ožujak 2016.

31. ožujka 2016. (2016-03-30)

Asian Super Grid Gets Support from China, Russia, S.Korea and Japan

Ako ste mislili da su velike zemlje kao Kina ili Rusija dovoljne same sebi kad se radi o električnoj energiji – varate se. Memorandum o razumijevanju o razvoju Azijske Super Mreže (asia Super Grid) potpisali su kineski i ruski operatori prijenosne mreže, korejsko najveće elektroprivredno poduzeće kepco i japanska kompanija Softbank.

Potonja se bavi mobilnom telefonijom, te se pojavljuje kao razvojnik (develper) obnovljive energije na japanskom tržištu električnom energijom, koje je odnedavno deregulirano.

Zajedno će razvijati studije izvodljivosti o povezivanju mreža u sve četiri zemlje, koje mogu omogućiti trgovinu električnom energijom na cijelom području.

Japan ima interes, jer je posljednjiih pet godina, nakon isključenja skoro svih nuklearnih reaktora, nagli rast obnovljivih, naročito fotonaponskih elektrana, stvorio probleme u mreži. Zato razmatraju mogućnosti povezivanja svoje mreže s kineskom, ruskom i južnokorejskom.

31. ožujka 2016. (2016-03-29)

Mexico awards 1,720 MW of wind and solar projects through tender

Još jedan dokaz kako su elektrane na sunce i vjetar nečuveno skupe. Koje su to mračne snage, koje uspijevaju natjerati vlade raznih zemalja da plaćaju tako enormno visoke cijene?? 😡

Meksiko je , na osnovu raspisanog tendera, sklopio ugovor za gradnju 1.720 MW elektrana na obnovljive izvore energije. Srednja cijena, koju će državna Comision Federal de Electricidad (CFE) plaćati za struju iz sunca je NEČUVENO VISOKIH 4,05 američkih centa po kilovatsatu, a iz vjetra još više: punih 4,39 ¢/kWh!

Pametna Hrvatska pak planira plaćati cijenu iz TE na ugljen po samo 8,6 ¢/kWh!!

Talijanski Enel Green Power gradit će najviše: tri solarne elektrane ukupne snage 992 MW, koje će proizvoditi više od 2,2 TWh/g.

24. ožujka 2016. (2016-03-28)

This robot is a better gardener than you

Robotika prodire i u poljodjelstvo: robot koji kalemi biljke. Može to raditi puno brže (3.000 kalemljena na sat!) i s manje neuspješnih slučajeva nego čovjek. Isprobano za stabljike bibera, rajčica, lubenica, krumpira.

17. ožujka 2016. (2016-03-27)

U.S. Electricity Sales Dropped In 2015 For Fifth Time In 8 Years

Prodaja električne energije u SAD pala je prošle godine za 1,1% u odnosu na 2014.. Godišnja prodaja dosegla je svoj maksimum od 3.765 TWh godine 2007., a 2015. je iznosila 3.725 TWh.. (Članak na sajtu US Energy Information Agency: http://www.eia.gov/todayinenergy/detail.cfm?id=25352 .)

Ovo je uvelike posljedica politika poticanja učinkovitosti, koje provode države i federacija. [Pisali smo o tome da Kalifornija, koja nikad nije odustala od takvih mjera uvedenih u prvoj polovici 1980-ih, danas ima upola manju potrošnju po stanovniku od ostatka SAD.]

O tome puno informacija daje “Sustainable Energy in America Factbook”, izdanje za 2016., koje je za američki Poslovni savjet za održivi razvoj izradila ‘Bloomberg New Energy Finance’ (http://www.bcse.org/sustainableenergyfactbook/ ). Ukupna potrošnja energije u SAD 2007.-2015. opala je za 2,4% a BDP porastao za 10%.

Članak na poveznici donosi niz dodatnih zanimljivih informacija i grafikona.

[Treba točno znati, što ove brojke označavaju. Radi se o električnoj energiji koja je prodana na tržištu. Tome treba dodati električnu energiju koju su razni proizvođači proizveli u industrijskim i kućnim elektranama, te sami potrošili bez prodaje na tržištu. Time se tek dobiva ono, što se zove “Final consumption”, u hrvatskoj terminologiji “neposredna potrošnja”. Kada se tome doda vlastita potrošnja elektrana i gubici, dobiva se “Domestic Supply” odnosno “ukupna potrošnja”.

Prema podacima International Energy Agency (http://www.iea.org/statistics/statisticssearch/report/?country=USA=&product=electricityandheat&year=Select), godine 2013. je ukupna proizvodnja električne energije u SAD bila 4.306 TWh, neto uvoz 59 TW, pa jeukupna potrošnja bila 4.365 TWh. Vlastita potrošnja je bila 342 TWh a gubici 255 TWh, te je, uz statističku ispravku, finalna/neposredna potrošnja bila 3.782 TWh. U odnosu na 2007., pad ukupne potrošnje manji je od pada neposredne potrošnje, ali generalno možemo reći da vrijedi kako je količina otprilike ista.

Na grafikonu uz članak na thinkprogress.com navodi se da je prodaja električne energije 2013. bila 3.725 TWh. Usporedbom s gore navedenim iznosom neposredne potrošnje, vidimo da je potrošnja koja nije išla preko tržišta iznosila 57 TWh.

17. ožujka 2016. (2016-03-26)

Another Environmentalist Was Murdered In Honduras And Activists Are Enraged

Nastavlja se tragična tradicija ubojstava ekoloških aktivista u Latinskoj Americi. U dva tjedna, ubijen je drugi aktivist iz lokalne zajednice, koja se protivi projektu gradnje velike brane Aga Sarsa [Agua Zarca, u engleskoj transkripciji] na rijeci Galsarke [Gualcarque]. Vlasti su prisilno iselile 150 porodica, uništavajući njihove usjeve i rušeći kuće.

