rujan 2016

30. rujna 2016. 2016-09-29

Bringing Light to the Darkness

Prekjučer smo pisali o programu razvoja električnog sustava, s osloncem hidro i solarne elektrane, na Madagaskaru. Značajnu pomoć za razvoj daje Njemačka. Danas na “Der Spiegel Online” (na engleskom) vrlo zanimljiva reportaža o aktivnostima jedne indijske udruge na otoku. Podučavaju nepismene žene da postanu solarni tehničari.

Organizacija “Barefoot College” kaže da su od 2003. doveli elektriku, u obliku solarnih modula i lampi, u više od pola milijuna domaćinstava u 72 siromašne zemlje.

Ne ide sve, međutim, bez problema, u ovom i drugim projektima pomoći najsoromašnijima.. Postoje i kritike da je osnovna koncepcija takvih razvojnih nastojanja promašena.

Sanjit Roy, pokretač inicijative “bosonogih fakulteta”, nastoji učiti iz ranijih grešaka. Magazin Time ga je 2010. uvrstio među 100 najutjecajnijih ljudi.

Reportaža detaljno prikazuje kako to izgleda na problemu, kakvi se problemi pojavljuju, i konceptualizira ih u problemima globalne razvojne politike.

30. rujna 2016. 2016-09-28

Labor states accuse Turnbull of “ignorant rubbish” on renewable energy

Uz članak o raspadu elektroenergetskog sustava u Južnoj Australiji, koji smo objavili jučer na blogu ( https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2016/09/29/juzna-australija-jesu-li-vjetroelektrane-krive-za-raspad-elektroenergetskog-sustava/ )

Dan kasnije, vodi se žestoka diskusija i retorika se zaoštrila na obje strane. Konzervativni političari, poricatelji klimatskih promjena i lobisti industrije ugljena dižu paniku da bi se iste nevolje mogle ponoviti u cijeloj Australiji, ako nastavi povećavati udio obnovljivih. Oštro su uzvratili čelnici država kojima vladaju laburisti, optužujući predsjednika federalne vlade da priča ignorantske gluposti i protučinjenične besmislice. Niz država ima planove razvoja obnovljivih znatno ambicioznije od federalnih.

30. rujna 2016. 2016-09-27

što je feed-in tarifa za obnovljive izvore

Novi članak na blogu. Trebala je biti samo kratka bilješka, ali sam napisao nešto više, iako još uvijek ukratko, objašnjavajući što je to feed-in tarifa. Aktualno trenutno i kod nas, zbog povećanja iznosa koji se izdvaja za poticaje, gjde mediji i građani često ne shvaćaju o čemu se zapravo radi.

29. rujna 2016. 2016-09-26

Južna Australija: jesu li vjetroelektrane krive za raspad elektroenergetskog sustava?

ovi članak na blogu.

SAŽETAK: U Australiji se godinama vodi bitka između zagovornika ugljena, u koje pripada i aktualna vlada, i zagovornika obnovljivih izvora. U srijedu je žestoka oluja dovela do raspada elektroenergetskog sustava u Južnoj Australiji. Predsjednik federanle vlade rekao je da je uzrok mogao biti prevelika zavisnost ove savezne države od vjetroelektrana, koje pokrivaju 40% potrošnje elektrike. Predsjednik vlade Južne Australije kaže da to nije točno.

29. rujna 2016. 2016-09-25

Stationary Fuel Cells

Gorive ćelije omogućavaju izgaranje prirodnog plina ili vodika elektrokemijskim procesom (bez gorenja), uz dobivanje topline i elektrike. Koriste se u vozilima. Navigant Research predviđa znatno povećanje tržišta i za stacionarne gorive ćelije, s 260 MW 2015. g. na preko 3.000 MW 2025. g..

U Japanu je sagrađeno više od 150.000 mikro kombi postrojenja (MCHP) s gorivim ćelijama. U SAD i Južnoj koreji su kompanije kao Apple, Constellation Energy i POSCO Energy uložile milijune dolara u razvoj. Na tržište ulaze i veliki globalni konglomerati, kao GE, Doosan i LG.

29. rujna 2016. 2016-09-24

Finnish client takes new legal action against Areva over nuclear project

Finska elektroprivredna kompanija TVO pokrenula je novi pravni postupak protiv francuske nuklearne kompanije Areva, da bi se osigurala od novih odgoda završetka gradnje nuklearnog reaktora Olkiluoto 3. TVO se boji da bi do daljih odgoda moglo doći zbog restrukturiranja Areve, koja je napravila velike gubitke pa je postala dio grupacije EDF (obje kompanije u vlasništvu države Francuske).

