Srpanj 2013

2013-07-53 (31. srpnja 2013)

Suburban sprawl to power cities of the future

Još jedan znanstveni rad na temu razvoja električne mreže u budućnosti, bazirane na disperziranoj proizvodnji i znatnom korištenju elektrike na mjestu ili blizu mjesta proizvodnje, u čemu vitalnu ulogu imaju fotonaponski paneli, čiji troškovi postavljanja ne rastu s manjom snagom tako drastično kao za druge izvore.

Istraživanje grupe engleskih i novozelandskih znanstvenika o mogućnostima predgrađa obiteljskih kuća. Iako izdvojene kuće troše više energije, a troši se i na prijevoz motornim vozilima više nego u zbijenim gradskim četvrtima, krovovi daju prostor za postavljanje panela, koji mogu proizvoditi elektriku i za domaćinstva i za električna vozila.

Izranjajuća harmonija velikog i malog u elektroenergetici

Ovaj članak na našem blogu opisuje konceptualni okvir ovakvih vijesti.

2013-07-52 (30. srpnja 2013)

Prema podacima portala vjetroelektrane.com, 31. prosinca 2012. u Hrvatskoj je bilo instalirano 141,25 MW shage vjetroelektrana. Prema preliminarnim podacima, koje je objavio HEP-Operater prijenosnog sustava (odnedavno Hrvatski operater prijenosnog sustava, HOPS) vjetroelektrane su tijekom 2012. u mrežu isporučile 329 MWh električne energije, što iznosi 3,32% ukupne proizvodnje u zemlji.

Tijekom 2013., u redovnih pogon je ušlo novih 84 MW, tako da je sada ukupna instalirana snaga 225,25 MW. U pogonskom radu je VE ST 1-1 Voštane snage 20 MW.

2013-07-51 (30. srpnja 2013)

The best of two worlds: Solar hydrogen production breakthrough

Današnji fotonaponski paneli su zrela tehnologija u stadij uširenja (deployment). Postoje međutim i brojne nove tehnologije koje su u fazi razvoja ili tek istraživanja. Ovo spada u potonju skupinu.

Istraživači s dva instituta u Njemačkoj objavili su da su postigli značajan napredak u postizanju elektrolize vode dirketno iz sunčeve svjetlosti. Na taj način dio sunčeve energije stvara vodik, koji se može čuvati kao gorivo za kasnije korištenje. To bi mogla biti značajna tehnologija u izranjajućem elektroenergetskom sustavu zasnovanom na obnovljivima.

2013-07-50 (30. srpnja 2013)

Energetske zadruge (fb stranica)

Na ovoj smo stranici više puta spominjali energetske zadruge (kooperative), koje su od vitalnoga značaja za eneretsku politiku i njenu socijalnu osnovu u Danskoj i Njemačkoj, te važne u nekim drugim zemljama. (Također i poljoprivredne zadruge, npr. u Austriju). Više od pola od 60.000 MW kapaciteta novih obnovljivih izvora energijue u Njemačkoj (biomasa, vjetar, sunce) u vlasništvu je građaja. Milijuni sudjeluju u prihodima, direktno ili preko zadruga, što bitno pridonosi tome da javnost bez bitnog otpora prihvaća povećane cijene električne energije zbog izdvajanja za feed-in tarife.

I u Hrvatskoj su započele lokalne inicijative u tom smijeru, pa je postavljena i facebook stranica.

One su dobar odgovor na gospodarsku krizu

Kratki članak o energetskoj zadruzi “Lug”. [Ima međutim pogrešnih podataka. Planirana kvota za solarne elektrane do 2020. u Hrvatskoj nije 20 nego 45 MW, a nije točno da je “lani ukinut i sustav državnih poticaja te otkupnih kvota”. Također, zadruga ne mora biti neprofitna: dobit se može dijeliti među članovima.]

[Osim izostanka sustavne državne politike, treba imati u vidu egoizam i nesklonost kooperativnosti, koji se snažno ispoljava kao karakteristika hrvatskog mentaliteta. Ljudi su ukidanje svih prava ne samo na samoupravljanje (koje je bilo formalno) nego i na su-upravljanje (koje ipak jest postojalo) od 1990. g. primili gotovo bez krzmanja, sindikati su slabi, tradicionalne poljoprivredne zadruge su slabe. Hrvati jedni drugima ne vjeruju, sa susjedima se radije svađaju nego da surađuju (“nek susjedu crkne krava”). Krotko podnose i vrlo surove oblike eksploatacije od strane poslodavaca i kompanija. Mentalitet se može mijenjati, ali ne brzo – potrebna su desetljeća.]

Zadrugarstvo – put do humanijeg i uspješnijeg gospodarstva

Članak o zadrugarstvu na portalu business.hr, prenesen s njemačkoga “Deutshce Welle” (gore navedeni članak je zapravo samo dio ovoga sa DW).

»Konkretno, kad se govori o institucionalnim potporama, nedostaje prilagodba fiskalne politike zadružnom sektoru, te njegovo favoriziranje u raznim državnim poslovima. Za to je potrebno provesti zadružnu politiku i horizontalno, kroz razne zakonske i podzakonske akte i procedure, sve do lokalnih samouprava i posebnih banaka za razvoj zadruga.

U Hrvatskoj, država do danas nije uspjela osigurati niti braniteljskim zadrugama da rade za vojsku i Ministarstvo obrane. U Italiji, pak, za postupke javne nabave propisano je obavezno sudjelovanje bar jedne socijalne zadruge, uz slične mjere kroz koje se ogleda prozadrugarska državna politika. Danska uopće nema zakon o zadrugama, ali uslijed kontinuirane orijentacije vladine politike ima jedno od najjačih zadružnih gospodarstva na svijetu.«

2013-07-49 (29. srpnja 2013)

EU, China resolve solar dispute – their biggest trade row by far

Kina i Europska unija sklopile su kompromis u trgovinskom ratu oko uvoza kineskih solarnih panela u EU. Koliko možemo vidjeti, zaštitne carine koje je EU uvela su minimalne. [Sad ostaje vidjeti što će se dalje događati na relaciji SAD – Kina. Pri tom treba spomenuti, da je teško naći neku nautralnu analizu, kad se Kina optužuje za damping, tj. poticajne mjere države industriji koje su protiv pravila WTO, je li optužba točna – jer SVAKA država nekako štiti svoju industriju, a pitanje je postoje li neki stvarno objektivni kriterij koje i i kolike mjere su prihvatljive. Izgleda da sve ovisi o političkim pregovorima.]

Kineski proizvođači su prošle godine izvezli u Europu solarnih panela u vrijednosti od 21 milijarde eura, po cijeni koja je padala čak do 0,38 centa po vatu vršne snage. Kineska proizvodnja se učetverostručila između 2009. i 2011., kao odgovor na znatan porast potražnje nakon što je niz zemalja, prvenstveno u Europi (na čelu s Njemačkom), uvelo visoke poticajne mjere za solarne sustave.

Zbog financijske krize [ali i zbog rasta instaliranih kapaciteta većeg nego što su vlade predvidjele, što je ukazivalo da troškovi proizvodnje padaju brže, nego što se određujući garantirane otkupne cijene predviđalo] potražnja je rasla sporije od očekivanja, pa se pojavio višak kapaciteta. Kinezi su naglo smanjivali cijene i osvajali tržište, a proizvođači u Europi i SAD počeli su propadati. Kineska vlada je optužena da koristi damping, dajući proizvođačima kredite uz nedozvoljivo velike povlastice. [Kako su instalirani kapaciteti u samoj Kini prevazišli ukupnu svjetsku tražnju, propale su i neke tvrtke u Kini. Kineska vlada je bitno povećala planove instaliranja solarnih sustava u samoj Kini.]

SAD su uvele zaštitne carine na kineske panela u studenome prošle godine. EU je planirala uvođenje visokih carina od 6. kolovoza, ali mnoge su se članice EU, uključujući Njemačku, tome protivile. [Instalateri solarnih uređaja imaju koristi od niske cijene panela, a ne treba zanemariti ni to, da je većinu uređaja za proizvodnju panela Kina kupila od Njemačke.] Tako je došlo do kompromisa da Kina može izvesti u EU godišnje sedam gigavata vršne snage panela bez carine, a dogovorena najniža cijena je 0,56 eurocenta po kilovatu. EU Prosun, udruga europskih proizvođača panela, najavila je žalbu Europskom sudu pravde.