Europska razvojna banka se povukla iz projekta. Nizozemska kompanija za financiranje razvoja (FMO) obustavila je sve aktivnosti u Hondurasu.

Međunarodna udruga Global Witness, koja bilježi ubojstva u vezi s ekološkim borbama, kaže da se posljednjih godina napadi na aktiviste pogoršavaju, osobito u Latinsko Americi. U cijeloj regiji znatno rastu investicije, pa se novi projekti razvijaju u ranije podrazvijenim područjima. To dovodi do sukoba, u kojima je 2014. ubijeno najmanje 116 ekoloških aktivista, od toga 12 u Hondurasu.

Honduras je po podacima Svjetske banke na prvom mjestu u sviijetu po broju ubojstava u odnosu na broj stanovnika (http://data.worldbank.org/indicator/VC.IHR.PSRC.P5). Godine 2013. bilo je 6.757 ubojstava, odnosno 84,3 na 100.000 stanovnika, što je oko 20 puta više nego u SAD i 70 puta više nego u Hrvatskoj (vidi i https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate ).

15. ožujka 2016. (2016-03-25)

Japan at the Electricity Crossroads: Nuclear Power to Lower Electricity Bills or Solar Power to Create Resiliency?

Jedan od brojnih prikaza povodom pete godišnjice nuklearne katastrofe u NE Fukušima Daići. Kako smo prije neki dan javili, dva tek pokrenuta nuklearna reaktora su sudskom odlukom ponovo zaustavljena, pa su samo dva, od 43 koji se još vode kao operativni, trenutno u radu. Aktualna vlada nastoji ih što više uključiti, ali lokalne vlasti često izražavaju jako antinuklearno raspoloženje, te stimuiraju razvoj lokalnih obnovljivih elektrana, sustava pohrane i sustava upravljanja.

Katastrofa je dovela do uvođenja nacionalnog programa poticaja obnovljivih kroz feed-in tarife u lipnju 2012., te do liberalizacije elektroenergetskog tržišta, koja postaje potpuna u travnju o.g.. Dosad se 210 novih poduzeća registriralo kao dobavljači elektrike, konkurirajući klasični elektroprivrednim poduzećima (EPP) kojih u Japanu ima 10 i koja su dosad imala teritorijalni monopol.

Da bi zadržale konkurentske cijene, EPP nastoje ponovo pokrenuti nuklearne reaktore. To je naravno jeftinije nego graditi nove elektrane, bilo kojeg tipa.

Gradonačelnik grada Minamisoma, koji je smješten manje od 20 km od NE Fukušima Daići, kaže da je bijesan zbog toga. Stanovnici tog grada, njih 14.000, bili su iseljeni nakon nesreće, i nekim još nije dozvoljen povratak.

U ožujku 2015. objavili su namjeru da postanu “denuklearizirani grad”, koji će od 2030. g. svu potrebnu električnu energiju dobivati iz obnovljivih, osobito malih solarnih elektrana uz sustav pohrane. Uvedene su subvencije za gradnju kućnih solarnih sustava i za struju iz njih. Na javnim zgradama, na 17 lokacija, isntalirani su sustavi solarna + pohrana. Svime ukupno upravlja
Community Energy Management Systems (CEMS).

I drugi gradovi idu tim putem. Građani su spremni platiti višu cijenu za financiranje tranzicije. Osim toga, taj novac znatnim dijelom ostaje u lokalnoj zajednici.

15. ožujka 2016. (2016-03-24)

Fertilizer applied to fields today will pollute water for decades

Studija objavljena u časopisu ‘Environmental Research Letters’, aktualizira jedan od osnovnih problema s ispuštanjem onečišćujućih tvari u okolišu: ostaju desetljećima i postepeno raste njihova koncentracija, koja u početku ne izgleda opasna.

Nitrati, nastali iz dušičnih goriva koja se koriste danas, zagađivat će rijeke i jezera te prodirati u ležišta pitke vode kroz više od 80 godina.

Ova studija predočuje prvi direktni dokaz za takav masovan utjecan na području porječja Misisipija. Analizirano je više od 2000 uzoraka tla. U mnogim slučajevima, nema očite akumulacije dušika u gornjem sloju tla, nego u dubini od 25 do 100 cm.

Zbog toga što je prisiljena uložiti milijune dolara za nadogradnju svojih postrojenja za pročišćavanje pitke vode, kompanija Des Moines Water Works iz Iowe pokrenula je sudski proces protiv tri uzvodna okruga zbog toga što nisu poduzeli potrebne mjere za odstranjivanje nitrata.

Kao i fosfor, dušik se dodaje tlu u obliku mineralnog gnojiva da bi biljke bujnije rasle. Nažalost, kad ga se dodaje previše, višak odlazi u vodne tokove. Njegova prevelika koncentracija stvara “mrtvu zonu” u Meksičkom zaljevu te ugrožava kvalitetu pitke vode, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Farmeri i političari (policymakers) poduzimaju mjere od 1970-ih da se smanje količine gnojiva koje se ispire iz njiva, ali u nekim ruralnim područjima nađena je razina nitrata deset puta veća nego što su standardi za pitku vodu.