Gradnja je bila započeta 2005. s prvobitnim planom priključka na mrežu 2009., a trenutno se očekuje 2018., uz povećanje projektirane ukupne cijene sa 3,2 na 8,5 milijardi eura.

TVO potražuje od Areve i njemačkog Siemensa plaćanje 2,6 milijardi eura kompenzacija zbog odgoda, a Areva traži dodatno plaćanje 3,52 milijarde eura.

Riječ je o reaktoru tipa “Europski reaktor s vodom pod tlakom” (EPR), koji je razvila Areva, vrlo visoke jedinične snage od 1.600 MW. Drugi takav se gradi u Francuskoj (Flamaville), također uz veliko kašnjenje. Dva reaktora toga tipa trebala bi biti sagrađena u NE Hinkley Point C u UK.

29. rujna 2016. 2016-09-23

The Earth just passed a major climate milestone

Prije tri godine, koncentracija ugljičnoga dioksida u zraku, mjerena u opservatoriju Mauna Loa na Havajima, prvi put je prešla 400 ppm (dijelova na milijun). Zatim je vrijednost pala, zbog sezonsih varijacija.

Ove godine, vrijednost je prvi put iznad 400 ppm krajem rujna, kad su vrijednosti inače najmanje, zbog bujnog rasta vegetacije tijekom ljeta na sjevernoj hemisferi.

Djeca rođena danas vjerojatno nikad neće živjeti u svijetu gdje je atmosferska razina CO2 ikada niža od 400 ppm, čak i ako čovječanstvo poduzme maksimalne napore, da se emisije smanje. Od ljudkih akcija ovisi koliko će još biti povećanje.

Predindustrijski prosječni nivo je 280, a kad su počela mjerenja na Mauna Loa, prije 50-ak godina, bio je na 310.

Od svih molekula u atmosferi (gledajući samo broj, ne masu) ugljični dioksid je činio 0,03%, a sada je 0,04%. Nekima, koji se ne potrude oko shvaćanja elementarnih odnosa, čini se da je to marginalno. Većina “učinka staklenika” je zbog vodene pare u atmosferi. To je točno, ali stalni porast malih količina izaziva znatan globalni učinak.

Da se Zemlja nalazi negdje u međuzvjezdanom prostoru, temperatura površine bi bila malo iznad apsolutne nule, oko -270°C. Da uopće nema atmosfere, temperatura bi bila kao na površini Mjeseca, oko -100°C, naravno uz znate varijacije tokom dana.

Ali i uz postojeću atmosferu, da nema učinka staklenika, prosječna temperatura bi bila oko -15°C. Voda bi bila zamrznuta i život ne bi bio moguć. Zbog učinka staklenika, prosječna temperatura je oko 30 stupnjeva viša.

Male promjene koncentracije CO2 donose još 1-2-3-4… stupnja više. Za planetu Zemlju, ništa naročito; život bi se nastavio. Takve su temperature već bile u nekim razdobljima Zemljine povijesti. Samo, tada među živim bićima još uopće nije bilo sisavaca, a kamoli ljudi…

Ljudi-gušteri, koji navodno vladaju svijetom, željeli bi topliju klimu. Oni bi, logično, uvjeravali homo sapiense da spaljuju što više fosilnih goriva i tove što više stoke, te da su priče o globalnom zatopljenju komunistička izmišljotina.

28. rujna 2016. 2016-09-22

Novi članak na blogu.

Obnovljivi izvori energije, promašaji neoliberalizma, međunarodna pomoć: primjer Madagaskara

28. rujna 2016. 2016-09-21

Egypt negotiates $4 bln loan from China for its renewable energy strategy: Official (20. rujna 2016.)

Egipat pregovara s Kinom o kreditu od četiri milijarde USD, za financiranje strategije razvoja obnovljivih izvora energije.

Današnja egipatska vlada ima ambiciozne razvojne planove u energetici (vidi članak na našem blogu od 21. studenoga 2015., https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2015/11/21/egipat-vojna-vlada-i-elektroenergetska-strategija-nuklearni-i-obnovljivi-izvori/ ) za razvoj obnovljivih, nuklearne i prirodnoga plina. Ugovore o raznim ulaganjima potpisuju sa SAD, Njemačkom, Rusijom idr..

Kredit uključuje više komponenti: gradnju elektrana snage 1.000 MW, ali i gradnju tvornice solarnih ćelija.

U siječnju, kad je kineski predsjednik Si Đinping posjetio Kario, bilo je odbjavljeno da je dogovoren financijski paket vrijeda 15 milijardi USD, uključujući komercijalne i povoljnije zajmove, za osiguranje deviznih rezervi Egipta i za projekte u energetici, prometu i zdravstvu, kao i za gradnju novog egipatskog administrativnog središta.

