lipanj 2013.

2013-05-16 (26. lipnja 2013)

NREL: Energy Systems Integration Facility

Američki Nacionalni laboratorij za obnovljivu energiju (NREL) završava gradnju novog istraživačkog centra, Energy Systems Integration Facility (ESIF). U njemu će raditi 200 ljudi na istraživanju i razvoju integracije čistih energetskih tehnologija na nivou elektroprivreda (utility-scale, megawatt-scale). električne mreže u SAD, kao i sve druge u svijetu, bile su sgrađene na premisi centralizirane proizvodnje i distribuirane potrošnje. Sad se uvode mnoge brojne tehnologije, mijenja se struktura izvora i uloga potrošača, a to zahtjeva znatne prilagodbe mreže i mjere za održanje pouzdanosti.

2013-05-15 (25. lipnja 2013)

Scientist: ‘Miami, As We Know It Today, Is Doomed. It’s Not A Question Of If. It’s A Question Of When.’

Posljedice dizanja razine mora. [Stanovnici Miamia će već nekako naći drugo mjesto za život – Bangladešani imaju mnogo manje izbora.]

2013-05-14 (24. lipnja 2013)

Tata Wins Over IBM, Dell With Solar Cheaper Than Grid

Tata, najveća industrijska grupa u Indiji, koja ima i snažni odio Tata Power Solar Systems, kaže da se mnoge od najvećih kompanija u Indiji okreću suncu (fotonaponskim sustavima) kao izvoru električne energije za pokrivanje potreba svojih tvornica, ureda, hotela idr..

Među njima je i najveća kompanija za ugljen na svijetu, Coal India, zatim najveći proizvođač automobila Maruti Suzuki, lokalni ogranci računalnih divova Dell i IBM idr..

To je u mnogim državama (Indija je federacija) jeftinije nego plaćati struju iz mreže (koja je proizvedena većinom u TE na ugljen), čak i bez vladinih subvencija, i bez uračunavanja šteta koje izazivaju česti prekidi opskrbe zbog neadekvatnosti mreža. Očekuje da će tako biti u većini indijskih država do 2016..

2013-05-13 (21. lipnja 2013)

Germany energy storage incentive could push PV market even farther

Još jedan članak o poveznosti tehnologija pohrane energije sa vjetro i solarnim elektranama; izvještaj sa Intersolar Europe u Münchenu. Njemačka je od 1. svibnja uvela subvencije za baterije, vezane uz FN sustave.

S rastućim udjelom fluktuirajućih obnovljivih izvora, tri područja skladištenja postaju sve važnija: 1. spremišta vezana uz krovne sustave, koje trebaju pojedincima; 2. elektroprivrede će trebati spremišta za upravljanje mrežom; 3. zemlja će trebati naći put da skladišti višak stvoren ljeti za zimske mjesece.

Mjere njemačke vlade otvaraju novu perspektivu njemačkom FN tržištu, za rast i preko potencijala direktne privatne potrošnje od oko 100 gigavata. Ako decentralizirani sustavi pohrane postanu mainstraam, njemačko FN tržište bi moglo porasti i na više od 400 GW instaliranih kapaciteta.

2013-05-12 (21. lipnja 2013)

Czech Republic discontinues feed-in tariffs for PV

Češka je najavila da nakon ove godine više neće nuditi feed-in tarife za solarne panele. To međutim nije pokazatelj neuspjeha, nego, kako se dogodilo i s Njemačkom, uspjeha bržeg od očekivanog. Češka je imala cilj od 2.167.000.000 kilovatsati elektrike iz FN sustava za 2013., koji je nadmašila već 2011.. U travnju, ima instalirano 2.097 MW. Autor članka piše da mu nisu dostupni svi podaci, ali da to može iznositi oko četvrtinu prosječnog ljetnog vrška potrošnje (u Njemačkoj polovicu; Češka najviše troši zimi), odnosno da će ljeti FN pokriti oko šestinu potreba. Autor govori o pojmu “peak demand parity”.

2013-05-11 (21. lipnja 2013)

Top Wind Power Countries Per Capita

Podaci o vjetroelektranama u svijetu, po zemljama, ukupni kapaciteti i instalirano 2012., izraženo u megavatima na milijun stanovnika.

2013-05-10 (8. lipnja 2013)

Self-sufficiency in electricity grid outages with DC microgrids

Jedna mogućnost za buduće male lokalne zajednice, koje žele biti u bitnom nezavisne od elektroprivrednih organizacija: mikromreže zasnovane na jednosmjernoj struji.

2013-05-9 (8. lipnja 2013)

Reason Comes to China-EU Solar Clash

Najnovija vijest o trgovinskom ratu između Kine, EU i SAD potvrđuje najavu od prije nekoliko dana da se “iza scene” događaju dogovori o obustavi neprijateljstava. Njemačka kancelarka je prošlog tjedna rekla da je protiv uvođenja zaštitnih carina od strane EU protiv Kine, zbog navodnog dampinga.