Kina je bila pokrenula antidampiško istraživanje o cijenama europskih vina, što naročito može ugroziti izvoznike iz Francuske, Španjolske i Italije. Smatra se da je to bio odgovor na zaprijećene carine za panele (o čemu naravno dužnosnici Kine i EU ne daju komentare).

China, EU Reach Solar Compromise

Komentar o ovoj temi na blogu Douga Younga, eksperta za poslovanje s Kinom (amerikanac i njegove su poruke posvećene prvenstveno SAD).
»Leaders in China and the West should use this breakthrough agreement as a template for resolving future trade disputes, turning to compromise rather than destructive accusations and punitive tariffs to end their disagreements. (…) Worried that the trade wars were spiraling out of control, several EU leaders finally sought to end the negative cycle (…) This kind of negotiated settlement is far more constructive than trade wars, which only reduce trade and end up hurting both companies and local economies. (…) Bottom line: China and the west need to seize momentum from a new solar panel deal to reach more compromises in their trade disputes.«

2013-07-48 (27. srpnja 2013)

World-Changing Technology Enables Crops to Take Nitrogen from the Air

Jedno, kako izgleda, vrlo obećavajuće istraživanje u agronomiji.

Ako sam dobro shvatio, nešto kao bakterije koje žive u našim crijevima i vitalno su važne za naš organizam (zapravo smo simbioti). Jedna bakterija, koja fiksira dušik iz zraka a živi u šećernoj trski, mogla bi se naseliti u druge biljke koje uzgajamo za ishranu i činiti isto. Na taj način, smanjuje se ovisnost od dušika u zemlji, a time i od mineralnih gnojiva.

»A leading world expert in nitrogen and plant science, Professor Cocking has long recognised that there is a critical need to reduce nitrogen pollution caused by nitrogen based fertilisers. (…) A recent study estimates that that the annual cost of damage caused by nitrogen pollution across Europe is L60 billion — L280 billion a year. (…) N-Fix is neither genetic modification nor bio-engineering. It is a naturally occurring nitrogen fixing bacteria which takes up and uses nitrogen from the air. (…) N-Fix is a natural nitrogen seed coating that provides a sustainable solution to fertiliser overuse and Nitrogen pollution. (…) It is anticipated that the N-Fix technology will be commercially available within the next two to three years.«

2013-07-47 (27. srpnja 2013)

KFC, McDonalds Get Headache In Dirty Water

Još jedan tekst o Kini, ovoga puta o problemima sa sigurnošću prehrane. Niz skandala vezanih uz strane kompanije, iza čega može postojati namjera, ali s druge strane, autor bloga (koji živi u Kini i odlično je pozna) ne sumnja da su podaci točni. Na takve stvari, možda, dosad se naprosto nije obraćala pažnja.

2013-07-46 (27. srpnja 2013)

China Plans To Spend $275 Billion To Combat Pollution Crisis

Kao što smo spomenuli u prethodnoj bilješki, Kina sad probleme zagađivanje okoliša počinje ozbiljno shvaćati.

2013-07-45 (27. srpnja 2013)

Transforming China’s Grid: Will Coal Remain King in China’s Energy Mix?

Još jedan komentar o energetskoj budućnosti Kine, osobito u električnoj energiji, s obzirom na korištenje ugljena. Kina danas proizvodi polovicu kamenog ugljena u svijetu, a troši još i više. Znatno je povećala potrošnju energije i potrošnju električne energije (po stanovniku, gledano potrošnju primarne energije po stanovniku je iznad polovice vrijednosti u EU, a električne energije oko pola). Velika većina električne energije dobiva se iz ugljena. Očekuje dalji rast, ali on više očito ne može biti zasnovan samo na ugljenu. Ipak planiraju dalju gradnju termoelektrana na ugljen, a ostalo su nuklearne, hidro, vjetar, sunce, bioplin.Pritom se ipak i zađštiti okoliša sad posvećuje znatno veća pozornost, uključujući i mjere za smanjivanje emisije ugljičnoga dioksida.

2013-07-44 (25. srpnja 2013)

How Twelve States Are Succeeding In Solar Energy Installation: New Report

Jedan izvještaj o fotonaponskim sustavima u SAD. Oni čine polovicu novih električnih kapaciteta postavljenih u SAD početkom ove godine.

2013-07-43 (23. srpnja 2013)

China Imposes Duties on Polysilicon From U.S., South Korea

Kina je povukla protupotez u globalnom ratu oko fotonaponskih solarnih sustava: kao odgovor na zaštitne carine za panele, koje su uvele SAD (također i EU) zbog navodnog dampinga, uvodi carine na polisilicij (polikristalični silicij), sirovinu za proizvodnju solarnih ćelija, koji se uvode iz SAD i Južne Koreje (a koji i sama Kina proizvodi). Cijenene panela prošle su godine pale za 20%, a cijene polisilicija za 40%, i Kina tvrdi da je to rezultat dampinga.

2013-07-42 (23. srpnja 2013)

France adopts Energy Transition debate synthesis

U predsjedničkoj kampanji u Francuskoj prošle godine, nuklearna energije bila je jedna od bitnih tema. U listopadu 2012. započela je javna rasprava o energetskoj tranziciji (ono što Nijemci zovu Energiewende). Završno izvješće upravo je prihvaćeno, bez konsenzusa, jer se najveće udruženje poslodavaca Medef protivi bitnim točkama.

Predložen je cilj smanjenja finalne potrošnje energije za 50% do 2050. g.. Predviđa se opsežna energetska obnova zgrada, 500.000 svake godine. Udio nuklearne u proizvodni električne energije trebao bi past sa 75% na 50% do 2025., a obnovljivih porasti na 30% ili 40% do 2030.. Još se vode diskusije o crpljenju plina iz škriljevaca.

ITER presented at France’s “energy transition” debate

Rezultat rasprave trebali bi biti novi zakoni, koje će Nacionalna skupština usvojiti iduće godine. Diskusija se organizira širom Francuske, decentralizirano; to je prvi put u Francuskoj da je debata tako organizirana. »Energetskska tranzicija nije puko tehničko pitanje. Ona je povezana sa stavom javnosti i ponašanjem ljudi”, kaže André Dorso, nacionalni tajnik za organizaciju debate.

Finalna potrošnja energije u Francuskoj je danas 151 milijuna tona ekvivalentne nafte. ADEME (državna Agencija za upravljanje okolišem i energijom) očekuje da se smanji na 123 godine 2030. i 82 godine 2050..

Predstavnik ITER kaže da se ne očekuje komercijalno korištenje fuzije prije 2040. g..

France begins ‘energy transition’ debate

Jedan informativni tekst s početka debate, u studenome 2012..

2013-07-41 (18. srpnja 2013)

ReneSola Offers More Bright News

U proteklih godinu dana, na ovoj smo stranici često prenosili vijesti o dramatičnim kretanjima na globalnom tržištu fotonaponskih panela, koji prolaze kroz potres i sređivanje, tipično za nove industrije u naglom rastu.

Nagli rast potražnje sredinom 2000-ih doveo je do naglog rasta ponude, koja je brzo prevazišla potražnju; cijene padaju zbog tehnoloških unapređenja i ekonomije obima, ali i zbog pojačane konkurencije te, kako kažu EU i SAD, zbog velikih potpornih mjera za proizvođače u Kini, koje krše pravila WTO (damping). Tu je došlo i do trgovinskog rata (SAD i EU uvele zaštitne carine za uvoz panela iz Kine).

Profitna margina isčezava, proizvođači širom svijeta (i u Kini) propadaju. Neki neprijatelji obnovljivih to su pratili s oduševljenjem, misleći kako zbivanja dokazuju kako se solarna energija ne isplati, ali ne radi se o tome, nego o tipičnoj pojavi kad neka industrija doživi nagli bum (usporedba: prije 100 godina na svijetu je bilo više proizvođača automobila nego danas). Analitičari tržišta su predviđali da će se situacija smiriti do 2014., a dugoročne prognoze i iskazani planovi niza zemalja ukazuju na dalji stabilni rast prodaje i instaliranja FN elektrana. Vijest iz kine, koju analizira Doung Young, na blogu o poslovanju s Kinom, ukazuje da se to počinje događati.

