rujan 2015

28. rujna 2015. (2015-09-50)

U.S. to be net exporter of natural gas by 2017

Po najnovijoj procjeni američke CoBank, proizvodnja prirodnoga plina u SAD će do 2020. porasti za 29%. Cijene će ostati približno jednake. Više od polovice nove proizvodnje ići će u izvoz, tako da će 2017. SAD postati neto izvoznik. Dio plinovodom za Meksiko, a većina kao LNG u Aziju i Europu.

28. rujna 2015. (2015-09-49)

More nuclear power plant retirements forecast

U SAD je danas u pogonu 99 nuklearnih reaktora, a prije tri godine bilo ih je 104.

Ujedinjena banka Švicarske (UBS) objavila je analizu, po kojoj je nekoliko reaktora vodećih operatora Entergy i Exelon u opasnosti od prijevremenog isključenja. Nuklearna energija teško se odupire združenom djelovanju rasta obnovljivih i jeftinog prirodnog plina.

Pet reaktora je u gradnji. UBS procjenjuje da će se instalirani kapacitet nuklearnih reaktora u SAD 2030. g. smanjiti sa sadašnjih 99 GW na 97 GW. Napominju međutim da je ta procjena možda preoptimistička.

28. rujna 2015. (2015-09-48)

Location for Polish nuclear plant to be chosen in 2019

Kompanija PGE EJ1 (Polska Grupa Energetyczna), poljska državna kompanija odgovorna za gradnju predviđenog lanca nuklearnih elektrana, objavila je da će lokacija prve elektrane biti odabrana 2019. g..

U srpnju su najavili da će elektrana biti operativna najranije 2029., četiri godine kasnije od vladine procjene (http://wbj.pl/tag/nuclear-power-plant/). Žalili su su se da na manjak političke volje i financiranja. Još nije pokrenut postupak izbora strateškog partnera.

Vidi na blogu tekst od 9. lipnja: “Nuklearna energija u Europi 2015.-2025.: komunistička prošlost › nuklearna budućnost?” (https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2015/06/09/nuklearna-energija-u-europi-2015-2025-komunisticka-proslost-%E2%86%92-nuklarna-buducnost/); tamo smo uvrstili dva reaktora kao vjerojatna za završetak do 2025..

Raniji tekst (veljača 2014.): “Poljska i Mađarska – europski energetski konzervativci” (https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2014/02/11/poljska-i-madarska-europski-energetski-konzervativci/).

26. rujna 2015. (2015-09-47)

Small-scale nuclear fusion may be a new energy source

U tri nedavno objavljena rada, autori sa Sveučilišta Gothenmburg i Islandskog sveučilišta razmatraju konstrukciju fuzijske kogeneracijske elektrane male snage. Smatraju da se tehnički problemi mogu riješiti i prototip generatora razviti za nekoliko godina.

Razmatraju novi tip fuzijskog procesa, stimuliranog laserom u ultra-gustom teškom vodiku (deuteriju), pri kojem se ne stvaraju neutroni nego teški elektroni (mioni). Nije potreban nezgodan radioaktivni tricij.

Mioni su električni nabijeni i mogu se direktno koristiti za proizvodnju električne energije, za razliku od neutrona koje je teško kontrolirati a nose veliku količinu energije i opasni su za žive organizme.

26. rujna 2015. (2015-09-46)

Solar roof: New hybrid solar panel roof slashes energy bills

U časopisu ‘Energy’ grupa istraživača s londonskog sveučilišta Brunel prikazuje dizajn hibridnog krovnog sustava, koji uz proizvodnju elektriciteta proizvodi toplinsku energiju za djelomično zagrijavanje vode radijatorima i bojleru.

U srcu uređaja su toplinovodi (Heat Pipes, https://en.wikipedia.org/wiki/Heat_pipe), superprovodljivi za toplinsku energiju, koji su razvijeni za korištenje na Međunarodnoj svemirskoj stanici, gdje spriječavaju da se uređaji tope na strani koja je okrenuta suncu i smrzavaju na suprotnoj.

Na taj način koristi se dio toplote, stvoren u fotonaponskim panelima, koji samo oko 20% energije sunčevih zraka pretvaraju u električnu.

26. rujna 2015. (2015-09-45)

Bravo to biomass

Prema studiji objavljenoj u časopisu ‘Fuel’, dodavanjem ljuski zobi u ugljen koji se spaljuje smanjuju se emisije ugljičnoga dioksida, čestica i teških metala.

26. rujna 2015. (2015-09-44)

Solar Hit ~7% Of Spain’s Electricity This Summer

Španjolska je krajem prošlog desetljeća nepromišljeno uvela velike poticaje za fotonaponske elektrane, bez ograničenja kvote, te zatim (za razliku od Njemačke) nije na vrijeme reagirala kad su cijene gradnje naglo pale i sagrađeno mnogo više elektrana nego što se očekivalo. Nakon toga uvedan je, pravno očito problematična jer se primjenjuje retroaktivno, poseban porez kojim se smanjuje ekstra-zarada.

Sagrađen je i znatan kapacitet u solarnim termoelektranama, koje danas nisu komercijalne.

Sad, međutim, aktualna španjolska vlada ide i dalje, pa želi uvesti porez koji bi se naplaćivao proizvođačima solarne električne energije čak i kad ju ne predaju u mrežu, nego koriste za vlastite potrebe. Oporba se protivi tom potezu. Izbori su u prosincu. Vladajuća Narodna stranka sigurno će izgubiti apsolutnu većinu koju sad ima, ali možda se održi koalicijskim sporazumima.

25. rujna 2015. (2015-09-43)

Somebody Tell Jeb Bush That The Pope Actually Is A Scientist

I dalje je zabavno pratiti kako papa Francisko čini živčanim američke konzervativce, kojima su inače usta puna kršćanske vjere. Kandidat za republikansku nominaciju Jeb Bush, katolik, rekao je već i prije da se papa ne bi trebao petljati u to pitanje.

Dodao je i da papa nije znanstvenik, na što ga je dobro poklopila komentatorica sajta thinkprogress.org : zapravo jest – studirao je kemiju i radio kao kemičar. No bitno je što on prihvaća rezultate znanosti, naime ono što znanstvenici-klimatolozi kažu.

Rao religijski lider, on kaže da je moralni imperativ čovječanstva da brine o okolišu.

Bush, nasuprot, inzistira da je to protivno interesu američke ekonomije. Ali i velika većina ekonomista se slaže da učinci klimatskim promjena mogu biti vrlo loši za ekonomiju. Jedna anketa među američkim ekonomistima prije pet godina pokazala je da 94% smatra da se SAD trebaju pridružiti međunarodnim ugovorima za ograničavanje klimatskih promjena.

