prosinac 2013.

29. prosinca 2013. (2013-12-68)

Moć zajedništva

ZAGREB: Svjetlana Lugar, aktivistkinja iz Travnog: “Trgovi i parkovi su naši, i ako su ugroženi, za njih se treba izboriti, nitko umjesto nas se neće potruditi da nam bude bolje.”

VARAŽDIN: Goran Hanžek, jedan od inicijatora varaždinskih zajedničkih vrtova: „Ljudi su sve više svjesni da lokalna vlast postoji zbog njih i da im se treba obratiti za podršku idejama koje imaju.“

PULA: Danijel Balaban, član Grupe solidarne razmjene, zajednice građana koji na transparentan, solidaran i neposredan način razmjenjuju proizvode i usluge i pokretači su pulske Eko tržnice.

29. prosinca 2013. (2013-12-67)

Complaint to EU: German Banks Try to Torpedo Transaction Taxes

Porez na financijske transakcije (FTT, također “Tobinov porez”) je instrument za koji njegovi promotori (nekad marginalci, danas vodeće europske države) smatraju bitnim instrumentom, da se stavi pod kontrolu i smanji moć globaliziranoga financijskog kapitala. Središta financijske moći su naravno protiv.

European governments want the tax to recoup some of the billions of euros they spent on various bank bailout programs. The European financial transaction tax that Germany plans to introduce together with France, Italy and eight other EU member states could end up being especially expensive for the banks.

According to the plans, an additional tax of 0.1 percent will be charged on every sale and purchase of a share or bond. For derivative instruments, the tax will be 0.01 percent.

29. prosinca 2013. (2013-12-66)

Santa Clara Mandates Pre-Wiring For Home EV Chargers

Pokrajina Santa Clara u Kaliforniji donijela je odredbu da svaka novoizgrađena zgrada mora imati ugrađene električne žice koje omogućavaju priključak punionice električnih automobila.

Malo ranije, istu odluku donio je grad Palo Alto, vidi: http://cleantechnica.com/2013/12/17/palo-alto-approves-law-make-new-homes-friendly-electric-cars/ .

Grad Lancaster je početkom godine donio odluku da svaka novosagrađena kuća mora imati ugrađene fotonaponske panele, vidi: http://www.mnn.com/your-home/at-home/blogs/renewable-rules-lancaster-calif-requires-all-new-homes-to-have-solar-power .

Kalifornija je vrlo uspješna u štednji električne energije (danas tgroši po stanovniku isto kao prije 30 godina, upola manje od ostatka SAD) i ima vrlo ambiciozne planove razvoja obnovljivih izvora i skladištenja energije vezano uz električnu mrežu, vidi: http://reneweconomy.com.au/2013/california-finds-clean-energys-magic-ingredient-ambition-83435 .

28. prosinca 2013. (2013-12-65)

RenewableEnergyWorld.com’s Most Popular Stories of 2013

Koga zanima što se događa sa obnovljivim izvorima energije, korisno je da pogleda ovaj godišnji pregled 10 najpolularnijih priča na portalu renewableenergyword.com. Imajte međutim na umu da se ovdje radi o čitateljima iz SAD i popularnosti, a ne važnosti vijesti. Svjetski prebled svakako bi uključio vijesti iz Kine, Njemačke, možda iz Saudijske Arbije, Ugande idr.

28. prosinca 2013. (2013-12-64)

Novosti o vjetroelektranama u svijetu

Novi članak na našem blogu donosi djelomice informacije koje smo prenosili ovdje na fb stranici, ali i mnogo novog!

28. prosinca 2013. (2013-12-63)

ScottishGovernment – News – Oil industry to thrive with independence

Škotska se sprema za nezavisnost! Ministar energetike umiruje strahove naftne i plinske industrije. Obećava “fiskalnu i regulativnu stabilnost” koju vlade u Londonu nisu osigurale.

“There are around 24 billion barrels of recoverable oil and gas remaining in the North Sea with a potential wholesale value of up to L1.5 trillion. This means that more than half the value of North Sea oil is still to be extracted, which affords Scotland greater choices and chances to strengthen its diverse economy.

[Škotska također kaže kako joj je jako stalo do spriječavanja klimatskih promjena i do “klimatske pravde”. Vidi: http://www.scotland.gov.uk/News/Releases/2012/12/climate04122012 . Ima veliki potencijal za proizvodnju električne energije iz vjetra u Sjevernom moru, pa bi već do 2020. mogla proizvoditi više nego što troši, vidi: http://reneweconomy.com.au/2012/why-scotland-aims-for-100-renewables-and-more-46518 . Značajan je i potencijal koritšenja energije morskih valova, vidi: http://www.guardian.co.uk/environment/2012/aug/28/orkney-green-energy-wave-power . Vidi također članak na blogu: https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2012/11/22/energetske-strategije-australije-i-skotske/ ]

27. prosinca 2013. (2013-12-62)

Siemens to Supply Turbines for $2.6 Billion Cape Wind Project

Dok su kopnene (on-shore) elektrane danas zrela tehnologija koja daje jeftinu električnu energiju, pučinske (off-shore) još su u razvoju. Riješavaju se razni tehnički problemi i cijene su visoke, ali očekuje se znatan rast.

Njemačka kompanija Siemens AG objavila je 24. prosinca da je spremna dostaviti turbine za projekt “Cape Wind”, prvu pučinsku vjetroelektranu u SAD. Predviđeno je instaliranje 130 turbina snage po 3,6 MW, model koji je danas najprisutniji u pučinskim elektranama u svijetu. Ukupna vrijednost projekta je 2,6 milijardi USD. Nisu objavljeni financijski detalji, ali Siemens ulaže 100 milijuna USD vlastitih sredstava.

Projekt se suočava sa sudskom tužbom stanovnika Cape Coda, uključujući porodicu bivšeg predsjednika J. F. Kennedyja, koji smatraju da bi pokvario jedinstveno lijep pejzaž. To je usporilo projekt. Ova objava prije kraja godine važna je zato, da projekt ispuni uslove za dobivanje federalne subvencije (production tax credit), koja krajem godine istječe.

Komentar Tine Casey o ovoj vijesti (vidi: http://cleantechnica.com/2013/12/25/massive-cape-wind-project-kicks-high-gear/) donosi niz zanimljivih dodatnih informacija i važnih poveznica o pučinskim vjetroelektranama.

Drugi od tri najveća svjetska proizvođača vjetroturbina, danski Vestas, sklopio je ugovor o isporuci turbina ukupne snage 117 MW za VE Tafila u Jordanu. Jordan danas uvozi 97% električne energije, a planira iz obnovljivih do 2015. godine pokrivati 7%, a do 2020. 10% potrošnje električne energije. (vidi: http://cleantechnica.com/2013/12/24/vestas-supply-middle-east-first-utility-scale-wind-project).

Kratki pregled situacije VE u svijetu i u Hrvatskoj pogledajte u članku na blogu: https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/12/24/koncar-uvrsten-u-globalnu-bazu-proizvodaca-vjetroelektrana/

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2013/12/siemens-to-supply-turbines-for-2-6-billion-cape-wind-project

27. prosinca 2013. (2013-12-61)

State of the World Forest, Annex 2:
European forests and forestry

Uz prethodnu priču o slomu izolirane civilizacije na usamljenom, daklekom otoku (koja je ipak trajala tisuću godina).

Vjerojatno je bilo ljudi, koji su primjetili opasnost koja prijeti kad je šuma počelo nestajati. Drugi se nisu prilagodili i nastavili su tvrdoglavo raubovati resurse, pojačavajući međusobno takmičenje kako su se smanjivali, do konačnog sloma.

Naravno, ima drugih primjera gdje se to nije dogodilo. Nije teza da se to MORA dogoditi. Većina ekologista nastoji utjecati na to, da se ponašanje promijeni, pa da se prilagodimo uvjetima ograničenih resursa, bio to otok 13×13 km ili Zemlja.

Imamo pozitivan primjer šuma u Europi, gdje se nakon prve lavine defonestrancije zbog gradnje jedrenjaka i loženja visokih peći (prije prelaska na ugljen) puno šuma sasjeklo. Na sreću ovdje je priroda žilavija, nije se došlo do kraja, te kad je pritisak popustio, šume su se počele same, a onda i planski vođeno, oporavljati. Pojam održivosti (nachhaltigekeit) izmislili su šumari u Prusiji u 18. stoljeću, koji su oblikovali znanstvena načela šumarstva kojih se i danas držimo (u Hrvatskoj prilično rano usvojena, zahvaljujući Austrajancima i zatim domaćim ljudima, koji su šumarsko znanje povezali s domoljubljem u doba nakon Ilirskog pokreta, vidi: http://www.sumfak.unizg.hr/Ofakultetu.aspx?mhId=1&mvId=18)

»This forest cover is largely of human creation, through the heavy reforestation of the last 150 years following the extensive exploitation of forests over previous centuries in this densely populated continent. (…) The advance of agriculture over many centuries, and the rapid changes of the industrial revolution, reduced the forest area to less than a quarter in the nineteenth century. However, in European conditions, the forest proved resilient, returning when human pressure eased; from the mid-nineteenth century, or earlier in some cases, Europeans became aware of the importance of forests and the necessity of preserving, expanding and managing them sustainably.«

26. prosinca 2013. (2013-12-60)

Pouke Uskrsnog otoka: Uništavanje sustava koji nam omogućava život

Na ovoj poveznici je prevod poglavlja o Uskršnjem otoku iz knjige povjesničara Clivea Pontinga: “A green history of the world: the environment and the colapse of great civilizations”. Knjiga govori i o starom Sumeru, Egiptu, Rimskom Carstvu idr.

»Stanovnici su Uskrsnog otoka, svjesni da su gotovo u potpunosti izolirani od ostatka svijeta, sigurno uvidjeli da njihov opstanak ovisi o ograničenim resursima na malom otoku. Na kraju krajeva, otok je dovoljno malen da ga se pješke može obići za dan ili dva i vidjeti što se događa sa šumom. Ipak, nisu uspjeli izumiti sustav koji bi ih doveo u ravnotežu s okolišem. Umjesto toga, ključni su resursi trošeni sve dok ni jedan nije preostao.«

O starom Sumeru, davno je na hrvatskom bila tiskana knjiga S. N. Kramera: “Historija počinje u Sumeru”. Danas ima gomila izvora na netu, možete i učiti sumerski i klinasto pismo on-line. Iz jednog prikaza ove knjige (vidi: http://thesustainableleader.org/2013/10/16/book-review-a-new-green-history-of-the-world-the-environment-and-the-collapse-of-great-civilzations/)

»The rise and fall of the Sumerian civilization is an even more profound cautionary tale than that of Ponting’s earlier lesson with Easter Island. The increased pressure to intensify Sumer’s agricultural system included the limited amount of land that could be irrigated, rising population, the need to feed more bureaucrats and soldiers, and the mounting competition between the city states all. Ponting concludes, “the artificial system that was the foundation of Sumerian civilization was very fragile and in the end brought about its downfall” re-emphasizing that “the later history of the region reinforces the point that all human interventions tend to degrade ecosystems and shows how easy it is to tip the balance towards destruction.”«

WHAT CAUSED FALL OF EASTER ISLANDERS?

O tome što se sve događalo na Uskršnjem otoku i koji su uzroci propadanja ljudskih naseljenika, koje se očito dogodilo, postoje i danas kontroverze.
Članak iz New York Timesa iz 1984. govori o istraživanjima polena u talozima zemlje, koja su dokazala da je otok nekada bio pošumljen.
http://www.nytimes.com/…/what-caused-fall-of-easter…

Now two British researchers have studied pollen distribution in layers of sediment to depths of 30 or 40 feet below the floors of all three volcanic craters on Easter Island. The samples from these craters have provided inventories of the island’s vegetation for the last 37,000 years. The pollen records show that 40 plant species have inhabited the island at one time or other. When settlers arrived some 1,000 years ago, the pollen shows, the island was forested with palms and a native tree, Sophora toromiro. (…) According to the pollen record, the island’s vegetation began to decline about 990 years ago and continued until deforestation was total. (…) They consider their findings consistent with the hypothesis that the decline of the stone-working culture ”was associated with total deforestation,” which, they argue, could have led to food shortages ”resulting from nonavailability of fertile forest soils.”

Rethinking the Fall of Easter Island

Ne slažu se međutim svi s gornjim prikazom opadanja civilizacije na Rapa Nui. Ovo je članak iz 2006:
http://www.americanscientist.org/…/rethinking-the…/1

Prenosimo ovdje osnovne teze, jer je vrlo zanimljivo. A naravno laici se ne bi smjeli upuštati u pokušaje da arbitriraju o ispravnosti raznih hipoteza. Vjerojatno ima daljih diskusija (na ovo smo naišli gublajući na brzinu). Ekologistička pouka možda nije ista kao iz gornje varijante priče, ali ostaje značajna.