11. ožujka 2016. (2016-03-23)

Climate gases considerably lower in Germany for 2014

Prema konačnom proračunu Savezne agencije za okoliš, emisije stakleničkih plinova u Njemačkoj godine 2014. znatno su opale u odnosu na prethodnu. Ukupne emisije bile su 901,9 milijuna tona CO2 ekvivalenta, što je 4,6% manje. [Ekvivalentan ugljični dioksid: emisije svih stakleničkih plinova, kad se emisije metana i drugih pomnože određenim težinskim faktorom, da se izrazi veća djelotvornost njihovih molekula od CO2 u stvaranju učinka staklenika.]

Rast emisija zabilježen je u područjima prometa i poljoprivrede, zbog povećanog prometa na njemačkim cestama, u poljodjelstvu korištenje kreča i gnojiva na bazi uree te fermetacije energetskih biljaka, te povećane proizvodnje mlijeka.

Savezna ministrica za okoliš Barbara Hendricsk kaže da se to mora promijeniti. Na ljeto će Savezna vlada predočiti “Klimatski akcijski plan 2050” koji će sadržavati terminski plan uvođenja mjera za to.

Smanjena je emosija u proizvodnji električne energije, usprkos rastu izvoza elektrike. [Emisije za proizvodnju za izvoz se uračunavaju zemlji u kojoj se proizvodnja odvija. S obzirom da Hrvatska od 1998. stalno uvozi znatne količine, to smanjuje našu bilancu emisija.] Također je za grijanje prostorija korišteno manje nafte i prirodnoga plina, ali to je uvelike bilo zahvaljujući toplijem vremenu.

10. ožujka 2016. (2016-03-22)

Court orders shutdown of 2 Takahama nuclear reactors

Već u nekoliko slučajeva, antinuklerno raspoloženje u Japanu očitovalo se u odlukama lokalnih i regionalnih sudova. One su udarci nastojanjima japanskog premijera Šinzo Abea da obnovi rad nuklearnih elektrana. On je vođen očitim ekonomskim razlozima, ali mnogi ljudi i dalje brinu zbog sigurnosti i spremni su podnositi povećane troškove.

Sud okruga Otsu u prefekturi Šiga (Shiga) izdao je privremeni nalog elektroprivrednoj kompaniji Kansai za ponovno zatvaranje reaktora 3 i 4 u NE Takahama u prefekturi Fukui, na granici s okrugom Otsu.

Ova dva reaktora, snage po 830 MW, izgrađeni su 1985.. Kao i svi drugi od 55 tada operativnih reaktora u Japanu, isključeni su nakon katastrofe u NE Fukušima Daići. Nacionalna Nuklearna regulatorna agencija je odobrila ponovo pokretanje u veljači 2015., ali je sud distrikta Fukui blokirao tu odluku u travnju, zbog zabrinutosti za sigurnost u slučaju potrebe za evakuacijom lokalnoga stanovništva. Grad Takahama dozvolio je nastavak rada u prosincu 2015..

Reaktor 3 je ponovo pokrenut početkom veljače 2016.. Nakon toga je pokrenut i reaktor 4, ali je došlo do incidenta s curenjem kontaminirane vode, nakon čega je rad obustavljen dok se tehnički problemi ne riješe. Ali sud je to ocijenio nedovoljnim.

Kompanija Kansai najavila je žalbu. S druge strane, neki lokalni stanovnici okupili su se slaveći odluku i čestitajući sudu na hrabrosti.

Time se broj faktički operativnih reaktora u Japanu smanjio na dva. Japan je u ožujku 2011., prije nesreće, imao 55 operativnih reaktora. Četiri su uništena, a još osam trajno zatvoreno. World Nuclear Organization vodi 43 reaktora kao “operativne” (sposobne za rad), ali samo dva su ponovo pokrenuta, a za još 25 je pokrenuta procedura da im se dozvoli ponovno uključivanje. (Vidi podatke na http://www.world-nuclear.org/information-library/country-profiles/countries-g-n/japan-nuclear-power.aspx )

10. ožujka 2016. (2016-03-21)

Everyone sees the world through their own prism : No magic formula for communications in favor of climate protection

Politološka studija o tome kako razne vrste argumentacije o globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama djeluju na građane.

Kao i mnoge takve studije, ima ozbiljno ograničenje da je provedena u SAD, čiji su uvjeti specifični i nalazi se ne mogu bezzrezervno primjeniti na uvjete u Europi, a još manje Aziji ili Latinskoj Americi.
Međutim, ovo je dio multinacionalnog istraživanja, za koje je najavljeno da će biti obavljeno i u Njemačkoj, Švicarskoj, Kini, Brazilu i Indiji.

Ovo što kaže jedan od autora studije je svakako opće pravilo, koje psiholozi i politolozi znaju: »”We all see the world through our own ideological prism,” says Bernauer. It’s not specific justifications, but rather preconceived ideas that ultimately decide whether people see climate protection as important and necessary. “Our opinions on climate policy vary according to factors such as socialisation, political attitudes, age, gender and education.”«

Ovo “kroz ideološku prizmu” vrijedi i za ono – možda i NAROČITO za one – koji misle da su slobodni od ideologije, da se vode samo činjenicama i znanošću. Svi imamo neke svoje ideje, neka svoja uvjerenja, i te ideje čine neki sustav unutar kojeg se krećemo kad govorimo – to je ideo-logija.

Sama po sebi, ideologija, kao “sustav ideja” nije nešto negativno”. Neminovno imamo neke “ideje”; neminovno preobilnu količinu “činjenica” koje nas okružuju u svojoj percepciji, svijesti i govoru reduciramo, vodeći se nekim pravilima (logos). To, naravno ne znači da su svi sustavi ideja ravnopravni.