2013-07-40 (18. srpnja 2013)

Dubious reports about “Energiewende in doubt”

Iz ovog članka izdvajamo nekoliko bitnih rečenica o cilju njemačkog “Energetskog zaokreta”.

»Cilj njemačkog Energiewende nije osigurati nisku cijenu kilovatsata a istovremeno smanjiti ugljične emisije i preći na solarnu. Zparavo, od 1970-ih, cilje je bio dozvoliti građanima i lokalnim zajednicama da proizvode svoju vlastitu obnovljivu energiju. Fokus na niske cijene je mikroekonomsko razmišljanje. Nijemci su odabrali makroekonomsko gleište i žele znati da li je tacijena plaćena velikim korporacijama, strancima ili natrag njihovim zajednicama. Voljni su platiti više cijene potonjima.« [Hrvatska politika, nasuprot tome, i u energetici kao i u svemu drugome podređena je interesu velikih tvrtki, banaka i lobija.]

2013-07-39 (16. srpnja 2013)

Protest prompts China to cancel Jiangmen uranium plant

Bilo bi vrlo korisno, kad bismo mogli postići dublji uvid u to, što se sve zapravo u golemoj Kini (dvaput više stanovnika od cijele Europe, od Urala do Atlantkia) zbiva. Spominjali smo ranije kako su vlasti počele ozbiljno shvaćati ekološka ograničenja daljeg razvoja. Ovdje imamo vijesti o lokalnom građanskom prosvjedu, koji je završio uspjehom. Bi li prije desetak godina bio silom ugušen?

China has cancelled plans to build a uranium processing plant following massive demonstrations. The Cyu 37bn (US$6bn) project was developed by China National Nuclear Corporation and China Guangdong Nuclear Power Corp (CGNPC) and was due to be built in Jiangmen (Guangdong). It was expected to process 1,000 tonnes of uranium per year by 2020, which would have accounted for half of China’s nuclear fuel needs. China currently produces 800 tonnes of uranium fuel at its plants in Sichuan and north China’s Inner Mongolia.

Environmental concerns are becoming an increasing focus of public dissent, forcing the cancellation of plans for a chemical plant in the coastal city of Xiamen in 2007, and a similar climb-down in the north-eastern city of Dalian in 2011.

2013-07-39 (16. srpnja 2013)

Spain adopts energy reform and removes renewable feed-in tariffs

Španjolska elektroenergetika posljednjih je godina zapala u duboku krizu – doduše, kao i Španjolska ekonomija u cjelini. Sada je vladu poduzela niz reformi da stabilizira situaciju. Između ostaloga, svakako će se bitno skresati dosad brzi rast obnovljivih izvora.

[Protivnici obnovljivih navode taj i još poneki primjer kao dokaz, da se investicije u obnovljive načelno ne isplate. Investicije u gradnju vjetro i solarnih elektrana svakako su velike i rok otplate dug (manje je problem kod TE na biomasu – to je danas otprilike isto kao i gradnja TE na fosilna goriva), pa ako se prebrzo ide u ekspanziju, a financijske prilike postanu lošije, može doći do problema. Kao i svakom drugom investicijom, naravno. Svakako, mjeru treba imati. Vrlo ekstenzivni njemački razvoj jest, sigurno, omogućen ili bar bitno olakšan također i time što Njemačka na međunarodnom tržištu kapitala odlično stoji. S druge strane, ima također i tisuće eksperata, koji svakodnevno rade na Energiewende, i to je nacionalno opredjeljenje koje prožima sve nivoe – dolje smo prenijeli podatak o projektu “Regije sa 100% obnovljive energije”, a ranije smo više puta spominjali, kako je većina od 60.000 MW kapaciteta novih obnovljivih izvora u vlasništvu građana, pojedinačno i preko zadruga. Tako da to svakako nije jednostavno pitanje.]

Renewable Energy In Spain: The Good, And The Downright Ugly

Komentar o situaciji elektroenergetike u Španjolskoj, prije dva mjeseca na forbes.com.

Više od pola električne energije u Španjolskoj u ožujku i travnju proizvedeno je iz obnovljivih, bez troškova goriva i emisija. Španjolska je također uspješno riješila tehnički izazov integracije nestalnih izvora (vjetar i sunce) u električnu mrežu. Međutim, agresivna politika subvencija za promociju obnovljivih dovela je do velikih tekućih deficita elektroprivrednih poduzeća. Glavni uzrok problema je loše oblikovanja politka koja je držala cijene za potrošače niskim kad su cijene opskrbe brzo rasle. Deficit se pojavio od 2005., ali je stvarno postao problem 2008. s financijskom krizom. Vlada je predložila nove mjere, a elektroprivredna poduzeća svoje dugove umotati s drugim faktorima u financijskoj “sekuritizaciji” i privući investitore (pričem će u budućnosti potrošači električne energije platiti dugove). Agencije Fitch i Moody’s smanjile su im rejting zbog strukturalne neravnoteže i negativnog trenda u toku gotovine.

»Cilj državne politike je bio hvalevrijedan. Tko ne želi više obnovljive energije? Nažalost, primjena je bila jadna i rezultirajuća situacija je vrlo ozbiljna. Zato je važno za nas ostale učiti od Španjolske, u promjeni naših energetskih tehnologija i politika slijedećih godina. Neke jednostavne lekcije: plaćajte na vrijeme; budite racionalni sa subvencijama ponuđenim opskrbljivačima; te poduzmite akciju brzo ako je usred procesa potrebna korekcija. Nevolje u Španjolskoj ne negiraju značaj obnovljivih, ali ističu nužnost da se bude promišljen i oprezan kako o ciljevima, tako i o metodologijama proaktivne energetske politike. Na kraju, uvijek netko mora platiti račun.«

Komentar: Zoran Oštrić

Pratio sam tu situaciju i čitao niz komentara. Dajem gore poveznicu na forbes.com, jer nastojim (što ste možda primijetili) citirati izvore za koje je vjerojatno da su objektivni, da ne hvale nekritički obnovljive. Gledajući svoje bilješke, nameće se usporedba Španjolske i Njemačke, pa bi vrijedilo napraviti komparativnu analizu politika (ja naravno mogu to samo naznačiti, a mogao bi to biti važan znanstveni rad – možda je netko već slično i poduzeo).

Glede makropolitike, Španjolska vlada je od sredine 2005., kad se javlja manjak kod elektroprivreda, umjetno držala cijenu električne energije za potrošače niskom, dok je Njemačka cijene bitno povisila, da bi pokrila visoke investicije u nove kapacitete. Španjolska vlada je potcijenila problem i nije dovoljno brzo reagirala kad se pojavio, a globalna financijska kriza 2008. je naravno taj problem produbila i izazvala druge.

Ali čini mi se da tu postoji još jedan, bitniji čimbenik, ne samo ovakva ili onakva odluka vrha, tj. vlade, nego ustrojenost cijeloga društva. U Njemačkoj je iza te odluke vlade stajao snažan društveni konsenzus, većina građana tu cijenu Energiewende shvaća i prihvaća. Ali oni također i neposredno sudjeluju u dobiti.

Na lokalnom i regionalnom nivou razvile su se brojne inicijative za razvoj obnovljivih, niz jedinica lokalne samouprave (ne neka mala sela, nego područja s desetinama tisuća i preko 100.000 stanovnika) proizvodi više električne energije iz obnovljivih nego što troši.

Deset posto ljudi u Njemačkoj živi u kućama koje imaju fotonaponske panele, pa sudjeluju u koristima od feed-in tarifa. Još više ih sudjelujue u toj dobiti preko sudjelovanja u zadrugama, koje posjeduju više od pola izgrađenih kapaciteta novih obnovljivih izvora.

2013-07-38 (16. srpnja 2013)

Njemačka: 100% obnovljiva energija, pa i više

Njemačka: Jedan od najvažnijih detalja značajnog razvoja nalazi se u činjenici da uspjeh obnovljivih izvora u prošlom desetljeću uglavnom proizlazi iz pionirskog razvoja regija, pokrajina i lokalnih zajednica, koje su dobrim rezultatima dalje prenosile pozitivne efekte razvoja obnovljivih izvora energije.