When I first went to Rapa Nui to conduct archaeological research, I expected to help confirm this story. Instead, I found evidence that just didn’t fit the underlying timeline. (…)

The first colonists may not have arrived until centuries later than has been thought, and they did not travel alone. They brought along chickens and rats, both of which served as sources of food. More important, however, was what the rats ate. These prolific rodents may have been the primary cause of the island’s environmental degradation. (…)

Using Rapa Nui as an example of “ecocide,” as Diamond has called it, makes for a compelling narrative, but the reality of the island’s tragic history is no less meaningful. (…)

Their study, like that of Mieth and Bork, pointed to deforestation taking place between 1200 and 1650 A.D., with no sign of human impact prior to that period. Both Mann’s team and Mieth and Bork reconciled their findings with earlier work by arguing that the population during the centuries prior to 1200 A.D. must have been small or transient. (…)

My colleague Carl P. Lipo, an archaeologist at California State University, Long Beach, joined the effort and introduced me to the potential of satellite imagery, which we used to explore features such as the ancient roads on which the Rapanui transported the moai from the quarry at Rano Raraku to every corner of the island. (…)

The oldest dates were only about 800 years old, implying that occupation began around 1200 A.D. (…)

Although our results did not fit with the accepted settlement date for Rapa Nui, they did match the chronology for deforestation that Orliac, Mann, and Mieth and Bork had worked out. You merely have to abandon the idea that a small or transient population endured for centuries. Instead, we posit that from the start the environmental impact was widespread.

The notion that humans did not arrive on Rapa Nui until about 1200 A.D. was not the only thing causing me to rethink my assumptions about the island. Research on other Pacific islands provides a compelling parallel and a possible explanation for the damage done to Rapa Nui’s environment. (…)

ats, but the impact of rats on the island’s fate may have been underestimated. Evidence from elsewhere in the Pacific shows that rats have often contributed to deforestation, and they may have played a major role in Rapa Nui’s environmental degradation as well. (…)

Paleobotanists have demonstrated the destructive effect of rats on native vegetation on a number of other islands as well, even those as ecologically diverse as New Zealand. In areas where rats are removed, vegetation often recovers quickly. (…)

Whether rats were stowaways or a source of protein for the Polynesian voyagers, they would have found a welcoming environment on Rapa Nui—an almost unlimited supply of high-quality food and, other than people, no predators. (…)

But there is still the question of how much of an effect rats had relative to the changes caused by humans, who cut down trees for a number of uses and practiced slash-and-burn agriculture. I believe that there is substantial evidence that it was rats, more so than humans, that led to deforestation. (…)

Almost all of the palm seed shells discovered on the island show signs of having been gnawed on by rats, indicating that these once-ubiquitous rodents did affect the Jubaea palm’s ability to reproduce. (…)

The first settlers arrived from other Polynesian islands around 1200 A.D. Their numbers grew quickly, perhaps at about three percent annually (…) The rat population would have exploded even more quickly, and the combination of humans cutting down trees and rats eating the seeds would have led to rapid deforestation. Thus, in my view, there was no extended period during which the human population lived in some sort of idyllic balance with the fragile environment. (…)

By the time Roggeveen arrived in 1722, most of the island’s trees were gone, but deforestation did not trigger societal collapse, as Diamond and others have argued.

There is no reliable evidence that the island’s population ever grew as large as 15,000 or more, and the actual downfall of the Rapanui resulted not from internal strife but from contact with Europeans. (…)

Newly introduced diseases, conflict with European invaders and enslavement followed over the next century and a half, and these were the chief causes of the collapse. (…)

It was genocide, not ecocide, that caused the demise of the Rapanui. An ecological catastrophe did occur on Rapa Nui, but it was the result of a number of factors, not just human short-sightedness.

I believe that the world faces today an unprecedented global environmental crisis, and I see the usefulness of historical examples of the pitfalls of environmental destruction. So it was with some unease that I concluded that Rapa Nui does not provide such a model. But as a scientist I cannot ignore the problems with the accepted narrative of the island’s prehistory. Mistakes or exaggerations in arguments for protecting the environment only lead to oversimplified answers and hurt the cause of environmentalism. We will end up wondering why our simple answers were not enough to make a difference in confronting today’s problems.

Ecosystems are complex, and there is an urgent need to understand them better. Certainly the role of rats on Rapa Nui shows the potentially devastating, and often unexpected, impact of invasive species. I hope that we will continue to explore what happened on Rapa Nui, and to learn whatever other lessons this remote outpost has to teach us.

24. prosinca 2013. (2013-12-59)

Končar uvršten u globalnu bazu proizvođača vjetroelektrana

Novi članak na blogu – vijesti o vjetroelektranama, u Hrvatskoj i u svijetu, u posljednja dva mjeseca. Svijet drumom, a Hrvatska šumom. 😦

23. prosinca 2013. (2013-12-58)

Dirty Energy Money – Oil Change International

Ove godine, SAD će biti najveći svjetski proizvođač nafte i plina.

Ove godine, atmosfersak koncentracija ugljičnog dioksida prešla je 400 dijelova na milijun prvi put u najmanje tri milijuna godina.

Ove godine, najbolji svjetski klimatolozi pbjavili su da najmanje dvije trećine postojećih dokazanih rezervi nafte, ugljena i plina treba ostati u zemlji ako želimo izbjeći najgore od klimatskih promjena.

Ove godine, industrija nafte i plina će potrošiti više od 680 milijardi USD globalno za traženje i proizvodnju više njihovih proizvoda – od čega gotovo ništa ne može biti sigurno spaljeno.

23. prosinca 2013. (2013-12-57)

Not Just Koch Brothers: New Study Reveals Funders Behind Climate Change Denial Effort

Studija socijalnog ekologa Roberta J. Brullea otkriva organizacijsku pozadinu i izvore financiranja pokreta poricanja klimatskih promjena (protupokret), koji je snažan u SAD.

Najveći i stalni financijeri su dobro poznate konzervativne zaklade, ali većina donacija je “skriveni novac”. Dok su Koch Industries i ExxonMobil, dva najveća podupiratelja, od 2008. prestali javno financirati te organizacije, naglo raste financiranje od strane drugih zaklada, čije se izvore ne može otkriti, kao što je “Donors Trust”.

Analizirao je 118 važnih poricateljskih organizacija te pratio podatke o donacijama (philantropic funding). Ukupno je 140 zaklada dalo 5.299 donacija od ukupno 558 milijuna USD za 91 organizaciju u razdoblju 2003.-2010.. Te konzervativne zaklade promoviraju ideje ultra-slobodnog tržišta.

Samo manji dio izvora financiranja organizacija klimatskog poricanja može se pratiti; oko 75% prihoda dolazi iz neidentificiranih izvora.

22. prosinca 2013. (2013-12-56)

Monsanto truje Argentinu

Na ovoj stranici i na blogu, gotovo nikad nismo spominjali genetski inženjering i njegove proizvode, genetski modificirane organizme. GMO nisu problematični sami za sebe, kad postoje u zatvorenom prostoru i proizvode nešto korisno (u farmaceutskoj industriji). Problematično je njihovo puštanje u okolinu, prvenstveno u poljoprivredi, te utjecaj na zdravlje i još više na ekosustave, koji su ionako preopterećeni i od prirodne ravnoteže previše udaljeni.

Veliki problem za promotore primjene proizvoda genetskoga inženjeringa u poljoprivredi je upitnost je li ijedan GMo donio ili bi mogao donijeti stvarnu korist s gledišta prehrane i zdravlja. Spominju “zlatnu rižu”, u njenoj poboljšanoj varijanti, nakon što se ona prva s kraja 1990-ih, kojom je industrija slavodobitno mahala, pokazala kao besrama prevara. U okviru svjetskih problema i predvidivih predstojećim problemima s proizvodnjom hrane, GMO je marginalna tehnologija. (Vidi tekst na blogu: “Kako dugoročno održivo hraniti devet milijardi ljudi?”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/08/24/kako-dugorocno-odrzivo-hraniti-devet-milijardi-ljudi/)

U tekstu na ovoj poveznici govori se o izvještaju (ne samo o GMO), koji je objavila doduše ne znanstvena ustanova (pa će rigidni scijentisti apriori sve odbiti), ali riječ je o vjerodostojnoj izvještajnoj agenciji Associated Press (izvorno, 21. listopada: http://bigstory.ap.org/article/argentines-link-health-problems-agrochemicals). U Argentini prosvjeduju, a Monsanto naravno kaže da je kriva nepravilna upotreba i da to nije nije njihov problem (vidi: http://bigstory.ap.org/article/monsanto-calls-glyphosate-safe-after-ap-report).

Problem je međutim dublji. Od vitalnog je značaja da se u ekonomiji ne radi samo o profitnim stopama velikih komapanija, nego o složenom međuodnosu u kojem postoje kratkoročne i dugoročne koristi i štete za razne aktere u ekonomiji, društvu i prirodi. Pritom treba imati u vidu ulančan prstene povratnih veza, koje smo spomenuli neki dan kao osnov ekologističkoga uvida (vidi: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=707723889246265&id=236779699674022). Velike kompanije, imajući i veliku političku moć, mogu iznuditi promjene koje njima donose korist (“crony capitalism”), a da je ukupna suma koristi i šteta upitna. One naravno, osim velikih suma za propagandu, ulažu i velike sume u znanost.

Argentina se u posljednji 20 godina premetnula od primarnog proizvođača govedine u velikog proizvođača soje za izvoz. (Vidi još neke podatke u ovom komentaru: http://www.motherjones.com/tom-philpott/2013/10/argentina-cancer-cluster-pesticide). Od sredine 1990-ih, masovno su prihvatili Monsantovo genetski modificirano sjeme otporno na herbicid Roundup (glifosfat), koji proizvodi i prodaje sam Monsanto. Spektakularno su porasle potrošnja herbicida, pesticida i mineralnih gnojiva. Porasli su naravno i prihodi i profiti “Monsanta”, koji onda može više dati i za političko lobiranje, za propagandu i za znanost. Rezultat je nagli rast raznih zdravstvenih problema. Koliko to košta?

Između ostaloga, kao rezultat orijentacije na maksimalizaciju profitne stope izvozom najprofitabilnije robe, uništen je tradicionalni sustav ratacije korištenja zemljišta za pašnjake i za njive u regiji Pampas, gotovo bez korištenja herbicida. O tom sustavu je npr. pisao Michael Pollan u opsežnom otvorenom pismu slijedećem predsjedniku SAD, objavljen u “New York Timesu” u listopadu 2008, http://www.nytimes.com/2008/10/12/magazine/12policy-t.html. Vrijedi pažljivo pročitati cijeli članak, koji upozorava na složenu mrežu veza i utjecaja, koju ekonomistički i scijentistički ideolozi odbijaju vidjeti – npr. veliku ovisnost industrijalizirane poljoprivrede o fosilnim gorivima, kao i ovisnost “pobjednika” na tržištu o političkim odlukama.

Pollan piše: »Mora se prepoznati da aktualni hranidbeni sustav, karakteriziran monokulturama žitarica na poljima i jeftinim kalorijama na stolu, nije jednostavno rezultat slobodnoga tržišta. Zapravo, to je rezultat posebnog skupa vladinih politika koje su sponzorirale prelaz od sunčane (i ljudske) energije na farmama na energiju fosilnih goriva.«

Priroda pak odgovara na neadekvatne metode (jer više ne vrijedi načelo F. Bacona “prirodu pobjeđujemo pokoravajući joj se”, nego divljačkom izvanjskom silom), a dosadašnji rezultat je pozitivna povratna sprega: spirala financijskog uspjeha za bogate. Začarani krug: Korov postaje sve otporniji (“superkorov”), pa se koriste sve snažnije kemikalije , kojeg proizvode i profitiraju velike kompanije, a poljoprivrednici postaju sve ovisniji.

Tema je stalno aktualna i u Hrvatskoj, na koju postoji stalni pritisak kompanija, frustriranih ograničenjem svojih profita u Europi (vidi: http://www.index.hr/vijesti/clanak/jaki-otrovi-koje-koriste-utjecu-na-neplodnost-radjaju-se-djeca-s-deformacijama-pojavljuju-alergije/717195.aspx)

Promotori genetskog inženjeringa (koji se rukovode bilo interesom, bilo ideološkim predrasudama) također su stalno aktivni. Frustrirrani činjenicom da narod ne Želi GMO, nastoje demokratske procedure zaobići, a neki od njih se i otvoreno izjašnjavaju protiv demokracije kao sustava (a za “vladavinu najboljih”, u koje naravno ubrajaju i sebe, navodno za dobrobit “iracionalne” mase). U aktualnoj diskusiji na jednoj fb grupi (https://www.facebook.com/groups/121173671326277/permalink/468772739899700/), čak se iz prethistorije izvukla zabrana DDT-a (prije 40 godina), uz lažne tvrdnje o pogrešnosti te odluke.

Nažalost, tzv. “Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja” u nekim pitanjima nastupa kao “Društvo za promociju kapitala i profiterskog mišljenja”. Znanost se svodi na kruti fizikalistički redukcionizam, a “kritičko mišljenje” na formalnu logiku, u okviru filozofski neodrživih pretpostavki “logičkog pozitivizma” (pa se socijalna ili kulturološka kritika ignoriraju, zabranjuju ili ismijavaju kao proizvoljno blebetanje, ispraznu emotivnost ili “teorije zavjere”).