22, rujna 2016. (2016-09-20)

Rusko-turski dogovor o gradnji plinovoda u okviru globalnog nadmetanja

Novi tekst na blogu.

SAŽETAK: Rusija i Turska ponovo popravljaju odnose, pa se obnavlja i projekt gradnje plinovoda preko Crnog mora od Rusije do Trakije. Razni predlagani i odbacivani projekti gradnje plinovoda iz Rusije i Srednje Azije prema Europi dio su geostrateške igre, a u srži je odlučnost Rusije da prekine transport kroz Ukrajinu. Isprepleteni su interesi Rusije, EU, Njemačke, Italije, Višegradske skupine, Irana, SAD, Kine… U svemu tome, Hrvatska je na rubu i ne smije se previše vezati uz jedan projekt, kao što je LNG na Krku.

22, rujna 2016. (2016-09-19)

Tender Results : Karnataka DCR 100MW Solar tender

Novosti o cijenama struje iz solarnih elektrana, postignutih na natječajima: Indija, dva projekta, ukupno 100 MW, cijena 4,84 i 4,86 rupija po kilovatsatu. Deset rupija je točno jednako jedna kuna.

Nešto više od polovice cijene za struju iz NE Hinkley Point C (uz aktualni kurs funte, niži nego prije nekoliko mjeseci).

Za 30% niže od cijene, koja je bila predviđena za struju iz TE Plomin C.

Događa se revolucionarna globalna promjena u energetici. Prošle je godine u svijetu sagrađeno više kapaciteta elektrana na obnovljiva goriva, nego svih ostalih zajadno (podaci IEA).

Ali eto, nijedan hrvatski političar, za razliku od čelnika Indije, Kine, Njemačke, SAD idr., ne smatra da je to značajna tema. Uostalom, i da smatra, građani bi ga/ju na izborima kaznili (i već jesu), jer ih to ne zanima (ili, ako ih i zanima, ne osvješćuju da to ima neke veze s politikom i izborima).

22, rujna 2016. (2016-09-18)

HomeBiogas – Turn Your Waste into Energy

Edo Jerkic:
Ovo je šaka u oko svima onima koji naivno misle da trebamo velike sustave za zbrinjavanje otpada, proizvodnju bioplina i slično. Isto će se odnositi na sve velike sustave povezane s energetikom.
Ovo je isto tako primjer kako se crowdfunda, kako se nudi sjajan proizvod i kako se skuplja velika količina sredstava.
I ovo je nešto što bi trebalo biti standardna oprema svake nove kuće koja ima ikakvu pretenziju biti samoodrživa

21, rujna 2016. (2016-09-17)

Japan signals end for $10 billion nuclear prototype

Japanska vlada je u srijedu nagovjestila da će odustati od skupog prototipa nuklernog reaktora, koji je bio u pogonu manje od godinu dana u više od dva desetljeća, uz cijenu od gotovo deset milijardi USD.

Tokio smatra da će biti teško pridobiti javnu podršku za trošak od još nekoliko milijardi USD da se dogradi postrojenje Monju, koje je zaraženo stalnim nezgodama, pogrešnim koracima i falsificiranjem dokumenata.

Monju je tzv. brzo-oplodni (fast-breeder) nuklearni reaktor, koji je dizajniran da koristi plutonij iz istrošenog goriva konvencionalnih reaktora, te tako proizvodi više goriva nego što troši. Bilo je prirodno da Japan, koji ima vrlo ograničene prirodne resurse a prije pet godina je imao 55 operativnih reaktora, bude zainteresiran za tu tehnologiju.

Konačna odluka o dekomisiji NE Monju očekuje se do kraja godine.

Tokio će međutim sudjelovati u razvoju brzo-oplodnog demostrancijskog reaktora koji je predloženu Francuskoj, te nastaviti istraživanja u eksperimentalnom brzo-oplodnom reaktoru Joyo, koji je bio prethodnik Monju.

I drugdje u svijetu, brzo-oplodni raaktori su zasad u istraživačkoj fazi, iako je još u početku nuklearne ere bilo predviđeno da će ubrzo postati normalni sastavni dio nuklearnog ciklusa.

21, rujna 2016. (2016-09-16)

Wind Battles Coal for Access to China’s Grid

Kina je prva u svijetu po instaliranim kapacitetima vjetroelektrana, ali proizvodi manje nego SAD. Vijetroelektrane su često iskljuečene, osobito tijekom zime, zbog prevelike ponude. Na mrežu se priključuju TE-TO na ugljen, koje osim električne energije proizvode i toplinsku. Zbog toga je 2015. proizvodnja VE bila 15% manja od moguće, a u prvoj polovici ove godine 21%. I kod solarnih elektrana je prošle godine proizvodnja predana mreži bila 10% manja od moguće.