Za bolje razumijevanje što je stvarno moguće postići, mogu se sagledati primjeri tri, od ukupno 295 najrazvijenija okruga, odnosno aministrativnih područja, po pitanju udjela obnovljivih izvora energije u njihovom regionalnom energetskom miksu. To su: Nordfriesland, koji je u 2012. godini proizveo 260% električne energije iz obnovljivih izvora, Prignitz, sa 261%, te Dithmarschen, sa 280%. [Riječ je o tri regije s ukupno 377.000 stanovnika.] Mnoge druge regije također proizvode iz obnovljivih više električne energije nego što troše, ili to planiraju u bliskoj budućnosti.

2013-07-37 (16. srpnja 2013)

Peru Unveils Plan to Use Solar Panels to Provide Electricity to 2 Million People

Vlada Perua počela je realizacijom plana, koji bi već do kraja 2016. trebao osigurati dostup električnoj energiji za 95% Peruanaca (danas svega 66%). U prvoj fazi, Uz ulaganje od 200 milijuna USD, bit će postavljeno 12.500 fotonaponskih sustava, koji će snabdjevati 500.000 domaćinstava. [Peru je već sagradio jednu veću FN elektanu od 40 MW. Ima 29,5 milijuna stanovnika. Tijekom 2000. je među najbrže rastućim svjetskim ekonomijama. Ima relativno visok Indeks ljudskog razvoja (HDI) od 0,752. Vlada od 1990-ih razvija otvorenu tržišnu ekonomiju, ali uz javne investicije u vodu, zdravstvo i elektriku što smanjuje nejadnakos šansi (World Bank’s Human Opportunity Index raste).]

2013-07-36 (15. srpnja 2013)

IEA Monthly Energy Statistics”

Međunarodna agencija za energiju (IEA), organizacija OECD-a, objavila je redovni izvješta “Monthly Electricity Statistics” za travanj 2013..

U razdoblju siječanj-travanj 2013. ukupna proizvodnja u zemljama OECD iznosila je 3.447 TWh, što je povećanje od 0,4% u odnosu na isto razdoblje lani. Potrošnja je porasla 0,7%. IEA u ovoj statistici izražava proizvodnju iz “combustible fuels” (hm… goriva goriva…), što obuhvaća fosilna goriva i biomasu, zatim iz nuklearne energije, iz hidroenergije te “geotermalna/vjetar/sunce/ostalo”.

Proizvodnja električne energije iz GVSO porasla je za 11,8%, a iz hidroenergije za 4,3%. Iz goriva je opala za 1,0%, a iz nuklerne za 1,2%. Goriva još uvijek daju većinu proizvodnje, 61%; nuklearna daje 18%, voda 15% i GVSO 6%.

2013-07-35 (15. srpnja 2013)

Jolanda Tudor: Moj vrt je prava terapija

Vrlo dobra, prilično opsežna novinska reportaža o permakulturi. Ne o detaljima postupaka dizajna vrta i organske poljoprivrede, nego fokusirano na razlike u svjetonazoru, ideologiji, mentalitetu, odnosu prema životu…

2013-07-34 (15. srpnja 2013)

Transition to Sustainable Buildings

Međunarodna energetska agencija tiskala je studiju o potencijalu smanjenja potrošnje energije u zgradarstvu do 2050. godine. Moderne zgrade u razvijenim zemljama od 19. stoljeća građene su na pretpostavci postojanja mnogo besplatne energije za grijanje (pa i za hlađenje). Nizom postupaka, većinom jednostavnih, od običnog povećanja izolacije na zidovima preko složenijih zahvata “pasivne solarne arhitektura” do aktivnih sustava poput toplinskih pumpi, može se bitno smanjiti potrošnja (niskoenergetska kuća, pasivna kuća, nulta kuća).

2013-07-33 (15. srpnja 2013)

„Velikim skokom“ u Dravu obilježen prvi Dan „Europske Amazone“

U nedjelju 14. srpnja, u organizaciji WWF i partnerskih organizacija, na području pet zemalja na kojima se proteže Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav (ujedno i Svjetski rezervat biosfere pod zaštitom UNESCO-a), organizirane su proslave Dana “Europske Amazone”. U Hrvatskoj je najveća proslava održana na plaži Sip kod Legrada, na ušću Mure u Dravu. To je istovremeno bio finale kampanje “Mjesec hrvatskih rijeka”. Rijeke koje su postale dio mreže Natura 2000 i dalje su ugrožene projektima kanaliziranja, vađenjem šljunka i pijeska i planovima gradnje hidroelektrana mimo prava EU.

14. srpnja izabran je za datum obilježavanja jer je riječ o rođendanu Martina Schneidera Jakobyja, prerano preminulog znanstvenika iz organizacije EuroNatur, izuzetno aktivnog i zaslužnog da su Hrvatki povećali svijest o značaju zaštite Podravine, Lonjskog polja i drugih vrijednih područja.

Iako je Hrvatska, slijedeći Mađarsku, formalno odustala od gradnje novih HE na Dravi, HEP i dalje u svojim planovima računa na njih.

2013-07-32 (15. srpnja 2013)

Italy moves to ban growing of genetically modified maize type

Italija je privremeno (na 18 mjeseci) zabranila uzgajanje GMO kukuruza MONB10. Spomenimo da je Italija među zemljama s najviše poljoprivrednih površina pod organskim uzgojem (9%).

Three Italian ministries have signed a decree banning the cultivation of a type of genetically modified maize, citing environmental concerns, the agriculture ministry said on Friday.

The decree, which still needs to be published in the official gazette to become binding, targets Monsanto’s MON810 maize, one of two genetically modified organisms (GMO) allowed in Europe and the only one currently grown commercially.

The ban was also signed off by the health and environment ministries, with the agriculture ministry citing the crop’s “negative impact on biodiversity”. (…)

France put in place a similar temporary ban on GMO crops last year.

According to official data from last year, there was no GMO cultivation in Italy, a country fiercely protective of its agriculture, although some pro-biotech farmers have planted individual crops in recent months despite the widespread opposition.

Nearly 80 percent of Italians are in support of a ban (…)

Five EU member states grew MON810 maize on 129,000 hectares in 2012, data from the International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications showed. Spain was the top producer, followed by Portugal, the Czech Republic, Slovakia and Romania.

2013-07-31 (15. srpnja 2013)

Shale Shocked: Sharp Rise In U.S. Earthquakes Directly Linked To Fracking Wastewater Reinjection

Prikaz dva članka u časopisu “Science” koji nalaze korelacije (te dakle možda i uzročno-posljedičnu vezu) između broja potresa i intenziteta koirištenja tehnike hidraučkog frakturiranja (fracking), gdje se u podzemlje pod pritiskom upumpavaju velike količine vode s nekim kemikalijama, da bi se izazvalo pucanje scijena (škriljevca) i oslobodili mjehuri prirodnoga plina.

2013-07-30 (14. srpnja 2013)

Germany takes the first step toward a supergrid

Njemački portal o Energiewende (na engleskom) prenosi komentar Davida Robertsa, urednika američkog portala grist.org (kojeg ovdje također povremeno prenosimo). Riječ je o prilagodbi mreže prijenosa novom, izranjajućem sustavu decentralizirane proizvodnje i potrošnje zasnovane na obnovljivima (“supergrid”, također “smart grids” i “microgrids”). Dogovorena je gradnja tri dalekovoda, koji će električnu energiju, proizvedenu u pučinskim vjetroelektranama na Baltiku, prenositi u industrijska područja na jugu.

Zanimljiva i za nas može biti Robertsova opaska o mladim Amerikancima: »One obvious solution to this problem is to build more transmission capacity to carry northern wind power to the south. And this week, the German parliament approved a plan to do just that. (The Germans’ propensity for solving problems rather than whining about them, passing legislation rather than wringing hands, will be somewhat mysterious to young Americans.)«
Tehnološki, zanimljivo je da se sad grade dalekovodi s istosmjernom strujom (HVDC; netko je to ironično nazvao “Edisonovom osvetom Tesli”), u čemu su postignuti znatni tehnološki napretci. Uprqavo bi ta HVDC mreža mogla biti osnov buduće europske, ili čak EUMENA (Europa, Bliski Istok, Sjeverna Afrika) supermreže, zasnovane 2050. na 80% obnovljivih. Sličan prijedlog postoji za Sjevernu Ameriku.

