O nama

O ovom blogu

piše: Zoran Oštrić

18. studenoga 2012.

Trudim se na na ovom blogu (kao i na istoimenoj facebook stranici) donositi relevantne informacije o “kontradiktornom suodnosu privrede i prirode”. Prenosim novosti iz znanosti, tehnike, društvenih pokreta, biznisa, politike, diplomacije. Uz poveznice uvijek dajem kratak opis sadržaja na hrvatskom, tako da i oni koji nemaju vremena sve čitati dobiju uvid u osnovno.

Ali težište, na kojem nastojim, jest povezanost raznih činjenica i procesa. Analizirati “pozadinu vijesti”: ukazati na cjeline u koje se ona uklapa i dobiva pravo značenje.

Informiranje nije naprosto prenošenje podataka: oni dobivaju smisao u međusobnoj povezanosti. Također, bitno je sagledati podatke dinamički, u okvirima procesa.

  • Uočavati bitno,
  • sagledavati cjelinu,
  • prepoznavati trendove.

Spoznavati mrežu života, koja nikad ne miruje.

Negdje u rasponu između rada stručnjaka (koji, prema jednom aforizmu zna “sve o ničemu”) i novinara (koji prema istom aforizmu zna “ništa o svemu”) nastojim biti “generalist”, nasuprot “specijalistu”. Ne izgubiti se u detaljima, niti odlepršati u beživotne apstrakcije. Od pukoga znanja, napraviti, možda, koračić prema mudrosti. (Zato sam drugom blogu dao ime “mudroljublje”.)

Pritom nastojim ostati primjereno filozofski skroman, priznavajući kako svoje znanje tako i neznanje. O nekim temama mogu govoriti odlučnije, o drugima oprezno.

Pozivam one, kojima se načelno ova koncepcija dopada, a misle da suradnjom na blogu mogu pridonijeti, da mi se jave!

___________________________

Facebook stranica “Ekološka ekonomija” (opis)

29. listopada 2012.

Ova stranica posvećena je vijestima iz područja “ekologija” (shvaćena u širem smislu, uključujući i analizu društva, društvenih odnosa i fenomena, tj. “socijalnu ekologiju”, jer svi su bitni kad analiziramo čovjekov odnos prema prirodnom okolišu)  i “ekonomija” (prvenstveno usmjereno na globalni pogled – makroekonomiju i političku ekonomiju).

To je složen, napet odnos između raznih pojava i sustava, mnoštvo fenomena prirode i društva (uključujući “realnu ekonomiju”, koja proizvodi dobra i usluge, pa ovisi o korištenju “realnih”, prirodnih i ljudskih resursa), razapetih između dva pola: prirodnog svijeta, koji nas okružuje (prvenstveno ekosfera, u kojoj živimo) i s druge strane monetarnog sustava, o kojem bitno ovise i kretanja u realnoj ekonomiji (a u srži je novac, koji je nesupstancijalan, nematerijalan, ne-prirodan, pa njegovo kruženje i oplođivanje ne ovisi o ograničenjima realnoga).

Na jednoj facebook stranici, naravno, nećemo se upuštati u složene analize, ali ćemo kroz kratke priloge davati njene djeliće. Sve zajedno moglo bi dati uvid u šire povezanosti.

Objavljujemo kratke vijesti o aktualnim zbivanjima, na osnovu raznih izvora. Svaka objava sadrži samo jednu poveznicu, uz kratki prikaz, te često i komentar. Osim izuzetno, ne prenosimo citate na engleskom jeziku, nego se trudimo oko prijevoda. Obično se ne ograničavamo samo na to, da prepričamo što se na određenoj poveznici može naći. Komentar je kratak, ali nastojimo da daje bitne nove informacije o povezanosti zbivanja, kratku analizu, ono “u pozadini vijesti”, prikaz šireg konteksta u kojem neku posebnu informaciju treba razumjeti.

_____________________________

Dolje spomenuti bilten nije bio došao dalje od nultog broja, s obzirom da sam kasnije promijenio koncepciju. (Odustao sam od promoviranja “zelene političke opcije”.) Prenosim neke dijelove tadašnjeg teksta.

Iz proslova nultog broja biltena “Zelena politika”

13 veljače 2011.

Kad su zadaci najhitniji, treba sjesti i razmisliti.

Kad smo preopterećeni dnevnom praksom, treba naći vremena za teoriju. Teorija bez prakse je jalova – praksa bez teorije je slijepa.

Uvijek obnavljati svijest o svojim vrednotama, načelima, vizijama. Ne misliti samo o onome što činimo, nego i o onome, što jesmo. (…)

  • informirati
  • educirati
  • inspirirati

(…) Mislimo globalno, ali uz prilagodbu lokalnim prilikama. Djelujemo lokalno, ali imajući u vidu da svaka nacija i svaki pojedinac ima udio u globalnim problemima – i globalnim rješenjima. (…)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s