ožujak 2013.

EEFS 2013-03-40 (30. ožujka 2013)

Bulgaria to Suspend Up to 40% of Wind, Solar Power Capacity

Kad udio nestalnih i neupravljivih izvora električne energije (vjetar i sunce) postane značajan, može doži do problema stabilnosti električnoga sustava. Tome se može doskočiti pravovremenim prilagdbama, što danas pokazuju Njemačka, Španjolska i druge zemlje. Bugarska se međutim suočava s problemima. Instalirani kapaciteti vjetra i fotonapona brzo rastu, ali su u udjelu manji nego u više drugih država. Možda je problem u nefleksibilnosti sustava, jer ima malo TE na plin, nego nuklearnih i TE na ugljen (domaći lignit).

EEFS 2013-03-39 (30. ožujka 2013)

Uz aktualni referendum o pseudo-golfu na Srđu: Škotima barem dolazi jedan Donald Trump graditi golf resort, a nama nekakav opskurni švercer. 😦

Donald Trump Picks the Wrong Scottish Farmers to Brawl With

Naravno i društveno okruženje na mjestu gdje je projekt predviđen je bitno drugačije: tamo su mu se suprotstavili lokalni gorštaci, a ne urbani gospari. Ali dobili su i podršku na nacionalnom nivou, a film “You’ve Been Trumped” pobrao je brojne nagrade.

»Spanning the year-long construction of Trump’s first Aberdeenshire golf course—Trump plans to eventually build three courses and a 450-room luxury hotel—the film provides the critical inspection missing from mainstream media accounts. It exposes irreparable environmental damage to an area of pristine seaside dunes designated as a “Site of Special Scientific Interest”, suspiciously complicit government action, and shameless bullying by the Trump Organization. (…) You’ve Been Trumped has received 10 major industry awards as well as universal critical acclaim, while IMDb users gave it the highest rating of any British film listed in the Internet database. In recognition of the locals’ struggles, The Scotsman named local farmer Michael Forbes, the face of the anti-Trump effort, “Scotsman of the Year.”«

Zanimljivo, u slagalici se pojavila i naša glavna tema – obnovljivi izvori energije, konkretno vjetroelektrane.

»The documentary team wrapped up their filming in 2010, but the conflict between Trump and the residents of Aberdeenshire continues. Earlier this week, the Scottish government approved plans for an offshore wind farm, despite Trump’s promise to scrap plans for a luxury hotel if the turbines were built due to his belief that they would spoil the view for golfers. According to the BBC, Trump called the wind farm “the destruction of Aberdeen and Scotland itself,” and issued a round of lawsuit threats.«

Štotska ima ogromne potencijale za korištenje energije vjetra, doduše uglavnom u plitkom moru, tako da planiraju već 2020. godine iz VE proizvoditi elektrike jednako svojoj potrošnji. Naravno, sinhronizirat će se s Engleskom i “Nort Sea Grid” deset zemalja. Potencijal je peterostruko veći.

EEFS 2013-03-38 (29. ožujka 2013)

Peak Oil – Europaction

Peak Oil (naftni vršak) označava trenutak, kad je polovica svih prvotno postojećih rezervi nafte isrcrpljena. Po matematičkom motelu, razvijenom još 1950-ih, koji je dobro predvidio kretanja u SAD, to je istovremeno i trenutak kad se postiže maksimum moguće godišnje proizvodnje; nakon toga, stare se bušotine iscrpljuju brže, nego što se mogu otvoriti nove. (Naravno, to vrijedi za tzv. klasičnu naftu, dok su drugi izvori još u razvoju i diskutabilni.) Diskusije se u svijetu vode jesmo li već postigli naftni vršak, ili će se to dogoditi tek kroz nekoliko godina. Razlika izgleda bitna s kratkoročnog stajališta onih koji ulažu novac u naftni biznis. U području oko vrška, cijene povremeno nekontrolirano divljaju, naglo rastu i onda padaju, ali uz trajnu tendenciju rasta.

Europa, koja ima male rezerve nafte a veliku potrošnju, osobito je osjetljiva na energetske i ekonomske poremećaje, koje naftni vršak izaziva. Nedavno je objavljen izvještaj “Europe Facing Peak Oil” koji možete preuzeti na ovom mrežom sjedištu.

EEFS 2013-03-37 (29. ožujka 2013)

Uskoro kreće ciklus radionica gradnje prirodnim i ekološkim materijalima na Vukomeriću. Ima svega, od gradnje slamom i glinom pa do gradnje zelenih i tradicionalnih slamnatih krovova. Prva radionica je za točno mjesec dana 20. i 21.04. – gradnja balama slame. Kompletan raspored radionica prirodnog graditeljstva pogledajte ovdje:

Prirodno graditeljstvo

EEFS 2013-03-36 (29. ožujka 2013)

Bombshell IMF Study: United States Is World’s Number One Fossil Fuel Subsidizer

Protivnici obnovljivih izvora i danas često tvrde kako nije u redu da vlade ulažu u njihov razvoj, jer je to narušavanje načela slobodne tržišne konkurencije. Nasuprot tome, stoji činjenica da je svuda u svijetu energetika u cjelini, a to znači prvenstveno fosilni izvori, obilno subvencionirana od strane vlada.

Ova studija ne potiče od nekih zelenih alternativaca, nego od Međunarodnog monetarnog fonda. Ujedno, ruši još jedno pogrešno vjerovanje: da su najveće subvencije u zemljama u razvoju, koje iz socijalnih razloga cijene energije za stanovništvo drže nižim. Više od polovice otpada na neuračunavanje “eksternih troškova”.