Od 16. listopada o.g., kad počinje ogrijevna sezona u sjevernoj Kini, noću će se viškovi proizvodnje iz VE koristiti za dogrijavanje vode u u bojlerima sustava daljinskog grijanja.

Vlada ograničava korištenje ugljena i promovira obnovljive izvore, s prvim ciljem da okonča gušenje u smogu kinskih gradova. Nužno je nastaviti gradnju VE i SE, ali uz promjene u politikama, dizajnu i upravljanju mrežom.

Jedna mogućnosti je gradnja dalekovoda iz sjeverne Kine, koja ima izgrađen velik broj vjetroelektrana ali i sustava daljinskog grijanja, ka južnoj Kini gdje su najugroženiji gradovi.

Ali rješenja zahtijevaju godine prilagodbe, pa će se situacija za vjetar i sunce vjerojatno još pogoršati, prije nego što se poboljša.

21, rujna 2016. (2016-09-15)

New York State (US) releases its Offshore Wind Blueprint

Država New York objavila je plan razvoja pučinskih (offshore) vjetroelektrana duž obale. Postavljen je cilj da one do 2030. godine osiguravaju 50% potrošnje električne energije.

New York danas ima instaliranh oko 40 GW elektrana (desetak puta više od Hrvatske), a godišnja proizvodnja 2014. bila je 137 TWh (https://www.eia.gov/electricity/state/newyork/).

21, rujna 2016. (2016-09-14)

EU nuclear unit decommission funds shortfall by 33%

Prema izvještaju koji je objavio Europski revizorski sud (http://www.eca.europa.eu/hr/), troškovi dekomisije prve generacije nuklearnih reaktora, sovjetskog dizajna, u Litvaniji, Bugarskoj i Slovačkoj bit će najmanje 5,7 milijardi eura, a dvostruko od toga uračunavajući troškove konačnog odlaganja visokoradiaktivnog goriva. Sadašnji EU program pomoći, započet 1999., neće prikupiti dovoljno novca do 2020.. Svi radovi kasne. Litvanija je odgodila planirani završetak radova do 2038..

Radi se o osam reaktora u nuklearnim elektranama Ignalina (Litvanija), Kozloduj (Bugarska) i Bohunice (Slovačka). Zatvorene su do 2009. g., prije predviđenog roka, zbog visokog rizika. Program njihove dekomisije bio je među uvjetima za pristupanje EU.

20, rujna 2016. (2016-09-13)

Eksperti upozoravaju: novi Černobil ili Fukušima su mogući

Novi članak na blogu. U dva nedavno objavljena članka, eksperti za analize sigurnosti iz UK i Njemačke upozoravaju da su nuklearne katastrofe i dalje moguće, praksa objavljivana podataka od strane industrije i IAEA neadekvatne i troškovi podcjenjivani. Oni kvantitativno izražavaju zamjerke, koje nuklearni skeptici iznose već desetljećima.

20, rujna 2016. (2016-09-12)

World Energy Outlook 2016 TO BE RELEASED ON 16 NOVEMBER

IEA najavljuje godišnji pregled “World Energy Outlook 2016”

* The long-established links between economic activity, energy use and energy-related emissions are weakening.

* Renewables-based electricity generating capacity additions in 2015 exceeded those of all other fuels, taken together.

* Over 1 million electric passenger vehicles were sold globally in 2015 – a small proportion, but a landmark.

* Global energy intensity fell in 2015 at twice the average rate of the previous decade.

* COP 21 commitments set an ambitious course for the future. The energy transition is gathering momentum.

But will the various country commitments made at COP 21 in Paris be fully implemented? What does the slump in prices for and investment in fossil fuels mean for future energy supply? Are there technical or economic limits to the growth in renewables power generation? Will modern energy ever be available to the entire global population?

19, rujna 2016. (2016-09-11)

Indijanci koji su prije 140 godina sredili potpukovnika (“generala”) Georga Custera protiv naftovoda.