22. prosinca 2013. (2013-12-55)

NRG Doubles Down on Distributed Generation

Uz prethodni tekst o situaciji solarne energije u SAD, korisno je podsjetiti se ovog teksta iz travnja ove godine. Elektropivredna poduzeća svuda u svijetu posluju na tehnološkom i poslovnom modelu ustanovljenom prije stotinjak godina. Struja se proizvodi u manjem broju velikih elektrana, a velikoj većini potrošača isporučuje se preko lokalne distributivne mreže, uvijek samo jedne (“tehnološki monopol”). Stotinu godina, lokalne elektrodistribucije nisu imale konkurenciju. Sad se to mijenja.

Američka kompanija NRG Energy priprema ponudu “paketa” koji uključuje fotonaponske panele i mali plinski generator. Domaćinstvo ili drugi mali potrošač može se tada isključiti iz električne mreže (pod uvjetom, naravno, da je priključen na plinsku; u članku na poveznici upozorava se na to ograničenje).

NRG je elektroprivredno poduzeće, koje posjeduje 47 GW proizvodnih kapaciteta. [više od deseterostruko u odnosu na HEP.] Prepoznajući pomaljajuće trendove, traže nove oblike zarađivanja, tako da opasnost pretvore u priliku da zarade, prije nego što ih drugi preteknu. Da izbjegnu “smrtonosnu spiralu”: jedan dio kupaca zaključi da im je jeftinije sami proizvoditi struju za sebe i isključuju se s mreže; kompanija ima smanjene prihode i mora povećati cijene ostalima; to ih pak samo stimulira, da se i sami osamostale.

[U razdoblju od 2006.-2012., cijene fotonaponskih panela pale su na jednu petinu nekadašnje, a ukupne cijene instalacije u Njemačkoj, koja je najviše odmakla, na jednu trećinu. Zahvaljujući tome, proizvodnja iz panela u kućnim elektranama od nekoliko ili nekoliko desetaka kilovata postaje jeftinija nego kupovanje struje iz mreže. Kako se troši na mjestu, ili vrlo blizu mjesta proizvodnje, bez potrebe transformacije na viši napon zbog transporta, anuliraju se troškovi mreže. Ovdje se fotonapon kombinira s plinskom turbinom, a na vidiku su i jeftine baterije. Novi optimum može se postići na nivou lokalne mikromreže, ako se nekoliko stotina malih potrošača u jednom selu ili gradskom bloku povežu, uključujući uz solarne i baterije također druge lokalne izvore, eliminirajući tako i korištenje plina ili drugih goriva koja se moraju dopremiti izvana. Vertikalno integrirane velike kompanije kao HEP mogu naglo postati nepotrebne. S vremeno, ipak, može se uspostaviti nova globalna ravnoteža, koju smo opisali u članku “Izranjajuća harmonija velikog i malog u elektroenergetici”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/analize/izranjajuca-harmonija-velikog-i-malog-u-elektroenergetici/. Velike kompanije naravno pokušavaju sačuvati svoje interese političkim pritiskom (“Što je loše za HEP, mora biti loše i za Hrvatsku”), pritom se naravno pozivajući na navodno slobodno tržište.]

22. prosinca 2013. (2013-12-54)

Is Solar Mainstream Yet? These 4 Factors May Provide an Answer

Pregled o aktualnoj situaciji solarne energije u SAD, koji je dao Shayle Kann, potpredsjednik za istraživanja tvrtke Greentech Media, na U.S Solar Market Insight conference, San Diego, 10-11. prosinca 2013.. Iako još uvijek čini samo 0,5% instalirane snage elektrana u SAD, solarna energija je vrlo blizu tome da od “alternative” postane “mainstream”.

— Ove godine SAD će instalirati više solarne snage nego Njemačka (oko 4,2 GW). Očekuje se dalji brzi rast.

– Iako rast industrije još uvijek zavisi o financijskim potporama na nivou država, situacija se počela mijenjati u Kaliforniji, gdje je u trećem kvartalu 2013. više od polovice novih kućnih (residential) solarnih sustava instalirano bez državne potpore. [Kalifornija, za razliku od drugih država u SAD, nije prekinula programe potpore štednji energije i obnovljivim izvorima od početka 1980., što je dovelo do toga da danas troši upola manje električne energije po stanovniku]

– Velika elektroprivredna poduzeća (utilities) počela su vrlo ozbiljno shvaćati prijetnju koju solarna energija donosi njihovom poslovanju, omogućujući potrošačima samostalnost (“utility death spiral”; izvještaj Edison Electric Institute s početka 2013,. vidi: http://www.greentechmedia.com/articles/read/can-the-utility-industry-survive-the-energy-transition). [Isto se događa u Njemačkoj, gdje su najveće elektroprivrede započele kampanju za zaštitu svojih interesa, što je Hrvatska vlada primila kao “Sveto pismo”.]

— Ne samo da investicije naglo rastu, nego ih investitori s Wall Streeta ozbiljno shvaćaju. Pojavljuju se novi izvori kapitala. [Veliki biznis štiti svoje interese, kako je spomenuto u prethodnoj točki, političkim akcijama, ali se također okreće novim oblicima zarađivanja.]

GTM Research predviđa da će 2027. g. solarna činiti oko 10% proizvodnje elektrike u SAD.

Na ovoj stranici su poveznice na izvještaje i videoe.

22. prosinca 2013. (2013-12-53)

Energy4Farms.eu

Jedna od neposrednih posljedica činjenice da smo članica Europske unije je i to, da osim što su nam razni programi podrške pristupačni (što je djelomice bilo i ranije), pripadajući sajtovi i materijali su prevedeni na hrvatski.

Energy4Farms je nova platforma za pomoć farmama krava i svinja kako bi se otkrile pogodnosti proizvodnje bioplina na farmama.

21. prosinca 2013. (2013-12-52)

Telecoupling Science Shows China’s Forest Sustainability Packs Global Impact

Jedno zanimljivo istraživanje o ulančaknim krugovima povratnih veza, koje se protežu ekosferom. Trebalo bi pročitati originalan rad da se stvarno shvate poante i pouke. Ugrubo: Kina ova tri desetljeća burnoga razvoja istovremeno radi na očuvanju šuma i širenju šumskih površina, ali kako istovremeno zbog porasta standarda raste potražnja za drvnom građom i poljoprivrednim proizvodima, raste uvoz, čime se ohrabruje deforestracija u drugim zemljama. Analizu takvih povezanosti na daljinu nazivaju “Telecoupling”. [Taj pristup, s isprepletenim prstenovima povratnih veza, uveden je u poznatom izvještaju “Granice rasta” i osnova je ekologističkog razumijevanja svijeta.]

19. prosinca 2013. (2013-12-51)

EU probes green charge exemptions for German industry

Europska komisija objavila je jučer da pokreće istragu o tome, da li njemački propisi o izuzetku teške industrije od plaćanja doprinosa za obnovljive izvore energije proturječe europskim propisima o tržišnom nadmetanju. Izuzeća se odnose na oko 2.000 poduzeća i imaju učinak državne subvencije. Ako EK zaključi da je ono neopravdano, ta poduzeća bi morala platiti (odnosno “vratiti”) oko pet milijardi eura.

Razlog za izuzeće je održavanje međunarodne konkurentnosti njemačke industrije. cijena elektrike za druge potrošače veća je nego u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji osim Danske, a za veliku industriju je u prosjeku. Njemačka ima snažnu industriju i veliki trgovinski suficit. Ta je politika međutim stalno kritizirana i u Njemačkoj. Kancelarka Angela Merkel ranije je najavila da će se krug izuzetih znatno suziti (Vidi: “Nova njemačka vlada nastavlja s Energievende”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/12/07/nova-njemacka-vlada-nastavlja-s-energievende/).

Europski povjerenik za energetiku Günther Oettinger, iako i sam Nijemac, poznat je po kritiziranju brzine kojom Njemačka ide u energetski zaokret (Energiewende). U kampanji pred parlamentarne izbore, koji su u Njemačkoj bili u rujnu, zalagao se za znatne promjene (vidi: http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/eu-energy-commissioner-calls-for-reform-of-german-re-law_100012536/#axzz2nsopydlg). Iako je prije izbora bilo raznih izjava, uključivo i od predsjednika SDP-a koji je sada potpredsjednik vlade zadužen za energetiku, koalicijski sporazum o formiranju vlade potvrdio je strateški smjer.

Ova istraga svakako ne dira u strateške osnove, koje su uostalom iste i u EU. Ipak nije sasvim sigurno koje se sve odluke od nove vlade mogu očekivati u energetici (vidi o tome: “New ‘super minister’ to redefine Germany’s energy transition”, http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/new-super-minister-to-redefine-germanys-energy-transition-_100013733/#axzz2nsopydlg). SPD npr. mora paziti na podršku radnika u rudnicima mrkog ugljena i drugih, ali je ekologistička struja u stranci jaka.

Komisija je također najavila konzultacije o smjernicama EU o energiji i okolišu za period 2014.-2020..

(Za dodatne informacije o ovome vidjeti i članak: http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/european-commission-examining-german-renewable-energy-law_100013768/#axzz2nsopydlg)

(Istraga je bila najavljena još u srpnju, vidi: http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/eu-targets-german-renewable-energy-act_100012046/#axzz2nsopydlg)

19. prosinca 2013. (2013-12-51)

Udruga “Baobab” (sa sjedištem u Koprivnici, djeluje nacionalno i međunarodno) javlja:

zadovoljstvo nam je predstaviti kratak informativni video NATURA 2000 – ponos Hrvatske.

Hrvatska je ulaskom u EU postala dio ekološke mreže NATURA 2000, najveće koordinirane mreže područja očuvanja prirode u svijetu (više od 30000 područja i 20% teritorija EU).

Ona predstavlja temelj održivog gospodarskog razvoja, stavlja prirodu u službu čovjeka, ali istovremeno štiti prirodne procese, staništa i vrste. NATURA 2000 znači čovjek u prirodi, a ne prirodu bez čovjeka. To je poruka s kojom želimo doprijeti do javnosti zbog česte pogrešne percepcije da zaštićena područja blokiraju gospodarski razvoj dok je istina upravo obrnuta.

Kako je rekao Baba Dioum, senegalski znanstvenik i zaštitar prirode: „Na kraju ćemo očuvati samo ono što volimo, volit ćemo samo ono što razumijemo i razumijet ćemo samo ono što smo naučeni.“

Video je nastao u sklopu zajedničkog projekta “Zajedno za očuvanje prirode – organizacije civilnog društva za učinkovitu europsku Natura 2000 mrežu u Hrvatskoj”.

18. prosinca 2013. (2013-12-50)

Energy Department Releases Grid Energy Storage Report

Opet o pohrani energije – temi o kojoj smo puno pisali, kojoj sve najrazvijenije zemlje pridaju veliku pažnju, a u Hrvatskoj izgleda da nitko u vlasti ili tko na nju ima utjecaja i ne zna o čemu se radi.

Kao dio predanosti Obamine administracije čistijoj i sigurnijoj energetskoj budućnosti, Ministarstvo energetike (Energy Department) SAD objavilo je “Grid Energy Storage Report”, napravljen po zahtjevu predsjednika Senatskog odbora za energiju i prirodne resurse. Izvještaj ustanovljuje prednosti pohrane energije vezane uz električnu mrežu (grid energy storage), izazove s kojima se treba suočiti da se omogući šire korištenje, te napore Ministarstva, u suradnji s gospodarstvom i drugim vladinim tijelima, da to učini.

“Pohrana energije je vitalna komponenta elastičnije, pouzdanije i učinkovitije električne mreže”, rekao je ministar Ernest Moniz. Potreba za pohranom raste zbog rastućeg korištenja varijabilne proizvodnje iz vjetra i sunca, kao i rastućeg broja ekstremnih vremenskih prilika koje izazivaju klimatske promjene. Rastućem interesu za mrežno skladištenje također pridonose evolucija električnih mreža prema distribuiranijim sustavima i uklapanje električnih vozila i plug-in hibrida.

Još jedan prikaz i komentar o tom izvještaju: DOE Outlines the Path Forward for Energy Storage

18. prosinca 2013. (2013-12-49)

Koncar data: range of products, news, address

Sajt thewindpower.net jednom mjesečno šalje obavijesti o dopunama svojih baza podataka. U njima su trenutno podaci o 14.407 vjetroelektrana u svijetu (ukupna instalirana snaga 289,5 GW), 1.469 developera, 2.139 operatera, 1.259 vlasnika, 148 proizvođača idr.

Današnja je novost da je u bazu proizvođača uvrštena i hrvatska tvrtka “Končar”. Nude dva tipa turbina, snage 1.000 i 2.500 kW. Referenca im je vjetroelektrana “Pometeno brdo” (15 agregata po 1.000 i jedan od 2.500 kW; vidi: http://www.vjetroelektrane.com/vjetroelektrane-u-regiji/1284-vjetroelektrana-pometeno-brdo).

Jučer smo spomenuli kako “Končar”, tvrtka u državnom vlasništvu, dobro posluje (vidi: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=705408522811135&id=236779699674022).

Međutim, hrvatska je vlada nedavno drastično srezala ciljeve za energiju vjetra do 2020., sa 1.200 na 400 MW (Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije, vidi prezentacija ministra Vrdoljaka: http://www.vlada.hr/hr/content/download/275325/4063782/file/NAPOIE_17102013_finalR1.pdf, kompetan dokument: http://www.vlada.hr/hr/content/download/275263/4062911/file/120.%20-%202.pdf). Vlada je Planom bitno promijenila ciljeve Strategije, koje je postavio Sabor (vidi priopćenje Zajednice obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore, http://www.hgk.hr/press/priopcenje-vezano-na-donosenje-nacionalnog-akcijskog-plana-za-obnovljive-izvore-energije-do-2020-godine).