Ukupne subvencije za fosilna goriva u svijetu su 1.900 milijardi dolara, od toga na SAD otpada više od četvrtine!

EEFS 2013-03-35 (27. ožujka 2013)

Odobren prvi referendum na zahtjev građana u Hrvatskoj

PRIOPĆENJE ZELENE AKCIJE

Ministarstvo uprave je danas (27.3.2013.) donijelo odluku o ispunjenju pretpostavki za odrzavanje referenduma o apartmanizaciji Srdja. Time je odobren prvi referendum na zahtjev gradjana u Hrvatskoj.

Podsjecamo pritom da se jos jutros, na osnovu pritisaka investitora Golf razvoja, spekuliralo o tome je li referendumsko pitanje zakonito. Kada se jedan projekt 6 godina agresivno reklamira kao sto je to radio Razvoj golf d.o.o., i kada se uz svo tako ulozeno vrijeme i novac ne uspije uvjeriti gradjane u njegove koristi, onda je izvjesno da takvih koristi niti nema i da su nedopustivi pritisci na gradjane i njihove izabrane predstavnike jedini nacin da se takav projekt progura. Zahtjev investitora da osobno provjeri podatke svakog potpisanog gradjanina je neprihvatljivo zastrasivanje i otkriva pravo lice Golf razvoja u odnosu prema gradjanima te procedurama i institucijama ove drzave.

Pozivamo Gradsko Vijece Grada Dubrovnika da svoju posljednju sjednicu prije raspustanja odrzi u vrijeme koje ce omoguciti odrzavanje referenduma zajedno s lokalnim izborima. Smatramo da je to jedino razumno s obzirom da bi u suprotnom gradjani Dubrovnika morali izlaziti na biracka mjesta cak do cetiri puta u samo mjesec dana- za europske izbore, za referendum, za lokalne izbore te za drugi krug izbora za gradonacelnika. Ujedno bio bi to jasan iskaz volje da se cuje volja gradjana jer odrzavanje referenduma zajedno s lokalnim izborima moze
znacajno olaksati restriktivni uvjet nadpolovicne izlaznosti za uspjeh referenduma.

EEFS 2013-03-34 (27. ožujka 2013)

German village offers blueprint for rural green energy

O seocetu Feldheim (samo 125 stanovnika), nedaleko Berlina, svako malo se piše u svijetu. Organizirali su ogleni sustav lokalne samodovoljnosti u proizvodnji električne energije iz lokalnih obnovljivih resursa: male vjetroturbine, kotao na drvnu sječku i bioplinom, proizvedenim iz gnojnice i biljnih otpadaka. Proračunati troškovi su 16,6 eurocenti po kWh, dok ostali njemački potrošači plaćaju oko 27 do 30. Ne povlače energiju iz mreže prijenosa, a povremene viškove prodaju na tržištu.

[To je ogledni primjer za bitno drugačiji elektroenergetski sustav, koji sad izranja u njemačkom Energiewende. On će spajati makro i mikro razinu. S jedne strane su megaprojekti povezivanja cijele Europe, jugozapadne Azije (tzv. “Bliski istok”) i Sjeverne Afrike “supermrežom”, koja će omogućiti transport na tisuće kilometara i korištenje velikih pučinskih vjetroelektrana i solarnih elektrana u pustinjama ka centrima potrošnje. S druge, istovremeno, sadašnja “distributivna područja”, i još znatno manja, u vlasništvu lokalnih zajednice, postat će također i proizvodna, s malim izvorima priključenim na niski napon. Npr. kuća koja na krovu ima fotonaponske panele ne mora predavati proizvodnju velikoj tvrtki kao HEP, nego lokalnoj mreži. Danju, kad proizvodi više nego što troši, to se opet troši lokalno, u uredinma, dućanima, obrtima idr. koji tada koriste elektriku.]

EEFS 2013-03-33 (26. ožujka 2013)

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) imenovala je tim od 31 eksperta, koji će raditi na sveobuhvatnoj studiji o tehnologijih hidrauličkog frakturiranja (fracking) za crpljenje plina i nafte iz škriljevaca (shale gas and oil). Tehnologija se zasniva na utiskivanju vode pod tlakom, u kojoj su kemikalije i pjesak, u podzemlje, tako da stijene pucaju i oslobađaju zarobljene nakupine plina i nafte, koje je moguće cripiti na površinu .Tehnologija je već u masovnoj primjeni za plin i dovela je do dramatične promjene na energetskom tržištu u SAD od sredine prošlog desetljeća, dok je za naftu jošu manje korištena. Postoji ozbiljna zabrinutost za okoliš i tehnologija je u raznim zemljama još kontroverna. Studija bi trebala rezultarati jasnimim uvidom i prijedlozima regulative za zaštitu okoliša.

http://planetark.org/wen/68251
World Environment News – EPA announces expert panel to review fracking study

EEFS 2013-03-32 (22. ožujka 2013)

How Cooperatives Are Driving the New Economy

Nasuprot vladajućem globalnom kapitalističkom sustavu, s dominacijom kapitala nad radom i financijskog kapitala nad industrijskim, danas nemamo uvjerljivu viziju alternative. Globalno, na nivou “visoke politike”, može se pokušavati nametnuti mjere kontrole financijskih tržišta i sprečavanja njihovog apsurdnog bujanja. Na lokalnom nivou, širom svijeta se kooperative (zadruge) pojavljuju kao model udruživanja rada, koji može pomoći ljudima da se djelomice izvuku iz sustava vladavine kapitala, pa čak i stvaraju začetke drugačijeg sustava. Ovaj broj časopisa YES! donosi niz članaka na tu temu.