[Kao što smo prije spomenuli, nitko ne komentira je li optužba opravdana. To područje je “siva zona”, bez jasnih pravila koje bi neki outsider mogao shvatiti. Njemačka pak ima vrlo intenzivne ekonomske odnose s Kinom i njihove su ekonomije danas uvelike međuzavisne.]

Doug Young, autor komentara, koji je 15 godina živio u Kini, kaže da je Kina presporo i neadekvatno reagirala na prijetnje i mjere od strane SAD i EU zbog neiskustva u takvim pregovorima. EU je ipak uvela carinu, ali samo 11,8%, daleko manje od najavljenih 47%. Ostavljen je rok od dva mjeseca za dogovore s Kinom. Young smatra da su šanse da se dogovor postigne ovog puta odlične; vjerojatno će Kina jednostavno pristati na povišenje cijena svojih panela.

2013-05-8 (7. lipnja 2013)

Pollution in Northern Hemisphere Helped Cause 1980s African Drought

Analiza meteoroloških mjerenja tijekom više desetljeća pokazuje da je intenzivno zagađivanje atmosfere od industrije u razvijenim zemljama sjeverne polutke tijekom 1960-ih do 1980-ih godina barem djelomično uzrokovalo dugotrajnu sušu u zemljama Sahela u Africi. Mjere zaštite zraka, poduzete zbog lokalnih pritisaka, pridonijele su da se od 1990-ih suše ublaže.

2013-05-7 (7. lipnja 2013)

World Environment News – U.S. farmer lawsuit filed against Monsanto over GMO wheat

Američki poljoprivrednici i grupe za sigurnost hrane podigli su tužbu protiv kompanije Monsantu. Optužili su je da nije zaštitila tržište pšenice u SAD od kontaminacije njenom neodobrenom pšenicom. Na mnogim farmama, naime, nađena je genetski modoficirana “Roundup ready” pšenica s kojom je Monsanto navodno prestao raditi prije devet godina. Zbog otpora GMO u poljoprivredi, kupci u Aziji i Europi obustavljaju kupovinu američke pšenice.

2013-05-6 (7. lipnja 2013)

Data Highlights – 39: China’s Growing Hunger for Meat Shown by Move to Buy Smithfield

Kina je u posljednih 50 godina bitno povećala proizvodnju žitarica, a istovremeno usporila rast stanovništva. To je dovelo do viška proizvodnje, koji je omogućio prehranu većeg broja svinja, a zatim su počeli i uvoziti soju za njihovu prehranu. Danas polovica svinja u svijetu živi u Kini. Jedna kineska kompanija sad je kupila američku Smithfield Foods Inc., najvećeg svjetskog proizvođača svinjetine. [Ukupna potrošnja mesa po stanovniku u Kini je i dalje znatno ispod one u SAD, koja je također znatno veća nego u Europi.]

2013-05-5 (7. lipnja 2013)

Germany Must Manage Growth and Costs of Renewable Power, IEA says

Međunarodna energetska agnecija (institucija koju je osnovala OECD nakon velikih naftnih kriza 1970-ih), za sve zemlje članice svakih nekoliko godina objavljuje analizu aktualne energetske situacije, politike i perspektiva. Sada je obljavljen vrlo značajni izvještaj o Njemačkoj (prethodni je bio 2007.). Dostupan je na sajtu IEA kao pdf (poveznica u članku).

Njemačka je u tih šest godina postigla impresivni napredak i značajna dostignuća, ali postoje brojni problemi na kojima treba raditi da bi se osigurao uspjeh energetske tranzicije, Energiewende. Rast instaliranih FN sustava u posljednje četiri godine bio je prebrz, duplo brži nego što je akcijskim planom bilo predviđeno. [Nijemci su toga svjesni i stalno smanjuju FiT tarife, da se nove instalacije smanje.]

IEA smatra da su sadašnji troškovi za domaćinstva i mala poduzeća preveliki i neodrživi, te da ukupni troškovi moraju biti smanjeni i ravnomjernije raspoređeni (smanjivanjem znatnih olakšica koje danas imaju veliki industrijski potrošači – ali uz oprez, da oni zbog povećanih troškova ne presele pogone van zemlje). Također je vitalno značajno ulaganje u preijenosne i distributivne mreže.

IEA također preporuča više korištenja prirodnoga plina kao fleksibilnog izvora elektrike, koji balansira varijabilne obnovljive, te fokusirane na pohranu električne energije. [Na potonjem je, kao što smo javljali, Njemačka započela intenzivno raditi.]

2013-05-4 (5. lipnja 2013)

Renewable energy is clean, cheap and here – what’s stopping us?

Komentar Ashleya Seagera, direktora kompanije AEA solar GmbH, povodom nedavno objavljenog izvještaja Komiteta za klimatske promjene vlade Ujedinjenog kraljevstva. Investicije u obnovljive izvore, zaključuju, bolji su put od prirodnoga plina za suzbijanje globalnog zagrijavanja, a cijene dramatično padaju.

Seager navodi, da je njegova tvrtka prije samo tri godine za instalaciju krovnih FN sustava u Njemačkoj dobijala 3.600 eura po kWh vršne snage, a sada je to palo na samo 1.000. [Za instalaciju, bez cijene panela.] Kopnene vjetroelektrane su već najjeftiniji izvor električne energije na Zemlji.

