je je sve češće slučaj da se vlast boji naroda. (…) Vrijeme neograničene autokratske vlasti – koja je izazivala divljenje među stranim investitorima i prešutnu zavist među zapadnim političarima — završeno je. Posebno je realizacija ekološki upitnih projekata postala teža danas nego u nekim demokratskim zemljama.«

EEFS 12-11-06 (3. studenoga 2012.)

World Environment News – China launches trade probes on EU solar products

Nova bojišnica se otvara u globalnom trgovinskom ratu oko fotonaponskih sustava. Na optužbu iz EU za dampinške cijene kineskih proizvođača panela, Kina odgovara protutužbom protiv europskih proizvođača polikristaličnog silicija (osnovni materijal za solarne ćelije). Slično je Kina već postupila prema SAD.

EEFS 12-11-05 (3. studenoga 2012.)

Stanford scientists build the first all-carbon solar cell

Nedavno smo pisali o tome kako se ograničena dostupnost metala iz grupe rijetkih zemalja može pokazati problemom u ekspanziji fotonaponskih sustava. Ovaj članak govori o solarnoj ćeliji sastavljenoj u potpunosti od ugljika.

EEFS 12-11-04 (3. studenoga 2012.)

Salmond ups Scottish clean energy target to 50 per cent by 2015

Škotska je bila planirala 2011. godine proizvoditi 31% električne energije iz obnovljivih izvora i postići 50% do 2020.. Umjesto toga, postigli su prošle godine 35%, uz investicije od 2,3 milijarde eura i otvaranje 11.000 radnih mjesta. Sada predsjednik vlade najavljuje postizanje cilja od 50% već 2015.. Počela je gradnja velike reverzibilne hidroelektrane, u koju će se uložiti 800 milijuna eura, koja će riješiti problem isprekidanosti proizvodnje iz vjetra, sunca i valova, i ima značaju širem okruženju (North Sea Grid). [Hrvatska ima relativno ambiciozan plan gradnje obnovljivih do 2020., ali to je uglavnom rezultat pritiska iz EU i naši političari to ne smatraju za nešto ozbiljbno, za razliku od TE Plomin C. Također, nedavno je u prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije unesena lokacija za moguću buduću RHE Korita na Cetini.]

EEFS 12-11-03 (1. studenoga 2012.)

Americans use more efficient and renewable energy technologies

Sjedinjene Američke Države potrošile su prošle godine ukupno manje primarne energije nego 2010.. To je dobro, pogotovo što se radi o nastavku trenda iz prethodnih godina, ali treba imati u vidu apsolutne brojke. Potrošnja primarne energije bila je 97,3 quada. Preračunato u uobičajenu jedinicu u međunarodnim izvještajima, to je 2,45 milijardi tona ekvivalentne nafte (toe), odnosno 7,8 toe/stan. To je otprilike dvaput više od prosjeka Europske unije i četiri puta više od Kine.

EEFS 12-11-02 (1. studenoga 2012.)

Najveća solarna elektrana na svijetu bit će u Srbiji!? Vijest dolazi do Bloomberga, ne od nekih mutnih lokalnih petparačkih medija.

Securum, Serbia Sign Agreement to Build 1,000-MW Solar Park

Priopćeno je da je 25. listopada potpisan definitivan ugovor o gradnji solarnog parka od 1.000 MW na jugu Srbije (točna lokacija nije objavljena). Najavljeno je da će koštati 1,28 milijardi eura i godišnje proizvoditi 1,14 milijardi kilovatsati električne energije, uglavnom za izvoz. Tehnologija je talijanska. Zemljište od 3.000 hektara Srbija će ustupiti besplatno. Gradnja treba započeti u travnju 2013. i biti završena do kraja 2015.. Projektirano trajanje postrojenja je 25 godina, a cijeni gradnje treba dodati još 475 milijuna eura za troškove održavanja.

EEFS 12-11-01 (1. studenoga 2012.)

O facebook stranici “Ekološka ekonomija”

Tijekom listopada, bilo je više od sto upisa na ovoj stranici. Da bi ostalo dostupno, jer se radi o arhivi vijesti koja može biti dragocjena za kasnije pregledavanje i prisjećanje, pohranit ćemo sve, kao i za prethodne mjesece, na blogu “Ekološka ekonomija”.

U proteklom tjednu imali smo 15 novih lajkova. Svaki upis u prosjeku vidi 50-60 ljudi. Hvala svima na interesu!

Ova stranica posvećena je vijestima iz područja koja pokrivaju područja “ekologija” (shvaćena u širem smislu, uključujući i analizu društva, društvenih odnosa i fenomena, tj. “socijalnu ekologiju”, jer svi su bitni kad analiziramo čovjekov odnos prema prirodnom okolišu) i “ekonomija” (prvenstveno usmjereno na globalni pogled – makroekonomiju i političku ekonomiju).

To je složen, napet odnos između raznih pojava i sustava, mnoštvo fenomena prirode i društva (uključujući “realnu ekonomiju”, koja proizvodi dobra i usluge, pa ovisi o korištenju “realnih”, prirodnih i ljudskih resursa), razapetih između dva pola: prirodnog svijeta, koji nas okružuje (prvenstveno ekosfera, u kojoj živimo) i s druge strane monetarnog sustava, o kojem bitno ovise i kretanja u realnoj ekonomiji (a u srži je novac, koji je nesupstancijalan, nematerijalan, ne-prirodan, pa njegovo kruženje i oplođivanje ne ovisi o ograničenjima realnoga).

Na jednoj facebook stranici, naravno, nećemo se upuštati u složene analize, ali ćemo kroz kratke priloge davati njene djeliće. Sve zajedno moglo bi dati uvid u šire povezanosti.

Objavljujemo kratke vijesti o aktualnim zbivanjima, na osnovu raznih izvora. Svaka objava sadrži samo jednu poveznicu, uz kratki prikaz, te često i komentar. Osim izuzetno, ne prenosimo citate na engleskom jeziku, nego se trudimo oko prijevoda. Obično se ne ograničavamo samo na to, da prepričamo što se na određenoj poveznici može naći. Komentar je kratak, ali nastojimo da daje bitne nove informacije o povezanosti zbivanja, kratku analizu, ono “u pozadini vijesti”, prikaz šireg konteksta u kojem neku posebnu informaciju treba razumjeti.

Povreveme šire analize objavljujemo na istoimenom blogu “Ekološka ekonomija” na wordpress.com.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s