Mogu li zaista kooperative pokrenuti “novu ekonomiju”? U Hrvatskoj, nažalost, njihov je potencijal praktično nikakav. Zasnivaju se naime na tome da ljudi imaju povjerenja jedni u druge, a kod Hrvata to ne postoji.

EEFS 2013-03-31 (22. ožujka 2013)

Nikad više Varšavska!

Društveni sukob oko gradnje Horvatinčićevog trgovačkog centra na Cvjetnom trgu bio je jedno od bitnih događanja u Zagrebu 2007.-2011.. udruge koje su se protivile gradnji mobilizirali su značajnu društvenu podršku u nizu akcija (54.000 potpisa peticije, 200 uhićenih u jednoj “seat-in” akciji idr.). Ova odluka Gradske skupštine je zaključak. Iako su Horvatinčić i gradonačelnik Milan Bandić dobil bitku, oponenti su postigli strateški uspjeh, koji spriječava nekoliko sličnih projekata koji su godinama u planu.
Politički, pred izbore koji su za dva mjeseca, ovo ide u korist današnje većine u Skupštini, tj. SDP-a, samo je pitanje koliko, s obzirom na njihovo vrludanje i neodlučnost oko ove teme. Prema anketama, Bandićeva prednost u borbi za novi mandat izgleda nedostižna. Dio iskusnih aktivista i udrugaša pojavit će se sigurno na listi nove stranke “Zeleni zajedno”, a s druge strane pojavljuju se i mladi u novoj stranci “Za grad”.

EEFS 2013-03-30 (19. ožujka 2013)

Breakthrough in electricity storage: New large and powerful redox flow battery

Više puta smo prenosili vijesti o istraživanjima i razvoju boljih tipova baterija za skladištenje električne energije, koje će biti značajni dio sustava temeljenog većinom ili potpuno na obnovljivim izvorima. Kako su vjetar i sunce nestalni i neupravljivi, povremeno će stvarati višak nad trenutnom potrošnjom, koji treba sačuvati za kasnije (recimo, proizvodnja tijekom dana za večernju potrošnju kućanstava). Ovaj članak je o istraživanjima njemačkih znanstvenika u okviru koncepcije Energiewende (“Energetski zaokret”).

Germany’s newest incentives to kickstart energy storage for solar

Gornji članak govori o tehnološkom napretku, a ovaj o općem značaju, prognozama i policy mjerama za razvoj sustava pohrane električne energije u Njemačkoj.

www.energystorageforum.com

Šesti svjetski forum za pohranu energije održava se u Berlinu 23-25. travnja. Razmatraju se svi sustavi: baterije, vodik, termalni spremnici i dr.

Smart thermal storage could cut bills and increase use of renewables

NOva kratica za obećavajuću tehnologiju: Smart electric thermal storage (SETS),

EEFS 2013-03-29 (19. ožujka 2013)

1,119 MW Of Solar Added In Japan

Japanska vlada, stvarajući mogućnosti za konačno napuštanje nuklarnje energije, prošle je godine uvela poticajne mjere za obnovljive izvore. U devet mjeseci, instalirano je više od jednog gigawata fotonaponskih panela. Osim solarne, vjetra i biomase, veliki potencijal je geotermalna energija. U prosincu prošle godine prenijeli smo procjenu islandskog veleposlanika u Tokiju da bi geotermalne elektrane mogle nadomjestiti 25 nuklearnih reaktora, proizvodeći pritom i velike količine toplote za grijanje.

EEFS 2013-03-28 (15. ožujka 2013)

Izvještaj o aktualnom stanu energije vjetra, te nešto o drugim izvorima, u SAD. Vjetar sad pokriva 3,5% ukupne potrošnje elektrike, uz rast više od 30% godišnje. U dvije države blizu 25%, u još sedam preko 10%. Uz znatan rast korištenja prirodnoga plina, opada proizvodnja u nuklearnim i termoelektranama na ugljen.

Iowa and South Dakota Approach 25 Percent Electricity from Wind in 2012: Unprecedented Contribution of Wind Power in U.S. Midwest

EEFS 2013-03-27 (15. ožujka 2013)

Biomass To More Than Triple Globally by 2030

Korištenje biomase za proizvodnju energije nije toliko kontroverzno pitanje, ako se poštuju lokalna ograničenja, kad je riječ o drvnoj masi i otpacima iz poljoprivrede. Jednako je s izdvajanjem bioplina iz gnojovke, a ostatak se onda pretvara u humus. To nije u sukobu s proizvodnjom hrane. Mnogo veći problem je međutim direktno korištenje kukuruza, šećerne trske i drugih biljki, umjesto za hranu, za proizvodnju biogoriva. Neki ipak tvrde da problem nije velik i da ima dovoljno za sve.

