veljača 2013.

EEFS 2013-02-40 (26. veljače 2013)

he Future Of Renewable Energy Storage Is Here

Mrežno sjedište energystorageindustrynews.com donosi vijesti o razvoju tehnologije skaldištenja električne energije. Usprkos znatnom napretku u kapacitetu i brzini punjenja, baterije su i dalje problem za električne automobile, kao i za skladištenje viškova u doba kad intenzivno rade vjetro i solarne elektrane. Ovaj članak obećava revolucionarne novosti.

EEFS 2013-02-39 (26. veljače 2013)

Saudi Arabia Reveals Plans For 54 GW Of Renewable Energy, White Paper Provides Details

Pisali smo već o tome da su Saudijska Arabija i druge zemlje zaljeva zabninute jer je sadašnji sustav proizvodnje električne neergije iz nafte postao preskup. Puno više im se isplati naftu izvoziti, a električnu energiju proizvoditi iz drugih izvora – obnovljivih i/ili nuklearne. Naravno, za solarnu energiju imaju bitno bolje uvjete nego u Europi. Sadašnji je plan u slijedećih 20 godina izgraditi 16 GW fotonaponskih sustava, 25 GW solarno-termalnih te 13 GW vjetroelektrana.

EEFS 2013-02-38 (26. veljače 2013)

Boulder steps closer to creating clean energy-based municipal utility

Boulder u Koloradu, grad od 97.000 stanovnika, poznat je kao stjecište hipija 1960-ih, a u novije doba po visokim standardima u brizi o zdravlju, obrazovanju, umjetnosti i kvaliteti života svojih stanovnika (po wikipediji).
Od studenoga 2011., pripremaju organizaciju vlastitog elektroprivrednog poduzeća (utility), zasnovanog na suncu i drugim čistim izvorima energije, te ekstenzivnoj primjeni “pametne mreže” (smart grid). Prema nedavno objavljenom izvještaju, moguće je postići 54% elektrike iz obnovljivih izvora i smanjiti emisije stakleničkih plinova za 50%, uz smanjivanje troškova u odnosu na dosadašnje. Danas (26. veljače) je rasprava, koja će se moći pratiti i preko Svemrežja, a konačna odluka se donosi u travnju.

EEFS 2013-02-38 (21. veljače 2013)

MUKE PO OBNOVI FASADA
Hrvatski izvozni proizvod koji ne prolazi niti u Hrvatskoj

Ovdje na stranici i na blogu više smo puta spominjali energetsku obnovu zgrada, kao velik potencijal smanjivanja potrošnje energije i ujedno znatnog otvaranja radnih mjesta. U naprednijim zemljama to je daleko odmaklo, dok je kod nas na početku i ide slabije nego je bilo zamišljeno. Vrlo je složen posao to pokrenuti, natjerati administraciju, a također i građevinske tvrtke, da ovo ozbiljno shvate. Ipak, stvari se kreću.
Mislim da je mana ovoga članka što je, u skladu s navadama naših medija i našeg fatalističkom nentalireta, napisan negativistički, s poantom kako eto kod nas ništa ne ide i kako je to neka vrsta usuda. Na taj način potiče se rezignacija – eto, ionako se ništa ne može, pa zašto i da se trudimo.

EEFS 2013-02-37 (21. veljače 2013)

U Kini, vjetroelektrane su 2012. proizvele više električne energije nego nuklearne. Sigurno je da će se razlika popvećati slijedećih godina. Kina je znatno smanjila planove za gradnju novih nuklearnih reaktora nakon katastrofe u Fukušimi prije dvije godine. Nije odustala od nuklearne energije, ali je njena budućnost nejasnoa, dok je sigurno da će bitno povećavati korištenje obnovljivih izvora energije.