25. rujna 2015. (2015-09-42)

Renewables outpace gas and nuclear for electricity generation in second quarter

U drugom tromjesječju ove godine, obnovljivi izvori pokrili su 25,3% potrošnje električne energije u UK. Najviše su proizvele plinske termoelektrane (30,2%), a manje od obnovljivih nuklearne (21,5%) i ugljene (20,5%).

Rast proizvodnje obnovljivih u odnosu na isto razdoblje 2014. je 51,4%. Solarna je porasla za 115% (s 1,5 TWh na 3,2 TWh), vjetar 65,2%.

24. rujna 2015. (2015-09-41)

Nine huge US corporations pledge to go 100% renewable

Devet velikih američkih kompanija pridružilo se globalnom projektu da 100% svoje potrošnje električne energije osiguravaju iz obnovljivih izvora. Istraživanja pokazuju da je zarada od takvih investicija visoka. Goldman Sachs je postavio cilj “100 obnovljivi” do 2020, Nike do 2025. itd..

Ukupno 35 kompanija u svijetu pridružilo se kampanji RE100, lansiranoj prošle godine. Prva kineska kompanija pridružila se u ožujku, a indijska u svibnju.

24. rujna 2015. (2015-09-40)

German support for renewables high, low for nuclear and coal

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da njemačka javnost velikom većinom podupire Energiewende. 93% smatra da udio obnovljivih treba i dalje rasti. Samo 31% smatra da su troškovi preveliki. Prosjećno kućanstvo danas izdvaja 18 eura mjesečno za doprinos za poticaje obnovljivima. Samo 4% podržava nuklearnu energiju.

24. rujna 2015. (2015-09-39)

Why You Should Care That Catholic Rep. Paul Gosar Is Boycotting The Pope

Još malo o posjetu pape Franje SAD. Govorit će i u Kongresu (i na generalnoj skupštini UN). Percipiraju ga kao političkog “progresive”, što je u SAD naziv za radikalne ljevičare.

»Pope Francis sounds more like Bernie Sanders and Elizabeth Warren than Jeb Bush when he speaks. He cares passionately about income inequality and providing for the poor, which leads the “People’s Pope” — naturally — to care about climate change and the environment.«

(Vidi na blogu: “Enciklika “Laudato si” i prve reakcije: trebaju li katolici slušati papu?”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2015/06/19/enciklika-laudato-si-i-prve-reakcije-trebaju-li-katolici-slusati-papu/ )

Takva retorika čini nervoznim konzervativne kršćane, pogotovo naravno katolike. Kongresnik Palu Gosar, katolik, rekao je da će bojkotirati papin govor. Kaže da klimatske promjene promoviraju socijalisti, koji se služe lažnom znanošću i ideologijom.

Pope Francis talks religious liberty, climate change in first message to US

WATCH: Fox host explodes in 20-minute tirade after Pope Francis praises Obama on climate changeFox News’s Shepard Smith has the perfect response to Pope Francis’s conservative critics

Ovo je još iz svibnja prošle godine, ali je dobro: “Da li papa griješi, ili je Bog komunjara?”

American Idolatry : Stephen Colbert chooses between Pope Francis’ socialism and Fox News capitalism

23. rujna 2015. (2015-09-38)

High hopes as world leaders meet to agree global survival plan

WWF: Uoči usvajanja novog Programa rada održivog razvoja 2030. u UN-ovoj središnjici u New Yorku, polaže se velika nada u svjetske vođe da postignu zajednički dogovor

NEW YORK – Očekivano prihvaćanje novog dogovora o razvojnom programu rada za narednih 15 godina daje nadu da narodi mogu raditi zajedno kako bi se iskorijenilo siromaštvo i zaštitio okoliš.

U petak 25. rujna, sve 193 zemlje članice UN-a formalno će potvrditi Program rada za održivi razvoj 2030., koji se fokusira na ciljeve za uklanjanje siromaštva, sigurnost opskrbe hranom, vodom i energijom, uspostavljanje održive proizvodnje i potrošnje, zaštitu biološke raznolikosti te izgradnju zelenih gradova. Za razliku od Milenijskih razvojnih ciljeva UN-a koji će isteći ove godine, sve zemlje odgovorne su za realizaciju ciljeva novog Programa rada 2030.

„To će biti najveći skup svjetskih vođa ikada, jer su i izazovi s kojima se suočavamo najhitniji do sada“, rekla je Yolanda Kakabadse, predsjednica WWF-a. „Zemlje konačno dolaze do zajedničkog stava da je dobro stanje gospodarstva, okoliša i ljudi temeljno povezano.“

U petnaestogodišnji plan razvoja uložit će se trilijuni dolara privatnog i javnog financiranja, kako bi se primijenila drukčija i bolja rješenja. Plan će pomoći kod preusmjeravanja sredstava od rasipnih i štetnih praksi (poput ovisnosti o fosilnim gorivima) k usmjeravanju novca prema održivim politikama koje podržavaju zaštitu okoliša i omogućuju život lokalnim zajednicama.

Prema planu, od svih naroda očekuje se da naprave razvojne planove, promjene u upravnim postupcima te osiguraju potporno financiranje i investicijske mjere.

„Ovo je bolji i cjelovitiji sporazum nego što smo ikada očekivali i daje nam nadu da možemo napraviti značajne promjene koje su potrebne da se pomogne ljudima i planetu“, rekla je Kakabadse. „To je plan o opstanku i prosperitetu. Prihvaćanjem središnje uloge prirode u podupiranju ljudskog blagostanja, Program rada 2030. osigurati će da ljudi diljem svijeta žive sretnije, zdravije i prosperitetnije,“ istaknula je.

UN procjenjuje da će do 2030. godine globalno stanovništvo porasti na 8,5 milijardi. Kako bi Plan rada 2030. imao šanse za uspjeh, zemlje moraju u provedbu krenuti odmah nakon što spomenuti plan rada bude usvojen. WWF očekuje da će narodi primijeniti istu razinu predanosti u ostvarenju ciljeva kao što su učinili prema postizanju početnog dogovora.

„Definirana misija nije ostvarena misija“, rekao je Deon Nel, direktor zaštite prirode WWF International. „Svjetski čelnici koji dolaze u New York moraju reći ‘da’ ovome planu za spas planeta preuzimajući konkretne obveze za provedbu plana u svojim zemljama,“ ističe.

Većina gospodarske aktivnosti ljudi koji žive u ekstremnom siromaštvu proizlazi iz prirode preko poljoprivrede, ribarstva i stočarstva, pa je tako okoliš još pod velikim pritiskom zbog klimatskih promjena i pretjeranog iskorištavanja. Program rada 2030. treba preokrenuti taj trend, uključujući inicijative za zaštitu oceana, slatkovodnih ekosustava i šuma, dok u isto vrijeme promiče održivost u gradovima.