Također o biomasi. Švedska je od 1970-ih, reducirajući uvoz nafte, jako povećala korištenje biomase, prije svega iz šuma. To je postao najveći izvor energije u Švedskoj. Europska unija financira neke novije projekte kroz New Entrants’ Reserve (NER)300 program (a ima i drugih).
[Hrvatska bi od toga mogla mnogo naučiti, jer ima značajnih neiskorištenih kapaciteta u šumama i s polja. Mi smo nažalost kao i u svemu katastrofalno organizirani, inertni, posvađani i lijeni, tako da još uvijek smatramo kako je puno pametnije fino se priključiti na plinovode i za grijanje i proizvodnju električne energije koristiti prirodni plin koji se transportira nekoliko tisuća kilometara iz Rusije, umejsto da prikupljamo ono iz okoline. Novac koji je na raspolaganju u brojnim fondovima nećemo iskoristiti, smijat ćemo se na glupe Šveđane i druge nazadne narode koji troše novac na gluposti i ljutiti na groznu briselsku administraciju koja koješta zahtijeva.]
http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2013/03/swedens-bioenergy-success-story?cmpid=WNL-Friday-March15-2013

EEFS 2013-03-26 (13. ožujka 2013)

How battery storage will change household energy market

Prikaz detaljnijeg rada jednog autora iz Australije o potencijalima promjene sustava korištenja električne energije, kad se uz fotonaponske panele (kojima je cijena bitno pala) na nivou kućanstava uključe i baterije (za koje se očekuju tehnološka poboljšanja i pad cijena). Kuća, koja proizvodi solarnu struju preko dana, može ju spremati i koristiti navečer, kad je najviša potrošnja. Perspektiva je da će takvi sustavi bitno promijeniti uvjete u kojima lokalne zajednice zadovoljavaju svoje potrebe za električnom energijom.

Korisno je pročiteti i diskusiju uz gore navedeni tekst. Inače reneweconomy.com.au je vrlo ambiciozno mrežno sjedište, svakodnevno obilje novih tekstova.

EEFS 2013-03-25 (13. ožujka 2013)

2.2% drop in European gas consumption in 2012

Potrošnja plina u Europskoj uniji 2012. opala je drugu godinu zaredom. Naročito je smanjena potrošnja u termoelektranama. (Količine su u članku navedene u gornjoj ogrjevnoj vrijenosti, GCV, a u zagradi u prostornim metrima prema standardnoj vrijednosti.) Izvori u EU pokrili su 34% (tendencija pada), Rusija 23%, Norveška 21%, Alžir 9% te ostale zemlje 13%. Opao je uvoz ukapljenog prirodnog plina, djelomice zbog pojačane tražnje iz drugih dijelova svijeta, osobito iz Japana.

Spain’s shale gas reserves are estimated at 39 years of demand

Velika zavisnost od uvoza prirodnoga plina jedan je od strateških problema Europske unije. Crpljenje plina iz škrijevaca tehnologijom frackinga može pridonijeti smanjenju potreba za uvozom. (Enerdata danas javlja da su s time započeli i u Alžiru.)

EEFS 2013-03-24 (12. ožujka 2013)

Coal Plants Out Of Style In Germay

Jedan od mitova, kojeg ponavljaju protivnici “Energiewende” u u Njemačkoj (pa je i u Hrvatskoj bio prenošen), jest da je odluka o istupu iz nuklearne energije dovela do povećanja broja elektrana na ugljen. Iako je zaista u posljednje dvije godine otvoreno nekoliko novih TE na ugljen, s naprednim tehnologijama (fleksibilne, slične onima na plin, tako da se mogu uskladiti s nestalnim i neupravljivim elektranama na sunce i vjetar; o tome smo već pisali na ovoj stranici – jednu takvu prošle je godine pustio u pogon RWE, koji je pak odustao od sudjelovanja u tenderu za gradnju Plomin 3, gdje se predviđa starija tehnologija), stvari stoje drugačije.

EEFS 2013-03-23 (12. ožujka 2013)

This cheat sheet will make you win every climate argument

Jedan jednostavni dijagram, koji navodi neke elementarne činjenice, koje treba spomenuti u diskusija sa poricateljima klimatskih promjena. Nažalost, postoji problem na koji ukazuje jedan od komentara uz tekst: »Ovaj pristup pretpostavlja da je osoba s kojom diskutirate intelektualno i emocionalno sposobna za oblikovanje uvjerenja na osnovu dokaza. Stvarnost jest da se većina osporavatelja drže svoje vjere kao činjenice.«

EEFS 2013-03-22 (12. ožujka 2013)

Renewable rules: Lancaster, Calif., requires all new homes to have solar power

Grad Lancaster, veličine Osijeka, nalazi se u pustinji Mojave u Kaliforniji, koju poznamo iz westerna. Mnogo sunca, malo kiša. U pripremi je novi prostorni plan, po kojem će svaka nova obiteljska kuća od iduće godine morati imati ugrađene fotonaponske panele. Ideja naravno nije “pala s neba”, nego je plod godina razvoja.

EEFS 2013-03-21 (12. ožujka 2013)

Prozori i vrata – Kalkulator ušteda

Ovo je sa mrežnog sjedišta jedne tvrtke, zamišljeno dakle kao reklama za proizvode koje prodaju. To na ovom stranici obično ibzjegavamo. Međutim, kalkulator izgleda korektan i informativan (iako nema sve elemente koje pri stvarnom odlučivanju trebate uzeti u obzir.) Prozori svakako čine lavovski dio toplinskih gubitaka i njihova zamjena novima, koji bolje dihtaju, imaju izolacijska stakla, trostruko staklo i sl, donosi smanjivanje potrošnje goriva za grijanje. Kalkulator također daje iznos smanjenja emisije ugljičnoga dioskida u godini dana.

EEFS 2013-03-20 (10. ožujka 2013)

Tom Friedman Calls For Mass Keystone Protests, Labels Obama Presidency ‘A Net Setback For The Green Movement’

Intenzivna društvena borba vodi se u SAD oko plana gradnje naftovoda Keystone XL, koji trebao transportirati “tešku naftu”, crpljenu novim tehnologijama iz bitumenoznih pjesaka (tar sand) prema potrošačima u SAD. Korištenje iste tehnologije hidrauličkog frakturiranja za crpljenje plina iz škriljevaca također je ekološki nepovoljno, ali u manjem omjeru, a zbog zamjene ugljena plinom ukupno može biti povoljnije. Međutim, u slučaju nafte, utjecaji na okoliš su puno veći.
Autor ovog teksta u New York Timesu je poznati novinar Thomas Friedman, trostruki dobitnih Pulicerove nagrade.