U opsežnom intervjuu na 8 stranica studenačkog broja časopisa “Banka”, ministar energetike Ivan Vrdoljak je rekao kako je taj plan bio velika greška, a glavni razlog da »nemamo tehnologiju da se napravi ozbiljan posao i više koriste domaći potencijali, pa se najveći dio uvozi«. Končar nije ni spomenuo (kao ni varaždinski Solvis, proizvošača solarnih panela), niti ga je novinar pitao. Naravno, možda to što Končar radi ne valja ništa, ali onda bi bilo pošteno od ministra da nam to otvoreno kaže!

18. prosinca 2013. (2013-12-48)

IEA Technology Roadmap: Wind Energy – 2013 edition

Međunarodna energetska agencija (IEA) na svojem sajtu nudi niz besplatnih publikacija (uz druge, za koje se plaća). Koristan je džepni priručnik “Key World Energy Statistics”, posljednje izdanje za 2013., s podacima iz 2011. (vidi: http://www.iea.org/publications/freepublications/publication/name,31287,en.html). Dolje je pak izvještaj o razvoju tehnologije korištenja energije vjetra, “Wind Power Technology Roadmap 2013”.

Dogodio se vrlo značajan tehnološki napredak od prvog izdanja 2009. Tehnologija se nastavlja brzo poboljšavati. Troškovi proizvodnje za kopnene vjetrogeneratore nastavljaju padati. Električna energija se sad proizvodi u zemljama s dobrim resursima bez bilo kakvih namjenskih financijskih poticaja.

IEA predviđa da će 2050. godine vjetar činiti 15% do 18% globalne proizvodnje električne energije. Prije četiri godine, predviđali su 12%. Međutim, rastuće učešće jeftine elektrike iz vjetra još zahtijeva predvidljivo, podržavajuće regulatorno okruženje i primjereno oblikovanje tržišta (market design). Treba se pripraviti za izazovie integriranje većeg sudjelovanja varijabilne proizvodnje u mrežu. Za pučinske (offshore) vjetroelektrane, još mnogo treba biti učinjeno za razvoj primjerenih sistema velike snage i za smanjenje troškova. Izvještaj također donosi ažurirane analize barijera koji postoje za tehnologiju i sugerira puteve da se s njima suoči, uključujući preporuke za zakone i pravilnike (legal and regulatory recommendations).

17. prosinca 2013. (2013-12-47)

New German Government: Merkel To Take Office for Third Time

Skoro tri mjeseca nakon izbora, Njemačka dobiva novu vladu “velike koalicije”. Socijaldemokrati su iznudili neke važne programske ustupke, a Merkel se pokazala kao vješt pregovarač i na vrhuncu je svoje političke moći.

U energetici, kao što smo pisali (vidi: “Nova njemačka vlada nastavlja s Energiewende”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/12/07/nova-njemacka-vlada-nastavlja-s-energievende/), nema strateških promjena. Ali događa se važna promjena u strukturi ministarstava. Osniva se novo ministarstvo ekonomije i energetike, kojem će na čelu biti predsjednik SPD-a, Sigma Gabriel. Novo ministarstvo biti će odgovorno za provođenje Energiewende, planiranog istupa iz nuklearne energije i okreta k obnovljivima. Tako je energetika isključena iz ministarstva okoliša, u koje je pak uključeno graditeljstvo. Na čelu tog ministarstva bit će socijaldemokratkinja Barbara Hendricks.

17. prosinca 2013. (2013-12-46)

The new thinking in energy storage – creating a solar bank

Mnogo smo pota pisali ovdje i na blogu o promjeni elektroenergetskog sustava, koja je započela (vidi: “Izranjajuća harmonija velikog i malog u elektroenergetici”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/analize/izranjajuca-harmonija-velikog-i-malog-u-elektroenergetici/). Distribuirana proizvodnja, s milijunima malih solarnih i drugih elektrana omogućiti će stvaranje lokalnih mikromreža i uništiti poslovni model koji su elektroprivredne slijedile stotinu godina. (One su toga svjesne i zato se u Europi udružuju i idu u ofanzivu. Vlada Hrvatske stala je apsolutno na njihovu stranu, kao i vlade drugih zemalja “višegradske skupine”, danas perjanice konzervativizma u europskoj energetici.)

Skladišta energije su problem, koji je sad na dnevnom redu (vidi: https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/05/16/jos-o-sustavima-pohrane-elektricne-energije/). U ovom članku je opisan jedan predloženi poslovni model. Bostonska tvrka predlaže gradnju spremišta energije tehnologijom stlačenoga zraka. Svako spremište moglo bi biti povezano s tisućama malih solarnih sustava i služiti im kao “energetska banka”. Računaju da bi troškovi bili samo jedna četvrtina onih pri korištenju baterija. Takav model mogao bi poslužiti elektrodistributivnim poduzećima da prežive, mijenjajući svoj poslovni model. Pravila tržišta morala bi međutim biti ponovo napisana.

17. prosinca 2013. (2013-12-45)

Graph of the Day: The world’s top 10 solar countries

Solarne elektrane dale su 2012. godine samo 0,5% proizvodnje električne energije. Solarna je međutim još na početku. Godine 2007. iPhone nije imao tržišni udio, što nije utjeha za dioničare Noke danas.

Pogledajte grafikone razvoja 2003.-2012. za svijet u cjelini i za deset prvih zemalja po proizvodnji.

17. prosinca 2013. (2013-12-44)

Končarova dobit porasla na 156,5 mil. kuna

Tko bi rekao, ima i dobrih vijesti iz privrede! Izvoze, zarađuju, ostvaruju profit… a pritom su u državnom vlasništvu, za ne povjerovat! :-O

Treba to brzo prodat, jel tak? :-/

17. prosinca 2013. (2013-12-43)

Canadian Solar Caps 2013 With Mega Deals

Globalni trgovinski rat na tržištu solarnih panela počeo je prije oko tri godine. Mnogo je proizvođača propalo, kao posljedica nesmiljene konkurencije izazvane ponudom većom od potražnje. Kinezi su “pomeli” konkurenciju, ali i u samoj Kini mnoge kompanije su propale. Sad se potres bliži kraju. Kao novi tržišni lideri iskočile su tvrtke Canadian Solar i Shufeng. Dionice Canadian Solara početkom godina vrijedile su tri USD, a trenutno su na 28. Mnogi njihovi nedavno sklopljeni poslovi o velikim isporukama su u samoj Kini, koja će do kraja ove godine imati instaliranih 10 GW, a plan do kraja 2015. je 35 GW (vidi: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=701537653198222&id=236779699674022).

16. prosinca 2013. (2013-12-41)

IEA Monthly Electricity Statistics – September 2013

Međunarodna energetska agencija (IEA) svakog mjeseca objavljuje niz izvještaja o stanju raznih sektora energetike u zemljama članicama za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), u kojoj je većina najnaprednijih svjetskih ekonomija (Australija, Austrija, Belgija, Češka, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Island, Italija, Japan, Kanada, Koreja, Luksemburg, Mađarska, Meksiko, Nizozemska, Njemačka, Norveška, Novi Zeland, Poljska, Portugal, SAD, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska i Ujedinjeno kraljevstvo, a odnedavno i Izrael ali za njega još nema statističkih podataka).

Zanimljivo je pogledati brojke za prvih devet mjeseci 2013.. Proizvodnja električne energije bila je 7.713,8 TWh (milijardi kilovatsat), što je 0,6% odnosno 48,7 TWh manje nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Potrošnja je manja za 0,5%.

I dalje najveći udio u proizvodnji imaju “combustible fuels”, termin koji je teško prevesti na hrvatski – bukvalo bi bilo “goriva goriva” (tj. izvori energije koji daju energiju izgaranjem). Tu je uz fosilna goriva uračunata i biomasa i otpad. Njihov udio opao je sa 63% na 62% (pad za 2,5%). Jednake udjele imaju nuklearna i hidroenergija (18% i 14%), a udio kategorije”geotermalna/vjetar/solarna/ostalo” (GVSO; obnovljivi bez hidro, biomase i bioplina) porastao je sa 5% na 6% (porast za 14,1%).

Njemačka ima ove godine pad proizvodnje iz GVSO, za 5,5%, ukupna proizvodnja 56,1 TWh, što je 13,7% potrošnje a 13,0% ukupne prozvodnje električne energije.Potrošnja električne energije opala je za 2,0% [plan je smanjiti potrošnju za 10% do 2020. u odnosu na 2005., vidi: ]. Rast proizvodnje iz combustible fuel za 2,1% (za 6 TWh). Veliki rast neto izvoza (20 TWh, 4,7% proizvodnje). Francuska, tradicionalno veliki izvoznik, ima neto izvoz 38,8 TWh.

U Grčkoj, proizvodnja iz GVSO je čak za 57,5% veća (dosegla je 5 TWh, pokriva 12,7% potrošnje).

U Italiji, proizvodnja iz GVSO je povećana za 20,0% – premašila je 35 TWh i pokriva 14,6% potrošnje.

U Portugalu, proizvodnja hidroelektrana bila je veća čak za 230%. Proizvodnja GVSO veća je za 18%, nešto preko 9 TWh odnosno 21% potrošnje.

U Španjolskoj su HE dale za 104% više, a GVSO za 13,% više, odnosno 50,8 TWh odnosno 25,4% potrošnje.

Sjedinjene Američke države bilježe porast proizvodnje GVSO za 25,7%, na 159 TWh, što pokriva 5% potrošnje.

U Japanu je proizvodnja iz GVSO veća tek za 4,3%, ali je ukupna potrošnja smanjena za 3,1%, što je bar djelomice rezultat mjera energetske politike.

U Australiji, rast proizvodnje iz GVSO je 35,8% [Ponajviše zahvaljujući krovnim solarnim sustavima], dostigli su 8 TWh što pokriva 4,6% potrošnje.

14. prosinca 2013. (2013-12-40)

Obnovljivi izvori su, naravno, samo za bogate…

Zoran Oštrić:

Obnovljivi izvore energije su skupi i tehnološki kompicirani. Nisu dakle za siromašnu zemlju seljaka, kao što je, na priliku, Hrvatska.

Često mi to kažu. I imaju naravno pravo. Gdje bismo se mi mogli nositi s velesilama kao što su Uganda, Tanzanija, Peru, Indija… 😦

14. prosinca 2013. (2013-12-39)

China tells pilots to improve landing skills to deal with Beijing smog

Vijest o problemima zagađenosti zraka u Pekingu, koja ilustrira kako nebriga prema okolišu donosi i ekonomske štete (vidi usporedbu s Londonom prije 60 godina: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=701559969862657&id=236779699674022). “China Daily” piše da piloti koji slijeću na aerotrom u Pekingu moraju proći dodatnu obuku za korištenje instrumenata koji omogućuju slijetanje kad smog smanji vidljivost na oko 400 metara. Kina ima velikih problema s odgodom letova, usprkos ulaganja milijardi dolara u nove aerodrome i napredne, na Zapadu proizvedene avione.

U vijesti Reutersa komentira se: »Kvaliteta zraka u gradovima je rastuća briga kineskih lidera opsjednutih stabilnošću, koji napeto pokušavaju predusresti potencijalne pobune, jer se sve bogatija urbana populacija okreće protiv ekonomskog modela rasta po svaku cijenu, koji je zatrovao velik dio kineskog zraka, vode i tla.« (vidi članak “Kina: svjetski lider u ekonomiji – možda uskoro i u ekologiji?”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/08/13/kina-svjetski-lider-u-ekonomiji-mozda-uskoro-i-u-ekologiji/).

Kineski državni mediji izazvali su ovih dana bijes javnosti zbog pokušaja argumentiranja da smog ima i dobre strane.

14. prosinca 2013. (2013-12-38)

The Solar Energy Industry is Red Hot – Will it Get Hotter?

Analiza dugoročnih izgleda i srednjoročnih očekivanja u solarnoj industriji, s fokusom na SAD. [Što treba imati na umu kad se čita, jer je institucionalno okruženje bitno drugačije nego u Europi.] Autor je Elias Hinckley, strateški savjetnik o energetskim financijama i energetskoj politici za investitore, energetske kompanije i vlade.

Solarna industrija razvija se vrtoglavim stopama. Solarni moduli danas koštaju jedan posto cijene od prije 35 godina (otprilike 70 dolara prema 70 centi) i 40% cijene iz 2010.. Na nekim tržištima solarne elektrane dostigle su i prestigle paritet s tradicionalnim izvorima.

Pad cijena panela neminovno će se usporiti, ali će padati ostali troškovi; međutim, to se vjerojatno neće događati spokojno i kontinuirano. S druge strane, troškovi elektroprivrednih poduzeća (utilities) će početi relativno rasti, zbog stagnirajuće ili opadajuće potražnje izazvane prodorom distribuiranih sustava (male elektrane na mjestu potrošnje).

