siječanj 2013,

EEFS 2013-01-10

Vjetroelektrana Jelinak puštena u rad

Nakon devet mjeseci (prva faza VE Pometeno Brdo u travnju 2012), na hrvatsku mrežu je priključena nova vjetroelektrana. 20 agregata po 1,5 MW, ukupno dakle 30 MW, predviđena godišnja proizvodnja 81 milijun kilowatsati. Investitor je ultinacionalna kompanija sa središtem u Španjolskoj, jednoj od zemalja s najaviše vjetroelektrana u svijetu. To čini ukupno 160 MW u Hrvatskoj danas, što može pokriti oko 2% godišnje potrošnje. Skromno u odnosu na potencijal i broj prijavljenih projekata.

EEFS 2013-01-9

Prvi hrvatski tjedan zelene gradnje

Savjet za zelenu gradnju Hrvatske organizira Prvi Hrvatski tjedan zelene gradnje, s nizom događanja.

EEFS 2013-01-8

Becouse They Buy Partisan

Ovog vikenda, širom SAD organiziran je niz prosvjednih događaja pod parolom ““Money Out, Voters In!”. Niz organizacija za ljudska prava, ekoloških idr. sudjeluje sa zajedničkim zahjtevom da se onemogući velikim kompanijama davanje velikih donacija političarima, čime postaju ključni faktor, na koji političari moraju računati, ako žele biti ponovo izabrani. Povod je današnji rođendan Martina Luthera Kinga.

Mrežno sjedište za akciju

Na sreću, novac ipak nije svemoćan. Na predsjedničkim izborima, “Big Oil” se kladio naveliko, i izgubio!

Big Oil bet big… and lost

EEFS 2013-01-7

Solar Electricity Now Under Half The Cost Of Grid Power For Australian Households

Opet o “mrežnom paritetu” fotonaponskih panela. Iz Australije: cijena gradnje za krovne FN sustave je sad 2,2 US dolara po watu vršne snage, što je otprilike jednako kao u Njemačkoj (1,8 eura). Sunca, naravno ima više nego u Njemačkoj. Uz kamatu na kredit od 7%, cijena proizvodnje ispada oko 12 US centa po kilowatsatu, što je polovica cijene, koju potrošaći plaćaju elektrodistribuciji.

EEFS 2013-01-6

Is Your Utility Ready? New Report Says Local Solar Could Power 10% of Country in 10 Years

Već smo spominjali tu studiju, ali nije zgorega da se ponovi (novost je zgodna mala prezentacija). Jedna od ključnih prekretnica u razvoju malih (krovnih) fotonaponskih sustava je točka postizanja “mrežnog pariteta”, naime kad sustav na krovu može proizvoditi električnu energiju po prosječnoj cijeni nižoj od one, koju potrošač plaća lokalnoj elektri; bez subvencija.

U SAD je električna energija generalno jeftinija nego u Europi, a potrošnja po stanovniku oko dvaput veća. Skupa je na Havajima, gdje je paritet postignut već prije tri godine. Predviđa se, da će ta prekretnica biti postignuta u skro cijelim SAD za 10 godina, što bi otvorilo ekonomsku računicu za gradnju 35 milijuna FN sustava, koji bi pokrivali 10% potrošnje.

[Pravičnosti radi, treba reći da sam mrežni paritet nije dovoljan da se većina potrošača odluči za ovu investiciju. Problem su viškovi, koji se stvaraju kad sja sunce i proizvodi više nego što je trenutna potrošnja, pa to treba predati u mrežu. Kako se to predaje u mrežu niskog napona, cijelo područje, koje je sad zvano “elektrodistributivno”, postaje također i proizvodno. Struja, proizvedena recimo na krovu stambene kuće, dok su ljudi na poslu može se koristiti za stambene zgrade, a višak će trebati nekako spremiti, za večer. Cijlo distributivno-proizvodno područje manje će preuzimati iz mreže prijenosa. Energiewende transformira cijeli sustav, ne zamjenjuju se samo jedni izvori drugima.]

EEFS 2013-01-5

Iceland Backs Global Geothermal Initiative

Ranije (23. prosinca) prenijeli smo vijest o govoru islandskog veleposlanika u Japanu o geotermalnoj energiji. Islandska vlada i Nordijski razvojni fond (NDF) pokrenuli su “Global Geothermal Developmen Plan”. usmjeren je na unapređenja korištenja geotermalne energijue u 13 zemalja Istočne Afrike, gdje oko Velike Zavale postoje značajni potencijali, slično samom Islandu. Kenija planira gradnju 585 Mw do 2016, s ciljem 56 GW do 2030.
[Naravno, mora nam biti jasno da ovdje govorimo o moćnim nacijama kao Island i Kenija. U ovom groznom globaliziranom svijetu, mi mali siročići nemamo što tražit, pa je bolje da ni ne pokušavamo razvijati nešto novo. 😦 ]

EEFS 2013-01-4

Breaking: Wind Energy Tax Credit Extension Passes with Fiscal Cliff Deal

Jedno od važnih pitanja u američkog predizbornoj kampanji, a zatim i u pregovorima o izbjegavanju “fiskalne litice”, bilo je produljenje savezne subvencije za vjetroagregate i druge obnovljive izvore (ali i iza nove nuklearne elektrane, što je međutim samo načelno jer se ne grade). Zahvaljujući tome što savezna vlada plaća proizvođačima po dva centa za u mrežu predani kilovatsat, u SAD su vjetroagregati prošle godine činili 44% novoizgrađenih kapaciteta. Kongres je na Novu godinu produljio subvenciju do kraja ove godine.

EEFS 2013-01-3

Poachers make 2012 a deadly year for Africa’s rhinos, elephants

Krivolovci u Africi ubijaju sve više slonova i nosoroga. Svijet ne uspijeva zaustaviti ilegalnu trgovinu.

EEFS 2013-01-2

Japan’s new government sticks to three-year nuclear safety goal

Japanci još nisu sigurniš kakva će biti budućnost nuklearne energet9ike. 20 mjeseci nakon nsereće u Fukušimi, samo dva reaktora rade. Provjere sigurnosti u tijeku su i bit će jo’š dugotrajne i iscrpne: novoformirano regulativno tijelo kaže da neće moći donijeti sve odluke u roku od tri godine, koji je odredila vlada. Vlada razmatra mogućnosti potpunog istupa iz nuklearne energije za 20-ka godina. [Manjak je djelomice nadoknađen smanjenjem potrošnje, najvećim dijelom povećanom proizvodnjom termoelektrana na plin i ugljen, a mjere poticaja obnovljivih počele su davati prve rezultate ali to je tek na početku.]

EEFS 2013-01-1

Happy New Year! & Top 10 CleanTechnica Posts Of 2012

Kao prvi post u novoj godini, jedan kratki pregled stare: deset najvažnijih vijesti iz područja “čiste tehnike”.

Komentiraj