EEFS 2013-03-19 (10. ožujka 2013)

Furious with Europe, British fishermen lament demise of trade

Spominjali smo više puta na ovoj stranici problem svjetskog ribolova. I dalje se na svjetskom nivou vrlo teško postižu dogovori o ograničenju ulova, koji su svima u očitom dugoropčnom interesu, ali su protiv kratkoročni interesa ribara, koji od ulova žive, i kapitala, koji je u nove brodove i nove tehnike uložen. Ova reportaža iz Velike Britanije govori o ribarima, koji za probleme okrivljuju Europsku uniju i kvote izlova koje EU odobrava.

EEFS 2013-03-18 (10. ožujka 2013)

Time of the essence for Germany’s energy switch: Merkel

Njemačka sigurno neće dovesti u pitanje dugoročni plan energetskog zaokreta (Energiewende). Planira dobivati iz obnovljivih izvora 35% elektrike već 2020. godine, a 80% 2050.. Ove godine su izbori, i ako sadašnja demokršćansko-liberalna vlada padne, zamijenit će ju socijaldemokratsko-zelena, koja sigurno neće smanjivati ciljeve. Javnost je snažno protiv nuklearne energije i za obnovljive, ali postoji zabrinutost zbog troškova. Vlada Angele Merkel pred izbore želi imati čistu situaciju i društveni konsezus.

Sadašnje je pitanje tempa i troškova. Trenutno, dodatne troškove za obnovljive izvore (za koje država garantira otkupi i cijenu proizvedene elektrike, model koji je desetine zemalja u svijetu od Njemačke preuzelo) i za znatna ulaganja u proširenje i redizajniranje mreža prijenosa i distribucije snose domaćinstva i mala poduzeća, dok su velika poduzeća od toga pošteđena, da se ne ugrozi njihova međunarodna konkurentnost. Sad se planira znatno smanjiti izuzeća.

EEFS 2013-03-17 (10. ožujka 2013)

Two years after Fukushima, Japan’s nuclear lobby bounces back

Dvogodišnjica cunamija i nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići u Japanu. Budućnost nuklearne energije je neizvjesna. U pogonu su trenutno samo dva reaktora. Većina građana je protiv puštanja u pogon preostalih, čak i ako prođu nove, rigorozne provjere sigurnosti i nadogradnje, dok vlada želi omogućiti da ih što više radi, smanjujući tako uvoz ugljena i nafte za termoelektrane. Pokrenuti su značajni programi štednje energije i gradnje vjetro i solarnih elektrana, ali naravno to je samo marginalno na kraći rok, a na dulji rok gusto napučeni Japan ima ograničenja.

EEFS 2013-03-16 (9. ožujka 2013)

Carbon footprint of grid-scale battery technologies calculated

Povećani udio nestalnih i neupravljivih izvora za proizvodnju električne energije stvara potrebu skladištenja viškova. Ovaj znanstveni rad proračunava “karbonski otisak” akumulatora. Za njihovu proizvodnju i pogon, naravno, treba trošiti energiju. Razvijena je matematička formula za izračun odnosa energije, koja može biti pohranjena tijekom životnoga vijeka, i energije koja je potrebna za gradnju, za razne tehnologije. Taj je odnos nazvan ESOI, “Energy stored on investment”.

Za reverzibilne hidroelektrane ESOI iznosi 210, a od postojećih baterija (akumulatora) najbolje su litijum-ionske s vrijednošću 10. Za olovne, samo dva. Za razliku od baterija za električna vozila, glavni interes nije kapacitet, nego broj ciklusa i praženja koje baterija može izdržati. Obećavajuća je i tehnologija komprimiranoga zraka (CAES), za koju je vrijednost ESOI proračunata na 240.

EEFS 2013-03-15 (8. ožujka 2013)

Bombshell: Recent Warming Is ‘Amazing And Atypical’ And Poised To Destroy Stable Climate That Enabled Civilization

Prikaz članka u ožujskom broju časopisu “Science”, naslovljenog “Rekonstrukcija regionalnih i globalne temperature u posljednjih 11.300 godina”, o kretanju temperature i predviđanjima do kraja stoljeća. Dajemo prevod sažetka rada s mrežnog sjedišta
sciencemagazine.org:

»Rekonstrukcija temperature površine u posljednjih 1500 godina sugerira da je recentno zagrijavanje bez presedana u tom razdoblju. Ovdje dajemo širu pespektivu rekonsturkcijom regionalnih i globalnih temperaturnih anomalija za posljednjih 11.300 godina iz 73 široko poznatih izvora podataka. [Riječ je o bušotinama u ledu i sedimentima stijena, pojašnjava se u priopćenu za javnost.] Zagrijavanju u ranom halocenu (prije 10.000 do 5.000 godina) slijedilo je hlađenje za oko 0,7 °C kroz srednji i kasni halocen (u posljednjih 5.000 godina), kulminirajući najhladnijim temperaturama u halocenju tijekom Malog ledenog doba, prije oko 200 godina. To hlađenje je snažno povezano s promjenom od oko 2 °C u Sjevernom Atlantiku. Trenutne globalne temperature u posljednjem desetljeću nisu još premašile vršne međuledenjačke vrijednosti, ali su više nego tijekom 75% halocena. Projekcije Međunarodnog panela za klimatske promjene za 2100. g. premašuju sve halocenske temperature za sve plauzibilne scenarije emisija stakleničkih plinova.«

Činjenično, znanstvenički suzdržano, za laike suhoparno. U pratećem priopćenu za javnost se objašnjava što to zapravo znači. Osim samog zagrijavanja, drastična razlika je brzina promjene. U posljednjih sto godina, površina Zemlje ugrijala se onoliko, koliko se u prethodnih 5.000 godina ohladila; brzina promjene 50× veća. Uzrok su ljudske emisije stakleničkih plinova. Ali to je tek početak: do kraja stoljeća, moguće povišenje srednje globalne temperature je oko 4 do 6 °C, tj. brzine promjene još 5× veća.