Dobro je biti “skeptik”, ali se često ta riječ koristi pogrešno u smislu “apriorni negator”. Činjenice ipak pokazuju da se globalno zatopljenje događa, i da je vrlo vjerojatno (95%) uzrokovano ljudskim djelatnostima. To je ono što jest (i da, nije sigurno 100%).

A druga stvar, gdje ideologije osobito dolaze do izražaja, jest diskusija o tome što treba biti odnosno što treba činiti. Mnogi ljudi će ipak misliti, da ih se to ne tiče, i da vlada ne bi trebala trošiti njihov novac za neki problem koji će se pojaviti za 50 ili 100 godina.

»”Fundamentally, it’s a good thing that people don’t allow themselves to be easily influenced,” stresses Bernauer. As far as communication in climate policy is concerned, the study’s results suggest that in future a comprehensive mix of information on climate change and various justifications for climate protection will be necessary. Scientific information about the risks is just as important as messages on the implications for health, technology and the labour market.«

8. ožujka 2016. (2016-03-20)

Electric Car Sales = 22% Of Car Sales In Netherlands In December 2015

U Nizozemskoj je u prosincu 2015. prodano 15.900 električnih vozila (računajući i hibridna). To je više nego što je ukupno bilo prodano tijekom 2014., te čini 22% ukupnog broja prodanih vozila tog mjeseca.

Ukupno je tijekom 2015. prodano 43.300 plug-in vozila (PEV), što je povećanje za 183% u odnosu na 2014.. Nizozemska je najveće tržište za PEV u Europi i treće najveće u svijetu. [Tko je prvi u svijetu? Da, pogodili ste 🙂 – Kina.] Ukupno su tijekom godine PEV činili 8,5% prodanih vozila, po čemu je Nizozemska druga u Europi (iza Norveške).

Razlog naglom skoku krajem godina je povećanje poreza za vozila koja emitiraju ugljični dioksid.

8. ožujka 2016. (2016-03-19)

Heilongjiang won’t produce GM food, more research required

Kineska provincija Hejlungđjang [Heilongjiang], koja uzgaja kukuruz i rižu na površini dvaput većoj od Hrvatske, zasad neće koristiti genetski modificirano sjeme, rekao je u nedjelju guverner Lju Hao. Nastavit će razvijati optimalno korištenje prirodnh uvjeta, uključujući zemlju, i godine iskustva u razvoju ne-GMO hrane. Podupire dalja istraživanja i akademsku disjusiju.

Genetski modificirana hrana kontroverzno je pitanje u Kini, kao i drugdje. Javno mnijenje je podijeljeno. U siječnju, središnje vlasti su objavile godišnji dokument o poljoprivrednoj politici, u kojoj se obavezuju na pažljivo promoviranje tehnologije povezane s GM organizmima, uz strogi nadzor.

7. ožujka 2016. (2016-03-18)

German study reveals solar opportunities in Iran

U žestokoj borbi za poslove u Iranu nakon ukidanja sankcija, sudjeluje i solarna industrija. Njemačka vlada financirala je studiju o mogućnostima gradnje solarnih elektrana. Iran ima 300 vedrih dana godišnje na 80% svoje velike teritorije, pa je potencijal ogroman.

7. ožujka 2016. (2016-03-17)

India: WTO ruling could deliver $100bn hit to solar manufacturers

Prije nekoliko dana prenijeli smo da je Svjetska trgovinska organizacija presudila u korist SAD, u tužbi protiv Indije, zbog toga što je indijska vlada protežirala domaća poduzeća u natječajima za gradnju solarnih elektrana (“domestic content requirement”, DCR).

Radi se o ogromnom novcu, jer Indija planira izgraditi 100 GW solarnih elektrana do 2022., te je već uhvatila snažan zamah. Indija je najavila žalbu, kao i nove politike za poticaje domaćoj industriji.

Predsjedni Indijskog društva za solarnu energiju (SESI) kaže da bi ovo moglo značiti gubitke od sto milijardi američkih dolara. izgubit će se radna mjesta za polukvalificirane radnike, najčešče žene, npr. u poslovima lemljenja.

Drugi poslovnjaci, ipak, nisu toliko pesimistični.

7. ožujka 2016. (2016-03-16)

I am Bob Inglis, former South Carolina Congressman and founder of republicEn.org. I’m a conservative for action on climate change. Ask me anything!

Nisu svi republikanci u SAD negatori klimatskih promjena. Dapače, tvrdi ovaj bivši kongresnik SAD iz Južne Karoline, zapravo su većina za akciju, ali protiv velikih državnih intervencija. Pa traže puteve da država ipak usmjerava biznise – “small government alternative”. Kako kaže u odgovoru na jedno pitanje, većina republikanaca negira znanost zato, jer ponuđeno rješenje je “anatema”.

(Dolje u tekstu, “najcrveniji” naravno znači “najkonzervativniji”, jer crveni su u SAD republikanci).

Hi, I’m Bob Inglis and I’m an recovering politician and founder of republicEn.org — the home for conservatives who want to see America rise to the challenge of solving climate change. For 12 years, I was blessed with the honor of representing the upstate of South Carolina in the United States Congress (R-SC4, 1993-1999, 2005-2011). I spent the first six years thinking climate change was Al Gore’s imagination and the second six years trying to find and achieve free-enterprise solutions. I introduced the best pro-growth, small-government idea that I could find: a revenue-neutral, payroll-tax-slashing carbon tax. In the reddest district in the reddest state in America, that was a bit against the grain, and my constituents gave me the boot in the Republican primary in the dark days of the Great Recession.