Marko Fančović
12 sati ·

nisu ni rezervatski indijanci naivni kao što su nekad bili….. za novo naselje Sacred Stone, nastalo kao logor prosvjednika protiv gradnje naftovoda Dakota Access Pipeline, Sijuksi su uredno otvorili bankovni račun i za sve donacije izdaju oriznanice da ih ne bi netko z*jebavao oko birokracije, čist račun, duga ljubav; podižu i solarnu energanu za opskrbu strujom, otvorili su poštanski ured i od Pošte SAD uredno dobili ZIP code (poštanski broj), a više ih nitko ne može optužiti za trespassing jer su izvadili urednu dozvolu za boravak i naseljavanje na federalnom zemljištu. Time samo anstavljaju politiku od početka prosvjeda; kad ih je lokalni šerif optužio za nasilno ponašanje i prijetnje vatrenim oružjem, indijanski odvjetnici su uredno na sudu podnijeli kompletne videosnimke svih konfrontacija i prozvali ga da pokaže gdje je vidio to što spominje pa je morao polizat što je pljuvao….. kako je krenulo, kandidat Demokratske stranke za kongres iz Južnu Dakote, moj FB prijatelj Chase Iron Eyes, velika faca iz rezervata – ne samo kvalificirani odvjetnik nego i doktor pravnih nauka, što je sve postigao premda je kao mali u rezervatu morao ići u školu uzbrdo u oba smjera (zbilja, doslovno) mogao bi biti izabran umejsto sadašnjeg kongresnika koji se još na republikanskim predizborima izjasnio za Trumpa, a tek onda će biti showtime u Kongresu. Kao što su poručili naftašima koji bi nasadili naftovod na njihova groblja i kroz izvore njihove pitke vode – stavili su sliku Custera s natpisom “Nemojte se s Lakotama zajebavati, to neće na dobro izaći, ja znam.”

DODATAK

Evo jedna zgodna reportaža:
https://www.buzzfeed.com/annehelenpetersen/the-dakota-access-pipeline-protest-is-unprecedented-and-150

Ovdje je suhoparni opis pravnih aspekata problema i tijeka spora:
http://www.uccic.org/SACRED_STONE_CAMPDAKOTA_ACCESS_PIPELINE_PROTEST/848/article.aspx

18, rujna 2016. (2016-09-10)

Tesla Wins Contract For Largest Lithium-Ion Battery Storage Installation In World — 20MW/80MWh Powerpack Installation For Southern California Edison Mira Loma Substation

Kalifornijska komisija za javne elektroprivrede potakla je elektroprivredne kompanije da već do kraja ove godine sagrade znatne kapacitete postrojena za pohranu električne energije, da bi se stabilizirao sustav i izbjekle nestašice nakon problema s prirodnim plinom (vidi: https://cleantechnica.com/2016/02/29/aliso-canyon-natural-gas-leak-was-largest-methane-leak-in-us-history/ ).

Kompanija Tesla dobila je na natječaju ugovor s elektroprivrednom kompanijom Southern Califonia Edison da u svojoj novoj “Gigafactory” sagradi “Powerpack” sustav snage 20 MW i kapaciteta pohrane 80 MWh.

To će biti najveći dosad izgrađeni baterijski sustav u svijetu. Zasnovan je na danas standardnim litij-ionskim baterijama. Skladištit će energiju kad postoje viškovi i slati je u mrežu u vrijeem vrškova potrošnje.Tako će biti smanjena potreba za proizvodnjom u TE na prirodni plin.

[Znatnim rastom udjela isprekidanih izvora, odnosno elektrana na vjetar i sunce, javlja se potreba za skladišnim kapacitetima za energiju. Još prije desetak godina ideja o velikim baterisskim skladištima izgledala je besmislena. Posljednjih godina međutim tehnologija se ubrzanoa razvija, počele su industrijske primjene, cijene počinju padati, pa se očekuje vrlo brzi rast slijedećih godina.]

18, rujna 2016. (2016-09-10)

Hinkley nuclear power station gets final UK go ahead

Nakon prethodne odgode i sigurnostnih provjera, britanska je vlada dala odobrenje za gradnju NE Hinkley Point C. Elekranu s dva reaktora po 1600 MW tipa EPR (Europski reaktor s vodom pod tlakom) gradit će francuski EDF, a trećinski sudjeluje kineski kapital. Potonja činjenica izaziva zabrinutost, ali je također raskidanje ugovora moglo poremetiti diplomatske odnose s Kinom.

Projektu su upućeni brojni prigovori zbog skupoće i spornih vladinih garancija, u Europskoj uniji i osobito iz jako antinuklearne Austrije, a također i u Francuskoj zbog ekonomskih problema EDF; protivili su se i sindikati i članovi uprave. EDF gradi dvije elektrane toga tipa, u Finskoj i Francuskoj, uz višegodišnje kašnjenje i trostruko prekoračenje troškova.

Vlada je ipak prihvatila argumentaciju da je elektrana važna za energetsku budućnost Ujedinjenog Kraljevstva, nakon odluke da se sve TE na ugljen zatvore do 2025. g, protivljenja bušotinama za plin iz šejla, te ranije odluke da se ograniči gradnja VE na kopnu i grade veliki kapaciteti pučinskih VE.