Wind Surpasses Nuclear in China

EEFS 2013-02-36 (21. veljače 2013)

How Cooperatives Are Driving the New Economy

Još jedan tematski blok o kooperativama (zadruge, organizacije udruženoga rada) kao mogućoj alternativi današnjem ekonomskom sustavu. Koliko je realno da one ikada mogu biti više od marginalne varijacije u sustavu upravljanja i vlasništva, koje ne mijenja ništa bitno u globalnom sustavu? U svakom slučaju, mnoge kooperative u svijetu dobro djeluju, dok su u Hrvatskoj nemoguće, jer ljudi ne vjeruju jedni drugima da bi mogli tako surađivati.

EEFS 2013-02-35 (14. veljače 2013)

REN21 Renewables Global Futures Report (GFR)

REN 21 (Renewable Energy Policy Networks for the 21st Century) i ISEP (Institute for Sustainable Energy Policies) objavili su izvještaj “Renewables Global Futures Report” (GFR), zasnovan na intervjuima sa 170 vodećih eksperata iz cijeloga svijeta i projekcijama 50 nedavno objavljenih scenarija. Izvještaj se nadopunjuje s REN21 Renewables Global Status Report, koji se objavljuje sredinom svake godine. »With the world’s energy dynamics becoming increasingly complex, there is a need for greater global dialogue and collaboration to address how the world will power its future generations. As a compilation (mosaic) of viewpoints, the report is designed to do just that, to stimulate discussion and thinking about the future in new ways. The GFR provides access to the range of credible possibilities for the future of renewable energy,«
Na priloženoj poveznici izvještaj se može besplatno čitati ili skinuti.

EEFS 2013-02-34 (14. veljače 2013)

Balkan Wind Power Expo 2013

Najava: Konferencija Balkan Wind Power Expo 2013. održat će se 16-17. svibnja u glavnom gradu lijepe i za energiju vjetra perspektivne zemlje Hrvatske!

EEFS 2013-02-34 (13. veljače 2013)

U.S. senate panel mulls future of natural gas policy

Više smo puta ovdje spominjali nagli porast crpljenja prirodnoga plina iz škriljevaca u SAD, koji je omogućen korištenjem tehnologije hidrauličkog frakturiranja (fracking). To je dovelo do pada cijena i naglog rasta korištenja prirodnoga plina za grijanje i u termoelektranama. Zatvoren je znatan broj termeolektrana na ugljen, a konkurencija jeftinoga plina sada je pridonijela i na odluku da se jedan oštećeni nuklearni reaktor ne popravlja, nego defintivno isključi. Također se razvijaju planovi za izvoz ukapljenog naftnog plina, što bi moglo dovesti do pada cijena na svjetskom tržištu. S druge strane, snažni su prigovori zaštitara okoliša. Senat SAD raspravlja o budućoj politici prema tim pitanjima.

EEFS 2013-02-33 (13. veljače 2013)

In radical refit, buildings to generate more power than they use

Energetska obnova zgrada je golemi potencijalni izvor smanjivanja potreba za energijom. EU tome posvećuje znatnu pažnju, a krenulo se i u Hrvatskoj, skromno. Ova vijest je iz Norveške.

EEFS 2013-02-32 (13. veljače 2013)

Study confirms Tea Party created by Big Tobacco and billionaires

Studija o tome kako je nastao “Tea Party” pokret, koji je posljednjih godina ostvario ogroman utjecaj na republikansku stranku u SAD. Pokret je bio snažno poduprt od duhanske industrije, a onda i naftne i drugog velikog biznisa, te je u njenom interesu počeo ideološku propagandu protiv svih poreza, pa onda i općeg zdravstvenog osiguranja, svih socijalnih mjera javnih vlasti, ekonomskih poticaja za obnovljive izvore energije isl.. Izrazito agresivno poriču realnost klimatskih promjena i tome vide antiameričku zavjeru. U skladu s tim, i generalno preziru znanosti i “intelektualce” kao otuđene od “naroda”. Oslanjaju se protiv znanosti, liberalizma i permisivizma na kršćanski fundamentalizam, uglavnom protestantski, ali i katolici tu dolaze na svoje (kampanja protiv “rodne ideologije”, koju je i Vatikan prihvatio, krenula je iz katoličkih krugova u SAD).