I decided to dedicate myself to the growing movement for conservative leadership on climate. Polling is clear that most conservatives want climate action, just not big-government regulatory action. I meet these passionate conservatives as I travel the country for the republicEn community. Climate hoaxers have manufactured a misconception that conservatives don’t care about climate. At republicEn we’re on a mission to correct that misconception and to grow conservative grassroots around free enterprise solutions to climate change. We want to light up the world with more energy, more mobility and more freedom. We’re energy optimists and climate realists. Join us for this chat. And stand with us at republicEn.org.

7. ožujka 2016. (2016-03-15)

Novel ocean-current turbine design: Taming oceans for 24/7 power

Grupa japanskih istraživača u časopisu “Renewable Energy” objavila je rezultate ekperimentalnog provjeravanja plutajuće turbine koja koristi energiju morskih struja za proizvodnju električne energije.

Turbina je pričvršćena za morsko dno i pluta na dubini od 100 metara, gdje su struje mirnije i trajne, čak i kad je na površini oluja. Ima jedan rotor s tri lopatice, kao i vjetroturbine. Brzina struje je mala, oko 1 do 1,5 m/s, ali kako je voda 800 puta gušća od zraka, energija je značajna.

Istraživanje je pokazalo da takva turbina može proizvoditi električnu energiju 24 sata dnevno i sedam dana tjedno. Istraživački tim sad ima ambicije gradnje energetske farme sa 300 turbina, svaka promjera 80 metara, koje bi imale ukupnu snagu oko 1 GW.

7. ožujka 2016. (2016-03-14)

South Korea’s coal consumption may rise by 6.3% in 2016

Pisali smo na blogu o energetskog strategiji Južne Koreje, uspoređujući je s Japanom i Njemačkom. (Članak “Njemačka i Južna Koreja: nuklearna energija, postindustrijsko društvo, promjena paradigme”, 20. lipnja 2015., https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2015/06/20/njemacka-i-juzna-koreja/ )

Potrošnja energije, pokazalo je iskustvo, ne raste eksponencionalno, nego po S-krivulji. To je i očekivano, kad imamo na umu ekološka ograničenja: u konačnom sustavu, nemoguć je beskonačan rast. Neko vrijeme brzo raste, zatim stopa rasta usporava, te u najrazvijenijim zemljama dolazi do plafona.

Zatim, zahvaljujući tehnološkim i organizacijskim inovacijama, te ekonomskim pritiscima za smanjenje troškova, dolazi i do preokretanja tranda: smanjivanja potrošnje, koja će se, prema aktualnim planovima i prognozama, nastaviti i ubrzavati u slijedećim desetljećima (po planovima Njemačke i drugih, potrošnja se do 2050. može smanjiti na polovicu one s početka stoljeća).

Južna Koreja ušla je među najrazvijenije industrijske zemlje. Po potrošnji električne energije po stanovniku je već daleko iznad Japana i Njemačke; ukupno je na 9. mjestu na svijetu, po podacima Svjetske banke.

I po potrošnji ukupne energije vrlo su visoko, znatno iznad prosjeka Europske unije: godine 2014. ona je iznosila 5,2 tona ekvivalentne nafte po stanovniku (http://www.tsp-data-portal.org/TOP-20-Consumer-per-capita#tspQvChart). To se nastavlja usprkos činjenici da Koraja znatno ovisi o uvozu, a vrlo je gusto napučena što povećava ekološka ograničenja (više od 500 stanovnika po km², dok najgušće napučena područja Europe imaju oko 400).

Međutim, suprotno visokorazvijenim zemljama u u čijem se društvu sad nalazi i koje su na putu u “postiindustrijsko društvo” (uz “četvrtu industrijsku revoluciju”), pa čak i suprotno trendu i politikama u Kini (koja u parametrima po stanovniku daleko za njom zaostaje, ali je započela kvalitativne promjene i vlast ih intenzivno stimulira), planira dalji intenzivni rast potrošnje, o čemu vidi detaljnije u spomenutom članku.

Tamo smo posebno spominjali nuklearne elektrane, a ovdje se spominju termoelektrane na ugljen. Korejski eknomski energetski institut (KEEI) predviđa da će potrošnja ugljena ove godine porasti za 6,3%, na 140 milijuna tona, jer u pogon ulazi devet novih termoelektrana ukupne snage 8 GW.

Sav potrebni ugljen uvoze. Godine 2014. uvezli su 131 milijun tona, po čemu su četvrti u svijetu.

Iako planiraju smanjiti udio ugljena u pokrivanju potreba za električnom energijom, gradnjom novih nuklearnih reaktora, povećat će njihovu ukupnu prozvodnju, gradnjom još 19 TE na ugljen do 2022. g..

Prije ili kasnije, međutim, eksponencijalni rast će se morati zaustaviti i trend preokrenuti.

5. ožujka 2016. (2016-03-13)

MY ‘ADVICE’ TO JEREMY CORBYN… AND GEORGE OSBORNE

Yanis Varoufakis ima vrlo dobar stil, kojim spaja osnovne uvide o prirodi sustava s aktualnim događanjima.

»Tržišta obavljaju svoju funkciju kad sintetiziraju raspršene informacije, koje nijedan akter nema, u signale koji pomažu koordinirati naše proizvodne napore. Slično, demokratska politika radi dobro kad okuplja ljude koji pojedinačno nemaju odgovore ali mogu, kolektivno, proizvesti dolične politike.