„WWF je godinama radio kako bi u Program rada bili uključeni ekološki elementi koji prirodi daju najbolje šanse za uspjeh“, rekao je Nel. „Svjetske vođe dolaze u UN kako bi se obvezali da će ispuniti dogovorene uvjete Programa Rada 2030, stoga se i mi obvezujemo da ćemo i dalje surađivati ??s vladama, tvrtkama i zajednicama kako bi završili posao.“

Snažna podrška novom ugovoru i snaga samog plana postavili su visoke standarde za predstojeći sastanak o klimatskim promjenama u Parizu. Snažan dogovor za borbu protiv klimatskih promjena, jednu od najvećih prijetnji za ljude i prirodu, daje UN-ovom planu za održivi razvoj bolje šanse za uspjeh.

23. rujna 2015. (2015-09-37)

Committee on the Environment, Public Health and Food Safety – meeting 23/09/2015 (AM)

Velika afera za VW: namještali su rezultate testova emisije dušikovih oksida, tako da na testovima izgleda bolje nego u stvarnosti. Američka EPA ulovila ih nakon šest godina s prstom u pekmezu. Generalni direktor Volkswagen Group AG podnio je ostavku (tvrdi, naravno, da on ništa nije znao), a Odbor za okoliš EP danas je “razmijenio mišljenja s Europskom komisijom” o temi

22. rujna 2015. (2015-09-36)

Pope Francis, Bernie Sanders and the moral imperative of systemic change

Rimski papa kao progresivac u američkom smislu riječi, a otvoreni socijalist kao respektabilni kandidat za predsjednika SAD – svijet se stvarno mijenja.

»Two men in their 70s have been addressing massive crowds and sparking the imagination and passions of American progressives. Both have been featured on the cover of Time magazine.

On a first look, however, they couldn’t be more different. One is a Jewish-American self-proclaimed “democratic socialist” politician from Vermont; the other, a Catholic religious leader from Buenos Aires, Argentina. Bernie Sanders and Pope Francis, however, share a moral vision of the limitations and real-life repercussions of our current political-economic system as well as a sincere desire to change it. (…)«

22. rujna 2015. (2015-09-35)

Greening the electric grid with gas turbines

Znatno povećanje udjela isprekidanih izvora električne energije (solarne i vjetroelektrane) moguće je i bez znatne gradnje spremnika energije. Kombinacija s plinskim turbinama, uz nadogradnju mreže prijenosa i distribucije, može učiniti sustav stabilnim. Razne strategije mogu se kombinirati.

Članak David Keith et al. “How much bulk energy storage is needed to decarbonize electricity?” objavljen je u časopisu Energy & Environmental Science. [Govori se o SAD, dok nekoliko zemalja Europe ima više iskustava. Lider u SAD je Kalifornija, s planom 33% elektrike iz obnovljivih do 2020. i 50% do 2030..]

22. rujna 2015. (2015-09-34)

Tesla Motors Supercharger Stations Surround Berlin (Downfall Parody)

Koliko je puta ova scena iz filma ‘Der Untergang’ (Pad) varirana na Svemrežju, s raznim titlovima, pod nazivom “Hitler reagira na vijest da (…)”? 😀 Sigurno više od stotinu, možda više od tisuću. 😛

22. rujna 2015. (2015-09-33)

One Million EVs Have Been Sold Worldwide To Date!

Ukupan broj električnih i hibridnih vozila (putničkih i kombija) prodanih u svijetu do danas, po procjeni, prešao je milijun. Oko 62% su samo električna, a 38% hibridi. Polovica od toga prodana je od sredine 2014. do danas.

Gotovo sva su prodana od kraja 2010., kad su se na tržištu pojavili Chevrolet Volt i Nissan LEAF. Ta dva modela su i danas na prvom i drugom mjestu najbolje prodavanih modela, s blizu 200.000 i blizu 100.000 prodanih primjeraka. Na 3. mjestu je Tesla Model S (85.000), slijedi Toyota Prius (74.000) itd.

Oko 36% prodanoj je u SAD, 16% u Kini, 12% u Japanu. Slijede Norveška sa 6,6%, Nizozemska 6,1%, Francuska oko 5,9% itd..

[Tržište znatno raste i opće je očekivanje da će rasti eksplozivno slijedećih godina, s pojavom novih modela, poboljšanih i/ili jeftinijih, koji se najavljuju kao što je Tesla model X i model 3. Međutim je prodaje u prvoj polovici 2010-ih bio ipak sporiji od najavljivanog u SAD (milijun do 2015.) i Njemačkoj (milijun do 2020.).]

19. rujna 2015. (2015-09-32)

Pro-nuclear environmentalists in call to scrap Hinkley C plans

Nastavlja se žestoka javna polemika o gradnji nuklearne elektrane Hinkley Point C u UK (vidi članak na blogu od 5. rujna: https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2015/09/05/nova-losa-vijest-za-nuklearce-odgoda-gradnje-ne-u-engleskoj/ ).

Trojica pro-nuklearnih ekološki aktivista (environmentalists) apeliraju na britansku vladu da odustane od gradnje zbog ogromnih troškova.

Poziv dolazi u vrijeme kad su dvoje članova vlade u posjetu Kini, gdje pokušavaju uvjeriti kinesku vladu da poveća svoj udio u projektu. Nadaju se da će dogovor biti zaključen prilikom posjeta predsjednika kineske vlade Ujedinjenom Kraljevstvu u listopadu.

Jučer smo prenijeli tvrdnje da će nuklearne elektrane koje gradi Rusija u Finskoj i Mađarskoj davati struju dvostruko jeftiniju od ove predviđene u UK, koju gradi francuska EDF.

Prije tjedan dana, prikazali smo članak u “Financial Times” koji također ističe ogromnu skupoću projekta.

19. rujna 2015. (2015-09-31)

1917 Detroit Electric Vs 2014 BMW i3: A Century Of Electric Cars

Električni automobi iz 1917.
like emotikon

18. rujna 2015. (2015-09-30)

Polish elections complicate EU quest for Paris climate stance

Parlamentarni izbori u Poljskoj u listopadu mogu staviti na kušnju dogovor Europske unije o jakim akcijama protiv klimatskih promjena, s kojim će Unija ići na sumit UN u Parizu u prosincu.

Poljska je bogata ugljenom, te vodi skupinu istočnoeuropskih zemalja koje odbijaju energetsku tranziciju ka racionalizaciji potrošnje i obnovljivima (o tome smo pisali na blogu: “Poljska i Mađarska – europski energetski konzervativci”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2014/02/11/poljska-i-madarska-europski-energetski-konzervativci). U toj skupini je i Hrvatska. Poljska je u okviru EU ono što je Australija u skupini G7.

18. rujna 2015. (2015-09-29)

Nuclear power chiefs assess path to new capacity growth

Vodeći ljudi globalne nuklearne industrije raspravljali su, na simpoziju u Londonu 11. rujna, o tome kako premostiti ponor između vizije Svjetskog nuklearog udruženja (WNA) da se do 2050. sagradi 1000 GW električne snage novih nuklearnih reaktora (danas je u svijetu u pogonu 379 GW) i aktualne nepovoljne političke, regulativne i financijske situacije.