HVDC Supergrid Technologies Besting Expectations

Članak o napretku HVDC.

2013-07-29 (14. srpnja 2013)

The Poor are not suffering from Energiewende but from poverty

Komentar o aktualnoj diskusiji u Njemačkoj o socijalnim troškovima Energiewende i odjecima te diskusije u svijetu. Cijena električne energije za obitelji i malu privredu u Njemačkoj su druge najviše u Europi (poslije Danske), ali za veliku industriju su prosječne. Cijene će svakako i rasti. Sad se vodi diskusija o razdiobi troškova. Njemačka sad intenzivno ulaže u nove elektrane (ali i toplane na obnovljive i alternativna goriva u transportu) i to je naravno znatan trošak. S vremenom, kad budu otplaćena kapitalna ulaganja, zbog nultih troškova goriva cijene će padati.

2013-07-28 (14. srpnja 2013)

Humans: the real threat to life on Earth

Prateći članak uz obavijest o knjizi Stephena Emmotta “Deset milijardi”. Misli se na ljude, naravno. Upozorava na veliki pritisak na prirodne resurse, koje stvara naglo narasli broj stanovnika, koji svi žele vodu, hranu, kuće, odjeću, pa naravno i električnu energiju i brojne druge blagodati koje namo omogućava moderna tehnika. Čak i ako ljudi u razvijenim zemljama bitno reduciraju svoj “ekološki otisak”, izgleda neminovno da će ga ljudi u slabije razvijenim zemljama povećavati. Emmottov tekst je intoniran vrlo pesimistički: sve politike promašuju, govoriti ljudima da trebaju imati manje djece je uzaludno, naučite svoju djecu da se služe oružjem.

[Ipak, Kina je od 1070-ih bitno reducirala stopu rasta stanovništva i sad je ona samo 0,5%. Indija je isto uspjela od 1990-ih. Je li to dovoljno? Možda nije i zaista će doći do kolapsa u borbi za preostale ograničene resurse ne samo u mnogim državama svijeta, nego i do rasula civilizacije u cjelini, te će se borbom za opstanak broj ljudi bitno smanjiti, na mjeru koju biosfera može podnijeti. A onda s vremenom, kako je uvijek bivalo nakon pada carstava, iznikne i nova civilizacija. Ipak, ne znači da je to neminovno i da rasap mora biti potpun. Ima stvari koje možemo nastaviti činiti.]

2013-07-27 (13. srpnja 2013)

H&M Boss: ‘We Are Helping People Live a Better Life’

Jedna industrijska zgrada u Bangladešu nedavno se urušila sama od sebe i ubila 1.100 radnika. To je privuklo pažnju javnosti u visokorazvijenim zemljama na bijedne nadnice i nebrigu o sigurnosti u tekstilnm tvornicama u Bangladešu i drugdje u Trećem svijetu. Ovdje je intervju s direktorom poznate kompanije H&M.

[Jesu li krivi zli kapitalisti? Ili svi u tome sudjelujemo?]

2013-07-26 (13. srpnja 2013)

Announcement:
Moody’s: Wind and solar power will continue to erode thermal generators’ credit quality

Ovaj izvještaj Moody’s Investors Service je iz studenoga prošle godine, ali vrijedi svrnuti pažnju na njega. Rast obnovljivih u proizvodnji elektrike ugrožava kreditni rejting kompanija koje upravljaju termoelektranama. Kao što smo pisali, kao rezultat industrijske politike naprednih država, koje potiču razvoj novih tehnologija, koje postavljaju okvirne uvjete poslovanja, sada slobodno tržište radi u korist obnovljivih.

Očekivani dalji rast obnovljive energije će nastaviti potkopavati kreditnu kvalitetu europskih kompanija koje se bave termoelektranama na kraći i srednji rok, objavljuje Moody’s Investors Service u izvještaju “European Utilities: Wind and Solar Power Will Continue to Erode Thermal Generators’ Credit Quality”. Nekada stabilne kompanije vide svoj poslovni model ozbiljno razvaljen. Mnoge eurospke zemlje razmatraju uvođenje subvencije (capacity payments) da bi potakli termoelektrane da ostanu na mreži. Europska komisija nastavlja pristup potancijalnim problemima ravnoteže i stgabilnosti sustava potičući interkonekcije. Neke europske elektreoprivrede razmatraju skladištenje energije kao način da se upravlja utjecajem dalje rasta obnovljive energije. Moody upozorava da skladištenje može imati dalji negativni učinak na cijene elektrike kod vršne potrošnje (peak power prices) i može povećati konkurentnost obnovljivih na račun termoelektrana. Elektroprivrede se moraju prilagoditi novoj paradigmi ili riskiraju biti odbačene.

2013-07-25 (13. srpnja 2013)

Go 100% Renewable Energy : Andrea Graf

Frankfurt je grad s nešto manje stanovnika od Zagreba. Po ekonomskoj snazi, političkom značaju i kulturi, naravno, teško ih je komparirati. Uspješniji su od nas. Treba li učiti od boljih, ili rezignirati? Postavili su cilj 100% obnovljive energije. Intervju s voditeljicom projekta.

»For some time now, the city has pursued a “virtual power plant” project with cogeneration units. Here, a large number of small power generators are interconnected in a swarm to compensate for fluctuations in the production of renewable energy to ensure a reliable power supply.«

»Other obstacles include federal and state energy laws that are not optimally designed for a switch to 100 percent renewables. For instance, in 2010 the federal government extended the commissions of nuclear plants. Central-station power plants are a major problem in the Energiewende. They conflict with the concept of distributed supply from a large number of small generators. After the terrible nuclear accident in Fukushima, the government reacted to public pressure and changed the law again. Now, we need to change construction laws and rental laws so that they no longer conflict with the energy conservation goals needed for the energy transition.«

2013-07-24 (13. srpnja 2013)

Go 100% Renewable Energy

Globalna kampanja za 100% obnovljivu energiju pozvala je europske lidere na snažniju obavezu energetskoj tranziciji. Smatraju da još uvijek postoji znatno zaostajanje političke volje za socijalno-ekonomskim i okolišnim koristima obnovljive energije. Koristi su veće od samo okolišnih i klimatskih, kaže Anna Leidreiter iz World Future Council.

»Decentralizirana priroda promjene doslovno znači snagu ljudima (power to the people). To je velika dodatna vrijednost našim demokracijama.« Raste broj lokalnih i regionalnih zajednica koje se opredjeljuju na cilj 100% obnovljivih.

2013-07-23 (13. srpnja 2013)

Nuclear Energy and US Plant Shuttering

Još jedan komentar na sajtu energycollective.com. Trend za nuklearnu energiju u SAD nije dobar. Povod komentara je prijevremeno zatvaranje jedne od dvije nuklearne elektrane u Kaliforniji, o kojoj smo nedavno pisali. Ona ima enertetsku strategiju, koja najviše podsjeća na Energiewende. Brzo povećavaju udio obnovljivih, a još je važniji podatak, da je, kao rezultat intenzivne politike za racionalnu potrošnju, danas potrošnja električne energije u Kaliforniji gotovo upola manja od prosjeka SAD i nije rasla zadnjih 30-ak godina. Iznosi oko 7.000 kWh/stan/god, dakle kao u Njemačkoj. Taj podatak, ukupne potrebe, je bitan i često ga zanemarujemo razgovarajući o pojedinim izvorima energije.

2013-07-22 (13. srpnja 2013)

Energiewende Germany and the Role of Nuclear Energy | The Energy Collective

Novi tekst na sajtu theenergycollective.com. Središnju ulogu ima “Breakthrough Institute”, koji smo spominjali ranije (ekologisti koji su za nuklearnu energiju).

Za razliku od nekih, koji se zgražaju nad Energiewende kao nevjerojatnom glupošću, priznaje njegovu uspješnost. Tvrdnju da ipak trebamo (tj. da SAD trebaju) nuklearnu energiju argumentira dvostruko:

1. spriječavanje klimatskih promjena. Istina je – NE ne emitiraju CO2; argument vrijedi protiv TE na fosilna goriva, naravno ne i protiv obnovljivih direktno. Pitanje je – možemo li dovoljno brzo graditi nove obnovljive, da smanjimo ukupnu količinu emisija, a istovremeno ugasimo nuklearke? Svakako argument koji treba uzeti u obzir.

