svibanj 2016

23. svibnja 2016. (2015-05-4)

Predsjednički izbori u Austriji: rezultat još nije poznat

O predsjednički izborima u Austriji: zanimljivo je uočiti fenomen “diskurzivne hegemonije”, naime koji se podaci automatski ističu u prvi plan kao najvažniji: ono što glavni mediji i oblikovatelji javnoga mnjenja uočavaju i ističu kao bitno.

Svi upozoravaju kako bi se moglo dogoditi, prvi put nakon 2SR, da jedan krajnji desničar postane predsjednik europske države.

Ali gotovo se i ne spominje da bi se moglo dogoditi, prvi put u svijetu, da predsjednikom države postane kandidat zelenih.

Zeleni su neko vrijeme (oko devet mjeseci) imali predsjednika vlade u Litvi. (To je bio rezultat kompromisa, kad se dvije vodeće stranke vladajuće koalicije nisu mogle dogovoriti, pa su privremeno prepustile to mjesto trećoj.)

Najbolji rezultat zelenih na predsjedničkim izborima bio je u Brazilu 2010, kad je Marina Silva dobila 19,3% (skoro 20 milijuna glasova).

18. svibnja 2016. (2015-05-3

Transjadranski plinovod i “energetska neovisnost” Balkana)

U Ateni je svečano proglašen početak radova na Transjadranskom plinovodu (TAP), dijelu sustava plinovoda za transport prirodnoga plina iz Azerbajdžana preko Turske i Grčke u Europu. Prema zapadu plinovod će ići preko Albanije i Jadranskoga mora u Italiju, a grade se priključci za transport iz Grčke prema sjeveru, za snabdjevanje Bugarske, Ruunjske, Makedonije i Srbije. Cijeli sustav služi za smanjivanje ovisnosti istočne Europe o prirodnome plinu iz Rusije. Rusija je pak na razne načine kombinirala zaobilaženje Ukrajine, što će se izgleda ostvariti udvostručenjem plinovoda “Sjeverni tok”, na Baltiku do Njemačke.

Terminal za ukapljeni naftni plin u Omišlju jedan je od elemenata u toj ekonomskoj i geostrateškoj igri. Problem za Hrvatsku jest, da je to za nas golemi projekt i velika odluka, dok je za globalne igrače, koji odlučuju, tek jedana zamisli koja se može, a i ne mora ostvariti.

9. svibnja 2016. (2015-05-2)

O mogućim alternativama neoliberlanom kapitalizmu

Novi članak na blogu.

Apple je prošlog listopada odlučio da će udio u dobiti dati ne samo direktorima i inženjerima, nego i radnicima koji rade na satnicu. Ponovo oživljuju “Employee stock ownership plans”. Reich smatra da tu postoji model koji naziva “share-the-gains capitalism for everyone”.

Velika većina američkih kompanija ipak i dalje slijedi hiper-kapitalistički model po kojem su radnici trošak, a ne partneri u uspjehu. velik dio razloga je u tome što Wall Street gleda s nepovjerenjem na takvu suradnju. Financijski kapitalisti ostaju opsjednuti kratkoročnom vrijednosti dionica.

9. svibnja 2016. (2015-05-1)

Shale gas production accounted for 2/3 of US gas production in 2015

Postupkom frackinga (hidraulički lom) u SAD je 2015. u 300.000 bušotina proizvođeno 1,5 milijardi prostornih metara prirodnoga plina dnevno, što je 67% ukupne proizvodnje prirodnoga plina. [Za usporedbu, Hrvatska otprilike toliko proizvodi godišnje. Začudo, u Hrvatskoj još izgleda nitko ništa nije istraživao o mogućnostima korištenja frackinga, iako ima potencijalnih ležišta.]

According to the U.S. Energy Information Administration (EIA), hydraulically fractured wells (unconventional gas production based on shale gas) accounted for 2/3 of US gas production in 2015. This share is higher than for crude oil production, as hydraulic fracturing (“fracking”) accounts for about half of US production.

Unconventional gas production has been soaring in the United States since 2000, when around 26,000 hydraulically fractured wells produced 3.6 bcf/d (102 mcm/d) of gas, i.e. less than 7% of total gas production in the country. The number of hydraulically fractured wells has increased tenfold since then, to an estimated 300,000 in 2015, producing more than 53 bcf/d (1.5 bcm/d), i.e. 67% of total US gas production.

Unconventional gas production mainly comes from shale and tight rocks in the Marcellus and Utica formations of the Appalachian Basin, the Bakken formation in Montana and North Dakota, the Eagle Ford formation in Texas, and the stacked Permian Basin formations in Texas and New Mexico.