Zanimljivo je istaknuti žalbu kako je deregulacija tržišta električne energije loša za nuklearne elektrane.

To je protivno uobičajenim vezama u ideološkim i praktičnim opredjeljivanjima: antinuklearni aktivisti, od 1970-ih, često su i kritičari kapitalizma, neoliberalizma, moći velikih kompanija isl., i suprotno među zastupnicima nuklearne energije.

Ekspert iz OECD ističe kao uzor Kinu (regulirano tržište), te ugovor Rusije s Turskom (garancija buduće cijene otkupa proizvedene struje).

Iznesena je ipak i tvrdnja da nije problem liberalizirano tržište, nego subvencije za obnovljive. (Međutim, i nuklearna je obilno subvencionirana.)

Rusi i Kinezi su u velikoj ofenzivi za gradnju reaktora i u drugim državama, zahvaljujući tome što ih banke u državnom vlasništvu prate vrlo jeftinim kreditima.

Elektrana Paks II, koju u Mađarskoj gradi Rusija, trebala bi po iznesenim podacima davati električnu energiju više nego upola jeftiniju od Hinkley Point C u UK, koju gradi francuska EDF (odnosno Areva, koja je zbog bankrota uključena u EDF).

Slično je izneseno za NE Hanhikivi I u Finskoj, koja je nedavno bila jako prisutna u hrvatskim medijima zbog neočivanog pojavljivanja minorne hrvatske tvrtke kao mogućeg značajnog sudionika. To je otpalo.

Tu će elektranu također graditi ruski Rosatom, uz sudjelovanje u financiranju i gradnji brojnih finskih tvrtki, pa bi trebala biti mnogo jeftinija reaktora Olkiluoto, tipa EPR, kojeg u Finskoj također gradi EDF, uz devet godina kašnjenja i utrostručenu cijenu.

U opsežnom izvještaju ima i drugih zanimljivih podataka.

18. rujna 2015. (2015-09-28)

Why storing solar energy and using it at night is closer than you think

Prethodni tekst je o projekciji razvoja industrije energetskih spremnika vezanih uz mrežu u slijedećih deset godina. Ovdje je pak članak u The Washington Post koji opisuje aktualna zbivanja i tendencije, pa se s prethodnim dobro uklapa.

Važna je napomena na početku teksta: nije glavni cilj ni dobrobit u tome, da jedno domaćinstvo samo može zadovoljavati svoje potrebe za električnom mrežom, pa se isključiti iz lokalne distributivne mreže. To postaje moguće, ali je nepotrebno i bilo bi veliko rasipanje resursa; mreže omogućuju optimizaciju (vidi članak “Izranjajuća harmonija velikog i malog u elektroenergetici”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/analize/izranjajuca-harmonija-velikog-i-malog-u-elektroenergetici/ )

»2015 has seen several key announced, completed, or experimental grid-scale projects pairing batteries and solar photovoltaic panels. (…) Manghani adds that while there have been pioneering initiatives and pilot projects prior to now, it does appear that this solar plus storage technology is beginning to arrive.«

18. rujna 2015. (2015-09-27)

Utility-scale battery storage to reach 12 GW, $8.44 billion by 2024

Savjetnička tvrtka Frost & Sullivan objavila je procjenu poslovnih izgleda industrije stacionarnih baterija (i energetskih spremnika generalno), vezanih uz elektrodistribucijske mreže.

Procjenjuju da je u tijeku period “dinamičnog rasta”, tehnologije koja još nije posve komercijalna, ali će se komercijalizacija ubrzavati od 2017..

Procjenjuju da će instalirani kapacitet “utility-scale grid connected battery energy storage systems” (BESS) godine 2024. doseći između 10.000 i 12.000 MW (danas je 430 MW), uz godišnje prihode industrije oko 8,44 milijardi USD (sada 0,46 milijardi). Lider će biti SAD, a za njima Kina, Japan i Njemačka.

Glavni razlog povećanje tražnje je nužnost modernizacije i veće fleksibilnosti mreže da se prilagodi povećanom udjelu vjetro i solarnih elektrana, a također razvoj “consumer electronics markets” (upravljanje potrošnjom) i očekivani rast broja električnih vozila.

Postoje međutim i ozbiljni tržišni izazovi koje će trebati prevladati da se to ostvari. Izgledi su veliki za kompanije koje imaju tehnološki kapacitet.

Današnje litij-ionske baterije će još neko vrijeme dominirati tržištem, ali je moguće da se kroz nekoliko pojava pojave kao komercijalne druge tehnologije.

18. rujna 2015. (2015-09-26)

Scotland targets fuel poor with L224m fund

Škotska vlada je u travnju objavila da će uložiti 224 milijuna funti (nešto više od 300 milijuna eura) u poboljšanje energetske učinkovitosti u stambenim zgradama. Sada su konkretno razrađeni programi.

Program “Warmer Homes Scotland” fokusirat će se na osunčanost, grijanje i korištenje obnovljivih na nivou kućanstava u 28.000 odabranih energetski (i financijski) siromašnih kućanstava.

Drugi program, “Home Energy Scotland”, usmjeren je na savjetovanje kućanstva o tome kako smanjiti račune za grijanje i kako se mogu uključiti u “residential energy improvement schemes”.

[Hrvatska ima slične programe. Ali, ali…]

17. rujna 2015. (2015-09-25)

Wind power to serve a quarter of Europe’s electricity demand by 2030

Europsko udruženje za energiju vjetra (EWEA) objavilo je procjenu da vjetroelektrane mogu pokriti 24,4% potrošnje električne eneergije u Europskoj uniji 2030. g. (kompletan izvještaj: http://www.ewea.org/fileadmin/files/library/publications/reports/EWEA-Wind-energy-scenarios-2030.pdf ).

Danas je na području EU instalirano 129 GW vjetroelektrana, koje pokrivaju 10% potrošnje. Godine 2030. moglo bi biti 320 GW, od toga 254 GW kopnenih (onshore), koje bi proizvele 533 TW godišnje, i 66 GW pučinskih (offshore), koje bi proizvele 245 TWh.

(Pučinske VE prozvode znatno više po jedinici instalirane snage, ali su i znatno skuplje. Tehnički i organizacijski problemi usporili su njihov razvoj prošlih godina, ali je on naglo krenuo u prvoj polovici 2015.. U šest mjeseci izgrađeno je čak 2.343 MW, što je povećanje od 29% u odnosu na ukupno instaliranu snagu krajem 2014.. Vidi: http://www.ewea.org/press-releases/detail/2015/07/30/offshore-wind-industry-sets-record-year-for-installations-in-first-half-of-2015/ )

Jedna četvrtina instaliranih kapaciteta bila bi u Njemačkoj (80 GW i 196 TWh), slijedile bi Španjolska (44,5 GW i 94 TWh), Francuska (32 GW i 88 TWh)i UK (40 GW i 120 TWh).