»U drugoj polovici ovog stoljeća bit će oko 9 milijardi ljudi, od kojih će veliki dio živjeti na područjima koja ih više jednostavno neće moći podržati – jer su pretopla ili presušna, zemlja više nije obradiva, rijeke koje snabdjevaju ledenjaci su presušile ili je nivo mora previše narastao.«

U ranijoj povijesti Zemlje, bilo je i znatno toplijih razdoblja. Trenutne temperature još nisu više nego u razdoblju prije oko 10.000-5.000 godina. [U tom razdoblju su ljudi u mnogim pogodnim područjima prešli s lova i prikupljanja plodova na poljodjelstvo i stočarstvo, što omogućava stostruko povećanje gustoće stanovništva. A prije oko 5.000 godina nastaju prve civilizacije, zasnovane na poljoprivredi organiziranoj na velikim područjima, čime se omogućava još približno deseterostruko povećanje gustoće stanovništva; u dolini Nila moglo je živjeti otprilike toliko ljudi, kao 5000 godina ranije na cijelom svijetu; a danas ih u Egiptu ima još oko 10 puta više.] Ali, po trendovima, te će vrijednosti brzo biti premašene. Ključni problem je brzina promjene, koja može premašiti naše sposobnosti prilagodbe. [I treba biti jasno da nas naša visoka tehnologija neće zaštiti od teških poremećaja.]

Potvrđen je zaključak koji već znamo: »Možemo zadržati promjene blizu dva stupnja celzijusta, i time izbjeći najgore posljedice, ali samo neodložnom akcijom.«

EEFS 2013-03-14 (8. ožujka 2013)

Graph of the Day: Even France could go 100% renewables

Francuska je primjer za ugled svim pristašama nuklearne energije u svijetu. Nuklearke daju 3/4 proizvodnje elektrike, a iskazana cijena proizvodnje je vrlo niska. Međutim, poznato je da je država, koja u Francuskoj tradicionalno ima snažnu ulogu u ekonomiji, ulagala ogroman novac u gradnju reaktora od 1060-ih godina; to je bila stvar “nacionalnog ponosa” i usko povezano s autonomnom proizvodnjom nuklearnog oružja, da bi se bilo nezavistan od SAD.
Reaktori se sad bliže kraju svoga vijeka, i pitanje je kako dalje. Danas država više ne može imati nekadašnju ulogu, a cijene novih reaktora neumoljivo rastu. Nukelarna energija je bila vrlo važna tema u prošlogodišnjim predsjedničkim izborima Izabrani socijalistički kandidat proklamirao je da će bitno smanjiti udio nuklearne energije, na oko 50%. Ovdje je kratki prikaz izvještaja po kojem je i znatno radikalniji plan moguć. (Za usporedbu, Njemačka planira do 2050. iz obnovljivih pokrivati 80% potreba za elektrikom.)

EEFS 2013-03-13 (8. ožujka 2013)

Greece Installed 300 MW Of Solar PV In January — More Than Germany, & Over 1/3 What It Installed In 2013

U posljednje četiri godine, najviše fotonaponskih sustava u Europi instalirano je u Njemačkoj, blizu je Italija, a svi ostali su daleko iza. Sada stiže vijest da je u Grčkoj u siječnju instalirano više nego u Njemačkoj! Tristo megawata u 30 dana – svakog dana više, nego što je dosad ukupno instalirano u Hrvatskoj.
[Treba spomenuti da dosta ulažu Nijemci, s ugovorima da se ta elektrika izvozi u Njemačku. S time je možda povezan i plan gradnje velike solarne elektrane u južnoj Srbiji. U budućnosti, Grkča bi mogla imati značajnu ulogu kao zemlja preko koje prelaze dalekovodi, koji će povezivati Europu sa Jugozapadnom Azijom u jedinstvenu super-mrežu.]

EEFS 2013-03-12 (8. ožujka 2013)

China Recommits to Energy, Emissions Goals

Kina je zabilježila tri desetljeća spektakularnoga ekonomskog rasta i revolucionarnih društvenih promjena (stotine milijuna ljudi prešlo sa sela u gradove). Rast je izrazito transparentan u energetici: u razdoblju 1980.-2010. potrošnja energije po stanovniku je utrostručena i dosegla 1,8 tona ekvivalentne nafte po stanovniku godišnje (samo malo manje od Hrvatske – 2012. su nas možda već i prestigli), a elektrike udeseterostručena i dosegla 3.000 kWh/stan/god (Hrvatka oko 4.000, Njemačka ten nešto iznad 6.000). To je plaćeno, između ostaloga, strahovito velikim zagađivanjem okoliša.
Sada su u “području infleksije”: očito je da rast više ne može biti tako brz. (Krivulja rasta je u obliku slova S, a ne eksponencijalna.) Smanjivati zagađivanje postaje također nužno iz ekonomskih razloga. Međunarodni pritisak čini nužnim i ulaganje u smanjivanje emisija stakleničkih plinova. Iako će vjerojatno još rasti već ogromna potrošnja ugljena (troše polovicu ugljena u svijetu) te plina i nafte, u prvi plan dolazi dogodovna učinkovitost, odnosno povećanje odnosa društvenog proizvoda prema potrošnji energije, te razvoj novih izvora (obnovljivih sigurno, a nuklearne vjerojatno).