2. NE su jeftinije.

Tu je argumentacija krajnje tanka. Poziva se na “analysis by the Breakthrough Institute”, koja nije analiza, nego krajnje površno propagandističko igranje brojkama. Daje poveznicu na procjenu U.S. IEA o LCOE novih elektrana i navodi da su NE » far cheaper than solar PV and offshore wind«, ali zaobilazi da su onshore wind znatno jeftinije, a i solar PV su na najpovoljijim položajima gotovo jednake NE.

2013-07-21 (10. srpnja 2013)

Hrvatska nema promišljen odnos prema Tesli

Zanimljiv pregled o odnosu Hrvatske prema Nikoli Tesli. Na ovoj stranici spominjali smo kako se najpoznatiji proizvođač elektri čnih automobila na svijetu, smješten u Kaliforniji, zove “Tesla Motors” i da bi Hrvatska mogla porazmisliti o tome da i tu činjenicu marketinški iskoristi.

Najstarija HE na svijetu nalazi se u Hrvatskoj

2013-07-20 (10. srpnja 2013)

Fascinantne činjenice o našem Suncu!

1. U jezgri Sunca svake sekunde izgori 4.300.000.000 kilograma vodika pretvarajući se u helij.
2. Svake sekunde u nuklearnim reakcijama sudjeluje 3.8 x 10^38 protona (vodikovih jezgri).
3. Temperatura jezgre Sunca iznosi 15 milijuna stupnjeva Cezijevih.
4. Sunce proizvodi toliko mnogo energije da se procjenjuje da svake sekunde jezgra Sunca emitira energiju istu kao što je ona kod 100 milijardi nuklearnih bombi.
5. Sunce se oko centra Galaksije kreće brzinom od 250 kilometara u sekundi.

VIŠE: Fascinantne činjenice o našem Suncu! —>>

2013-07-19 (9. srpnja 2013)

Njemačka ukida subvencije za solarnu energiju

Portal croenergo.eu povremeno donosi članke, u kojima potpuno pogrešno intepretira činjenice. Po svoj prilici radi se o posrednim poslovnim interesima određenih lobija u Hrvatskoj i u Njemačkoj.

Piše ovako: »jemačka će prestati subvencionirati solarnu energiju najkasnije do 2018. godine, kazao je ministar okoliša Peter Altmaier, a vlada je počela postupno smanjivati velikodušne potpore za posrnulu industriju već prošle godine.«

Kad su uvedene potpore za solarne elektrane, oko 2005. g, bilo je rečeno da će se garantirane otkupne cijene (feed-in tarife) postepeno smanjivati, što se i čini. Sada su na skromnih 15 eurocenti/kWh za male krovne sustave i 10,4 za veće elektrane do 10MW, a iznad toga više nema feed-in tarife. Bilo je odmah rečeno, da će se one ukinuti kad se instalira ukupno 52.000 MW. Industrija nije “posrnula”, naprotiv – razvijala se puno brže od očekivanoga, i instalirano je dosad skoro dvaput više od planiranoga za to razdoblje. Sada je instalirano 34 GW, očekuje se da će 52 biti dosegnuto do kraja 2017..

Piše: »Altmeier je dugo nastojao odrediti plafon za solarne kapacitete iznad kojeg njegova vlada više neće nuditi financijsku potporu.« To nije točno, kako rekosmo – limit od 52 GW je određen već na početku. To je nešto manje od vršne potrošnje u ljetnim danima.

»”U prošle tri godine razvoj solarne energije oteo se kontroli”, ustvrdio je ministar na jučerašnjoj konferenciji za novinare.« – To je zato, jer su previše uspješne, ne obrnuto.

»Berlin je “dosada uložio 216 milijardi eura u obnovljive izvore a najveći dio tog novca otišao je upravo u solarnu energiju, pri čemu je ta tehnologija najmanje pouzdan izvor opskrbe”, istaknuo je u ponedjeljak u intervjuu za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt čelnik Siemensa Peter Loescher.«

To je priča o kiselim jabukama: Siemens je bio napravio pogrešnu poslovnu odluku i koncentrirao se na razvoj centraliziranih solarnih elektrana (CPS), koje su sada posve u zapećku zbog spektakularnog pada cijene fotonaponskih panela.

»Niz njemačkih kompanija za solarnu tehnologiju otišao je u stečaj a broj zaposlenih u tom sektoru smanjio se prošle godine na 87 tisuća, sa 110.900 u godini ranije. Promet im se sunovratio za čak 11,9 milijardi eura, pokazuju podaci njemačke vlade.«

Da, a analitičari globalnog tržišta poput Bloomberga predviđaju, da će ta kriza i propadanje mnogih tvrtki trajati još dvije godine. Ali to ne znači da je “industrija posrnula”, upravo suprotno. Od srednine 2000-ih porasla je potražnja za FN panelima, i dobri izreldi za zaradu privukli su velike investicije, pa su kapaciteti premašili potražnju. To je, uz tehnološka poboljšanja, izazvalo značajni pad cijena, i sad se tržište “čisti”. Analitičari su to usporedili s činjenicom, da je na svjetu prije 100 godina bilo više proizvođača automobila nego danas. Slično je bilo s pojavom računala, mobitela idr.. To je prirodni proces u tržišnoj privredi. Analitičari predviđaju rast tržišta slijedećih godina, a strateški planeri nacionalnh privreda znatni rast na dulji rok.

2013-07-18 (9. srpnja 2013)

Innovative Study Estimates Extent to Which Air Pollution in China Shortens Human Lives

Kina je u 30-ak godina udeseterostručila potrošnju kamenog ugljena. Danas na Kinu otpada polovica svjetske proizvodnje i više od pola potrošnje. Istraživači s Massachusets Institute of Techology napravili su veliko istraživanje o utjecaju zagađivanja zraka od ugljena na skraćivanje života. Prikaz rezultata na ScienceDaily je prilično detaljan, a prenosi i diskusiju znanstvenika o njima.

2013-07-17 (8. srpnja 2013)

California finds clean energy’s magic ingredient: Ambition

Spominjali smo nedavno grad Lancaster u Kaliforniji, gdje je solarni sustav obvezan na svim krovovima (iako je gradonačelnik republikanac, a oni obično mrze obnovljive). Taj grad je u špici, ali ne izvan kalifornijskih običaja.

Kalifornija, 8. svjetska ekonomija, mogla bi premašiti ambiciozni plan da do 2020. dobiva iz obnovljivih 33% električne energije. »Mnogi su ljudi tvrdili da je cilj od 33% pretežak, ali zakonodavci su rekli “ne, trebamo postaviti široke i ambiciozne ciljeve i prepustiti inžinjerima da razviju načine da se to ostvari«, kaže Edward Randolph, direktor za energiju iz California Public Utilities Commission, koja nadgleda elektroprivredna poduzeća. To se pokazalo vrlo uspješnim. Razvijaju se dalji planovi, iznad toga cilja: 3.000 MW krovnih FN sustava do 2017., poticaji za gorive ćelije, cilj od 1.000 MW spremnika električne energije do 2020…

Pritom se očekuje da će rast cijena elektrike biti ne veći od inflacije. Solarne elektrane snage nekoliko ili nekoliko desetaka MW proizvode električnu energiju po ukupnoj cijeni od oko 10 centi po kilovatsatu. zatvaraju se stare plinske elektrane i grade nove, fleksibilne, koje se mogu uskladiti s promjenama u proizvodnji iz sunca i vjetra.

Zanimljivo je spomenuti da Kalifornija ima bitno manju potrošnju električne energije po stanovniku nego gotovo sve druge države SAD (manje od 7.000 kWh/stan/god, što je u prosjeku Europe, a gotovo upola manje od ostatka SAD). To je posljedica politika povećanja učinkovitosti od 1980-ih.

Kalifornija ima dvije nuklearne elektrane, jedna je nedavno zatvorena desetljeće prije plana, druga će biti zatvorena 2022..

Najveći izazov je sada, kaže Randolph, prilagodba elektroprivrednih poduzeća. Stotinu godina imali smo isti model, ne možemo ga promjeniti u pet godina.