To je u skladu s ciljevima energetske i klimatske politike EU od 2030. g., ali EWEA upozorava da države članice moraju osmisliti i donijeti konkretne politike da se postignu postavljeni ciljevi.

/reports/EWEA-Wind-energy-scenarios-2030.pdf ).

Danas je na području EU instalirano 129 GW vjetroelektrana, koje pokrivaju 10% potrošnje. Godine 2030. moglo bi biti 320 GW, od toga 254 GW kopnenih (onshore), koje bi proizvele 533 TW godišnje, i 66 GW pučinskih (offshore), koje bi proizvele 245 TWh.

(Pučinske VE prozvode znatno više po jedinici instalirane snage, ali su i znatno skuplje. Tehnički i organizacijski problemi usporili su njihov razvoj prošlih godina, ali je on naglo krenuo u prvoj polovici 2015.. U šest mjeseci izgrađeno je čak 2.343 MW, što je povećanje od 29% u odnosu na ukupno instaliranu snagu krajem 2014.. Vidi: http://www.ewea.org/press-releases/detail/2015/07/30/offshore-wind-industry-sets-record-year-for-installations-in-first-half-of-2015/ )

Jedna četvrtina instaliranih kapaciteta bila bi u Njemačkoj (80 GW i 196 TWh), slijedile bi Španjolska (44,5 GW i 94 TWh), Francuska (32 GW i 88 TWh)i UK (40 GW i 120 TWh).

To je u skladu s ciljevima energetske i klimatske politike EU od 2030. g., ali EWEA upozorava da države članice moraju osmisliti i donijeti konkretne politike da se postignu postavljeni ciljevi.

(Ovo je međutim znatno smanjenje predviđanja, u odnosu na raniju projekciju EWA od 400 GW instalirane snage 2030. g.. Sadašnje predviđanje je u skladu s projekcijama IEA i Europske komisije. Vidi: http://www.renewableenergyworld.com/articles/2015/09/wind-energy-growth-in-europe-seen-slower-after-policy-changes.html?cmpid=renewablewind09172015&eid=291134074&bid=1178927)

16. rujna 2015. (2015-09-24)

More than half the world’s sea turtles have eaten plastic, new study claims

Jedan od bitnih rzaloga zašto se radi na drastičnom smanjivanju korištenja jednokratnih plastičnih vrećica. 50% morskih kornjača i 90% ptica progutalo je bar malo plastike.

Britaski sajt o toj temi: http://carrierbagchargescotland.org.uk

(Jedan stari članak na blogu, 16. lipnja 2012.: “Zbog plastičnih vrećica, Kinezi moraju jesti meduze!”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2012/06/16/zbog-plasticnih-vrecica-kinezi-moraju-jesti-meduze/ )

16. rujna 2015. (2015-09-23)

Klimatske promjene i izbjegličke krize

Novi članak na blogu. Ako ga želite komentirati, kolaborativni blog pollitika.com je zgodno mjesto.

Na sajtu HRT objavljen je komentar “Mogu li klimatske promjene biti uzrok izbjegličke krize?”. Odgovor na pitanje iz naslova jest da obično nisu jedini uzrok, ali mogu bitno doprinijeti.

Prenosimo ovdje neke dijelove iz toga teksta, a zatim dodajemo, za dublju informaciju, članke koje smo o toj temi tijekom protekle dvije godine objavljivali na fb stranici “Ekološka ekonomija”. Tekst na HRT je nastao na temelju izvora koje smo i mi koristili.

(Spomenimo da također postoje studije koje vrlo konkretno povezuju dugogodišnju jaku sušu u Kaliforniji s globalnim zagrijavanjem. Tamo naravno nije došlo do vala izbjeglica, ali izaziva ozbiljne probleme.)

16. rujna 2015. (2015-09-22)

Exclusive: Chinese coal data cast doubt on historic stalling of world CO2

Prema preliminarnim, službenim kineskim podacima, objavljenim u veljači, potrošnja ugljena u Kini je 2014. g. pala za 2,9% u odnosu na 2013.. Taj je podatak prihvatila i objavila i Međunarodna energetska agancije (IEA), te prenijeli brojni mediji. [Pa i mi. Kasnije je objavljeno da nastavlja opadati i u prvoj polovici 2015.. O tome smo pisali na ovoj stranici.]

Kina proizvodi i troši polovicu ugljena u svijetu, pa izračuni na osnovu tih podataka pokazuju da globalne emisije ugljičnoga dioksida nisu porasle 2014.. To je prvi put u 40 godina [a tada je to bila posljedica globalnog ekonomskog opadanja nakon skoka cijena nafte 1973.].

Reuters sad tvrdi da su imali uvid u izvještaj Kineskog nacionalnog statističkog ureda iz svibnja, koji nije dostupan na Svemrežju. Po tom izvještaju, nije bilo pada nego je potrošnja stagnirala (+0,06%). Po tome je svjetska emisija ugljičnoga dioksida porasla za 0,5%.

Đjang Kejun iz kineskog Energy Research Institute, kaže da su oba postotka ispravna; -2,9% odnosi se na ukupnu potrošnju ugljena, a +0,06% na energiju oslobođenu spaljivanjem ugljena, svedenu na standartne tone [tcoe = tona ekvivalentnog ugljena, mjera za energiju = 29,39 gigadžula = 8.140 kilovatsati; to je faktički energetski sadržaj vrlo kvalitetnog kamenog ugljena, a prosječni energetski sadržaj stvarnog ugljena je nešto niži].

Ugljen koji je korišten 2014. bio je bolje kvalitete zbog novih kineskih propisa.

Prve procjene za 2015.. kažu da je potrošnja ugljena opala za 4,8% u prvih osam mjeseci. To je povezano i s usporavanjem ekonomskog rasta u Kini. [Preliminarni podaci da je rast BDP-a u ovoj godini 7%, ali neki izražavaju sumnju da je to točno.]

Naravno, čak i stagnacija potrošnje je važna vijest. Razlike su važne kad se unose u matematičke modele i predviđaju dalji trendovi. To može značiti razliku između toga da svijet ostane na zacrtanom cilju da globalno zagrijavanje ostane ispod +2°C. [Prema upravo objavljeno procjeni, dosad objavljeni nacionalni ciljevi, u okviru priprema za klimatski samit u Parizu u prosincu o.g., iako napreak, još su daleko od tog cilja i bili bismo na +3 stupnja.]

16. rujna 2015. (2015-09-21)

Beijing to impose fee on emitters to curb pollution

Grad Peking uvodi pristojbu za industrijske emisije hlapljivih organskih spojeva (VOCs), da bi smanjila smog u gradu od 21 milijun stanovnika. Zagađivači će plaćati između 10 juana (1,57 USD) i 40 juana po kilogramu ispuštenih plinova. Za njih će biti jeftinije uložiti u pogone za pročišćavanje.

