listopad 2013

28. listopada 2013. (2013-10-35)

Osnovan ORaH, stranka Mirele Holy

Zoran Oštrić – izvještaj i prvi utisci i razmišljanja o osnivanju stranke “Održivi razvoj Hrvatske”

28. listopada 2013. (2013-10-34)

“Ako može Krk, može i cijela Hrvatska”

Prva energetska zadruga u Hrvatskoj osnovana je na Krku (vidi: http://ezok.hr/). U Njemačkoj, Danskoj i drugdje, energetske zadruge (kooperative) jedna su od ključnih institucija u razvoju obnovljivih izvora energije, distribuirane proizvodnje generalno i energetske učinkovitosti. Osnivanje ove zadruge nastavak je ekološke brige, koju su Krčani započeli sustavom odvojenog prikupljanja otpada, koji i dalje usavršavaju, a nepobjediva inercija hrvatske birokracije stvara probleme.

Njemačka konzultantska tvrtka IGR d.o.o. napravili su studiju, po kojoj je moguće da Krk postane otok s nultim emisijama ugljičnoga dioksida iz energetike do 2030. godine. 45% smanjenja donijelo bi smanjenje potrošnje, a 55% obnovljivi izvori (vjetar, sunce i biomasa).

Jeda od izrazitih primjera hrvatskog političkog idiotizma jest i to, što je još uvijek na snazi zabrana gradnje vjetroelektrana na otocima i u priobalnom pojasu, donesena uredbom u vrijeme kad je ministrica građevinarstva bila Marina Matulović-Dropulić. Zabrana je bila bez osnova već onda, a teško je shvatljivo zašto još nije ukinuta. Otoci spadaju među najpovoljnija područja za korištenje energije vjetra.

z7-godišnji umirovljeni svećenik Nikola Radić instalirao je na svojem imanju dva solarna sustava, koji snabdjevaju kućanstvo, solarni bicikl i solarni automobil. Nisu u sustavu poticaja. “Kada radite kupaonicu, ne pitate za povrat investicije već je radite zato što vam poboljšava kvalitetu života. Tako bi trebalo biti i sa solarnom energijom”, kaže Radić.

28. listopada 2013. (2013-10-33)

What Do We Know — And Not Know — About Fracking?

Tehnologija hidrauličkog lomljenja (fracking) za eksploataciju prirodnoga plina iz šejla (glinenih škriljevaca) donijela je veliki porast proizvodnje i pad cijena prirodnoga plina u Sjevernoj Americi, ali i izazvala niz kontroverzi o opasnostima za okoliš. O tome smo više puta izvješćivali na ovoj stranici.

Grupa znanstvenika održala je multidisciplinarnu sjednicu “Energy and Health: The Emergence of Medical Geology in Response to the Shale Gas Boom”, na sastanku Geological Society of America (GSA) u Denveru ove nedjelje. Tehnologija se razvila vrlo brzo i istraživačka zajednica ima teškoća da istraži pitqanja utjecaja na tlo, vodu i zrak. Na sjednici su se geolozi, hidrolozi i eksperti za kvalitetu zraka našli s toksikologizima, liječnicima i epidemiolozima – struke koje se inače rijetko nađu zajedno.

Ovo je tek osnovna obavijeast. Svakako će biti još izvještaja i komentara o rezultatima. Neki su materijali dostupni na ovoj poveznici:
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-10/gsoa-wdw102313.php

28. listopada 2013. (2013-10-32)

WWF: Znanost ne podržava povećanje kvota ulova tune

Nakon velikog napretka prošle godine, kada su donosioci odluka prvi put pristali da se godišnje kvote ulova plavoperajne tune temelje na znanstvenim podacima, WWF upozorava da će svako povećanje kvote za sljedeću godinu od strane Međunarodne komisije za očuvanje atlantske tune (ICCAT ) ugroziti oporavak ove značajne vrste. (…) „Ignoriranje znanosti će odvesti ICCAT natrag u njegove mračne godine kad se upravljanje tunom od strane ove organizacije nazivalo `travestija od upravljanja`. (…)

Jedan od većih izazova koji moramo riješiti je praćenje uzgojene tune. Nedavna studija WWF-a pokazuje da trenutna shema dokumentacije ulova (BCD) ne uspijeva adekvatno pratiti porijeklo i početnu biomasu ulovljene ribe, što može značiti da su kvote već bile prekoračene“ (…)

Mjere usmjerene na smanjenje prekapacitiranosti ribarskih flota ključne su za uspjeh trenutnog plana sanacije ribljeg fonda plavoperajne tune. Znanstveni odbor ICCAT-a izrazio je svoju zabrinutost zbog trenutnih kapaciteta flota koje još uvijek omogućuju ulov znatno iznad dogovorenih kvota.

23. redoviti godišnji sastanak ICCAT-a će se održati od 18-25. studenoga u Cape Townu.

28. listopada 2013. (2013-10-31)

EBay, Ellison Embrace Microgrids to Peril of Utilities

Više puta smo ovdje i na blogu pisali o revoluciji u dizajnu i funkcioniranju elektroenergetskih mreža (promjena “paradigme”, kako se kaže u ovom tekstu), koja se upravo počela događati u razvijenim zemljama. Lokalne “mikromreže”, zasnovane na proizvodnji u mnogo malih elektrana blizu mjesta potrošnje, postale su ekonomične, pa ugrožavaju poslovanje elektroprivrednih organizacija, koje se bave proizvodnjom u velikim elektranama, prijenosom na velike udaljenosti i distribucijom.