EEFS 2013-02-31 (13. veljače 2013)

Oil giants laugh all way to bank as EVs jockey for position

Komentar o situaciji u industriji električnih automobila, hibrida i automobilia koji koriste gorive ćelije. Trenutna situacija, kad su još u početnoj fazi borbe za više od margine, te dugoročne perspektive, nasuprot motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Europska unija predviđa i u svoje planove uvrštava da će električna vozila do 2050. prevladavati na cestama.


Video: One man’s homage to Tesla, and solar-powered driving

Promotivni film jednog entuzijasta o električnom automobilu Tesla, model S.

EEFS 2013-02-30 (13. veljače 2013)

Discards may come to an end as European Parliament accepts new Common Fisheries Policy

Europaksa zelena stranka s velikim entuzijazmom pozdravlja dogovor o zajedničkoj politici ribarstva, koji je postignut u Europskom parlamentu. Spominjali smo ovdje kako je ribarstvo tužan primjer, kako se čovječanstvo ne može složiti o nekoj stvari, gdje je očito dogovor o održivom gospodarenju svima u interesu, i to ne na rok od stotinu godina, nego desetak. I u Europi se desetljećima nateže i kratkoročni interesi ribarske industrije prevažu nad opčim i zajedničkim interesima.

EEFS 2013-02-29 (12. veljače 2013)

Solar module price forecasts lowered to 42c/watt

Prije samo 15 mjeseci, u listopadu 2011., cijena fotonaponskih panela u svijetu pala je ispod psihološke granice od jednog dolara po watu vršne snage. Nakon toga je nastavila brzo padati. Uzrok su, s jedne strane, pad troškova zbog tehnološkog napretka i ekonomije obima, a s druge, pojačana konkurencija jer je ponuda na tržištu nadmašila potražnju. Trćište će se u slijedeće dvije godine stabilizirati, ali zbog prvog čimbenika, očekuje se da će cijene i dalje padati, iako manjim tempom nego dosad.

EEFS 2013-02-28 (12. veljače 2013)

German Ministries Clashing Over Renewable Subsidies

Njemački ministar ekonomije navodno je u sukobu s ministrom okoliša, tražeći da se garantirane cijene otkupa (feed-in tarifs) za električnu energiju proizvedenu u elektranama na vjetar i sunce smanjuju brže, nego što to nedavna odluka Vlade predviđa. Ministar okoliša je iz vladajuće demokršćanske stranke kancelarke Angele Merkel (koja je i sama bila ministrica okoliša u vladi H. Kohla 1990-ih), a ministar ekonomije iz mlađeg koalicijskog partnera, slobodnih demokrata (liberali, koji su dosljedni zastupnici poduzetničkih niteresa).
[Sjetimo se da je do sličnog sukoba unutar Vlade došlo u Hrvatskoj prošle godine. Ishod je bio drugačiji – ministrica okoliša je brzo odletjela.]

Germans love renewable energy – no subsidy backlash!

Istraživanje javnoga mnjenja pak pokazuje da velika većina Nijemaca podržava koncepciju “Energiewende” (Energetskog zaokreta, tranzicije, revolucije), bez obzira na žalbe koje izražavaju dijelovi poslovnog sektora i naglašavaju protivnici obnovljivih van Njemačke, osobito u SAD.

EEFS 2013-02-27 (12. veljače 2013)

World PV capacity passed 100 GW threshold in 2012

Krajem prošle godine ukupna instalirana snaga fotonaponskih sustava u svijetu prešla je 100 GW (sto tisuća megawata). Od toga, 60% je instalirano tijekom posljednje dvije godine. U Europi, najviše je sagrađeno, kao i u prethodne dvije godine, u Njemačkoj i Italji. Van Europe, najviše u Kini, SAD i Japanu.

EEFS 2013-02-26 (12. veljače 2013)

Je li demokracija nužna za gospodarski uspjeh?