EEFS 2013-03-11 (8. ožujka 2013)

Latin America Report: Uruguay, Future Home of the World’s Cheapest Solar Energy

Urugvajska vlada je najavila da nudi ugovore za gradnju 200 megavata solarnih elektrana, ali da je spremna platiti samo 9 američkih centi (52 lipe) po kilovatsatu isporučene elektrike! To je niže od proizvodne cijene u aktualnih hrvatskim termoelektranama. Rok za ponude je četiri mjeseca. Hoće li ih biti po toj cijeni? Vlada kaže da je spremna pričekati nekoliko godina, dok se cijene ne spuste.
[Urugvaj je inače za latinsku Ameriku srednje razvijen, BDP po stanovniku 13.000 USD, potrošnja električne energije 2.800 kWh/stan/god.]
[Inače, predsjednik Urugvaja Jose Mujica poznat je kao najsiromašnii, odnosno najskromniji, predsjednik jedne države na svijetu: 90% svoje plaće daje u dobrotvorne svrhe. Sitni seljak, bivši gerilac. U siječnju, na latinskoameričko-europskom susretu u Čileu, susreo se s hrvatskom prvom potpredsjednicom Vlade Vesnom Pusić i predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, te bio pozvan da posjeti Hrvatsku Srbiju.]

EEFS 2013-03-10 (8. ožujka 2013)

Poziv na izložbu: “Energetski gotovo nulta arhitektura”

Poziv na izložbu o jednoj od strateški bitnih tema za energetsku strategiju i energetski sustav budućnosti. (Galerija Modulor je u Centru za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1).

EEFS 2013-03-9 (7. ožujka 2013)

The Next American Revolution: Beyond Corporate Capitalism and State Socialism

Gar Alperovitz je američki povjesničar i politički ekonomist. Ovo je prikaz njegovog novog videa na njegovom mrežnom sjedištu.
»Ističući aktualne napore u tisućama lakalnih zajednica diljem SAD, od kooperativa i zaklada za zajedničko korištenje zemljišta do općinskih, državnih i federalnih inicijativa koje promoviraju poduzetništvo i održivost, Alberovitz sistematizira godine istraživanja da pokaže kako strategije koje počinju odozdo i idu ka vrhu mogu uspješno kontrolirati monopolističku moć korporacija, demokratizirati zdravstvo i ojačati lokalne zajednice.«
[Slični modeli funkcioniraju i drugdje u razvijenom svijetu i zemljama u razvoju. U Hrvatskoj su apsolutno nemogući, zbog toga što Hrvati ne vjeruju jedni drugima, ne čine “zajednice” u pravom smislu riječi, a na nivou društva, iznad zajednice, ne vjeruju da je u politici bilo kakva načelnost i načelno moguća. Imamo nepotističko-klijentelističko-koruptivne mreže, “kumove” u koje se uzdamo, taj sustav funkcinira i velika većina ga ne želi mijenati. Funkcinora, za većinu donosi neke koristi, iako je opća učinkovitost slaba – kako s gledišta aktualnog kapitalističkog sustava, tako i s gledišta potencijala za njegovu transformaciju. Zato su za nas ovakvi primjeri iz SAD, Španjolske, Indije, Brazila isl. samo od spekulativnoga interesa.]

Odgoj za biranje ili za odlučivanje

Između ostaloga, zamijetite da se u SAD čak i radikalni kritičari aktualnoga sustava (ne samo aktualne politike!) mogu pozivati na “američke vrednote”. Te vrednote, skovane od vrhunskih intelektualaca onoga doba u drugoj polovici 18. stoljeća, proklamirane u revolucijama u Americii Francuskoj, i danas imaju potencijal da inspiriraju ljude i potaknu ih na društvenu kreativnost (iako se mogu i radikalno različito tumačiti). Kakav potencijal bi pak imalo pozivanje na “hrvatske vrednote”? Na njih se pozivaju samo desničari, ali vrlo apstraktno. Stvar je beznadežna. A jednako je na ljevici, koja se ni slučajno više ne može pozivati na “socijalističku revoluciju”, jer smo desetljećima bili tlačeni propagandom da je potrebnno, ne spremati se za “slijedeću revoluciju”, nego braniti “tekovine revolucije”.
(O pojmu “tekovine revolucije” usput u slijedećem članku, koji je pisan povodom diskusije o spolnom odgoju, govori i o načelnom odnosu prema odgoju djece da postanu odrasla ljudska bića, a onda implicitno i o tome, što smatramo stvarno odraslim, zrelim ljudskim bićem. Zreli čovjek zna i uspijeva balansirati između svoje osobne autonimije, obiteljskoga života, života u zajednici i života u društvu. Hrvati to ne znaju.)
»Spomenuli smo da tradicije na koje se tradicionalizam poziva mogu biti različite. Istu funkciju, koju kod HBK igraju religija, “općeljudske vrednote” i nacija, u doba SFRJ imale su “revolucionarne tradicije” ili “tekovine revolucije”. Ključna uloga odgoja bila je da mladi te tekovine usvoje kao date, gotove, heterogene. Revolucija se, učilo se, dogodila u prošlosti, neraskidivo povezana s “Naradnooslobodilačkim ratom”; srušila je stale vrednote i uspostavila nove, koje mladi trebaju usvojiti (a ne, recimo, promišljati i razvijati vlastite).«