Ovaj tekst objavljen je na mrežnom sjedištu poznate konzultantske tvrtke Bloomberg.

28. listopada 2013. (2013-10-30)

What Did the 1973 Oil Embargo Teach Us?

Godine 1973., zemlje OPEC-a naglo smanjile izvoz i povećale cijene nafte, a to se ponovilo i 1979.. SAD su uzvratilie uspješno – ne oružjem, nego ekonomskom preorijentacijom: do sredine 1980-ih, btno su povećali učinkovitost korištenja energije, pa su, da su htjele, mogle i smanjiti uvoz na nulu. OPEC-ov mač postao je beskoristan. Onda je trend preokrenut, Amerikanci i danas troše puno više energije po stanovniku nego jednako razvijeni EU i Japan, a na ugrožavanje izvora nafte odgovoreno je oružjem. »U Zaljevskom ratu 1991, posjeli smo svoju mladež u tenkove koji s galonom benzina prelaze 0,56 milja, zato jer ih nismo prije toga posjeli u automobile koji s jednim galonom mogu preći 32 milje (dovoljno da se eliminira uvoz nafte iz zemalja Perzijskog zaljeva«, piše Amory Lovins iz Rocky Mountain Institute. Razmatrajući razvojnu strategiju do 2050. godine, Amerikanci imaju izbor između dviju opcija.

27. listopada 2013. (2013-10-29)

Dobro je znati: Njemačka izvozi električnu energiju u Francusku, a ne obrnuto!

Jedan kratak komentar, povodom dezinformacije koja se stalnno kopipejsta okolo na netu.

25. listopada 2013. (2013-10-28)

Optimism About Meeting ‘Grand Challenge’ of Global Prosperity

U američkom “Journal of the Geological Society”, profesor znanosti o Zemlji i atmosferi (earth and atmospheric sciences) Lawrence M. Cathles objavio je članak “Future Rx: Optimism, Preparation, Acceptance of Risk”, u kojem izražava optimizam o sposobnostima čovječanstva da nadvlada krize okoliša i resursa i postigne ekološku održivost uz visoki životni standard u snabdjevanju hranom, drugim resursima i energijom. To, međutim, neće doći samo od sebe.

“Ako budemo imali hrabrosti da činimo velike stvari, cijelo čovječanstvo ima lijepu budućnost”, kaže Cathles. Treba se uhvatiti u koštac s “Velikim izazovom” ovoga stoljeća: da svatko postigne europski standard života, za populaciju od oko 10,5 milijardi ljudi. Potrošnja energije trebala bi se povećati peterostruko u slijedećih 100 godina, većinom iz bezugljičnih izvora (obnovljivi i nuklearna, pri ćemu prednost daje potonjoj). “Sve je moguće s energijom, ništa nije moguće bez nje”, kaže Cahtles.

Razmatra i druga ograničenja i smatra da bi najugroženiji resurs moglo biti tlo, ali i to se može riješiti ako ima dosta energije.”Imamo dosta resursa; nema porebe da se borimo za njih.”

[ovo je nastavak načelne rasprave između pesimista i optimizma, započetkog 1970-ih kad su bili objavljeni prvi izvještaj Rimskoga kluba “Granice rasta” i izvještaj ekipe na čelu s H. Kahnom “Slijedećih 200 godina”. Ono bitno nisu načelne ocjene, nego što treba činiti. ]

23. listopada 2013. (2013-10-27)

Što činimo klimi – i što ne činimo

Novi članak na blogu “Ekološka ekonomija” (zasnovan na vijestima koje smo ovdje objavljivali u posljednja tri mjeseca).

23. listopada 2013. (2013-10-26)

United States urges flexibility in new global climate deal

Mjesec dana prije slijedećeg kruga razgovora o suzbijanju klimatskih promjena, koji će se održati u Varšavi, predstavnik Sjedinjenih Američkih Država kaže da je potreban “fleksibilniji” pristup. Kritičari kažu da bi “fleksibilnost” značila razvodnjavanje prijeko potrebne akcije.

Godine 1997. bio je potpisan Kitski Protokol (Kyoto Protocol), kojim je 35 razvijenih industrijskih zemalja prihvatilo obveze smanjivanja emisija stakleničkih plinova do 2012. godine.

SAD nisu prihvatile sporazum, a nije se odnosio na Kinu, koja je tada imala relativno male emisije (i ogromno ih povećala u međuvremenu), niti na Južnu Koreju, Brazil idr.. SAD su 2009. objavile volju da do 2025. smanje emisije za 30% u odnosu na 2005. godinu, a 42% do 2030, ali to nije službeno potvrđeno.

Prošle godine važenje Protokola je produljeno do 2020. godine. Sad se vode pregovori o novom, dugoročnom dogovoru, koji bi trebao biti sklopljen 2015., a stupiti na snagu 2020..

Pregovori su komplicirani i spori, a većina zemalja više zaokupljena kratkoročnim ekonomskim ciljevima nego dugoročnim strategijama, tako da se u Varšavi ne očekuje značajni napredak. U međuvremenu, IPCC izražava, još snažnije nego prije, znanstveni koncenzus u klimatologiji da globalno zagrijavanje postoji i da uzrukovano čovjekovom aktivnošću.