15, rujna 2016. (2016-09-09)

Terrestrial Energy’s Advanced Nuclear Technology – The IMSR – Takes Several Steps Forward (Sep 14, 2016)

Nuklearni reaktori koje su danas operativni ili su u gradnji pripadaju tzv. III ili III+ generaciji. Ne zadovoljavaju iz sigurnosnih, ekonomskih i političkih razloga. Mnoge grupe u svijetu rade na razvoju projekata novih tehnologija reaktora, koje se nazivaju “četvrtom generacijom”. Operativna postrojenja se očekuju tijekom 2020-ih godina (vidi na sajtu World Nuclear Association: http://www.world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/nuclear-power-reactors/generation-iv-nuclear-reactors.aspx ).

Američka kompanija Terrestrial Energy nedavno je objavila da je postigla značajan progres u pripremi za gradnju reaktora tipa IMSR, koji koristi otopljene soli kao rashladno sredstvo, umjesto uobičajene obične vode. Traži od federalne vlade garancije za kredite u visini između 800 milijuna i 1,2 milijardi USD, za gradnju prvog reaktora električne snage 195 MW.

Gorivo za taj reaktori bio bi običan nisko obogačeni uran, rastopljen zajedno sa solima, a ne u obliku čvrstih šipki. Problem korozije u ovom dizajnu rješava se jednostavnom konstrukcijom, koja omogućava laku zamjenu dijelova.

Pumpe miješaju tekućinu, a izmjenjivači topline prenose toplotu stvorenu fisijom urana na sekundarni krug, također s otopljenim solima ali bez goriva ili fisijskih produkata. Hermetički zatvoreni reaktor ima trajnost sedam godina. Kad se isključi, sekundarni krug može se priključiti na u međuvremenu sagrađeni zamjenski reaktor.

Novi reaktori zahtijevat će od nadzornih tijela (u SAD Nuclear Regulatory Commission, NRC) znatne promjene u režimu licenciranja, u odnosu na klasične reaktore. Za usmjeravanje i financiranje odgovarajućih promjena sad se lobira u oba doma Kongresa SAD.

[Ovi reaktori, ako budu reaizirani i postanu komercijalni, pojavit će se u doba kad će već znatno napredovati tranformacija elektroenergetskog sustava, u kojem obnovljivi izvori postaju dominantni čimbenik. Morat će se primijeniti zahtjevima tog sustava, npr. kroz znatnu fleksibilnost. Uloga “primarnih” i “alternativnih” ili “dopunskih” izvora se obrće.]

14, rujna 2016. (2016-09-09)

Energy produced using carbon capture and storage (CCS) technology could become cost competitive with nuclear and offshore wind power in the 2020s, according to a new parliamentary report.

Sustavi za hvatanje i pohranu ugljika (CCS), koji bi se mogli instalirati uz termoelektrane na fosilna goriva i na biomasu, zasad su još vrlo skupi. Vlada Uk prošle je godine otkazala natječaj za projekte CCS, u koje je bilo predviđeno investirati 10 milijardi funti, zbog prevelikih troškova.

S druge strane, UK preispituje projekt gradnje NE Hinkley Point C, zbog vrlo visoke cijene i obilnih državnih potpora.

Po novom izvještaju Parlamentarne savjetodavne grupe o CCS, industrija bi, uz vladine poticaje, mogla postati kompetetivna prije 2030. g..

UK ima prirodne prednosti u pogodnim lokacijama za pohranu ugljičnoga dioksida ispod mora.

Sadašnja cijena proizvodnje električne energije (LCOE) u TE s CCS je oko 150-170 funti megavatsat. Očekuje se da će 2020-ih godina cijena pasti ispod 100 L/MWh. Za usporedbu, dogovorena cijena elektrike iz NE Hinkley Point C je 92,50 L/MWh, a za sadašnje pučinske VE 105 L/MWh.

14, rujna 2016. (2016-09-08)

New tools assess the future of wind power

Grupa istraživača sa Carnegie Institution for Science’s Department of Global Ecology, koje vodi Ryan Wiser, završila je dosad najveću procjenu, koristeći kvantitativnu analizu i procjene stručnjaka, za bilo koju energetsku tehnologiju – konkretno, za energiju vjetra.

Razvili su open-source software tools, koji pomaže razlučiti u čemu se eksperti slažu, a u čemu ne. Anketirano je 163 stručnjaka za energiju vjetra iz cijelog svijeta. Rezultati su objavljeni 12. rujna u on-line izdanju “Nature Energy”.