Slijedeći veliki izazov u spriječavanju klimatskih promjena je u prometu, koji može masovno preći na električnu energiju.

2013-07-16 (8. srpnja 2013)

7th Renewable Energy India 2013 Expo

Dolje smo spomenuli strateški problem Indije s električnom energijom. Evo poziva za 7th Renewable Energy India Expo.

INDIA’S Solar Market Potential by 2017
– JNNSM Phase II aims at 10 GW Grid Connected and 1 GW Off Grid Installations by 2017
– State Level Policies like Tamil Nadu Policy targets 3 GW installations upto 2015
– Other States such as Andhra Pradesh (1 GW Tender expected soon), Madhya Pradesh (MOU’s for 950 MW) , Chattisgarh, Delhi, Odesha, Rajasthan (200 MW Tender Announced) etc…declaring Policy Initiatives and the State Regulators sets Solar Specific RPO enforcements targets
– Companies such as Reliance Power (Targets 850 MW), MAHAGENCO (150 MW), NTPC (301 MW), Tata Power, OIL, GAIL, aims huge installations
– Roof Top Market has potential of 4 GW of installations according to KPMG as Solar is approaching grid parity
– Diesel Replacement Market driven by economics has 2 GW Potential (KPMG)
– Captive, RPO & REC Market, Accelerated Depreciation Market has 2.5 GW Potential (KPMG)

2013-07-15 (8. srpnja 2013)

NACIONALNI ENERGETSKI TJEDNIK 7

Prenosimo iz “Nacionalnog energetskog tjednika” br. 7, uz neke dopune [u uglatim zagradama].

Na dan 30. lipnja 2013. u Hrvatskoj su u sustavu povlaštenih proizvođača električne energije 265 elektrana koje koriste obnovljive izvore ili kogeneraciju. Od toga je u mreži HEP-a 262,2 MW snage. Vrijednost tih investicija je oko pola milijarde eura. Kogeneracije čine 11,493 MW. [Izvještaji često sumarno kažu “obnovljivi izvori”, ali kogeneracije, koje koriste prirodni plin, posebna su kategorija. Osim toga, riječ je naravno samo o “novim obnovljivim izvorima”, tj. isključene su hidroelektrane instalirane snage veće od 10 MW.]

Od OIE, daleko je ispred ostalih 12 vjetroelektrana s 225,25 MW intalirane snage. Ne računajući kogeneracije, na drugom su mjestu po intaliranoj snazi elektrane na bioplin s 8,125 MW. Na mrežu su priključene 232 solarne (fotonaponske) elektrane ukupne snage 6,81 MW. Tri elektrane na biomasu ukupne su snage 6,69 MW.

Očekuje se da se instalirana snaga više nego udvostruči do kraja travnja 2014., kad bi trebalo biti realizirano 921 projekata (po već sklopljenim ugovorima sa HROTE) ukupne snage 277,292 MW. Od toga na šest vjetroelektana otpada 179 MW, veliki prodor trebale bi napraviti elektrane na biomasu (8 elektrana, ukupno 54,83 MW), kao i solarne (898 elektrana, ukupne snage 33,31 MW). Elektrane na bioplin trebale bi činiti 5,29 MW nove snage, minihidroelektrane ostat će marginalne, a očekuje se puštanje u pogon prve geotermalne elektrane od 4,71 MW.

[Strategija energetskog razvoja iz 2009. predviđa do 2020. instaliranje 1.200 MW vjetroelektrana. Međutim, uz sadašnje stanje elektroenergetske mreže, procjenjeno je da nije moguće prihvatiti više od 400 MW. To bi se dakle moglo dogoditi već za 10 mjeseci.]

[Strategija predviđa za 2020. instaliranih 45 MW solarne snage, što bi moglo biti dosegnuto i premašeno u slijedećih 12-ak mjeseci.]

[Novi obnovljivi izvori i u Hrvatskoj prestaju biti samo dodatak elektroenergetskom sustavu. Do sredine iduće godine mogli bismo imati oko 400 MW instalirane snage u vjetroelektranama, od kojih se može očekivati godišnja proizvodnja oko 900 milijuna kilovatsati godišnje, te oko 75 MW na biomasu i bioplin, koje bi mogle proizvoditi oko 400 milijuna kWh (možda nešto više), te oko 40 MW fotonaponskih s proizvodnjom oko 50 milijuna kWh. To bi pokrilo oko 7% sadašnje hrvatske potrošnje električne energije. Dobar rast, ali bit će potrebno nastaviti ga, ako se žele ispuniti obveze prema EU. Usko grlo sad očito nije interes za gradnju, nego sposobnost mreže.]

Ovaj tekst s manjim dopunama: Hrvatska ima 250 MW električne snage u NOIE, moguće udvostručenje u 10 mjeseci

2013-07-14 (8. srpnja 2013)

India´s megalomaniac nuclear power dreams

Kritički članak u časopisu Europskih zelenih o velikim nuklearnim ambicijama Indije. Ta golema zemlja do prije 20-ak godina je bila približno u rangu s Kinom u industrijskom razvoju i u potrošnji energije, a zatim je Kina strelovito otišla naprijed i danas se približila razvijenim zemljama. Kina je svoj uzlet zasnovala na ugljenu i danas na nju otpada polovica proizvodnje i više od polovice potrošnje kamenog ugljena u svijetu. Sad shvaćaju da takav rast više nije moguć i mijenjaju pristup. Indija isto gradi velike termoelektrane na ugljen, gradi i vjetroelektrane i FN elektrane. Ali kako ozbiljno povećati proizvodnju i potrošnju? Postoje nade u NE, i to brzoopleodne, koji obećavaju prevazilaženje ovisnosti o ograničenim zalihama urana. Ali to je još uvijek tehnologija u razvoju, puna problema.

2013-07-13 (8. srpnja 2013)

Nastupa li konačni kraj nuklearne energije?

Kraj nuklearne energije – ne zbog otpora javnosti ili prevelikih troškova, nego zato jer će već za nekoliko godina početi nestajati uran!?

2013-07-12 (7. srpnja 2013)

The Balancing Act of Producing More Food Sustainably

Još jedan znanstveni rad o globalnoj poljoprivredi, sa stajališta nužde da se poveća proizvodnja hrane, a spriječi velika devastacija prirode. Pritom su mogućnosti osvajanja novih poljoprirednih površina ograničene, pa treba povećati proizvodnju na postojećima. To međutim ne smije biti jedina briga. Potrebni kompleksni pristup nazivaju “održiva intenzifikacija”. Ali potrebne su i promjene u navikama prehrane tako da ljudi jedu manje mesa i bacaju manje hrane, te promjene u propisima da se poboljša učinkovitost i prilagodljivost sustava prehrane. Povećanje produktivnosti pak ne znači uvijek korištenje više mineralnih gnojiva i agrokemikalija koje često izazivaju neprihvatljive troškove za okoliš. Može se koristiti niz tehnika, starih i novih.

2013-07-11 (7. srpnja 2013)

To feed the future, we must mine the wealth of the world’s seed banks today, experts argue

Genetska raznolikost prirode danas se nedovoljno koristi za znanstvena istraživanja u poboljšanju poljopirvredne proizvodnje, smatraju autori ove studije. Potencijali su veliki, za što daju neke primjere. Npr, pregledajući više od 6.000 sorti iz banki sjemenja, oplemenjivači su izdvojili i križali jednu vrstu divlje riže, Oryza rivara. Rezultat je sorta koja je zaštićena protiv jednog virusa koji je napadao skoro sve sorte tropske riže u Aziji u posljednjih 36 godina. Slično, od 1997, vrijednost korištenja divljih srodnika usjeva kao izvora prilagodljivosti i otpornosti na štetnike i bolesti dovela je do procijenjene koristi od 115 milijardi USD godišnje za svjetsku ekonomiju.
[Korištenje prirodne biološke raznolikosti i varijacija unutar iste vrste je pristup suprutan od onoga, kojeg promoviraju kompanije koje se bave genetskim inženjeringom.]