23. listopada 2013. (2013-10-25)

Global climate spending falling further behind target

Umjesto da porastu, globalna ulaganja u borbu protiv klimatskih promjena pala su 2012. godine i daljeku su ispod nivoa potrebnog da se izbjegnu najopasniji učinci, kaže se u jučer objavljenom izvještaju Climate Policy Initiative (www.ClimatePolicyInitiative.org).

Investicije u obnovljivu energiju, energetsku učinkovitost i prilagodbu klimatskim promjenama iznosile su 359 milijardi USD, za pet milijardi manje nego 2011. Privatne investicije čine 62%, a ostalo javne. Malo manje od polovice (177 milijardi) je u bogatim zemljama, a 182 milijardi u zemljama u razvoju.

Međunarodna energetska agencija (IEA) procijenila je prošle godine da su u razdoblju do 2020. potrebne investicije od 5.000 milijardi USD samo u čistu energiju, da bi se rast globalne temperature zadržao na dva stupnja celzijusa.

S druge strane, OECD je prije nekoliko dana objavio da su vlade širom svijeta 2011. g. potrošile 523 milijardi dolara na subvencije za fosilna goriva.

23. listopada 2013. (2013-10-24)

Heavy Air Pollution in Canadian Area With Cancer Spikes

Svjetska zdravstvena organizacija zaključuje da je zagađivanje zraka na slobodnom prostoru (outdoor) glavni uzrok oboljenja od raka. Ova studija istraživala je nivoe zagađenosti zraka nizom kemikalija iz enegetiike i kemijske industrije u Kanadi, te učestalost oboljenja. Jedna od autorica kaže da postoje dokazi da kompanije ne prijavljuju sve kemikalije koje emitiraju.

23. listopada 2013. (2013-10-23)

New Device Stores Electricity On Silicon Chips

Svakodnevno se na raznim servisima vijesti i i portalima, posvećenim prirodnim i tehničkim znanostima, mogu čitati prikazi o novim rezultatima u istraživanju i razvoju obnovljivih izvora energije i sustaa pohrane energije. Ovaj članak govori o zanimljivim novim mogućnostima da se napravi kondenzator od silicija, koji se neposredno spaja sa solarnim ćelijama, senzorima idr. i osigurava trajno snabdjevanje električnom energijom.

Naravno, uvijek treba imati na umu da velika većina istraživanja na kraju ne dovede do praktične primjene, iz raznih razloga. Generalno, radi se svakako o vrlo živahnom području istraživanja. (Nedavno smo objavili tekst o broju patenata o obnovljivim izvorima: godišnji broj prijavljenih patenata je tijekom jednog desetljeća, 2000.-2009., porastao peterostruko.)

Ono što povremeno ovdje prenesemo o tim istraživanjima su samo primjeri. Evo za bolju sliku još tekstova danas objavljenih na istom portalu sciencedaily.com, rubrika “Earth & Climate News”.

Shifting Winds in Turbine Arrays

Researchers modeling how changes in air flow patterns affect wind turbines’ output power have found that the wind can supply energy from an unexpected direction: below.

Amping up solar in the snowy north

What’s the best way to capture photovoltaic energy where snowfall is measured in feet?

Low-Priced Plastic Photovoltaics

Photovoltaic devices offer a green — and potentially unlimited — alternative to fossil fuel use. So why haven’t solar technologies been more widely adopted? Quite simply, they’re too expensive. Researchers have now come up with a technology that might help bring the prices down.

Predicting the Life Expectancy of Solar Modules

Solar modules are exposed to many environmental influences that cause material to fatigue over the years. Researchers have developed a procedure to calculate effects of these influences over the long term. This allows reliable lifespan predictions.

Solar Technology: Unique Material Far Cheaper to Produce and Almost as Efficient

In the near future, solar panels will not only be more efficient but also a lot cheaper and affordable for everyone, thanks to new research.

Nije baš isto područje, ali je blisko:

Hydrogen Sulfide Greatly Enhances Plant Growth: Key Ingredient in Mass Extinctions Could Boost Food, Biofuel Production

In low doses, hydrogen sulfide, a substance implicated in several mass extinctions, could greatly enhance plant growth, leading to a sharp increase in global food supplies and plentiful stock for biofuel production, new research shows.

22. listopada 2013. (2013-10-22)

Australian wildfires put heat on climate change skeptic Abbott

Na izborima u Australiji, koji su održani 7. rujna, odnos prema klimatskim promjenama bio je važna tema. Socijaldemokrati su izgubili vlast, a osvojila ju je koalicija desnoga centra, čiji je novi predsjednik vlade Tony Abbott najavio beskompromisno ukidanje poreza za emisije ugljičnoga dioksida i poticajnih mjera za obnovljive.

Rani početak ljeta, velike vručine i snažni požari izazivaju kolebanje kod onih koji su za pobjedničku koaliciju glasali.

17. listopada 2013. (2013-10-21)

New Litigation Trips Up Suntech, Trina, Yingli

Više puta smo ovdje prikazivali globalni ekonomski razvoj koji se dogodio na globalnom tržištu fotonaponskih sustava od 2005. godine, koji je tipičan za tehnologije u naglom razvoju (deployment), ali se zbog državnih poticaja vjerojatno odbvijao bitno brže nego što bi inače bio slučaj.