Sudionici očekuju da će troškovi nastaviti padati u slijedećih nekoliko desetljeća. Procjenjuju da će cijene opasti za 24-30% do 2030. te za 35-41% do 2050..

[Kao što smo nedavno prenijeli, proračuni LCOE za SAD pokazuju da su kopnene vjetroelektrane danas po cijenu jednake plinskim TE i jeftinije od svih ostalih izvora.]

13. rujna 2016. (2016-09-07)

National Offshore Wind Strategy: Facilitating the Development of the Offshore Wind Industry in the United States

Ministarstvo energetike SAD objavilo je “National Offshore Wind Strategy”. Predviđaju da će do 2050. u SAD biti instalirano 86 GW pučinskih vjetroelektrana.

Offshore wind energy holds the promise of significant environmental and economic benefits for the United States. It is an abundant, low-carbon, domestic energy resource. It is located close to major coastal load centers, providing an alternative to long-distance transmission or development of electricity generation in these land-constrained regions. Once built, offshore wind farms could produce energy at low, long-term fixed costs, which can reduce electricity prices and improve energy security by providing a hedge against fossil fuel price volatility.

Realizing these benefits will require overcoming critical challenges in three strategic themes: 1) reducing the costs and technical risks associated with domestic offshore wind development, 2) supporting stewardship of U.S. waters by providing regulatory certainty and understanding and mitigating environmental risks of offshore wind development, and 3) increasing understanding of the benefits and costs of offshore wind energy.

The U.S. Department of Energy, through its Wind Energy Technologies Office, and U.S. Department of the Interior, through its Bureau of Ocean Energy Management, have jointly produced this updated national strategy to facilitate the responsible development of offshore wind energy in the United States.

13. rujna 2016. (2016-09-06)

China achieved 150 Mt coal production capacity reduction end-August

Kina smanjuje proizvodnju ugljena. Kina proizvodi gotovo polovicu kamenoga ugljena u svijetu, oko tri mlijarde tona godišnje. Smanjenje proizvodnje i potrošnje ugljena vezano je s naporima da se poboljša kvaliteta zraka u gradovima, poveća efikasnost energetskih transformacija, te poveća korištenje prirodnoga plina, urana i obnovljivih u proizvodnji električne energije.

According to the national press, China has made quick progress in August 2016 achieving its target to reduce over-capacities in its domestic coal sector. Indeed, according to national press, the country has reduced its coal production capacity by 150 Mt between January and the end of August 2016, which represents around 60% of its 2016 capacity reduction target of 250 Mt. The updated numbers show quick progress achieving the target since the National Development and Reform Commission (NDRC) reported only 95 Mt of capacity reduction at end of July 2016 (38%), and 45 Mt at end of June (29%)

12. rujna 2016. (2016-09-05)

US Nuclear Plant up for Sale at Fraction of Cost

Želite li postati vlasnik nuklearne elektrane? Iskoristite priliku – prodaje se za sitniš!

Nakon utrošenih više od 40 godina i pet milijardi USD za nedovršenu NE Bellefonte i sjeveroistočnoj Alabami, elektroprivredna kompanija Tennesseee Valley Authority (najveća u SAD), stavila ju je na prodaju zajedno s okolnim zemljištem od 640 hektara, za početnu cijenu od samo 36,4 milijuna USD.

Cijena uključuje dva nedovršena reaktora, prijenosne linije, zgrade ureda i skladišta, 13 km cesta, parkiralište za 1000 automobila idr..

11. rujna 2016. (2016-09-04)

US should act to support innovation in increasingly clean electric power technologies: report (8. rujna 2016.)

Američka Nacionalna akademija znanosti, tehnike i medicine objavila je studiju “The Power of Change: Innovation for Development and Deployment of Increasingly Clean Electric Power Technologies”. (Dostupan besplatno kao pdf na https://www.nap.edu/catalog/21712/the-power-of-change-innovation-for-development-and-deployment-of )

Pozivaju federalne i državne institucije u SAD da bitno povećaju podršku inovacijama u “rastuće čistim” električnim tehnologijama: nuklarne elektrane, hvatanje i skladištenje ugljika te obnovljivi izvori. Iako su neke od tih tehnologija danas troškovno kompetitivne na nekim lokacijama, podrška je potrebna kako razvoju tehnologije (development) tako i širenju industrije (deployment) da bi se bitno povećao njiho udio na tržištu. Ciljevi su smanjiti najgore posljedice klimatskih promjena, kao i štete za ljudsko zdravlje zbog zagađivanja. Promjene su također potrebne u gradnji i upravljanju električnom mrežom.