Nevolja je da u Europi promašujemo na oba područja. Stvaramo najniži nivo investicija relativno prema uštedama (usprkos rekordno niskim kamatnim stopama) i najgore rezultate političke koordinacije u povijesti Europske unije. (…)

Što je najgore, dva europska opaka zatvorena kruga, ekonomski i politički, međusobno se hrane, gurajući Europski brod prema središtu najžešće oluje.«

4. ožujka 2016. (2016-03-12)

An Electric Car Battery That Will Get You From Paris to Brussels and Back

Električni motor puno je bolji za pokretanje vozila od motora s unutarnjim sagorijevanjem. Problem je izvor energije za kretanje: benzin ima 50 puta veću gustoću energije od najbolje litij-ionske baterije, a računajući i potrebnu dodatnu opremu sto puta veću.

Winfried W. Wilcke, šef odjela za istraživanja nanotehnologija u laboratoriji IBM-a u San Joseu, Kalifornija, i Ho-Cheol Kim, voditelj grupe za naprednu pohranu energije u istom laboratoriju, doetaljno opisuju rad na razvoju baterije koja bi omogućila da automobil pređe 800 kilometara bez potrebe za punjenjem.

4. ožujka 2016. (2016-03-11)

Bird poop blamed for Indian Point nuclear reactor shutdown

Ptičja kakica izazvala je ispadanje nuklearne elektane iz pogona. 😀

4. ožujka 2016. (2016-03-10)

Fuel or food? Study sees increasing competition for land, water resources

Studija o opasnoj tendenciji odvajanja sve više poljodjelskih površina za uzgoj biljaka koje služe za pokretanje automobila, umjesto hrane za ljude (ili bar stoku). Sada oko 4% poljoprivrednih površina u svijetu i oko 3-4% potrošnje vode služi za proizvodnju energetskih biljaka.

[Europska unija je uvela neka pravila da se prizvodnja bioetanola i biodizela smije razvijati samo tako, da se ne ugrožava proizvodnja hrane.]

3. ožujka 2016. (2016-03-9)

Does France really need solar roads?

Program da se 1000 kilometara autocesta u Francuskoj poploči solarnim panelima, koji je nedavno najavila ministrica energetike, izaziva kontroverze, o čemu smo već pisali. Kritičari kažu da je ideja nepraktična, preskupa i nepotrebna.
Na poveznici još jedan komentar na tu temu (preveden na engleski). »Uključeni političari čini se pate od konfuzije između odnosa s javnosti i stvaranja politika, s jedne strane, te između interesa korporacija i javnog dobra, s druge.«

zanimljiva je jedna gruba računica o potrebnom prostoru. Francuska je nedavno otvorila najveću solarnu elektranu u Europi, snage 300 MW, koja je sagrađena na 2,6 km². Ako bi Freancuska htjela četvrtinu svoje potrošnje električne enrgije zadovoljiti iz fotonaponskih panela, bilo bi potrebno manje od 1000 km².

To nije puno, osobito imajući na umu da se često gradi na prostoru koji ima i drugu svrhu. Za usporedbu, navodi se da parkirališta u Francuskoj zauzimaju 3.590 km², a krovovi zgrada 8.270 km².

Francuska, piše autor, ima dovoljno prostora i ovaj projekt je nepotreban. U poljoprivredi npr. mogu se ugrađivati solarni paneli na nadstrešnicama koje štite stoku. Neki usjevi, npr. salata, vrlo dobro rastu ispod panela (“Solar Sharing”, uvedeno na otoku Ukušima u Japanu – svojedbno smo o tome pisali.)

Francuska startup tvrtka “Ciel et Terre” razvila je tehnologiju plutajućih fotonaponskih panela. Oni se mogu postaviti na jezerima te smanjivati isparavanje svježe vode, a također proizvoditi zelene alge.

Te, naravno, nadstrešnice na parkiralištima su korisne, jer štite automobile, a također i smanjuju isijavanje toplote koje ljeti neprijatno povećava temperaturu u gradovima. Takav je projekt nedavno realiziran na aerodromu u Montpellieru.

Video o ovoj temi, koji objašnjava tehničku nesuvislost ideje (na engleskom): EEVblog #850 – French Wattway Solar Roadways BUSTED! , https://www.youtube.com/watch?v=RjbKYNcmFUw&feature=youtu.be&ab_channel=EEVblog

Procjenjeni troškovi projekta su 2,7 milijardi eura. Kritičari smatraju da novac može biti upotrebljen za mnogo pametnije projekte razvoja solarne energije.

3. ožujka 2016. (2016-03-8)

Former Tepco execs indicted over Fukushima nuclear disaster

Protiv trojice bivših direktora elektroprivredne kompanije Tepco, koja je upravljala Nuklearnom elektranom Fukušima Daići, u ponedjeljak je podignuta optužnica zbog propusta da poduzmu mjere sigurnosti koje bi spriječile nuklearnu katastrofu u ožujku 2011..

Optuženi su izjavili da nisu krivi. Početak suđenja se očekuje slijedeće goidne.

Javni tužitelji nisu pokrenuli postupak procjenjujući da nema dovoljno dokaza, ali je podizanje optužnice iznudila Građanska pravosudna porota (Civilian judiciary panel).

Riječ je o osobitoj japanskoj instituciji, čiji se članovi i članice određuju lutrijom među svim građanima. Ove su građanske porote, navodi se u Reutersovom izvještaju, uvedene nakon Drugog svjetskog rata kao metoda ograničenja prevelike snage birokracije.

ovaj sustav naziva se na japanskom “Saiban-in” i uveden je, prema podacima koji se mogu naći na Svemrežju na engleskom, 2009. g.. Koga zanimaju pravni aspekti, prikaz japanskog pravosudnog sustava: http://www.nichibenren.or.jp/en/about/judicial_system/judicial_system.html .