2013-07-10 (7. srpnja 2013)

BREAKING: Germany Sets Solar Power Record (Again) — 23.9 GW

Njemačka danas ima instaliranih 34 GW vršne snage fotonaponskih panela. Na netu možete naći aktualni podatak o njihovoj proizvodnji (ažurirano svakih 15 minuta), koja naravno ovisi o dobu dana i oblačnosti. Danas je postignut novi rekord proizvodnje. Nakon provjere, nije doduše 23,9 nego 23,7 GW. Instalirano je između 1,3 i 1,4 milijuna FN sustava, a 10% stanovništva, tj. oko 8,5 milijuna, živi u kućama koje koriste solarnu energiju za proizvodnju elektrike ili toplote.

FN sustavi i dalje se intenzivno postavljaju, iako vlada smanjuje garantirane cijene otkupa, jer je od 2008. uspjeh poticajnih mjera bio bolji od očekivanog. Kod instaliranih 52 GW, feed-in tarife će biti ukinute. Međutim, od nedavno se subvencionira i postavljanje baterija uz kućne FN sustave, što će dovesti do nove bitne promjene u lokalnim električnim mrežama.

PV electricity produced in Germany

Aktualni podaci o proizvodnji se mogu pratiti na ovoj poveznici, te naravno pogledati podatke za prethodne dane.

2013-07-9 (7. srpnja 2013)

Green House Think Tank

Za politiku kažu da je umijeće mogućeg. Ali što je moguće, nije fiksirano. Od našeg znanja i vjerovanja o svijetu zavisi za što vjerujemo da jest moguće. Ideje mogu promjeniti svijet. “Green House” je usmjeren na preispitivanje ideja koje su stvorile svijet u kojem sada živimo i moguće realne alternative.

Problemi s kojima smo suočeni su sustavni, pa su i promjene koje trebamo učiniti kompleksne i međupovezane. Mnoge od kritičkih analiza i recepata za politike koji će biti dio nove paradigme su već raspoložive. Naš cilj je objasniti ih jasnije i upoznati s njima širi krug.

2013-07-8 (4. srpnja 2013)

Environmental policy: Tallying the wins and losses of policy

Američko-kineska suradnja u analizi ekoloških i socijačno-ekonomskih učinaka mjera (policy) očuvanja prirodnih ekosustava. [Kako smo pisali, Kina je posljednjih godina počela mijenjati svoj pristup razvoju, ozbiljno shvaćajući ekološka ograničenja.]

2013-07-7 (4. srpnja 2013)

Mapping the Benefits of Our Ecosystems

Od prirode i dalje zavisimo za dobivanje hrane, vode itd.. Kako procijeniti vrijednost i što je vrlo važno međuovisnost raznih usluga koje nam ekosustavi pružaju (ecosystem services)? Ekolozi sa Sveučilišta Wisconsin-Madison objavljuju rad u kojim razvijaju novi pristup analizi deset ekosistemskih usluga od jednog krajolika. Taj pristup mogao bi omogućiti identificiranje čimbenika koji upravljaju njihovom sinergijom i međuodnosom.

2013-07-6 (4. srpnja 2013)

Solar towers and storage – about to change the energy game?

Od sredine prošlog desetljeća, cijene fotonaponskih sustava su vrtoglavo padale, pa su centralizirane solarne elektrane (CSP) ostale u drugom planu, još uvijek na nivou demonstracijskih postrojenja. Cijenom ne mogu konkurirati a zbog velike količine potrebnog materijala ne može se očekivati ni da će cijene tako brzo padati.

FN sustavi imaju međutim manu da se proizvedena električna energija ne može uskladištiti (odnosno, spremnici se moraju dodati posebno, na čemu se sada mnogo radi, o čemu smo prilično pisali zadnjih mjeseci), dok je kod CPS to lakše urediti, jer se stvara toplinska energija.

Ovaj članak Gilesa Parkinsona na reneweconomy.com.au govori o postrojenju sa središnjim tornjem, koje se gradi u Nevadi, koje će raditi kao bazično, zahvaljujući sustavu pohrane za osam sati, snabdjevajući strujom Las Vegas. Sustav je “dispecheable” (raspoloživ?), Capacity factor (godišnja proizvodnja, izražena kao postotak u odnosu na teorijski maksimum ako 100% vremena radi nazivnom snagom) je u rangu s očekivanima kod klasičnih termoelektrana.

Ranije smo pisali o projektu u Saudijskoj Arabiji, gradnje 41 GW solarnih, kombinirano FN i CSP, što bi moglo dati cjelovit sustav.

2013-07-5 (3. srpnja 2013)

The Breakthrough Institute – Home

Nedavno smo spominjali Breaktrough Institute, koji vode “preobraćenici” među ekologistima, koji su prihvatili nuklearnu energiju i promoviraju je kao nužan dio održivog energetskog sustava. Oni su nedavno objavili dokumentarac “Pandora’s Promise”. Smatraju da su napredni nuklearni reaktori nužni za američku ekonomsku konkurentnost i kvalitetu okoliša. Zabrinuti su jer su SAD bile globalni lider u razvoju sigurnijih i potencijalno mnogo jeftinijih nuklearnh tehnologija do ranih 1990-ih, a sada su Kina, Rusija i Indija preuzele vodstvo u razvoju reaktora “četvrte generacije” koji koriste sigurnije tehnologije hlađenja, kao otopljene soli, tekući natrij i helij. Smatraju pogrešnim današnji uski fokus istraživanja koje vodi američki Department of Energy na manje promjene tehnologije reaktora hlađenih običnom vodom.

Najvljuju izvještaj “How to Make Nuclear Cheap” u kojem procjenjuju razne napredne nuklearne tehnologije i predlažu okvir politika (policy framework) za transformaciju nuklearne industrije iz sektora koji se povjesno opirao promjeni u sektor u kojem su moguće brze inovacije. Grupa nezavisnih eksperata predočit će izvještaj i njegove osnovne ideje 9. srpnja u Senatu u Washingtonu.

2013-07-4 (3. srpnja 2013)

Japan says Australia trying to impose its culture in whaling row

Pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u tijeku je sudski postupak koji je na zahtjev Australije pokrenut protiv Japana zbog kitolova, navodno u znanstvene svrhe. Godine 1986. bio je uveden moratorij na kitolov, zbog opasnosti da oni izumru, ali je dozvoljen u znanstvene svrhe. Japanski kitolovci u Antarktičkom području ulove godišnje 850 kitova, navodno je to zbog prikupljanja podataka, koji će jednog dana biti korisni za dugoročno održivu organizaciju kitolova. Japanci (koji obožavaju kitovo meso) kažu da im Australijanci žele nametnuti svoje moralne standarde i da nema pravne osnove za njihovu tužbu.

2013-07-3 (3. srpnja 2013)

Designing a Cleaner Future: Bicyclean Helps Recycle E-Waste in Developing Nations

Jeste li ikad razmišljali, kamo stari kompjuteri odlaze umrijeti? Na golemo smetlište u Akri, Gana, te svakako na druga smetlišta drugdje u Trećem svijetu. Tamo ih ljudi koji od smetilišta žive pale da dođu do metalnih dijelova (kako kod nas rade obično romi s bakrenim žicama). Pritom se truju teškom metalima i raznim kemijskim komponentama koje se oslobađaju.

Jedan jednostavni, inovativni sustav da se to trovanje eliminira.

2013-07-2 (3. srpnja 2013)

Act on Facts – Don’t let myths dictate your future

Prenosimo s vjetroelektrane.com:

Kompanija Vestas pokreće kampanju Act On Facts, koja za cilj ima boriti se protiv neistinih informacija o energiji vjetra koje često nalazimo u medijima.

Za početak u Autraliji, jednoj od regija s najviše negativnog publiciteta prema energiji vjetra, kampanja će prvi događaj održati na Sveučilištu Melbourne, a uključivati će javne rasprave prenošene u živo, vezane za taktike upotrebljavane od strane aktivističkih skupina koje se zalažu protiv energije vjetra i odrednice koje pokazuju što industrija energije vjetra može učiniti kako bi ohrabrila zagovornike energije vjetra na aktivnije sudjelovanje.

2013-07-1 (3. srpnja 2013)

New system to harness energy from ocean currents

Morska struja je kao rijeka, neka spora nizinska kao Sava ili Drava u Hrvatskoj, puno vode koja se valja. Moguće je uroniti “vodenicu” tako da struja pokreće rotor. Ograničenje je tlak, koji smeta radu generatora. Moguće rješenje je da generator bude na površini. Jedan razvojni projekt, snage 1 MW.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s