Neposredni izgledi solarne industrije u slijedećih nekoliko godina nisu sigurni. U SAD su solarni sustavi instalirani na manje od 250.000 domova [u Njemačkoj i Australiji pređen je broj od jednog milijuna, u Italiji pola milijuna], a potencijalno tržište obuhvaća oko 150 milijuna kuća i zgrada. Procjena je da bi pri cijeni instalacije solarnog sustava od tri dolara po watu vršne snage [što je manje od današnje cijene u Njemačkoj, gdje iznosi 1,7 eura po watu, pa i u Hrvatskoj], bilo ekonomično instalirati 100 GW snage, bez oslanjanja na bilo kakve državne ili federalne subvencije. [100 GW = 100.000 MW = 100.000.000 kW, što bi odgovaralo 10 milijuna sustava po 10 kilovata vršne snage, kakvi se danas grade i na obiteljskom kućama u Hrvatskoj.]

Koliko će od toga biti realizirano, međutim, ovisi o raznim čimbenicima, odnosima na tržištu i politikama. Raste konflikt s interesima elektroprivrednih poduzeća i agresivnim nastupom konzervativnih političkih grupa. Na globalnom tržištu, još traje potres zbog toga što su kapaciteti za proizvodnju fotonaponskih panela veći od trenutne tražnje. Raspoloživost kapitala za investicije značajno je ograničenje.

Dok se nesigurnosti odnose na slijedećih nekoliko godina, dugoročna budućnost solarne industrije, a osobito distribuiranih fotonapona, smatra Hinckley, sigurno je svjetla. Ući će u novi period eksponencijalnog rasta. Od novih tržišnih igrača zahtijeva se vizija, znanje i fleksibilnost.

14. prosinca 2013. (2013-12-37)

LUNA RING To Turn Moon Into Solar Power Collector

[Vijest za one, koji vjeruju da je veličina važna. 🙂 Kad govorimo o obnovljivim izvorima i štednji energije, obično govorimo o maloj ili mikro skali, izvorima odnosno uštedama snage od nekoliko megavata ili nekoliko kilovata. Ali, ovo je teravatsko!]

Japanska tvrtka Shimizu Corporation objavila je prijedlog o gradnji solarnih panela u obliku niza solarnih panela sagrađenih oko Mjesečevog ekvatora, koji bi skupljali sunčevu energiju i slali je na zemlju. Projekt, nazvan LUNA RING (Mjesečev prsten), mogao bi se započeti ostvarivati 2035. godine. (vidi na sajtu tvrtke, s letkom i videom: “The Energy Paradigm Shift Opens the Door to a Sustainable Society”, http://www.shimz.co.jp/english/theme/dream/lunaring.html)

Gradili bi roboti, a građevinski materijal postoji u Mjesečevom tlu. Solarn prsten mogao bi biti širok 400 kilometara a dug oko cijelog ekvatora, 11.000 kilometara. Energija bi bila slana na zemlju u obliku mikrovalova, a prihvatne antene na zemlji bile bi na Pacifiku (Pacific Rim). [Nije baš najbolja asocijacija, s obzirom na najnoviji SF katastrofe s tim naslovom! :-)] Ekonomske računice nisu objavljene.

13. prosinca 2013. (2013-12-36)

Thorium Reactors: Nuclear Redemption or Nuclear Hazard?

Torijski reaktori često se spominju kao izgledna alternativa današnjim nuklearnim raktorima, zasnovanim na uranu. Torija ima puno više u Zemljinoj kori. [Torij je element atomskoga broja 90, a uran 92. Čak su i neke manje zelene stranke propagirale tu tehnologiju.] Tvrdi se da bi reaktori bili građeni kao manji (modularni) pa time jednostavniji za financiranje, te da bi problemi mogućih nesreća i stvaranja otpada bili mnogo manji. Drugi to poriču.

Jedan od razloga koji se navodi za okretanje toriju jest da obnovljivi ne mogu osigurati potrebnu dekarbonizaciju energetskog sustava, potrebnu zbog spriječavanja klimatskih promjena. u dovoljno kratkom roku. Danas je tehnologija na razini istraživanja i razvoja, ponajviše u Kini i Indiji, te nema jasnih naznaka kad bi mogla postati komercijalna.

Ovaj članak daje sažet pregled osnovnih informacija, uz poveznice na dalje tekstove.

13. prosinca 2013. (2013-12-35)

Solargiga and SADA form JV to develop 200 MW of PV plants in Ghana

Nedavno smo spominjali veliki projekt gradnje solarnih elektrana u Ugandi, zemlji na samom početku elektrifikacije (vidi: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=692082487477072&id=236779699674022). Evo sada i slične vijesti iz Gane.

13. prosinca 2013. (2013-12-34)

A New Material for Solar Panels Could Make Them Cheaper, More Efficient

Jučer smo, za ilustraciju burnih aktualnih zbivanja, naveli nekoliko novosti o istraživanjima i razvoju na području sustava pohrane energije vezanim uz električnu mrežu (vidi: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=703359306349390&id=236779699674022). Evo danas, također za ilustraciju, tri vijesti koje se dans mogu čitati na info-servisu sciencedaily.com u rubrici “Solar Energy News”.

1. (na povezici dolje):
Razvijen je jedinstvani dizajn solarnog panela od novog keramičkog materijala, koji ukazuje na put ka potencijalnom snabdjevanju održivom energijom jeftinije, učinkovitije i s manje vremena za proizvodnju. Također dostiže četrdeset godina stari cilj da se nađe pristupačan fotonaponski materijal koji može koristiti energiju iz vidljive i infracrvene svjetlosti, ne samo ultraljubičaste.

2.
Istraživači su sposobni podesiti “koherenciju” u organskim nanostrukturama zahvaljujući iznenađujućem otkriću valolikih (wavelike) elektrona u organskim materijalaim, razukrivajući ključ ka stvaranju “dugoživućih naboja” u organskim sunćevim ćelijama – materijalu koji može revolucionirati sunčevu energiju. (“Revolutionizing Solar Energy: Quantum Waves Found at the Heart of Organic Solar Cells”, http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131212142059.htm)

3.
Metod procjene stabilnosti velikih elektroenergetskih mreža u realnom vremeu može dovesti svijet bliže cilju proizvodnje i korištenju pametnih mreža (smart grids). Algoritamski pristup može predvidjeti buduće velike nestabilnosti u mreži i učiniti zastoje u snabjevanju prošlošću. (“Keeping the lights on: New way to predict cascading power outages”, http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131212160339.htm)

12. prosinca 2013. (2013-12-33

TERI launches biomass cold storage in Sitapur

Pisali smo ovih dana o projektima struje iz obnovljivih u najsiromašnijim predjelima svijeta: vjetroelektrane u Keniji (vidi: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=701956703156317&id=236779699674022) i solarne u Ugandi (vidi: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=692082487477072&id=236779699674022) Evo još jedne vijesti toga tipa, o malim postrojenjima na biomasu u indijskoj državi Uttar Pradesh. Mnoga sela u Indiji imaju vrlo loš, nepouzdan priključak na električnu mrežu. Proizvedena električna energija koristit će se također za održavanje hladnjače, što bi trebalo bitno smanjiti gubitke hrane zbog kvarenja.

12. prosinca 2013. (2013-12-32)

Energy Storage Industry News

Puno smo pisali o novostima iz područja pohrane energije vezano uz električnu mrežu (vidi tekstove na blogu: https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/06/23/studija-pohrana-elektricne-energije-industrija-u-eksplozivnom-rastu/ i https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/05/16/jos-o-sustavima-pohrane-elektricne-energije/), što danas postaje ključni element u daljoj transformaciji elektroenergetskih sustava, koja je započela u najnaprednijim zemljama (vidi: https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/analize/izranjajuca-harmonija-velikog-i-malog-u-elektroenergetici/).

Portal energystorageindustrynews.com svakodnevno objavljuje novosti o ovoj temi iz znanosti, industrije i politika. Evo kratak prikaz posljednjih vijesti.

— Kina ulaže 500 milijuna USD u razvoj sustava pohrane vezanih uz elektrodistribuciju.
– Dva američka istraživača predstavila su uređaj “Solar 24”, solarni panel povezan s litijum-ionskom baterijom.
— Druga grupa istraživača predstavila je jeftinu cink-hibridnu bateriju.
— Singapurska Uprava za pomorstvo i luke kupila je sustav za konverziju solarne energije u vodik.
— Nova pravila u SAD potaknut će sustave skladištenja energije.
— Novi solarni projekti u Francuskoj,na Havajima, u indijskoj državi Kerala.

12. prosinca 2013. (2013-12-31)

Ulrich Kelber Interview

Povodom koalicijskog dogovora o novoj njemačkoj vladi (vidi: https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/12/07/nova-njemacka-vlada-nastavlja-s-energievende/), energetski ekspert SPD-a Ulrich Kelber govori o razlikama između SPD-a i CDU/CSU.

SPD je predlagao cilj od 75% električne energije iz obnovljivih već za 2030., umjesto sadašnjih 50%. Kelber smatra da bi brzi prijelaz ispao jeftiniji od postupnog, jer odmah donosi uštede zbog smanjivanja uvoza fosilnih goriva.

Prije izbora, CDU je bio za jači tempo u energetskoj tranziciji (Energiewende), dok je FDP uvijek stiskala kočnicu. Sada je pak SDP onaj partner, koji će stiskati za brži tempo.

12. prosinca 2013. (2013-12-30)

Carbon Capture Technology Could Be Vital for Climate Targets

Časopis “Climatic Change” u specijalnom broju objavljuje pregled rezultata EMF27, velikog istraživačkog projekta koji je kombinirao 18 različitih modela globalne energetske ekonomije, koje primjenjuju istraživački timovi širom svijeta. U okviru projekta, u prethodne tri godine bilo je publicirano više od 20 studija. Istraživali su ulogu raznih tehnologija u sukobljavanju s klimatskim promjenama do kraja stoljeća.

Fosilna goriva su 2010. osiguravala više od 80% svjetske primarne potrošnje energije. Projekcije kažu da će se potražnja za energijom povećati 2-3 puta do 2100.. Volker Krey, glavni autor studije, kaže da je tehnologije hvatanja i skladištenja ugljika (CCS) tehnologija kojoj treba dati prednost. Naročito u kombinaciji s korištenjem bioenergije [biomasa i bioplin], gdje su rezultat “negativne emisije”. Međutim, zasad su tehnologije CCS tek u razvoju.

U jednoj od studija, ukazuje se da bi elektrifikacija transporta mogla osloboditi vrijedne količine biomase, koja se sad koristi za proizvodnju biogoriva. Ona bi se mogla koristiti u proizvodnji plastike ili željeza.

Druga studija pokazuje da se u razdoblju do 2100. g. isrpljivanje zaliha fosilnih goriva neće pojaviti kao problem.

[Postoje međutim i druge studije, pa i konkretne strategije niza visokorazvijenih zemalja, koje dovode do rezultata da danas najrazvijenije zemlje mogu znatno smanjiti današnji potrošnju energije, a da zadrže životni standard. To bi oslobodilo prostor za rast danas nerazvijenih, uz opću ravnotežu otprilike pri potrošnji primarne energije od oko dve tone ekvivalentne nafte godišnje (što npr. Njemačka, Francuska, Danska, Švicarska… ističu kao cilj), što je današnji nivo Kine i Hrvatske i današnji svjetski prosjek. Današnje su demografske procjene da bi se rast stanovništva svijeta mogao zaustavitio oko 2050.-2060. na oko 9-10 milijardi ljudi. Međutim, projekcije poput oone koju je nedavno objavila US Energy Information Administration (World Energy Outlook 2013, vidi: http://www.eia.gov/todayinenergy/detail.cfm?id=12251) ne uzimaju u obzir mogućnosti da zemlje OECD smanje svoju potrošnju, nego predviđaju dalji rast, iako niskom stopom, ili u “najgorem” slučaju stagnaciju. Za Kinu EIA predviđa, u osnovnom scenariju, da će 2010.-2040. utrostručiti potrošnju energije, čime bi znatno premašila nivo današnje Njemačke (koja planira pad potrošnje za 50% do 2050.). Takve projekcije podrazumijevaju kao samorazumljivo da će potrošnja bilo čega, pa i energije, padati samo u doba ekonomske recesije, te da su recesije, kao ona koja je započela 2008., samo privremene smetnje na putu stalnoga rasta. ]

10. prosinca 2013. (2013-12-29)

Climate and science policy: The Coalition’s first 90 days

Parlamentarni izbori, održani u rujnu, doveli su na vlast u Australiji konzervativnu Liberalno-nacionalnu koaliciju (vidi: http://www.washingtonpost.com/blogs/monkey-cage/wp/2013/09/26/australias-2013-election-a-divided-left-and-a-step-to-the-right/ – članak daje i detaljan prikaz osobitog australijskog izbornog sustava), koja je smijenila raniju laburističku vladu (koju je podržavala i Zelena stranka).

Jedan od važnih elemenata njihove kampanje bilo je bitno smanjivanje brige o klimatskim promjenama i promociji obnovljivih izvora energije, u interesu klasičnih sektora australijske industrije, koju su pogađali porez na emisije ugljika i druge mjere laburista.