Snažni državni poticaji, prvenstveno kroz garantirani otkupi i cijene (FiT), naročito u Njemačkoj i Italiji, izazvali su interes ulagača. Instalirani kapaciteti počinju naglo rasti 2006. g.. Došlo je do snažnog napretka u tehnologiji i bitnog smanjivanja cijena proizvodnje, što je vodilo do znatnog pada cijena. Pred obećanjem izvanrednih zarada, naglo se povećavaju ulaganja i pojavljuju se stotine novih proizvođača širom svijeta, a naročito u Kini (pričem su strojeve za proizvodnju Kinezi ponajviše uvezli iz Njemačke; u cjelini, izvoz iz Njemačke u Kinu premašio je izvoz u SAD, pa Njemačka i Kina grade osobito bliske odnose).

Zbog ekonomske krize od 2008., međutim, niz zemalja bitno ograničava poticaje. Ponuda naglo raste i negdje tijekom 2010. premašuje potražnju, te razlika i dalje naglo raste. Preostali potrošači moraju još i više smanjivati cijene, odričući se profita, da bi opstali. Od početka 2011. dolazi do vala stečajeva širom svijeta. Kineska vlada daje niz povlastica svojim proizvođačima, koji ovladavaju svjetskim tržištem, zbog čega SAD i EU uvode zaštitne carine. Ali i u samoj Kini dolazi do niza stečajeva (uključivo i jednog od najvećih proizvođača, Suntech).

Tržište se sada smiruje, ali proces još nije dovršen. Ovaj članak na blogu o poslovanju u Kini komentira sudski proces dvije bankrotirane američke kompanije protiv tri kineske (uključujući i Suntech). Smatra da će takve akcije štetiti cijelom sektoru.

[Danas je godišnja proizvodnja solarnih sustava u svijetu oko 35 GW. Ovih dana u intervjuu, direktor kompanije Canada Solar, koja je u kineskom vlasništvu, predviđa da bi godišnja proizvodnja tijekom slijedećih nekoliko godina mogla doseći 100 GW i na tom nivou ostati slijedećih 10-15 godina. Kao što smo ranije pisali, onaj tko preživi otprilike do sredine slijedeće3 godine, imat će krasne prilike za rast na “očišćenom” tržištu. Hrvatska je imala tri proizvođača FN, od kojih su dva propala.]

17. listopada 2013. (2013-10-20)

Intermittence of Wind Energy Hardly Affects CO2 Emissions in Spain

Jedna od primjedbi solarnim i vjetroelektrana, koje rade isprekidano, jest da je doprinos smanjivanju emisija ugljičnoga dioksida manji, nego što izgleda direktno na osnovu njihove potrošnje. Naime, postojeće elektrane na plin se često zaustavljaju i ponovo pokreću, pri čemu se učinkovitost njihovog rada smanjuje, a emisija ugljičnoga dioksida po proizvedenom kilovasatu povećava u odnosu na stalni rad.

Napravljena je analiza za Španjolsku, koja je izgradila veliki potencijal u vjetroelektranama, koje u nekim mjesecima pokrivaju četvrtinu ukupnih potreba za električnom energijom i dostupni su vrlo detaljni podaci. Pručili su faktičke podatke za 36 termoelektrana na ugljen i 25 na plin, te usporedili nekoliko modela režima rada, prema postotku udjela vjetroelektrana u proizvodnji. Kad je udio VE nizak, može se računati s izbjegnutim ugkljičnim dioksidom 100%, dok je kod udjela od 50% izbjegnuto još uvijek visokih 80%. Izvještaj daje i preporuke da se postotak poveća modeliranjem i upravljanjem električnim sustavom i skladištenjem energije.

17. listopada 2013. (2013-10-19)

Economic Dangers of ‘Peak Oil’ Addressed

Izgleda neobično, ali tek sada je grupa znanstvenika s univerziteta Maryland i Barcelona izradila ekonomski model za procjenu utjecaja naftnog vrška (Peak Oil) na razne sektore ekonomije.

Pojam “naftni vršak” odnosi se na trenutak kad je dostignuta gornja granica mogućeg crpljenja nafte, nakon koje će, zbog smanjivanja preostalih zaliha u zemlji, ukupna potrošnja na nekom području ili na Zemlji u cjelini neminovno početi opadati. Razna tehnička unapređenja da se poveća učinkovitost crpljenja mogu samo usporiti neminovno opadanje.

Proračuni su predviđali, da će globalni naftni vršak biti dostignut tijekom druge polovice 2000-ih godina. Iako je svjetska potražnja bila manja zbog ekonomske krize iz 2008., zaista se to i dogodilo: naime, rast prouizvodnje bazira se sada gotovo isključivo na crpljenju tzv. nekonvencionalne nafte iz šejla (glinenih škriljevaca). Na osnovu toga, glavne svjetske institucije koje se bave predviđanjima energetskog razvoja (kao IEA i WEC) predviđaju dalji rast proizvodnje.

Autori studije međutim upozoravaju da su mogućnosti znatnog rasta crpljenja nafte iz šejla danas pretjerane, zbog potrebnih velikih ulaganja (opasnost od stvaranja “mjehura”) i opadanja prinosa (koji kod šejla tendira biti brz).

17. listopada 2013. (2013-10-18)

ew Soil Testing Kit for Third World Countries

Grupa znanstvenika sa sveučilišta Marylanda i Columbie razvila je komplet instrumenata za testiranje svojstava tla, nazvan SoilDoc, namijenjen poljodjelcima u zemljama Trećega svijeta. Instrumenti, pokretani baterijama, mjere raspoloživost dušika, fosfora, sumpora i kalija, te organskih tvari. Rezultati se preko mobilnih telefona šalju na središnje mrežno sjedište (website), gdje se obrađuju i šalju preporuke za povećanje plodnosti.