VOC u zraku mogu formirati mikročestice (PM2,5 – čestice promjera manjeg od 2,5 mikrometra), koje izazivaju astmu, rak pluća i druge bolesti respiratornog sustava.

15. rujna 2015. (2015-09-20)

California Legislature Passes Bill Setting Target of 50 Percent Renewables by 2030

O ovome je vođena žestoka rasprava u Kalifornijskoj državnoj skupštini (State Assembly), ali konačno je prošao prijedlog guvernera Jerryja Browna iz siječnja.

Kalifornija je već 30-ak godina avangarda u SAD glede održive energetike i ekologije (racionalna potrošnja i obnovljivi).

Aktualni plan je 33% električne energije iz obnovljivih do 2020., a sad je prihvaćen cilj najmanje 50% do 2030..

Potrošnja električne energije po stanovniku u Kaliforniji je oko 7.000 kWh/god., što je na razini EU i upola manje od ostatka SAD i najmanje od svih država SAD.

Cilj je do 2050. smanjiti emisiju ugljičnoga dioksida za 80%. Kalifornija posljednjih godina ima ozbiljne probleme sa sušom.

14. rujna 2015. (2015-09-19)

China checks nuclear facilities after Tianjin blasts

Kina provjerava sigurnost nuklearnih postrojenja, nakon eksplozije u skladištu opasnih kemikalija, u kojoj je poginulo 165 ljudi.

China’s environmental ministry has ordered nationwide safety checks on nuclear facilities, weeks after deadly explosions at a warehouse storing hazardous chemicals in north China’s Tianjin.

In a statement posted on its website, the Ministry of Environmental Protection said the safety checks will proceed until November to ensure nuclear facilities, nuclear equipment makers and uranium ore mines are free of safety hazards.

The checks are to take a lesson from the Tianjin blasts, in which 165 people were killed.

14. rujna 2015. (2015-09-18)

High-efficiency, high-reliability perovskite solar cells realized by a low-temperature solution

Stalno ima vijesti (ne baš svaki dan, ali svaki tjedan) o istraživanjima koja bi trebala dovesti do nove generacije solarnih panela, koji će u odnosu na današnje biti laki, savitljivi i jeftiniji. Bitan čimbenik su novi materijali kao grafen i perovskit. (Jedan članak koji govori o kombiniranju oba: “Graphene and perovskite lead to inexpensive and highly efficient solar cells”, 8. rujna 2015:, http://spectrum.ieee.org/nanoclast/green-tech/solar/graphene-and-perovskite-lead-to-inexpensive-and-highly-efficient-solar-cells ).

Ovdje je prikaz članka objavljenog u ‘Journal of Materials Chemistry’.

14. rujna 2015. (2015-09-17)

Climate research: Where is the world’s permafrost thawing? The first global permafrost database

Topljenje permafrosta može biti krajnje neugodna posljedica zagrijavanja klime, jer se oslobađa metan iz ranije trajno zamrznute zemlje, pa se povećava učinak staklenika. Znanstvenici sad prikupljaju podatke i postavili su novi sajt za sustavno proučavanje podataka o permafrostu u svijetu.

14. rujna 2015. (2015-09-16)

Global wind power capacity exceeds 392 GW (first half of 2015)

U prvoj polovici o.g., u svijetu je instalirano 22 GW (22.000 megavata) vjetroelektrana. To je znatno povećanje u odnosu na prvu polovicu 2014. (+17,6 GW). Ukupno instalirani kapaciteti dosegli su 392 GW.

Svjetsko udruženje za energiju vjetra (WWEA) procjenjuje da se tempo ubrzava, pa će u drugoj polovici godine biti instalirano još 36 GW.

Gotovo polovica, više od 10 GW, izgrađeno je u Kini. Slijede SAD i Njemačka s po dva GW, te Indija s 1,3 GW.

Na Kinu sad otpada gotovo trećina ukupno instalirane snage: 125 GW. Slijede SAD 68, Njemačka 42, Indija 24, Španjolska 23.

[Pametna hrvatska vlada je na zaključila da su to “pseudoinvesticije” i blokirala razvoj.]

12. rujna 2015. (2015-09-15)

Prirodni plin iz Rusije u EU ići će proširenim “Sjevernim tokom” (osim ako možda ipak ne)

Novi članak na blogu.

SAŽETAK: ruska državna kompanija Gazprom i četiri velike europske energetske kompanije najavile su udvostručenje kapaciteta plinovoda “Sjeverni tok” na Baltiku. Time bi se definitivno prekinuo transport ruskog prirodnog plina preko Ukrajine. Globalni ekonomski i regionalni geostrateški odnosi komplicirani su i nejasni.

12. rujna 2015. (2015-09-14)

African dams linked to over one million malaria cases annually

Jezera velikih hidroelektrana u Africi pridonose znatnom porastu oboljenja od malarije, prema studiji objavljenoj u časopisu “Malaria Journal,”.

For the first time, research correlates the location of large dams with the incidence of malaria and quantifies the impacts across sub-Saharan Africa. The study looked at over 1,200 dams and found that the population at risk for malaria around dams is at least four times greater than previously estimated.

12. rujna 2015. (2015-09-13)

Burning remaining fossil fuel could cause 60-meter sea level rise

Iza “zelenih tehnologija” danas već stoji i vrlo velik ekonomski interes, što daje nadu za uklađenje ekonomskog i ekološkog. Jedan od glavnih globalnih problema međutim, koji postaje sve značajniji, jest da ne samo da bismo morali smanjiti korištenje fosilnih goriva, nego bi se čovječanstvo trebalo odreći vađenja i spaljivanja većeg dijela zaliha, koje danas u podzemlju postoje.

NOva analiza na tu temu, objavljena u časopisu “Science Advances”: “Combustion of available fossil fuel resources sufficient to eliminate the Antarctic Ice Sheet”.

New work demonstrates that the planet’s remaining fossil fuel resources would be sufficient to melt nearly all of Antarctica if burned, leading to a 50- or 60-meter (160 to 200 foot) rise in sea level. Because so many major cities are at or near sea level, this would put many highly populated areas where more than a billion people live under water, including New York City and Washington, D.C.

Još jedan prikaz ove studije, nešto širi.

12. rujna 2015. (2015-09-12)

U2’s Bono Tours First Solar Farm Completed Under Power Africa Program

Afrika bi mogla uistinu mnogo dobiti od spektakularnog razvoja i pada cijena fotonaponskih elektrana. Cijena proizvodnje (LCOE) u Njemačkoj po posljednjem tenderu je 8,5 ct/kWh, a u ekvatorskoj zoni godišnja proizvodnja po instaliranoj jedinici snage je dvaput veća.