EEFS 2013-03-8 (7. ožujka 2013)

Eco-Economy Indicators

Earth Policy Institute prati 12 globalnih eko-ekonomskih indikatora.
1. stanovništvo
2. globalna ekonomija
3. urod žitarica
4. ulov ribe
5. šumske površine
6. vodne zalihe
7. emisije ugljika
8. globalna temperatura
9. topljenje leda
10. vjetroelektrane
11. proizvodnja bicikala
12. solarne elektrane

Eco-Economy Indicators : Global Economy

Primjerice, pregled trendova u svjetskoj ekonomiji sažet je, ali vrlo informativan tekst o raznim aspektima mjerenja stanja ekonomije, ograničenja BDP-a kao mjere, spomije se Indeks ljudskog razvoja i Ekološki otisak…

»Naš trenutni ekonomski sustav zahtijeva kontinuirani rad da održi vlade i porodice na nogama, ali prirodni sustavi koji održavaju našu ekonomiju ne mogu podnijeti neograničenu potrošnju. (…) Rastuće obilje i rast populacije znače povećanje potrošnje, uništavanja okoliša i proizvodnje otpada. Zapadnim odel razvoja je promašen: kad bi svatko na Zemlji uživao u istom životnom stilu kao prosječni Amerikanac, trebali bismo više od 4,5 plantea da nas podnese. Bez obuhvatnije vizije ekonomskog zdravlja i boljih načina da se ono mjeri, nastavit ćemo naslijepo na putu ka ekonomskom opadanju i kolapsu.«

EEFS 2013-03-7 (7. ožujka 2013)

Cherrypicking to Deny Continued Ocean and Global Warming

Klimatski negatori (denials) i u Hrvatskoj se svako malo javljaju u javnosti, na Svemrežju i u masovnim medijima. Evo jedan ekspertski prikaz metodoloških problema s njihovim pristupom izboru i interpretaciji podataka.

EEFS 2013-03-6 (7. ožujka 2013)

Obama’s Choice: Ethical Energy Or ‘The Devil’s Excrement’

Jedan dobar, nastojeći biti objektivan, pregled argumenata u intenzivnoj diskusiji u SAD i Kanadi oko gradnje Keystone XL naftovoda, koji bi trebao naftu iz bitumeniznih pjesaka (tar sands) iz Kanade transportirati u SAD.

EEFS 2013-03-5 (7. ožujka 2013)

What Will Be the Biggest Political Story of 2032?

Malo humora s ozbiljnim stvarima… 😛
Samo znate, treba imati na umu, u svjetskim relacijama, po načinu kako živimo, broju materijalnih dobara u kojima uživamo i što smatramo normalnim, Hrvatska spada u BOGATE zemlje.
Ono sarkastično s kraja: “Ha-ha, pa zar ti jebivjetri ne znaju da postoje realni problemi kojima se trebamo baviti!?” [slobodan prijevod], vrijedi i za nas! 😦

EEFS 2013-03-4 (7. ožujka 2013)

Korzo.net – Fužinarci će o vjetroelektrani odlučivati na referendumu

Nakon što su izneseni ekološki prigovori gradnji vjetroparka, zbog navodne velike sječe šume, općinsko vijeće Fužina raspisalo je referendum. To je prvi lokalni referendum na području Gorskog Kotara i jedan od rijetkih u Hrvatskoj. Održat će se 14. travnja, istovremeno s izborima za Europski parlament.
Danas je veliki članak u “Novom listu”, ali na netu je kompletan dostupan samo pretplatnicima.

EEFS 2013-03-3 (7. ožujka 2013)

UK needs ‘plan B’ for new nuclear power, say MPs

Ni u Velikoj Britaniji, koja ima velki broj reaktora, budućnost nuklearne energetike ne izgleda sigurna. Ovaj članak dovodi u pitanje je li racionalno inzistirati na gradnji novih reaktora kao nadoknadu za one koji izlaze iz pogona, ili vjetroelektrane mogu biti zamjena.

EEFS 2013-03-2 (7. ožujka 2013)

Bulgarian parliament votes against Belene nuclear plant

Bugarska je definitivno odustala od gradnje nuklearne elektrane Belene, odlukom parlamenta koji je potvrdio rezultat neobavezujućeg referenduma. Vlada je prošle godine bila odustala od gradnje zbog prevelikih troškova, a onda je oporbena stranka prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, nadajući se u drugačiji rezultat.

EEFS 2013-03-1 (7. ožujka 2013)

China plans up to US$40bn investments in US shale oil sector

Dobar primjer isprepletenosti svjetske ekonomije. SAD su tijekom protekloga desetljeća postigle revolucionarni pomak u crpljenju plina iz škriljevaca (shale), dok je crpljenje nafte iz iste vrstge stijena još u razvoju i kontroverzno zbog znatnih utjecaja na okolišu, uz malu energetsku dobit (puno energije treba uložiti da se nafta izdvoji). No to je tehnologija koja obećava. Sad Kina, druga ekonomska sila svijeta, planira uložiti 40 milijardi USD u taj sektor u SAD. Jedan od očitih ciljeva je upoznati tehnologiju, koja se onda može koristiti i u samoj Kini i drugdje po svijetu gdje je Kina danas ekonomski prisutna. Naravno, pitanje je hoće li to vlada SAD dopustiti, iz “sigurnosnih” razloga, bez obzira na neoliberalne fraze o slobodnom tržištu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s