On također iznosi važnu promjenu u poslovanju: negova tvrtka počela je elektriku proizvedenu u elektranama na krovovima ambara prodavati direktno poljoprivrednicima i obližnjim naseljima, umjesto da ga prodaje u mrežu po garantiranoj tarifi. »Ta, takozvana distribuirana (ili ne-mrežna) energija, je mjesto, gdje se događa prava revolucija. Distribuirana energija ne samo da štedi znatnu količinu energije koja se gubi u mreži, nego i pomaže smanjenju pritiska na mrežu. Cijeli njemački gradovi postaju posve obnovljivi. Građani dobivaju jeftiniju i čišću elektriku.«

2013-05-3 (5. lipnja 2013)

Converging Solar Demand And Supply Set To Help Solar Industry Recover

Izvještaj poslovno savjetodavne tvrtke Lux Research o stanju industrije fotonaponskih modula. Tržište sad grubo sazrijeva, niz proizvođača propada, jer instalirani proizvodni kapaciteti u svijetu 2012. g. bili su dvostruko veći od potražnje i profitna margina je oko nule.

Izvještaj “Buying Low: The Solar’s Imminent Return to Health and Profitability” predviđa oporavak do 2015, kad bi kapaciteti proizvodnje trebali pasti na 58 GW/god., a potražnja s 31 GW 2012. porasti na 52 GW. Sad je pravo vrijeme za povratak investitora, koji trebaju ulagati u dalja tehnološka poboljšanja i smanjivanje troškova. Neke naftne tvrtke također predviđaju neminovni rast solarne energije.

U ožujku su svi novi elektronergetski kapaciteti u SAD bili fotonaponski. Google je najavio gradnju FN elektrane od 96 MW u Južnoj Africi, novom potencijalnom izranjajućem solarnom tržištu.

2013-05-2 (5. lipnja 2013)

Piše: Zoran Oštrić

(Preneseno iz diskusije na fb grupi “CFI Croatia”. Odgovor na primjedbu kako je loše da Hrvatska ulaže u VE, jer ih grade strane tvrtke, nema koristi za domaću privredu.)

Končar se hvali, kako je njihova vjetroelektrana 80% hrvatski proizvod. E sad, mogu li izdržati konkurenciju na svjetskom – a onda i hrvatskom tržištu? Koliku imaju podršku države? Te detalje ne znam, nemoguće je znati ako nisi u branši, često su tu poslovne tajne i dogovori iza tapeciranih vrata, ali ne mogu prihvatiti da postoji sudbinska predodređenost da slijedećih 1000 MW vjetroelektrana, koliko bismo po Strategiji enegetskog razvoja trebali sagraditi u osam godina (računa će da će uz sadašnjih 205 MW biti još 200 do kraja 2014.), moraju sve graditi stranci.

A koliko čujemo o ponuđenom ugovoru za TE Plomin C, stranom partneru nudi se kompletna kontrola nad projektom, on bi onda dobio, kako se sad za obnovljive nudi, garanciju otkupa i fiksnu cijenu. Bi li ga se moglo prisiliti da naše tvrtke, koje su u tu svrhu već osnovale konzorcij, dobiju veći dio poslova? 80% sigurno ne.

A ne zaboravimo, u svemu tome je europska strategija, smanivanje CO2, ne dakle samo usko ekonomski motiv, i obveze koje smo potpisali.

HEP je potrošio velike pare na HE Ombla, godinama im je strategija bila ishodovati da se današnje europske odredbe, vezane uz mrežu “Natura 2000”, na taj projekt ne primjene, a radi se o objektivno malom projektu.

Zašto te novce ne ulože u gradnju vjetroelektrane – nitko im ne zabranjuje da ih i sami grade, valjda bi se i za to mogao dobit krediti od EBRD, pa će onda HEP-Proizvodnja fino predavati proizvedeno Operateru prijenosnog sustava (koji je sad još u sastavu HEP-a, ali mora biti izdvojen do kraja ove godine) i naplaćivati garantiranu otkupnu cijenu od HROTE, i tako novac ostaje u zemlji, od te love recimo mogu sagraditi reverzibilnu HE za prilagodbu mreže (nešto navodno HEP-OPS radi na tome).

2013-05-1 (5. lipnja 2013)

Japanese Solar Industry Soaring

Krajem maja, objavljena su tri odvojena izvještaja o snažnom rastu solarne industrije u japanu.

Studija istraživača sa Teksaškog sveučilišta “Potential for rooftop photovoltaics in Tokyo to replace nuclear capacity” navodi da bi 300 kvadratnih kilometara pogodnih krovova u Tokiju bilo dovoljno za instaliranje 43,1 gigavata fotonaponskih panela, što bi uz postojećih 7,28 GW reverzibilnih hidroelektrana bilo dovoljno da se zadovolji potrošnja koju sad pokrivaju nuklearne elektrane.

U prvom kvartalu 2013. u Japanu je instalirano 1,5 GW FN panela, što je rast od 270% u odnosu na prethodnu godinu. Očekuje se nastavak istog tempa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s