17. listopada 2013. (2013-10-17)

HROTE – popis povlaštenih proizvođača 30.09.

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je najnoviji popis povlaštenih proizvođača s kojima ima potpisan ugovor o otkupu električne energije.

Tijekom rujna, instalirano je 760 kW vršne snage solarnih elektrana (sve snage do 30 kW), tako da je ukupni instalirani kapacitet sada malo manje od 10 MW. U planu je (imaju ugovor, ali još nisu priključene na mrežu) 21 MW integriranih i 14,6 MW neintegriranih solarnih elektrana.

[Da bi dostigla prosjek Europske unije po stanovniku, Hrvatska bi trebala imati instaliranih 500 MW fotonaponskih sustava, a da bi se izjednačila s Italijom, 2.000 MW.]

17. listopada 2013. (2013-10-16)

Šibenska škola zarađuje prodajom električne energije iz solarnih panela

Šibenska Tehnička škola spada u jednu od najbogatijih hrvatskih škola jer proizvodi vlastitu električnu energiju koju prodaje. Tokom zadnjih godinu dana je Tehnička škola prodala električne energije za 40.000 kuna koje su iskoristili za opremanje učionica i nove udžbenike.

Učenici Šibenske Tehničke škole dio predavanja odrađuju na krovu gdje uče kako se dobiva električna energija iz solarne energije. U te svrhe instalirano je 96 solarnih panela koje su postavili učenici zajedno sa profesorima. Električna energija koja se proizvede se prodaje, te su do sada proizveli oko 11.000 kWh električne energije. Sav prihod od prodaje se ulaže nazad u školu.

U samu solarnu elektranu snage 10 kW je uloženo 220.000 kuna, a od prihoda kupuju kilmatizaciju i besplatne udžbenike za učenike. Sada razmišljaju i o proizvodnji biodizela za vlastite potrebe, i to iz otpadnog jestivog ulja. Biodizel bi se koristio za zagrijavanje zgrade škole.

Isto tako se planira i mali vjetroagregat snage 14 kW koja bi trebao opsrkbljivati električnom energijom jednu cijelu učionicu, uključujući rasvjetu i sve kompjutere.

17. listopada 2013. (2013-10-15)

40 years back, 40 years forward: Lessons of the 1973 oil crisis

Ovih dana svijet bilježi 40. godišnjicu prvog “naftnog šoka” iz 1973., kad je kartel zemalja izvoznica nafte (pretežno arapskih) preko noći učetverostručile cijenu sirove nafte. (Prethodne godine, bio je objavljen prvi izvještaj Rimskog kluba “Granice rasta” i održana prva Konferencija Ujedinjenih naroda o čovjekovom okolišu. U ono doba takav pogled u dalju budućnost bio je neobičan.

Grupa futurologa na čelu s Hermanom Kahnom objavila je 1976. optimistički izvještaj “Slijedećih 200 godina”, predviđajući da će se cijene nafte uskoro ponovo smanjiti. Umjesto toga, 1979. je došlo do novog skoka cijena. Tek kasnije došlo je do određenog pada i stvorena je “nova normalnost”, s razinama cijena nafte bitno većim od nekadašnjih. Još prije desetak godina, smatralo se da se cijene mogu dugoročno održavati ispod cijene od 28 dolara po barelu.

Danas, Europska unija uzima 2050. godinu kao granicu planiranja, svjesne da će se u tom razdoblju svakako događati bitne promjene u energetici, a time i u cjelokupnoj privredi i gospodarstvu. Slično rade i druge razvijene zemlje. U SAD, taj pristup dosljedno slijedi Rocky Mountain Institute (RMI).

Tadašnja kriza pokrenula je mnoge inovacije. SAD su osnovale Department of Energy (ministarstvo energetike). Doneseno je niz propisa o energetskoj učinkovitost za automobile, hladnjake itd.. SAD su smanjile uvoz nafte za 50% između 1977. i 1985.. Stvorena je “kultura očuvanja”. Nakon toga, pad cijena je doveo do toga da dio tih napora bude odbačen [osim u Kaliforniji, koja dosljedno slijedi takvu politiku]. Ipak su godine 2009. SAD za jedan dolar realnog BDP trošile 50% manje energije nego 1975..

Danas, upozorava Laurie Guevara-Stone iz RWI, SAD i svijet su suočene sa sličnim izazovom kao i prije 40 godina, zbog klimatskih promjena. Potreban je sličan val inovacija, i tim se putem već jeste krenulo. Ali ovoga puta ne bi se smjelo izgubiti cilj iz vida.

17. listopada 2013. (2013-10-14)

‘Hidden fuel’ worth hundreds of billions: IEA’s new energy focus

Ako nekom tehničkom mjerom smanjite potrebu za energijom, praktični učinak je isti, kao da ste sagradili dodatni izvor. Npr. klasičnu svjetiljku od 100 W zamijenite onom od 25 – kao da imate lokalni izvor od 75 W (pola kvadratnog metra solarnih panela). Za to je bio skovan marketinški naziv NEGAWATI (po zvučnosti kao “megawati”), ali nije ušao u širu upotrebu.