Washington Post je pisao: »Ovi izbori mogu voditi do značajnog okreta u politikama zemlje koja je uspjevala održati značajan rast dok je skoro svaka druga industrijalizirana demokracija imala financijske probleme. Većina tog ekonomskog uspjeha može se pripisati rastu cijena sirovina, osobito željeza i ugljena, pokretanog rastom potražnje od njihovog najvećeg izvoznog partnera, Kine. Ipak, bojeći se budućeg ekonomskog usporavanja, glasači su se bojali da bi laburisti mogli voditi zemlju u pogrešnom smjeru.«

Ovaj članak daje pregled mjera koje je vlada, kojoj je na čelu Tonny Abbot, preduzela u prvih 90 dana.

10. prosinca 2013. 2013-12-28)

Solar Cells Made Thin, Efficient and Flexible

Solarni paneli, koji se danas koriste, zasnovani su na zreloj tehnologiji solarnih ćelija, koje pretvaraju energiju svjetlosti u eletričnu. Njihova učinkovitost je relativno niska (15 do 20% energije se transformira). Brojni istraživači nastoje na razvoju slijedeće generacije učinkovitijih (i vjerojatno jeftinijih) ćelija. Članak najavljen na naslovnici studenačkog broja časopisa “Advanced Energy Materials” izještava o jednom takvom istraživanju. Navode da bi ujedno osigurali i pohranu energije.

10. prosinca 2013. (2013-12-27)

Japan: dobra vijest za nuklerce, ali i solarna napreduje

Jučer smo objavili loše vijesti za nuklearce iz Južne Afrike. Evo sad, radi korektnosti, vijest iz Japana: nuklearke planiraju ponovo uključiti (ipak, još nije sve odlučeno),. Ali dodajem kako i solarna dobro napreduje – čak se neki boje, predobro. (Na osnovu vijesti objavljenih ovdje na fb stranici)

9. prosinca 2013. (2013-12-26)

Deep Carbon Observatory scientists discover quick recipe for producing hydrogen

Proizvodnja vodika je jedna od mogućih metoda pohrane i prijenosa električne energije iz obnovljivih izvora. Može se također direktno koristiti kao gorivo bez iemisije ugljičnoga dioksida. Metode proizvodnje su “usko grlo”. Ovaj članak govori o istraživanjima, koja bi mogla dovesti do bitnog poboljšanja.

9. prosinca 2013. (2013-12-25)

Vestas predstavio hibridne sustave namijenjene siromašnima

Prije tri tjedna objavili smo vijest o ambicioznom planu gradnje fotonaponskih elektrana u Ugandi, zemlji koja je tek na početku elektrifikacije (vidi: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=692082487477072&id=236779699674022). Portal vjetroelektrane.com prenosi vijest o projektu “Wind for Prosperity” koji razvijaju danski “Vestas” (najveća svjetska kompanija za proizvodnju vjetroagregata) i tvrtka Masdar iz Abu Dhabija. Prepravljeni vjetroagregati kombiniraju se sa dizel agregatom za snabdjevanje malih, otočnih mreža. Trinaest sustava planira se instalirati u Keniji, uz procjenu da će dovesti do sniženja troškova za 30% u odnosu na današnje oslanjanje samo na dizel agregate. Cilj je instalirati barem 100 sustava, koji bi snabdjevali milijun ljudi, u slijedeće tri godine. Razmatraju se mogućnosti primjene u Etiopiji, Tanzaniji, Jemenu, Pakistanu, Vijetnamu i Nikaragvi.

9. prosinca 2013.(2013-12-24)

Tvrtka iz Banja Luke postavila dva vjetroagregata u Velikoj Britaniji

Hrvatski ministar gospodarstva rekao je, kao glavni razlog protiv gradnje vjetroelektrana, da ih hrvatska industrija ne proizvodi. To doduše nije točno. Ali evo, Bosanci čaki izvoze…

9. prosinca 2013.(2013-12-23)

U.S. extends permits to 30 yrs for wind farms that accidentally kill eagles

Predsjednik SAD produljio je s pet na 30 godina dozvolu za rad onih vjetroelektrana, koje povremeno uzrukuju smrt zaštićenih vrsta ćelavog i zlatnog orla Dozvola se odnosi i na druge vrste građevina. Odluka izaziva ogorčenje zaštitara ptica i prirode. Industrija vjetra tvrdi da je utjecaj VE tek dva posto. (Vidi članak “Utjecaj vjetroelektrana na ptice i šišmiše”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2012/07/27/utjecaj-vjetroelektrana-na-ptice-i-sismise/)

9. prosinca 2013.(2013-12-22)

Japan to abandon nuclear power phase-out

Japanska vlada (premijer Shinzo Abe) radi na dugoročnoj energetskoj strategiji. Prema najavama, nuklearna energija bit će označena kao “važan” izvor energije, nasuprot politici prethodne vlade kojoj je na čelu bio Junichiro Koizumi (stranka je ista, liberalno-demokratska; vlada Japanom neprekidno od Drugog svjetskog rata).

Prije nesreće u Fukušimi, Japan je imao plan povećati udio nuklearne energije u proizvodnji elektrike s 30% na 50% do 2030., a nakon toga je bilo najavljeno zatvaranje svih reaktora do 2030-ih.

Trenutno su samo dva reaktora u pogonu, a nejasno je hoće li i kada opet biti pušteni u pogon ostalih 45 (uz tri uništena), koji su nakon Fukušime zatvoreni radi provjera (vidi: http://www.bloomberg.com/news/2013-11-18/japan-won-t-set-dates-for-restarting-50-idled-nuclear-reactors.html). Troškovi za uvoz goriva za termoelektrane iznose 75 milijardi USD godišnje, dvostruko u odnosu na tri godine ranije. To je pretvorilo japanski suficit vanjske trgovine u deficit.

U ruševinama NE Fukušima Daići, u tijeku je najosjetljiviji dio dekomisije, premještanje istrošenog goriva. Dekomisija će trajati najmanje 40 godina. (vidi: http://www.economist.com/news/asia/21589912-riskiest-part-yet-fukushima-clean-up-soon-begin-high-alert)

9. prosinca 2013.(2013-12-21)

Hydropower Set to Balance Wind Power

Deset zemalja sjeverne i zapadne Europe sudjeluje u projektu “North Sea Offshore Grid” (članak na wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/North_Sea_Offshore_Grid) na gradnji velikih pučinskih vjetroelektrana u Baltičkom moru i sjeverozapadnom Atlantiku. Za stabilizaciju električne mreže, bitnu ulogu imaju norveške hidroelektrane kao “divovska baterija”. Ovaj projekt je dio buduće europske električne supermreže (vidi: http://www.friendsofthesupergrid.eu/).

Kapacitet pučinskih vjetroelektrana u Europi krajem 2011. dosegao je 3,8 GW. Europska asocijacija energije vjetra (EWEA) predviđa da će to porasti na 150 GW u razdoblju 2030.-2050.. Nužne su usluge uravnoteženja mreže (balancing services).

Nova studija analizira mogućnosti dogradnje postojećih norveških hidroelektrana tako da postanu reverzibilne (pump storage power plant). Zaključuje da gradnja novih neće biti potrebna.

Studija također analizira mogućnosti dizajna cjelokupne buduće mreže, profitabilnost i društveno-ekonomske koristi u širem kontekstu. (Izvorni izvještaj o studiji i kontakt: http://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=137138&CultureCode=en)

Studija je napravljena u okviru EU inicijative TWENTIES (Vidi: http://www.twenties-project.eu/), koja istražuje posljedice uklapanja veće snage isprekidanih (intermittent) izvora na električnu mrežu, osobito pučinkih vjetroelektrana, metode osiguranja fleksibilnosti i utjecaj na pan-europski električni sustav.

9. prosinca 2013. (2013-12-20)

The Desolation of Smog

Ovih dana je 61. godišnjica katastrofalnog smoga u Londonu, koji je trajao četiri dana. Vidljivost je bila ograničena na manje od pola metra i automobili su bili jednostavno ostavljani na ulicama. Stravične posljedice postale su jasne tek kad su pogrebnici objavili da im je ponestalo kovčega. Računa se da je kao posljedica smoga u slijedeća tri mjeseca 13.000 ljudu umrlo od respiratornih smetnji. To je bila akutna epizoda bez presedana, ali slične su se situacije ponavljale, sve dok niz mjera nije doveo do bitnog smanjivanja zagađenja.

Slična situacija danas je u kineskim gradovima. Računa se da je zagađivanje zraka 2010. godine pridonijelo 1,2 milijuna smrti. Zagađenost zraka česticama u najvećim gradovima je pet puta veća nego što su SAD iskusile prije 1970. [godina kad je predsjednik Nixon proglasio Zakon o čistom zraku].

Sajt foreingnpolicy.com donosi seriju sparenih fotografija Londona prije 60 godina i kineskih gradova danas.

9. prosinca 2013. (2013-12-19)

Electric Car Sales Up 300% In 2013

U svijetu u prvih 11 mjeseci ove godine prodano oko 41.600 električnih automobila, što je povećanje za 300% u odnosu na 10.438 u istom razdoblju lani, te oko 44.000 električno-klasičnih hibrida, što je povećanje za 31%. Od čisto električnih automobila, prodalo se više 20.000 modela Nissan Leaf (prošle godine 8.330) i 16.150 Tesla Model S (prošle godine 860).

9. prosinca 2013. (2013-12-18)

China’s Installed PV To Reach 10 GW By End Of Year

Kineska agencija Xinhua je objavila da će kapacitet solarnih elektrana priključenih na mrežu do kraja godine doseći 10 GW. U priopćenju (vidi na http://news.xinhuanet.com/english/china/2013-12/04/c_132941608.htm) se navodi: »Kina je poduzela niz mjera, uključujući rastuće investicije u čistu energiu, da poveća udio ne-fosilnih izvora u proizvodnji električne energije.«

Rast domaćeg tržišta, procjenjuje konzultantska tvrtka NRD Solarbuzz, bitno pridonosi smirivanju tržišta, koje se “čisti” u posljednje tri godine. U lipnju je Kina objavila da namjerava doseći instaliranih 35 GW do kraja 2015.; u prvoj verziji 12. petogodišnjeg plalna, početkom 2011., plan je bio samo pet GW.

Ukupni instalirani kapacitet elektrana u Kini do kraja godine doseći će 1.235 GW (ukupno 35,9 GW dodano u prvih 10 mjeseci ove godine), uz smanjenje udjela TE na fosilna goriva (velikom većinom ugljen) sa 71,5% na 69,9%. Hidroelektrane će po procjeni činiti 25,%, vjetar 6,1% a nuklearke 1,2%.

Kina također planira smanjiti potrošnju energije po jedinici bruto društvenog proizvoda do 2015. za 16% u odnosu na 2011..

8. prosinca 2013. (2013-12-17)

Australija je prešla 3.000 MW instaliranih krovnih solarnih sustava. Večinom su manje snage, 2-3 kW (noviji su 3-5), tako da je u travnju bio pređen broj od milijun sustava. Gotovo sve je izgrađeno u posljednje četiri godine. Australija gotovo nema većih fotonaponskih elektran. 14 posto stanova ima solarni električni sustav. Iako je taj kapacitet još relativno mali, utječe na odnose na tržištu električne energije.

8. prosinca 2013. (2013-12-16)

Obama: Federal Government Has 7 Years To Triple Renewable Energy

Predsjednik SAD je u četvrtak objavio uredbu (directive order) da tijela federalne vlasti moraju utrostručiti udio obnovljive energije u potrošnji, tako da dosegne 20%. To se odnosi na sva ministarstva, agencije i na vojsku. Federalna vlast posjeduje oko 500.000 zgrada i 600.000 vozila, te troši više od 500 milijardi dolara godišnje na robu i usluge. Predsjednik je u lipnju objavio odlučnije mjere protiv klimatskih promjena, što je izazvalo uobičajeni žestoki otpor zastupnika fosilne energije. Ali sad se već i ponašanje velikih kompanija mijenja (Vidi:https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=700873736597947&id=236779699674022). Američka vojska prednjači u mjerama smanjenja emisija stakleničkih plinova i drugih utjecaja na okoliš (inicijativa “Net Zero Energy”).

8. prosinca 2013. (2013-12-15)

SolarCity Offers Power Storage to Lower Customers’ Utility Bills

Tehnologije skladištenja energije, vezane uz elektroenergetsku mrežu, burno se razvijaju. Današnja vijest vezana uz “deployment”, proizvod koji se normalno nudi na tržištu.

Tvrtka SolarCity nudi baterije korisnicima koji kupuju njihove krovne fotonaposne sustave u dijelu Kalifornije i Nove Engleske, na leasing, desetgodišnji ugovor. Proračun je da će korisnici zaštedjeti više na računu za struju, smanjujući vršnu potrošnju, nego što će mjesečno plaćati za sustav. Baterije proizvodi Tesla Motors, proizvođač električnih automobila, koji drži najviše dionica u SolarCity.

[Račun ekonomske isplativosti ovakvih sustava jako ovisi o tarifnim sustavima koji se koriste za naplatu isporučene električne energije korisnicima. S vremenom, očekuje se da će cijene padati i sustavi postati ekonomični pod svim uvjetima. Američke elektroprivrede alarmirane su jednom studijom Edison Institute početkom ove godine, dostupna na: http://www.eei.org/ourissues/finance/Documents/disruptivechallenges.pdf. O tome smo pisali u članku “Izranjajuća harmonija velikog i malog u elektroenergetici”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/analize/izranjajuca-harmonija-velikog-i-malog-u-elektroenergetici/%5D.