To je, kažu autori izvještaja, izazov našeg vremena, ali i jedan od najvećih izazova za SAD, »We are only in the second inning of energy innovation, but we could take the lead globally by working together as a nation, and tapping the ingenuity we have always been known best for, to achieve breakthrough innovation.«

Inovacije su ometene promašajima tržišta i netržišnim barijerama u svim stadijima inovacijskog procesa. Izvještaj razrađuje mjere da se smetnje prevladaju.

3. rujna 2016. (2016-09-03)

Zelena akcija: Presuda je početak kraja apartmanizacije Srđa

Odvjetnik Zelene akcije Enes Ćerimagić rekao je u subotu u Dubrovniku kako je presuda Upravnog suda u Splitu kojom je ukinuto rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko – rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu početak kraja projekta apartmanizacije Srđa. (…)

»Ovom presudom je nakon tri godine pravne borbe dokazano ono što je inicijativa Srđ je naš i struka govorila od početka, a to je da je projekt apartmanizacije Srđa neprihvatljiv za okoliš. Smatramo da projekt od početka egzistira čisto na prividu koji je stvaran agresivnom marketinškom kampanjom i raznim manipulacijama raznim procedurama. (…)

Imamo još nekoliko pokrenutih postupaka protiv ovog projekta (…)

Broj kvadrata koji je planiran na Srđu iznosi veličinom tri nove Mokošice, dakle ideja je da se 20 tisuća stanovnika može smjestiti na Srđ (…)«

2. rujna 2016. (2016-09-02)

Zašto je Irska uspješnija od Hrvatske? Primjer energetike

Novi tekst na blogu “Ekološka ekonomija”.

(…) Irska je upala u velike nevolje nakon izbijanja globalne financijske krize 2008.. Bilo bi logično – zar ne? – da u krizi stopiraju dugoročne programe. Nisu to učinili; nastavili su ih, te intenzivirali čim se situacija malo popravila.

Nisu, kao Jugoslavija 1980-ih i Hrvatska 2010-ih, živjeli u snu da je u načelu sve super, samo se trebamo malo “stabilizirati”; prihvatili su da se svijet mijenja i da se i oni trebaju mijenjati. (…)

1. rujna 2016. (2016-09-01)

Ukraine and South Korea cement nuclear ties

Ukrajina ima 15 operativnih nuklearnih reaktora u četiri elektrane, sagrađene u doba SSSR-a. Politički problemi s održavanjem i nabavom goriva potječu iz tehnološke ovisnosti o SSSR, što godinama nastoje promijeniti.

Ukrajinska kompanija Energoatom potpisala je Memorandum o razumijevanju s korejskom kompanijom Korejska Hidro i Nuklearna Energija (KHNP) o zajedničkom nastavku gradnje reaktora 3 i 4 u NE Hmeljnicki. Gradnja je bila započeta1985. i 1986. i suspendirana 1990.. (Reaktori Hmeljnicki 1 i 2 su operativnih od 1980-ih.) Obje kompanije su u državnom vlasništvu.

Reaktori su završeni 75% i 28%. Nastavak gradnje planira se još od 2006.. Godine 2010. bio je potpisan ugovor o završetku gradnje s ruskom kompanijom Atomstrojexport, ali je raskinut u rujnu 2015.. Završetak se očekuje najranije 2020..

Dvije kompanije će također surađivati i na drugim projektima. U tijeku je projekt Ukrajine i Europske unije “Energetski most”: transport elektrike iz Hmeljnicki-2 na zapad, u čemu sudjeluje i poljska kompanija Polenergia, u privatnom vlasništvu. Reaktor Hmeljnicki-2 bit će posve isključen iz nacionalne električne mreže.

KHNP pokriva 32% proizvodnje električne energije u Južnoj Koreji. Upravlja svim operativnim nuklearnim reaktorima (24), šest je u gradnji i četiri u planu.

O elektroenergetici Južne Koreje, i s tim povezanim globalnim dilemama razvoja, vidi članak od 20. lipnja 2015. “Njemačka i Južna Koreja: nuklearna energija, postindustrijsko društvo, promjena paradigme”, https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2015/06/20/njemacka-i-juzna-koreja/ . Pojavljuju se prosvjedi protiv nuklearne energije, a strateško je pitanje treba li zaista planirati dalji znatan rast potrošnje električne energije, kad su danas već, po stanovniku, daleko ispred Japana i EU. Susjedni Tajvan donio je odluku o prastanku korištenja nuklearne energije – prva vaneuropska zemlja (vidi članak od 6. lipnja 2016.: https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2016/06/06/tajvan-prestaje-koristiti-nuklearnu-energiju-do-2025/ ).