On the anniversary of the completion of the first solar farm built under the White House’s Power Africa program, the 8.5 MW plant on the grounds of the Agahozo-Shalom Youth Village in Rwanda had a few distinguished visitors, among them U2’s Bono and US Senator Chris Coons.

A delegation of US Government representatives, including the co-sponsor of the Electrify Africa Act, Senator Coons (D-DE), toured the facility on its one year anniversary, led by Yosef Abramowitz and Chaim Motzen, the co-founders of Gigawatt Global.

The Rwandan solar plant, which also happens to be the first utility-scale commercial solar field in East Africa, was developed by Gigawatt Global and built by Scatec Solar, and the energy produced by the plant increased Rwanda’s total generation capacity by 6%.

12. rujna 2015. (2015-09-11)

Energetsko certificiranje zgrada – dobro za sve!

Opet je netko digao dreku kako su energetski certifikati za zgrade jedan gnjusni namet parazitske države, da to jelte nikom ne treba, nešto što birokrati izmisle da kradu naše novce isl.. Uz uobičajeni niz pogrešnih informacija.

Naravno, kod nas u provedbi bilo koje mjere bude puno muljanja i ponekad se sve izvrne u suprotno. Ipak, mjera kao takva je odlična. O tome sam pisao prije dvije godine, kad se bila digla histerija, članak s puno poveznica na stručne izvore, pa koga zanima…

11. rujna 2015. (2015-09-10)

Energy Storage Conference | Exhibition – News

Kad smo već kod baterija (vidi prethodni tekst), ovogodišnji, deveti Energy Storage World Forum održava se u Sydneyu, Australija, 14.-17. rujna. Ovdje se radi o stacionarnim spremnicima energije, na razini kućanstava, distributivnih i prijenosnih mreža. Također bitznis na pragu velike ekspanzije, o čemu smo više puta ovdje i na blogu pisali.

11. rujna 2015. (2015-09-9)

Advanced Energy Storage for Automotive Applications

Tržišni rast električnih automobila nešto je sporiji nego što se prije oko pet-deset godina predviđalo, ali ipak rastu i opće je očekivanje da će doživjeti značajan bum u slijedećim godinama i desetljećima. Za baterije, u stadiju R&D su razne druge tehnologije, ali klasične litij-ionske baterije izgleda da će i dalje dominirati u slijedećih desetak godina. Savjetnička tzvrtka za analize globalnih tržišta Navigant Research predviđa da će se vrijednost tržišta za Li-ion baterije do 2024. učetverostručiti.

As automotive manufacturers continue efforts to produce more vehicles with electric drivetrains, the amount of vehicles using Li-ion batteries for onboard energy storage is increasing. The technology’s future is expected to be secure, and automakers are now focusing on how they can reduce costs while increasing energy density and vehicle range. According to Navigant Research, the global market for Li-ion batteries for vehicles is expected to grow from $7.8 billion in 2015 to $30.6 billion in 2024.

[Svojedobno sam, prenoseći jednu sličnu vijest, rekao kako se u načelu lakše probiti na tržištu koje tek nastaje, nego onom etabliranom. A mi imamo nekakvu tradiciju u elektroindustriji, imamo kvalitetan FER itd.. Pa, recimo, ne bismo li mogli postaviti strateški cilj da zautzmemo jedan posto globalnoga tržišta u nekom području? Bio sam šokiran jer ama baš nitko od desetak koji su se našli ponukanim reagirati nije bio ni minimalno pozitivan. Rekli su, neki vrlo žučljivo, da je to nemoguće, hrvatska industrija je uništena i ostat će uništena i za deset godina, ne treba se zanositi takvim nebuloznim fantazijama, čak i pokušati tako nešto bilo bi suludo gubljenje vremena…]

11. rujna 2015. (2015-09-8)

U.S. court finds EPA was wrong to approve Dow pesticide harmful to bees

Značajna pobjeda za okolišare u SAD: Apelacioni sud u Kaliforniji je presudio da je federalna Agencija za zaštitu okoliša (EPA) pogriješila kad je kompaniji Dow AgroSciences dozvolila puštanje na tržište insekticida sulfoxaflor, za kojeg postoji znatna vjerovatnoća da izaziva pomor pčela.

11. rujna 2015. (2015-09-7)

How to beat the climate crisis? Start with carrots

Kako najbolje promovirati mjere protiv klimatskih promjena? Nova studija, objavljena u magazinu “Science”, kaže da je “mrkva” bolja od batine”. Javne politike moraj imati težište na poticanju ulaganja u čiste industrije, a ne na kažnjavanju. Ništa neočekivano!

Razvoj zelenih industrijskih oblika ojačava koaliciju za dekarbonizaciju i političku potporu javnim politikama.

Socijalna i politička potpora pridonosi da ekonomski troškovi na dulji rok postanu uštede (“ekonomičnost” nisu samo hladne računice eksperata).

Ističu primjere “klimatskih lidera” kao što su Kalifornija, Njemačka i Danska.

Strategija mora biti sektorski organizirana i usmjerena tako da konkretno pomaže prodornim, uspješnim tvrtkama, a ne da se rasipa positno.

10. rujna 2015. (2015-09-6)

UK should think again about Hinkley Point nuclear power station

“Financial Times” objavljuje komentar o kontroverzama oko gradnje NE Hinkley Point C, o čemu smo prije nekoliko dana objavili tekst na blogu.

There is a case for including nuclear in the UK’s energy mix, but Hinkley Point in south-west England comes at a heavy cost, says an FT editorial. To ensure that Hinkley Point is built, ministers have guaranteed a price of L92.50 per megawatt hour for 35 years – more than twice the current market rate. It is also higher than for every renewable source, except for offshore wind. But the deal is not quite done, the FT notes, and while backing out of Hinkley Point might “upset the French and embarrass the government”, this may well be a better option than “saddling the country with costs it cannot afford”.

10. rujna 2015. (2015-09-5)

UK backs bid by fossil fuel firms to kill new EU fracking controls, letters reveal

Nastavlja se žestoka borba oko frackinga u Europskoj uniji. Vodi se na raznim frontovima, pa diskusija ima i među ekologistima.

Oil and gas firms including BP, Chevron, Shell and ExxonMobil have been lobbying EU leaders to scrap a series of environmental safety measures for fracking – and the UK government is in support, says the Guardian. In letters seen by the paper, the companies caution that the measures would “seriously exacerbate an already ailing investment climate for producing oil and gas within Europe”. According to the paper, UK government sources say that any new form of industry controls would be “an unnecessary restriction on the UK oil and gas industry”. Elsewhere, former Friends of the Earth’s climate campaigner, now Labour shadow energy minister, Bryony Worthington, tells the BBC that environmentalists should keep cool heads over fracking. Worthington says fracking will create less carbon dioxide than compressing gas in Qatar and shipping it to Britain, but that it should only be developed if its emissions are captured and stored underground. In response, Worthington’s former colleague, Friends of the Earth director Craig Bennett, said: “Fracking won’t help us tackle climate change”, adding that shale gas wouldn’t come on line until the mid-to-late 2020s, which “is exactly when the UK needs to start getting out of gas, wherever it comes from.”