2. ožujka 2016. (2016-03-7)

Market Data: Residential Distributed Energy Resources

I još jednom o preobrazbi elektroenergetdkog sustava i promjeni paradigme koja je vrijedila stotinu godina. Tamo daleko, na planetu Zemlja, to je već notorno. (Interes nas u Hrvatskoj je naravno samo teorijski – to s nama nema veze.)

Još jedan u nizu izvještaja “Navigant Research” o kretanjima na globalnom tržištu, aktualnim trendovima i očekivanjima za slijedećih desetak godina. (Za čitanje kompletnog izvještaja, treba platiti 3.600 USD.)

Domaćinstva imaju rastući interes u proizvodnji vlastite energije, boljoj kontroli potrošnje i pozitivnom utjecaju na okoliš. Taj interes fundamentalno mijenja odnos između klijenata i elektroprivrednih poduzeća (EPP) i preobražava modele poslovanja, od tradicionalne centralizirane proizvodnje k mnogo raznolikijoj i elastičnijoj infrastrukturi. Rezultirajuća široka evolucija je omogućena širenjem i sazrijevanjem distribuiranih energetskih resursa (DER).

U sektoru kućanstava, ta tranzicija uključuje usvajanje distribuiranih solarnih fotonaponskih sustava, distribuiranih sustava pohrane energije (distributed energy storage systems, DESSs), električnih vozila (EVs) i stanica za napajanje EV, te upravljanja potražnjom (demand response, DR).

Uspros raznolikim operativnim značajkama, sve te tehnologije predstavljaju nove i dinamičke resurse koji mogu promijeniti tradicionalne odnose koje elektroprivrede imaju prema svojim klijentima.

Rast kapaciteta rezidencijalnih DER (RDER) najviše se događa u Sjevernoj Americi, gdje se očekuje da će DR imati najjači rast.

Godišnje instalirana snaga za globalno RDER tržište očekuje se da će rasti sa približno 16,0 GW 2016. g. na 121,2 GW 2025..

Godišnje instalirana snaga za globalno RDER tržište očekuje se da će rasti sa približno 16,0 GW 2016. g. na 121,2 GW 2025.. [Vjerojatno se ovo odnosi na ukupnu snagu eletrana i sustava pohrane energije.]

Očekuje se da će Azijsko-pacifička regija imati najveći rast u prihodima koje stvaraju REDR, ponajviše zahvaljujući tržištu stambenih gorivih ćelija u Japanu.

Prema Navigant Research, godišnji prihodi na globalnom RDER tržištu narast će s oko 19,7 milijardi USD 2016. godine na 82,7 milijardi 2025..

(Navigant Research je tim za istraživanje tržišta i savjetovanje, koji nudi dubinske analize globalnih tržišta čistih tehnologija. Metodologija istraživanja kombinira analizu ponude industrije (supply-side), primarno istraživanje i procjene potražnje sa stajališta konačnih korisnika, te dubinsku procjenu tehnoloških trendova, da bi ponudila obuhvatan uvid u ove industrijske sektore. Dio je multinacionalne savjetničke kompanije Navigant, http://www.navigant.com/ .)

2. ožujka 2016. (2016-03-6)

China plans 30 overseas nuclear power units by 2030

Kina, kao što smo pisali (vidi prethodni i ranije tekstove) intenzivno radi na smanjivanju udjela fosilnih goriva u pokrivanju energetskih potreba. Uz obnovljive izvore, intenzivno rade i na razvoju nuklerne industrije.

Uz brojne reaktore koji su u gradnju ili planu u Kini, planiraju do 2030. izgraditi 30 reaktora u inozemstvu, u zemljama uključenim u “Belt and Road Initiative”, rekao je jučer Sun Ćin (Sun Quin), predsjednik Kineske nacionalne nuklerne korporacije (CNNC).

O kineskoj strategiji suradnje na području “puta svile” i “pomorskog puta svile” vidi službeno mrežno sjedište Državnog vijeća Narodne republike Kine, http://english.gov.cn/beltAndRoad/ i članak na wikipediji, https://en.wikipedia.org/wiki/One_Belt,_One_Road .

Kina nastoji osigurati širenje tržišta za svoju i dalje rastuću industriju, na svim poljima pa tako i u energetici. To je dio strategije Kine da dalje jača svoju poziciju jedne od dvije globalne sile, kao lider u industriji, tehnologiji i trgovini.

2. ožujka 2016. (2016-03-5)

“Base load” power: a myth used to defend the fossil fuel industry

Jučer smo pisali o “kineskom ratu protiv ugljena”. Danas sa skupa u SAD, o temi Kine i načelnom značaju transformacije elektroenergetskog sustava, gdje stoljeće stara mudrost prestaje vrijediti (o čemu smo također puno puta pisali). Treba također obratiti pažnju na razliku između prosječnih i marginalnih troškova proizvodnje.

(…) They had invited the most senior executives from the biggest network owner (Chine State Grid Corp) in the biggest energy market in the world (China). (…) Liu Zhenya reportedly said the “fundamental solution was to accelerate clean energy, with the aim of replacing coal and oil.” (…) coal-fired generators could only serve as “reserve power” to supplement renewables.

“The only hurdle to overcome is ‘mindset’,” Liu said. “There’s no technical challenge at all.” (…)

“Electricity demand is variable. It is not fixed. With smart grid technologies what we need is variable sources of supply to accommodate variable sources of demand.

“Base load is an archaic term that is no longer commercially relevant. Once that capacity is built – coal-fired generation is the most expensive marginal cost of supply because of the fuel cost, because it has to burn coal to operate.