Energy Storage Roundup: Ontario and California, Imergy, Stem, Hitachi

Evo još o pohrani energije, pregled vijesti, kao što sam i mi već radili: »Many see energy storage as the holy grail for renewable energy integration. We think it’s important enough that we recently added a new technology category to our site to track this topic. We see a lot of headlines related to energy storage cross our desks; here’s a sampling from the past few days. «

8. prosinca 2013. (2013-12-14)

Energy subsidies: more honesty, please

Kao i svake godine, sredinom listopada četiri njemačka elektroprivredna poduzeća objavila su procjenu cijene koju će potrošači morati plaćati tijekom slijedeće godine za naknare prema Zakon o obnovljivim izvorima energije (EEG). Sa ovogodišnjih 5,28 eurocenta, povećat će se na 6,24. To je izazvalo jauke u javnosti zbog potpore obnovljivima. Ali obično se zaboravlja da fosilna goriva i nuklearke i danas primaju mnogo veće subvencije.

Na to je upozorila rezolucija G-20 2009. godine. Međunarodna energetska agencija (IEA) izvještava da su globalne subvencije za fosilna goriva 2010. godine iznosile 523 milijardi USD – šest puta više nego za obnovljive. Od toga, samo 8% je išlo u korist najsiromašnijih 20% stanovništva. Najviše koristi imali su bogatiji slojevi, koji obično koriste više energije.

Subvencije za fosilnu energiju nisu ni ekološki, ni ekonomski ni socijalno održive.

Dok god je ona umjetno jeftina, najuspješniji globalni instrument za uvođenje obnovljivih su garantirane feed-in tarife, kakve je uveo EEG, iako i taj sistam danas treba reformirati. Ovaj članak Matthias Ruchser iz Njemačkog insituta za razvojne politike (DIE) analizira uzroke nekih aktualnih problema.

Jedan od razloga je veliki broj poduzeća izuzetih od plaćanja naknada, na čemu je inzitirala FDP, koja je sada ispala iz Bundestaga. U nedavnom govoru pred Industrijskim savezom rudarstva, kemijske industrije i energetike, Angela Merkel najavila je da će se zadržati izuzeci samo za industrije koje su suočene sa međunarodnom konkurencijom.

8. prosinca 2013. (2013-12-13)

Climate Summit Trap: Capitalism’s March toward Global Collapse

Suzdržani njemački tjednik Spiegel objavljuje antikapitalistički tekst Haralda Welzera, profesora socijalne psihologije, povodom zbivanja na prošlomjesečnom klimatskom samitu UN u Varšavi. Dolje je prikaz teksta (prevedeni i sažeti bitni djelovi).

Varšava je pokazala je da je model “klimatskih samita” uništen, te, još važnije, da je sam kapitalizam na putu u ponor. Prosvjedi nisu rješenje: vrijeme je za borbu protiv sustava koristeći njegovo vlastito oružje.

Pravi rezultat konferencije u Varšavi bio je uništenje barem simboličnog općeg dogovora da je potrebna hitna akcija protiv globalnog zagađivanja. To se faktički dogodilo ranije, ali nitko nije to htio reći glasno.

Potpuno je prevladao primat ekonomije. Nije više predmet brige kako ćemo proći kroz ovo stoljeće ako svijet postane topliji za tri, četiri ili pet stupnjeva celzijusa. Nacionalne ekonomije zahtijevaju stalno rastuće doze energije da bi sadašnji model poslovanja nastavio funkcinirati. Prigovori znanosti su jednako nemoćni kao i prosvjedni pokreti.

Događalo se to i prije: mnoge su kulture propale jer nisu prilagodile ranije uspješne strategije novim uvjetima. Umjesto prilagodbe, možemo očekivati intenzivniju borbu za opadajuće resurse. Kapitalizam je zvanredno uspješan u stvaranju i širenju dobara, ali njegova žudnja za rastom susreće se s limitima sustava.

Nema rješenja unutar sustava, u stvaranju novih ekonomskih segmenata. Trebamo nove strategije koje neće biti kooptirane u slatkorječiva, ali destruktivna načela kapitalizma.

Rješenje može ponuditi pokret osnivanja tvrtki koje su usmjerene na “ekonomiju za zajedničko dobro”, ideja koju je razvio Austrijanac Christian Felber. Ideja pokreta jest da njihov metod knjigovodstvene bilance postane pravna obaveza. Načelo je da što više “bodova” dobije tvrtka za doprinos općem dobru, to više pravnih koristi uživa: niži porezi, zajmovi od nacionalne banke uz niže kamatne stope, prioritet pri dobivanju poslova od javnih vlasti. To je obrtanje današnjeg sustava poticaja, koji se zasniva na profitabilnosti.

Poziv na taj novi pristup zasniva se na činjenici da, jednom kad je proizvedeno dovoljno dobara, više nema potrebe za stvaranje dodatnih viškova. Tako danas rade mnoge energetske i potrošačke zadruge, etičke banke, sustavi razmjene (trampe) i mjesta za darovanje stvari, koja naviru (u zemljama njemačkog govornog područja) posljednjih godina. Takvi eksperimenti u alternativnim ekonomskim praksama suprotstavljaju se kapitalističkoj logici vrednovanja.

Drugi, još učinkovitiji, instrument za kreiranje te vrste promjene je “Fossil Free” kampanja de-investiranja koju je prošle godine pokrenuo američki ekološki aktivist Bill McKibben. Ideja je uništiti komercijalnu osnovu privrednih grana povlačenjem fondova. Ozbiljan udarac može biti ako se sredstva američkih koledža, sveučilišta, vjerskih organizacija i gradskih proračuna više ne budu investirala u kompanije koje uništavaju osnove budućeg ljudskog preživljavanja. Takve inicijative sad su aktivne na blizu 400 američkih škola, koledža i sveučilišta. Deset gradova, uključujući Seattle i San Francisco, odlučilo se na de-investiranje. Kampanja se širi u Europi i University Colleg London se upravo priključio pokretu. Povlačenjem dovoljnog broja izvora, tako pogođeni biznisi postat će manje privlačni i onim investitorima koji ne brinu kako ostvaruju dobit.

7. prosinca 2013. (2013-12-12)

China officially abandons it’s pursuit of growth at “all costs”

Još jedan zanimljiv tekst o okretu, koji je Kina započela, odbacujući težnju ekonomskom rastu po svaku cijenu. (vidi tekstove na našem blogu 13. kolovoza: https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/08/13/kina-svjetski-lider-u-ekonomiji-mozda-uskoro-i-u-ekologiji/ i 23. travnja 2013.: https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/04/23/kina-se-okrece-novim-smjerom-ali-ne-smanjuje-tempo/).

Od uvođenja tržišnih reformi 1978, Kina je ostvarivala rast bruto-društvenog proizvoda od 10 posto godišnje (vidi pregled na sajtu Svjetske Banke: http://www.worldbank.org/en/country/china/overview). Društvo i priroda platili su cijenu toga rasta. Svjetska banka piše: »Iskustvo pokazuje da je tranzicija od srednjeg dohotka na visoki teža nego od niskog na srednji.« [Zaista, i iskustvo Jugoslavije, sa zaustavljenim reformama početkom 1970-ih, to pokazuje.] »Kineski 12. petogodišnji plan (2011.-2015.) snažno ističe ta pitanja. Naglašava razvoj usluga i mjera za suočavanje sa okolišnim i društvenim neravnotežama, postavlja ciljeve za smanjivanje zagađivanja, za povećanje energetske učinkovistosti, za poboljšanje pristupa obrazovanju i zdravstvu, i za snaženje socijalne zaštite. Cilj godišnjeg rasta od sedam posto signalizira namjeru za fokusiranje na kvalitetu života.«

Članak na portalu grist.org govori o toj temi, u svjetlu promjena politika koje je prošloga tjedna objavila Komunistička partija. Promjene su u smjeru zacrtanim Planom.

7. prosinca 2013. (2013-12-11)

EU confirms punitive duties on Chinese solar panels

Trgovinski rat između Kine i Europske unije oko kineskih solarnih panela završen je mirovnim ugovorom. 🙂 Uvedene su carine, ali se za većinu ne primjenjuju.

Brussels – The EU member states have backed the European Commission’s proposals to impose definitive anti-dumping and anti-subsidy measures on imports of solar panels from China.

The Council confirmed the level of the duty for those Chinese exporters of solar panels who cooperated with the investigations. The anti-dumping duties will range from 27.3 per cent to 64.9 per cent while definitive anti-subsidy duties are to range from 3.5% to 11.5% and will apply for two years as of 6 December 2013.

The imposition of definitive measures is to be seen in the context of the amicable solution reached this summer with China which resulted in the undertaking. This undertaking, applied as part of the anti-dumping proceedings, is now confirmed and has been extended to the anti-subsidy proceeding. Hence, the final anti-dumping and anti-subsidy duty rates will apply only to those exports from China which do not meet the conditions set out in the undertaking. Roughly 75% of Chinese solar panel exports to the EU are now covered by the undertaking and are hence not subject to any anti-dumping or anti-subsidy duties.

The decisions came after a fifteen-month investigation for the anti-dumping case and thirteen month investigation for the anti-subsidy case, launched in September 2012 and November 2012 respectively. During these investigations the Commission found that Chinese companies were selling solar panels in Europe at far below their normal market prices and were receiving illegal subsidies, causing significant harm to EU solar panel producers.

7. prosinca 2013. (2013-12-10)

Large Companies Prepared to Pay Price on Carbon

Tridesetak najvećih američkih korporacija, uključujući pet velikih naftnih kompanija, planiraju budući rast očekujući da će ih Vlada prisiliti da plaćaju naknadu za onečišćenje ugljičnim dioksidom kao način kontroliranja globalnog zagrijavanja.

Ovaj razvoj je snažni odmak od konzervativne ortodoksije i održava rastuću podjelu između Republikanske stranke i njezinih poslovnjačkih podupiratelja.

Istovremeno, konglomerat Koch Industries, koji je igrao glavni utjecaj na republikansko negiranje klimatskih promjena, čini još žešćom svoju agresivnu kkampanju protiv klimatskih politika.

Ova podjela izraz je rascjepa u Republikanskoj stranci između konzervativnog pokreta čajanke (Tea Party), kojeg uvelike financiraju braća Koch, i establišmenta prijateljskog prema biznisu, koji se prilagođava promjenama koje sad izgledaju neizbježne.

Na skupu UN o klimatskim promjenama prošlog mjeseca u Varšavi, američki predstavnici obećali su da će SAD smanjiti svoje emisije ugljika za 17% godine 2020. u odnosu na 2005., a za 80% do 2050..

U Kongresu, danas nema šanse da prođu odredbe o klimatskoj politici, ali to se može promijeniti.

[Zahvaljujemo na poveznici forumašu nezdravrazum sa forum.hr!]

7. prosinca 2013. (2013-12-9)

SA may delay nuclear power projects

U reviziji plana energetskog razvoja do 2030., Južna Afrika bi mogla odgoditi planiranu gradnju nuklearnih elektrana za razdoblje iza 2025., a možda i iza 2035.. Južna Afrika danas u proizvodnji električne energije velikom većinom koristi ugljen. Ima velike rezerve i veliki je izvoznik ugljena (peti na svijetu). Ima nešto hidroelektrana i elektrana na plin, te jednu nuklearku s dva reaktora (jedina na kontinentu).

Predviđala je izgraditi šest reaktora po 1.600 MW do 2030. g.. Projekcija vršnih potreba za električnom snagom 2030. smanjena je za deset posto, sa 67,8 GW na 61,2 GW (Danas instalirano oko 44 GW). U posljednjih nekoliko godina, mjere povećanja energetske učinkovitosti imale su znatnog uspjeha (vidi: http://www.engineeringnews.co.za/article/south-africas-energy-saving-initiatives-gain-momentum-2013-06-11).

Slijedećih godina, koncentrirat će se na istraživanje drugih mogućnosti: dalje korištenje ugljena, prirodni plin iz škriljevca (šejla), nove hidroelektrane (također u Zambiji i Mozambiku), fotonaponske elektrane i drugi obnovljivi.

Državna elektroprivreda Eskom danas pokriva 95% potreba, ali ima problema zbog mnogo starih elektrana. Veliki raspad sustava dogodio se 2008..

Prije dvije godine počela je snažno podupirati obnovljivu energiju od nezavisnih proizvođača, što su pozdravila privatna poduzeća i banke. Trenutni plan je instalirati 18,2 GW obnovlvjih elektrana (uglavnom sunce i vjetar) do 2030..

glasnogovornica antinuklearne lobističke grupe Thyspunt Alliance rekla je da je odgoda korak u pravom smjeru za energetsku pravdu u zemlji. (vidi: http://www.peherald.com/newsarticle/21797)

Nacionalna planska komisija (NPC) je također upozoravala protiv preuzimanja vrlo velike obaveze ulaskom u skupi i glomazni nuklearni program.