10. rujna 2015. (2015-09-4)

Kenya signs China nuclear power deal

Kenija je potpisala ugovor s Kinom o gradnji nuklearnog reaktora, koji bi trebao biti završen do 2025. g.. [Kenija također ulaže velike nade u razvoj obnovljivih, osobito geotermalne za koju imaju velike potencijale, te solarne.]

Kenya plans to set up its a first nuclear power plant with a capacity of 1000 MW by 2025, the board said, with ambitions to boost that to 4000 MW by 2033, and to make nuclear electricity “a key component of the country’s energy” production.

The memorandum of understanding, signed in China, will enable Kenya to “obtain expertise from China by way of training and skills development, technical support in areas such as site selection for Kenya’s nuclear power plants and feasibility studies,” the KNEB statement said.

Kenya has already signed nuclear power cooperation agreements with Slovakia and South Korea, it added.

As part of those deals, over 10 Kenyan students are studying nuclear power engineering in South Korea.

As well as oil-fired stations, Kenya has in recent years focused power efforts on boosting sources from renewables such as geothermal, hydro and wind power.

With a fast-growing population, demand is climbing rapidly, and the country’s hydro-electric capacity is strained by droughts and the impact of deforestation on rivers.

Geothermal power stations are sited on the Rift Valley, the divide of tectonic plates through East Africa.

Around three in 10 Kenyans have access to electricity, according to the World Bank, but that drops to only two in 10 in the poorest rural areas.

At present, South Africa is the only country in sub-Saharan Africa with active nuclear power plants.

10. rujna 2015. (2015-09-3)

Drones for Wind Turbine Inspection

Nove tehnologije, pa onda još novije koje se na njih nadovezuju… Dronovi za kontrolu oštećenja na lopaticama vjetroturbina. “Navigant Research” predviđa ta će taj biznis biti težak 6 milijardi dolara 2024.! (To je jedna od stvari gdje će te napasti da si smiješan, ako pomisliš da bi hrvatska mogla uloviti bar dio tržišta. Ipak, imamo međunarodnu uspješnu kompaniju DOK-ING (www.dok-ing.hr/) koja radi nešto slično.

Ovo je ozbiljan biznis, pa za čitanje cjelokupne tržišten analize morate platiti $4.600. Na poveznici je osnovna informacija.

By the beginning of 2015, there were nearly 270,000 individual wind turbines operating globally. The more than 800,000 blades spinning on these turbines are battered by the elements over time and gradually wear out. Deterioration can cause reduced energy production in early stages and catastrophic and costly blade collapse if left unnoticed. This is driving a brisk business in wind turbine blade inspections, a role that has traditionally been accomplished from the ground with simple visual inspections or more complicated and risky rope or platform access. A new approach using unmanned aerial vehicles (UAVs), commonly known as drones, is rapidly muscling in as a middle option.

8. rujna 2015. (2015-09-2)

Towards a Green Economy: Proposal for a Sustainable Plan – Robert Pollin on RAI (2/8)

Robert Pollin, provesor ekonomije na Sveučilištu Massachusettsa i su-direktor Political Economy Research Institute (PERI), govori o temama o kojima stalno pišemo i na ovoj stranici i našem blogu. U svojim knjigama piše o financijskim tržištima, položaju najsalbije plaćenih radnika, gradnji ekonomije zasnovane na čistoj energiji idr.. Ovaj video je drugi dio opsežnog intervjua.

Na prvom mjestu je učinkovitost korištenja energije. Ako se ona rasipa, obnovljivi izvori nisu dovoljni. Golemi potencijal je u zgradarstvu. Sve nove izgrađene zgrade moraju bili neto nulte energetske potrošnje. U Njemačkoj, zakonski se to treba postići do 2050.. g.. Uz sve druge mjere učinkovite potrošnje, korištenje fosilnih goriva može se eliminirati. U SAD, međutim, mjere koje je donijela administracija Georga W. Busha 2007. gotovo se ne realiziraju.

5. rujna 2015. (2015-09-1)

Hinkley Point nuclear plant delayed, says EDF

Francuska elektroprivreda (EDF) objavila je produljenje roka gradnje nuklearne elektran Hinkley Point C u Engleskoj. Elektrana s dva reaktora tipa EPR, snage po 1.600 MW, neće početi s radom 2023. kako je dosad bilo planirano, nego kasnije.

Vrijednost projekta je 24,5 milijardi funti (33,3 milijarde eura). Po nedavno objavljenom izvještaju OECD-a, to će biti najskuplja nuklearna elektrana u svijetu: cijena po jedinici snage skoro tri put skuplja od elektrana koje se trenutno grade u Kini i Južnoj Koreji.

U tim državama, doduše, državne banke obilno financiraju takve projekte izrazito povoljnim kreditima, ali razlika je ipak uznemirujuća.

Neki eksperti u UK žele da nukilearna industrija ponovo postane državno vlasništvo (kao što je u Francuskoj); tako je bilo 1970-ih, a privatizaciju je provela vlada M. Thacher

EDF, odnosno Areva (koja je zbog velikih gubitaka ove godine postala dio EDF; obje su tvrtke u državnom vlasništvu) gradi tri reaktora tipa EDF, u Francuskoj, Finskoj i Kini. U sva tri slučaja došlo je do znatnog kašnjenja u gradnji (u Finskoj devet godina) i povećanja troškova (više nego dvostruko u Finskoj, uz pokrenut sudski spor o tome tko je kriv za oko tri milijarde dolara nepredviđenih troškova). Ovih dana je i rok završetka reaktora u Flamanvileu u Francuskoj četvrti put pomaknut, na 2018., uz novo povećanje troškova.

Ujedinjeno kraljevstvo ima 13 reaktora u pogonu, od kojih većina treba biti zatvorena do 2025. zbog isteka roka. Također, Stare termoelektrane na ugljen trebaju biti zatvorene do 2023. u skladu s propisima EU o zagađivanju zraka. Planira se gradnja niza novih reaktora, ali nijedan projekt još nije točno razrađen.

EDF ima problema sa zatvaranjem financijske konstrukcije. Nadaju se da će Kina povećati svoj udio, o čemu bi se mogao postići dogovor prilikom posjete kineskog premijera Si Đin Pinga Londonu u listopadu.

Kina ima interes dobiti uvid u razvoj nove generacije reaktora, koje bi onda njena industrija gradila u Kini.

Austrija je povela sudski proces zbog obilate državne pomoći gradnji ove nuklearke, što smatraju protivnim pripisima EU. Europska komisija odobrila je tu pomoć nadglasavanjem uz dosta glasova protiv.