International Energy Agency (institucija koju su osnovale zemlje OECD, dakle najrazvijenije na svijetu, sklona opreznim, konzervativnim stavovima) objavljuje niz “energy market reports” o raznim područjima energetike. Sada su, na Svjetskom energetskom kontresu u Južnoj Koreji, prvi put objavili “Energy Efficiency Market Report”). Energetska učinkovitost je, kažu, “skriveno gorivo”, koje je možda i prvo po važnosti, s globalnim tržištem vrijednim 300 milijardi dolara godišnje, otprilike jednako kao obnovljivih ili fosilnih goriva.

U razdoblju 2005.-2010. u 11 zemalja članica IEA mjere energetske učinkovitosti donijele su uštedu ekvivalentnosti 420 milijardi dolara. Dva su bitna čimbenika uspješnosti takvih mjera: dobre državne politike i visoke cijene energije.

Mjere su naravno neminovne, da bi se potrošnja energije na Zemlji održala u dugoročno ekološki podnoljivim okvirima, pa im i Kina od sredine 2000-ih (11. petogodišnji plan) posvećuje veliku pažnju.

12. listopada 2013. (2013-10-13)

Japan Next-Generation Farmers Cultivate Crops and Solar Energy

Velika površina, potrebna za postavljanje panela, ograničavajući je faktor za korištenje solarne energije. Međutim, prostor na koji se paneli postavljaju može se koristiti i za druge svrhe, ako su oni na krovu, zidu ili nadstrešnici.

Izum japanskog inovatora, čije je korištenje nedavno odobrilo japansko ministarstvo poljoprivrede, omogućuje da se kombiniraju solarni paneli, postavljeni na laku konstrukciju nalik na pergolu (brajdu), s poljoprivrednom proizvodnjom. Između redova panela ostavljeno je dovoljno prostora da biljke dobivaju dovoljno sunca za rast, pa ne pada proiizvodnja po hektaru. Paneli pokrivaju do 32% površine. Izum može pomoći poljoprivrednicima, osiguravajući im dodatni prihod.

[Dodajmo da je nedostatak prostora relativan. Nedavno smo ovdje iznijeli grubu računicu, da bi prekrivanje dva posto površine obradive, a neobrađene zemlje u Hrvatskoj panelima bilo dovoljno za proizvodnju koja bi na godišnjem nivou pokrila svu današnju potrošnju električne energije u Hrvatskoj. ]

Dodatni komentar (Zoran Oštrić, 14. listopada 2013.)

Zanimljivo na mojoj vremenskoj crti i u grupi “Grupa za rasprave – Društvo za promociju znanosti”, više ljudi lajkalo vijest o inovaciji iz Japana (nevažna za naše prilike, s toliko neobrađene zemlje!), nego vijest o ukupnom broju patenata za obnovljive. (Ukupno odnos lajkova 13-4)

Valjda ljudi naprosto više vole konkretne primjere, nego generalnu diskusiju. To je u redu, ali čini mi se da postoji problem da onda u generalnim diskusija olako prevladavaju simplifikacije i generalni ideološki stavovi pa onda i bespredmetna natezanja (tržište dobro ili loše, državna intervencija dobra ili loša, meritokracija dobra ili loša idr.).

Ja nastojim i tu globalnu diskusiju (uključivo i sam sa sobom!) voditi konkretno i sagledavati razne aspekte. Privreda bez tržišta – ne ide. Privreda bez državne interrvencije – također ne ide. A rješenje naravno nije “zlatna sredina” nego treba konkretno analizirati. Što je naravno strahovito naporno. Jedan čovjek to nikako ne može. Potrebni su timovi, a njihov rad je opet složeni problem.

Nastojim to proučavati kao “generalist”, ne kao specijalist. Pratim vijesti, bilježim i sumiram, i čitam obično sumarne izvještaje (gore je jedan izvještaj, pa jedna vijest). Tehničke detalje ne razumijem, znam neka opća načela.

Vidim da u diskusijama i u svijetu često ljudi nastupaju, s raznih strana, s grubim pojednostavljivanjima. Djelomično vjerojatno zato jer je to naprosto težnja ljudskoga duha, da swtvarnnost pojednostavi. Djelomice vjerojatno i zbog utjecaja raznih posebnih interesa.

12. listopada 2013. (2013-10-12)

Innovation in Renewable-Energy Technologies Is Booming

Prvo desetljeće 21. stoljeća donijelo je spektakularan rast broja registriranih patenata u energetici u cijelom svijetu, a osobito vezano uz obnovljive izvore. Rast je još brži nego u drugim propulzivnim tehnologijama, poluvodičima i digitalnoj komunikaciji. U SAD, do 2000. je bilo manje od 200 patenata godišnje vezanih uz obnovljive, a 2009. preko tisuću. Za fosilna goriva, broj je porastao od oko sto na oko 300 godišnje.

Analitičari kažu da su osnove za mnoge sadašnje tehničke inovacije postavljene u 1970-ima i 1980-ima, kad su bila znatno povećana ulaganja u istraživanja, nakon naftnih šokova. Rast broja patenata vrlo je brz i u Kini. Jednako su važne investicije u bazična istraživanja kao i u primjenu tehnologija.

Državna regulativa i investicije mogu pomoći bržem pokretanju nove tehnologije, koja još nema jasne tržišne perspektive. Često je potrebno dugo vrijeme da se nove tehnologije razviju i javno financiranje je krucijalno na tom ranom stupnju.