U lipnju, tijekom posjeta Južnoj Africi, američki predsjednik B. Obama objavio je da će SAD u idućih pet godina donirati sedam milijardi dolara za razvoj elektroenergetike u Africi. (vidi: http://www.reuters.com/article/2013/06/30/us-usa-obama-southafrica-idUSBRE95T02120130630)

Južna Afrika se razvijala prilično brzo posljednja dva desetljeća. Bori se s velikim teškoćama, ali ima i ambiciozne planove. Sadašnja potrošnja električne energije je znatan (4.700 kWh/stan. godišnje – više od Hrvatske), uvelike zbog energetski intenzivne industrije i rudarstva, dok 25% stanovništva još nema pristup električnoj energiji. (Detaljnije o južnoafričkoj energetici: http://www.eia.gov/countries/cab.cfm?fips=SF)

Ubrajaju je u grupu velikih “izranjajućih ekonomija” označenih kraticom BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika).

6. prosinca 2013. (2013-12-8)

Seven of the Greatest Solar Stories Over the Millennia

Neki zanimljivi primjeri iz 6.000 godina korištenja solarne energije u gradnji, grijanju vode, proizvodnji elektriciteta.

6. prosinca 2013. (2013-12-7)

Prenosimo od Danijela Loidolt:

MNOGI SU SE SMIJALI

kad je Beč potrošio 15.000 eura kako bi jedan dio svoje gradske biciklističke mreže ofarbao u zeleno. Radilo se o fazi testiranja.
Danas su javnosti prikazani rezultati:

– opasne situacije su se smanjila za 70%
– broj pješaka koji se služe biciklističkim stazama se smanjio za 37%
– broj pjašaka koji se služe biciklističlom stazom kao kraticom se smanjio za 55%
– broj konfliktnih situacija između pješaka i biciklista se smanjio za 42%

U postepenoj fazi restauriranja i obnove cesta biciklističke će staze dobiti zelenu boju (nešto tamniju od ove pokusne) a mjesta koja su posebno opasna će biti označena crvenom bojom. Cijena ovog projekta iznosi 1,1 milijun eura.

Zamjenica gradonačelnika Beča, Maria Vassilakou koja je inače Grkinja i član stranke zelenih.. trlja ruke jer na početku imala vrlo malo pristalica za ovu ideju… Bila je ipak u pravu.

6. prosinca 2013. (2013-12-6)

Bulgaria’s Wind, Solar Power Producers Want New Fee Vetoed

Bugarski parlament je jučer izglasao novi porez od 20% na prihode od solarnih i vjetroelektrana u 2012., s objašnjuenjem da žele sniziti račune za električnu energiju. Odluku je iznenadno, kao amandman na državni proračun za 2014., predložila stranka krajnje desnice “Ataka”. Prihvaćena je velikom većinom glasova.

Proizvođači i promicatelji obnovljivih organizirali su prosvjede, te se nadaju da će predsjednik Rosen Plevnevijev uložiti veto. Tvrde da bi novi porez ugrozio njihovu sposobnost da vraćaju kredite za investicije, te bi moglo doći do serije bankrota. Nikola Nikolov iz bugarskog saveza za fotonapon kaže da je porez neustavan. Najavljuju žalbu institucijama EU. Predsjednik je najavio mogućnost veta, zbog toga što država ne bi smijela hirovito, nepredvidljivo mijenjati uvjete poslovanja. (vidi i: http://bg-daily-news.eu/economy/4932-parliament-approved-the-20-tax-for-the-renewable-energy-companies)

Branitelji zakona očekuje da će imati uravnotežujući učinak na elektroenergetski sustav, prevladavajući razlike u cijenama raznih proizvođača na reguliranom tržištu.

U obnovljive su investitori uložili više od četiri milijarde eura.Bugarska kao članica Eu ima obvezu postići udio od 16% obnovljivih u proizvodnji električne energije do 2020., a kažu da su sada na 15%. Do kraja 2012. je instqalirano 657 MW vjetroelektrana i 933 MW fotonaponskih (http://www.enerdata.net/enerdatauk/press-and-publication/energy-news-001/bulgarian-parliament-approves-20-tax-solar-and-wind-revenues_24319.html)

6. prosinca 2013. (2013-12-5)

Germany’s Energiewende: From Wunderkind to Troubled Adolescent?

Njemački Energiewende (energetski zaokret, energetska tranzicija) napunio je 13 godina, računajući od donošenja Zakona o obnovljivim izvorima energije (Erneuerbare-Energien-Gesetz EEG; http://www.erneuerbare-energien.de/en/; detaljan prikaz na njemačkoj wikipediji: http://de.wikipedia.org/wiki/Erneuerbare-Energien-Gesetz). Naravno, EEG nije “pao s neba”: prethodio je 1991. Zakon o opskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora (Stromeinspeisungsgesetz). Nacrt EEG pripremio je sedmeročlani odbor, u kojem su bili predstavnici tada vladajućih stranaka (socijaldemokrata i zelenih) i oporbenih demokršćana. Kasnije koalicijske vlade na čelu s demokršćanima, do danas, slijede istu strategiju.

U tih 13 godina, udio obnovljivih u proizvodnji električne energije narastao je sa 6% na 25%. Ključni mehanizam bila je feed-in tarifa. Pokazao se vrlo transparentnim i učinkovitim, pa su ga preuzeli deseci zemalja. Danas su se uvjeti znatno promijenili i prilagodbe su nužne. Potreban je novi okvir za slijedeća desetljeća. Nova vlada neće dovoditi u pitanje strateške smjernice. Ostaju osnovni ciljevi:

— Smanjivanje emisija stakleničkih plinova za 40% u odnosu na 1990. do 2020. godine;
— smanjivanje potrošnje toplote u zgradama za 20% od 2020. i potrošnje primarnih oblika energije opada za 80% do 2050.;
– udio obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije (ne samo električne) 18% 2020., 30% 2030., 45% 2040. i 60%. 2050. godine (a u električnoj energiji 35%, 50%, 65% i 80% respektivno).;
– smanjivanje ukupne potrošnje električne energije za 10% do 2020..

Kao što je i dosad bilo, FIT za fotonaponske elektrane će se nastaviti smanjivati i biti ukinuta kad ukupno postavljeni kapaciteti dosegnu 52 GW, što se očekuje 2016.. Cijeli sustav FiT će biti preispitan, možda i odbačen. Ne zato jer je bio neuspješan [kako to tumače neki u Hrvatskoj, nažalost dominantni] – nego zato, jer je bio uspješan.

[Zemlje kao Hrvatska, koje su tek krenule tim putem, ne mogu se sad pozivati kako eto Nijemci odustaju, pa ajmo i mi. Njihov program je ušao u pubertet, naš je još u pelenama. Nažalost, njemački zaokret ka održivoj energetici je bio obožavano čudo od djeteta, a naš je, s gledišta dominantnih političara, biznismena i eksperata, neželjeni fačuk.]

Članak na poveznici detaljnije prikazuje i razne druge aktualne probleme, diskusije i planove.

Dodajmo još, uz gore navedene strateške ciljeve, da je predviđeno da ukupna potrošnja energije u Njemačkoj, računano u odnosu na 2008., padne za 20% do 2020. te za 50% do 2050. godine, a elektična energija (kako je gore spomenuto) za 10% do 2020. te za 25% do 2050.. Gore spomenuti postoci udjela obnovljivi naravno odnose se na tu smanjenu veličinu. U prometu, postavljen je cilj u odnosu na 2005., smanjenja ukupne potrošnje energije za 10% do 2020. i za 40% do 2050..

Emisija stakleničkih plinova je 2012. godine smanjena za 21% u odnosu na 1990..

Treba još spomenuti da se u koalicijskom ugovoru tehnologija frackinga ocjenjuje vrlo rizičnom, koja zahtijeva još mnogo istraživanja, pa se ne očekuje njena primjena u Njemjačkoj u bližoj budućnosti.

5. prosinca 2013. (2013-12-4)

Program energetske obnove stambenih zgrada na prostoru RH za razdoblje od 2013. do 2020. godine

U tijeku je javna rasprava o “Programu energetske obnove stambenih zgrada na prostoru RH za razdoblje od 2013. do 2020. godine s mjerama unapređenja energetske učinkovitosti u kućanstvima te poticanjem njihove provedbe”.

Program je fokusiran na unaprjeđenje energetskih svojstava postojećih zgrada RH, a mjere se mogu grupirati u tri grupe:
– poticanje obnove vanjske ovojnice
– poticanje zamjene sustava grijanja
– poticanje korištenja obnovljivih izvora energije

Potrošnja energije u RH u odnosu na države u EU jest manja po stanovniku, ali se ne koristi učinkovito. U odnosu na države EU, za ostvarenje istog ekonomskog učinka trošimo 46,55% više energije.

Prema smjernicama EU (Direktiva o energetskoj učinkovitosti i energetskim uslugama), U veljači 2013. godine Vlada Republike Hrvatske usvojila je Drugi nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti.

Europa prepoznaje stambene zgrade kao najveći potencijal za nacionalnu energetsku uštedu. U ukupnoj potrošnji energije u Hrvatskoj se čak 42,3% troši u zgradama. (vidi: https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/08/28/energetsko-certificiranje-zgrada-dobro-za-sve/)

5. prosinca 2013. (2013-12-3)

USGS Estimates 6.9 Trillion Cubic Feet of Gas in the Alum Shale of Denmark

Američka organizacija za istraživanje prirodnih resursa, U.S. Gological Survey (USGS, http://www.usgs.gov/), objavila je procjenu zaliha tehnički iskoristivog prirodnoga plina iz škriljevca (šejla) u području Alum Shale u Danskoj (djelomično na kopnu, a djelomično ispod Baltičkog mora). Projcenjuju da su zalihe 195 milijardi prostornih metara. Procjena je data na osnovu postojećih geoloških podataka, pomoću računalnog modela kojeg je USGS razvila i pokazao se dobrim u nekim dosadašnjim procjenama, iako postoji značajna nesigurnost (navode mogući raspon od nule do 375 mlijardi prostornih metara). To je tehnički potencijal i ne ulazi u ekonomsku isplativost. Ne očekuju postojanje zaliha nafte u šejlu. USGS je dosad, u okviru World Petroleum Project, objavila procjene zasad neotkrivenih, tehnički iskoristivih konvencionalnih i nekonvencionalnih zaliha nafte i plina u Poljskoj, Indiji, Kini i nekoliko zemalja Latinske Amerike.

[Danska je od početka 1980-ih svjetski lider u korištenju obnovljivih izvora. Planira do 2050. godine sve energetske potrebe zadovoljavati iz obnovljivih izvora. https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2012/10/02/danska-elektroenergetika-od-nule-do-40-obnovljivih-u-30-godina/%5D

5. prosinca 2013. (2013-12-2)

China’s Shenhua planning to invest $8 billion into coal production in Kazakhstan
Ugljen je i dalje važan za Kinu (danas troše više od polovice kamenog ugljena u svijetu – više od tri milijarde tona godišnje). Njegova potrošnja će rasti, iako je počeo zaokret ka većem sudjelovanju drugih izvora energije (plin, obnovljivi, nuklearna). Kineska kompanija China Shenhua investira dvije milijarde USD, u perspektivi i osam milijardi, u proizvodnju ugljena u Kazahastanu. Planiraju kopati godišnje šest milijuna tona. Očekuje se da će kineski uvoz ugljena za proizvodnju električke energije porasti za 17% u slijedećih pet godina, dosegavši 281 milijuna tona godišnje. Kazahastan je 2012. proizveo 120,5 milijuna tona ugljena (rast od 3,5% u odnosu na 2011.)

4. prosinca 2013. (2013-12-1)

CDU/CSU and SPD Present Coalition Agreement – 55% to 60% Renewables by 2035 and More

Prošloga tjedna, njemačke stranke CDU/CSU i SPD završile su pregovore o koalicijskom ugovoru. Ugovor je opsežan i detaljno regulira mnoga pitanja, na kojima su radili timovi stručnjaka; u Hrvatskoj nikad nismo imali ništa ni približno slično. Svi članovi SPD-a glasat će neposredno o prihvaćanju sporazumna, pa ako bude odobren, formiranje nove vlade očekuje se za dva tjedna.

Niz odredbi ugovora odnosi se na energetiku. Naravno, nema odricanja od strateških smjernica Energiewende. Zakon o obnovljivim izvorima energije (EEG bit će dopunjen odredbom da 2035. treba biti dosegnut cilj proizvodnje 55-60% električne energije iz obnovljivih (uz postojeće ciljeve 50% do 2030.,65% do 2040. i 80% do 2050.). Dopunit će se tako da se olakša postepeno ukidanje financijskih potpora za obnovljive.

Emisije stakleničkih plinova moraju do 2020. biti smanjene za bar 40% u odnosu na 1990.. U EU, zahtijevat će se taj cilj za 2030..

smanjit će se cilj za gradnju pučinskih (off-shore) vjetroelektrana s 10 na 6,5 GW za 2020. i s 25 na 15 GW do 2030..

Ovaj članan daje detaljni pregled svih mjera na engleskom, s poveznicama na originalni dokument.

[Nasuprot ovome, hrvatski ministar gospodarstva je nedavno objavio kako je europska politika podrške obnovljivima doživjela katastrofu, pa sad i mi hitro možemo s tim glupostima stati.]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s