“We believe that with more renewables and storage, peak electricity prices will halve over the next 20 years. Once you build solar and you build storage, the marginal cost of production is zero.”

2. ožujka 2016. (2016-03-4)

The US plans to add more than 26 GW of capacity in 2016

Prema procjeni Energy Information Administration (EIA), u SAD će tijekom ove godine biti istalirano više od 26 GW novih kapaciteta elektrana na razini mreže (utilitiy-scale, dakle ne računajući krovne fotonaponske i druge male elektrane). Više od trećine činit će solarne (9,5 GW), plinske TE 8 GW, a vjetroelektane 6,8 GW.

Novi solarni kapaciteti bit će više nego trostruki u odnosu na 2015. (3,1 GW),te više nego što je instalirano u tri godine 2013.-2015.. Najviše će biti instalirano u Kaliforniji (3,9 GW).

Predviđeni novi kapaciteti VE manji su nego što je to bilo 2015. (8,1 GW).

Predviđeno je priključenje na mrežu jednog nuklearnog reaktora snage 1,1 GW, u državi Tennessee. To će biti prvi novi nuklearni reaktor u SAD u 20 godina.

1. ožujka 2016. (2016-03-3)

China Redoubles Its War On Coal

Više puta smo pisali o neočekivanom naglom padu potrošnje ugljena u Kini. Kina je rast potrošnje energije, potrebne za industrijsku i općenito gospodarsku ekspanziju, tijekom tridesetak godina zasnivala ponajviše na ugljenu (ponajviše u proizvodnji čelika, cementa i električne energije). Tako je došlo do toga, da proizvodi gotovo polovicu ugljena u svijetu, a pritom je i najveći uvoznik.

To se počelo mijenjati od 2012., i to ne kao rezultat odnosa cijena, nego svjesne politike vlasti da smanji strašno zagađivanje zraka u gradovima i prijetnje klimatskih promjena. Potrošnja ugljena pala je 2014. g. za 3%, 2015. za oko 5%, a za ovu godinu se predviđa dalji pad za 2,5 do 3%.

Zatvoren je niz starijih neučikovitih postrojenja, ulaže se u povećanje učinkovitosti u drugima. Tijekom 2015. g., prema procjeni, smanjena je i potrošnja čelika za 2,1% i cementa za 5,9%. Također je, prema procjeni, proizvodnja električne energije u TE na ugljen tijekom 2015. g. pala za 0,6%.

(Vidi o tim trendovima studiju koju je u studenome 2015. objavio ‘Center for American Progress’: “Beijing’s Energy Revolution Is Finally Gaining Serious Momentum”, https://www.americanprogress.org/issues/security/report/2015/12/03/126606/beijings-energy-revolution-is-finally-gaining-serious-momentum/ )

Nasuprot tom trendu, u prvoj polovici 2015. g. priključeno je na mrežu 23 GW novih termoelektrana, uglavnom na ugljen. Istovremeno su sagrađeni znatni kapaciteti nuklearnih, solarnih i vjetroelektrana. Rezultat je taj, da je faktor kapaciteta (proiizvodnja tijekom godine u odnosu na maksimalno moguću, ako elektrana radi punim kapacitetom 100% vremena), za TE na ugljen ukupno, pao ispod 50%.

Usprkos tome, tijekom prošle godine vlasti su dale zeleno svjetlo za gradnju preko 150 novih TE na ugljen. Razlog je u tome što lokalne vlasti često postupaju po inerciji, ulažući kapital kojim raspolažu u poznate tehnologije. Tako se stvara “massive capacity bubble”.

Prošlog tjedna je direktor kineske Nacionalne energetske uprave najavio da će vlada rigidno ograničiti gradnju novih TE na ugljen, uključujući i poništenje nekih dozvola koje su već bile izdane.

1. ožujka 2016. (2016-03-2)

France prepared to extend life of nuclear reactors: energy minister

Francuska je odlučila do 2025. smanjiti udio nuklearnih reaktora u pokrivanju domaćih potreba za električnom energijom sa sadašnjih oko 75% na 50%. To će, kao što smo nedavno pisali, značiti zatvaranje vjerojatno 17 do 20 od danas operativnih 58 reaktora.

Za preostale reaktore, dozvole za rad bit će produljene s današnjih 40 na 50 godina.

1. ožujka 2016. (2016-03-1)

Largest LNG buyers (JERA, Kogas, CNOOC) consider LNG sourcing alliance

Vijest koja se i nas tiče, zbog planova gradnje LNG terminala na Krku. Najveći uvoznici LNG iz Azije (Japan, Južna Koreja i Kina) se udružuju, da bi povećali svoju pregovaračku moć na tržištu.

JERA, the joint venture of Japanese power utilities TEPCO and Chubu Electric created in late 2015 to join force in fuel procurement (LNG, oil and coal), upstream development and gas investments, is in talks with other LNG-importing companies to create an alliance of buyers, which would significantly improve their negotiating power.

JERA is in talks with South Korea’s national gas company Kogas (South Korea is the second largest LNG importer behind Japan) and with China National Offshore Oil Corp. (CNOOC) on LNG procurement and investment. These companies account for more than one third of global LNG trade: JERA’s purchases (TEPCO and Chubu Electric) is around 40 Mt/year, while Kogas imported 31.4 Mt of LNG in 2015 and CNOOC 14.1 Mt in 2014. An alliance of these companies could import around 85 Mt/year of LNG, which would represent 35% of 2014 LNG imports (239 Mt).
Since February 2014, Asian spot LNG prices have been falling, from US$19.7/MBtu to less than US$5/MBtu in January 2016.