11. listopada 2013. (2013-10-11)

Peak Coal in China — or Long, High Plateau?

Ovaj članak objavljen je na sajtu američko-kineske neprofitne organizacije “Clean air task force”. Vrlo brzim rastom potrošnje električne energije, Kina je došla blizu nivoa visokorazvijenih zemalja u potrošnji po stanovniku, a od toga je velika većina iz ugljena (Kina troši više od polovice kamenoga ugljena u svijetu). Očekuje se dalji rast, ali će udio ugljena svakako opadati.

O tome su ovih dana objavljena dva izvještaja uglednih globalnih savjetničkih tvrtki, Bloomberg New Energy Finance i Citigroup Research. Ovaj komentar upozorava na neka ograničenja u oba izvještaja, koji su možda i previše optimistički u isticanju trenda. Komentatori upozoravaju da će instalirani kapacitet TE na ugljen ipak i dalje rasti, te naravno i proizvodnja i emisije ugljičnoga dioksida.

11. listopada 2013. (2013-10-10)

Tko određuje cijenu pšenice

Članak zanimljiv za čitanje. Sadrži neke korisne podatke o hrvatskoj poljoprivredi.

6. listopada 2013. (2013-10-9)

Energy Harvesting : Photovoltaic, Piezoelectric, Electromagnetic, and Thermoelectric Technologies for Consumer and Industrial Applications: Global Market Analysis and Forecasts

Termin “Energy Harvesting” (žetva ili berba energije) označava dobivanje malih količina električne energije iz okoline, za male potrošače koji nisu priključeni na električnu mrežu. Npr. fotonaponska ćelija u kalkulatoru ili piezoelektični uređaj u džonu tenisice – kao i stari dobri “dinamo” na biciklu.

Savjetnička poslovna tvrtka navigantresearch napravila je izvjšetaj o perspketivama tih tehnologija. Da se radi o ozbiljnom poslu, pokazuje činjenica da trebate platiti 4200 USD da biste pročitali cijeli izvještaj.

Pad cijena uređaja dovest će do širenja tržišta i eliminiranja korištenja baterija koje se pune iz mreže u mnogim primjenama. Npr. već su dostupni na tržištu laptopi koji mogu raditi 14 sati s jednim punjenjem. [Ako sam dobro shvatio, koriste toplotu proizvedenu radom procesora.]

Za puno dodatnih informacija o toj temi:

Energy Harvesting Forum

4. listopada 2013. (2013-10-8)

Native tribes’ traditional knowledge can help US adapt to climate change

Stare mudrosti mogu pomoći suočavanju s novim izazovima. Ništa novo za ekologiste, ali ovoga puta je to cijela serija peer-reviewed članaka, pa vrijedi spomenuti!

3. listopada 2013. (2013-10-7)

Energy Darwinism: Fossil fuels and utilities at risk

Divovska investicijska banka Citi objavila je izvještaj o dramatičnim promjenama u svjetskoj energetici, naslovljen “Energy Darwinism – the evolution of the energy industry“. Zaključuju da se globalni energetski mix mijenja brže, nego što je se to predviđalo prije samo pet godina. Promjene, kao pad cijena FN sustava, su vrlo brze (“alarmantne”) i vjerojatno će se ubrzavati, a ne usporavati. Za sve projekte korištenja fosilnih goriva i nuklearne energije postoji veliki rizik.

Povijest energetike, kaže Citi, pokazuje da su nove tehnologije uvijek bile uvođene naglo i na trošak korisnika. Tako je bilo kod prijelaza s drva na ugljen, s ugljena na naftu, s nafte na plin i nuklearnu. Danas dugoročna transformacija postaje još više neizbježna. S obzirom na dugoročnost investicija u energetici, svi koji danas ulažu moraju biti vrlo, vrlo oprezni.

Elektroprivredna poduzeća suočavaju se s velikim rizikom, jer će se priroda njihovog poslovanja vrlo vjerojatno bitno mijenjati. One mogu izgubiti polovicu sadašnjeg tržišta zbog rasta energetske učinkovitosti, solarne energije i skladištenja energije, te ostale distribuirane proizvodnje. Pitanje je hoće li se dovoljno brzo prilagoditi novim uvjetima.

Posebno spominju tehnološki prijelaz kod vjetra: isprekidanost izvora je problem, ali kad se instaliraju veći i zemljopisno prošireni kapaciteti, vjetar poprima karakteristike temeljnog izvora. Čak i u SAD, danas preplavljenim obiljem jeftinog prirodnoga plina iz šejla, elektroprivrede se okreću solarnim farmama umjesto plinu za vršne potrebe.

Čak i u Kini, procjenjuju da će potražnja za ugljenom [Kina danas troši više od polovice svjetskog kamenog ugljena] doživjeti vršak u ovom desetljeću. I za Indiju procjenjuju da će potražnja za ugljenom rasti sporije nego što se očekuje, a nuklearke su, zbog velikih kapitalnih troškova, nepogodne za tako nesigurna tržišta.

Pohrana energije (vezano uz električnu mrežu) je industrija u nastajanju, kao što je bila solarna prije samo 5-6 godina. Moguće je da će pad cijena biti jednako dramatičan.

U prometu, drastične promjene unosi prelaz od nafte na plin i električna vozila.

3. listopada 2013. (2013-10-6)

The Cost of Poor Power QualityAsia Report: Five Reasons Why China’s Solar Demand Could Surprise You

Tema važna za velike dijelove Hrvatske, gdje napon u mreži često jako oscilira. Europski projekt Leonardo izradio je aplikaciju koja proračunava troškove koje za privredu i društvo izaziva loša kvaliteta elektrike. Ističu da je ovo važna tema, koja se zanemaruje kad se govori o liberalizaciji tržišta, fokusirajući se samo na cijenu elektrike i energetsku učinkovitost.

3. listopada 2013. (2013-10-5)

PV PARITY Project: European consortium highlights competitiveness of Solar Photovoltaics (PV) in 11 EU countries

Novi izvještaj, koji je objavila grupa istraživača s Imperial College (London), u okviru European PV Parity Project, sadrži analize i kvantifikaciju troškova integracije većih potencijala fotonaponskih sustava u 11 europskih država u razdoblju 2020.-2030..

Instalacija kapaciteta od 480 GW vršne snage do 2030., koji bi zadovoljili 15% europskih potreba za elektrikom, tehnički je izvodiva uz skromne troškove gradnje i integracije u sustav (dogradnja prijenosne i distibutivne mreže, rezervni kapaciteti ili baterije, sinhronizacija sustava). Ukupni troškovi mogu biti do €26/MWh (20 lipa po kWh).

Troškovi su bitno manji u južnoj Europi, a mogu biti i negativni tamo gdje postoji snažna korelacija između proizvodnje FN elektrana i vršne potrošnje (potrošnja za toplu vodu, klimatizaciju idr. ljeti). Energetski gubici u distribucijskoj mreži smanjuju se do udjela od oko 10% (više u južnoj Europi), a nakon toga mogu rasti. Sve zajedno, troškovi su skromni u odnosu na projektirani ukupni rast cijena elektrike i uklanjanja ugljičnoga dioksida.

3. listopada 2013. (2013-10-4)

Asia Report: Five Reasons Why China’s Solar Demand Could Surprise You

Vishal Shah, analitičar kineskoga tržišta za Deutsche Bank, predviđa nagli rast potražnje za solarnom (fotonaponskom energijom) u Kini do kraja ove i u slijedeće dvije godine. Predviđa da će potražnja u 2014. godini biti 13-15 GW, u Japanu 6-7 GW a ukupno u svijetu 50 GW. Članak navodi niz korisnih poveznica na ranije vijesti i analize.
[Više smo puta pisali kako je 2011.-2013. FN biznis u svijetu obilježen većom ponudom od potreažnje, padom cijena i propadanjem niza proizvođača – pri čemu je Kina preuzela veći dio svjetskoga tržišta, ali proiizvođači propadaju i u Kini. Kakav će biti učinak antidampinških mjera SAD i EU još je nejasno. Analitičari tržišta smatraju da se “čićenje” tržišta smiruje i da će se stabilizirati najkasnije do polovice 2014..]

2. listopada 2013. (2013-10-3)

Filozofi i ekonomisti (1)

Piše: dr.sc. Željko Ivanković, donedavni dugogodišnji urednik časopisa “Banka”, od prošlog mjeseca direktor za analize, istraživanja i komunikacije u Hrvatskoj udruzi banaka (HUB). Doktorirao je filozofiju ekonomije na Australian National University u Canberri (Research School of Social Sciences).

Polemika izmedju filozofa i ekonomista koja se kratko rasplamsala prije nešto više od mjesec dana, uvukla je, uz mnoge poznate i aktivne američke i europske intelektualce, najmanje tri nobelovca za ekonomiku: Paula Krugmana, Erica Maskina i Vernona Smitha. Povod je bio tekst Alexa Rosenberga i Tylera Curtaina „What is Economics Good For?“ (Čemu služi ekonomika?), objavljen u New York Timesu 24. kolovoza.

Filozofski dvojac sugerira da kod izbora sljedećeg predsjednika Federalnih rezervi (američke centralne banke) treba voditi računa da je ekonomika umijeće a ne znanost. Prema njima, ekonomici nedostaje „najvažnija karakteristika znanosti – dokazano poboljšanje u preciznosti i opsegu predvidjanja“. Slijedom tog kriterija ekonomika možda nikad neće ni postati znanost, pišu filozofi. (Ekonomika inače proučava ekonomiju, ekonomsku aktivnost.)

1. listopada 2013. (2013-10-2)

Is PV Better Than Thermal Solar Water Heating?

Koristiti električnu energiju direktno za grijanje tople vode, potrebne u domaćinstvu, prva je i očita primjena, koja ne zahtijeva nikakvu sofisticiranu tehnologiju. Potreban je, ugrubo, jedan kvadratni metar toplinskih kolektora po članu obitelji da se tijekom ljeta dobije skoro sva potrebna topla voda, a tijekom zime dio. Međutim, potrebna je gradnja velikog spremnika vode, a pojavljuju se i drugi praktički problemi. S drastičnim padom cijena FN panela, a u perskeptivi i baterija, moglo bi biti isplativije tako proizvedenu električnu energiju koristiti za pogon električnog bojlera.

1. listopada 2013. (2013-10-1)

Reykjavik Geothermal plans 1 GW geothermal projects in Ethiopia

Island je poznat po korištenju geotermalne energije. Islandska tvrtka planira investirati četiri milijarde USD u gradnju geotermalnih elektrana snage 1.000 MW u Etiopiji.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s