Gledajući sve zemlje svijeta, postoji pozitivna korelacija između Indeksa demokratskog razvoja (IDD) i stupnja rasta BDP. Ne postoji međutim kauzalnost: neke zemlje s autoritarnim režimima odlično se razvijaju. Važno je pitanje da li politički režim osigurava stabilnost, koja pogoduje ekonomskom rastu. Važan element je i inkluzivnost: koliki broj ljudi i interesnih grupa ima šasne sudjelovati u političkom procesu, bez obzira kakve bile njegove institucije.
[U Kini npr. režim je autokratski, komunistička partija kontrolira sve bitne procese – ali, s druge strane, svatko ima priliku postati član Partije.]

EEFS 2013-02-25 (12. veljače 2013)

Can USDA’s climate reality message take root with denialist farmers?

Američko ministarstvo poljoprivrede objavilo je izvještaj u kojem predviđa utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu i šumarstvo u SAD. Moguće posljedice su katastrofalne. Usprkos tome, većina farmera u SAD i dalje odbijaju vjerovati u to da ljudska aktivnost izaziva klimatske promjene (pri čemu je onda i moderna industrijalizirana poljoprivreda značajan čimbenik).
Treba, naravno, imat na umu da “farmeri” u SAD znači nešto sasvim drugačije nego kod nas. To su goleme farme prema kojima su i naši najveći kombinati patuljci, stotine tvrtki prema kojima je “Agrokor” sitna riba.

EEFS 2013-02-24 (10. veljače 2013)

Indonesian fishing communities find balance between biodiversity and development

Globalno ribarstvo jedan je od žalosnih primjera da se ljudi ne uspijevaju dogovoriti oko usaglašavanja različitih kratkoročnih interesa, čak i kad je očito da postoji zajednički interes, ne na skali od tisuća, nego desetak godina. Ovaj znanstveni rad govori o usklađivanju potreba lokalnog stanovništva i održivog upravljanja morskim resursima.

EEFS 2013-02-23 (10. veljače 2013)

10 Huge Lessons We’ve Learned From Solar Power Success In Germany

Zagovornici obnovljivih izvora energije u SAD često spominju primjer Njemačke, koja je promišljenom politikom napravila veliki napredak. Ovaj članak donosi niz korisnih podataka.

EEFS 2013-02-22 (9. veljače 2013)

Fužine: EKO Kvarner i protiv vjetroparka

Kako se projekti vjetroelektrana u Hrvatskoj umnažaju, prije ili kasnije moralo je doći do lokalnog otpora. Ogranak udruge “Eko Kvarner” iz Fužina prosvjeduje protiv izgradnje vjetroelektrane na njihovom području. Predviđena snaga VE je 56 MW, a na javnoj raspravi je od 20. prosinca do 18. siječnja bila Studija utjecaja na okoliš za prvu fazu, snage 36 MW.

Na mrežnoj stranici Eko-Kvarnera nema informacija o ovome.

Netehnički sažetak Studije utjecaja na okoliš

EEFS 2013-02-21 (9. veljače 2013)

Roman Krznaric

The Power of Outrospection

Roman Krznarić je jedan od osnivača “The School of Life” u Londonu 2008., čija je središnja figura Alain de Botton, popularnog mlađeg filozofa ćije su knjige prevedene i na hrvatski. Njegov posljedni uradak je desetminutni crtić “The Power of Outrospection”. Termin teško prevodiv na hrvatski, suprotstavljen “introspekciji”. istupiti izvan sebe promišljajući, da bi se bolje razumjelo sebe. Ali to nije cilj po sebi. Kaže da mu je cilj »inspririrati novu generaciju empatičnih revolucionara” (“empatija” je također riječ teško prevodiva, jer uključuje ne samo suosjećanje, nego i su-razumijevanje – afektivna i kognitivna empatija). Empatija se ne odigrava samo na osobnom nivou, nego i na društvenom, i može potaknuti snažne društvene promjene. Kao primjer navodi pokret za ukidanje ropstva u Engleskoj 1780-ih. Nažalost, postoje i razdoblja naglog urušavanja empatije (npr. oduševljenje s kojim su europski narodi krenuli u rat 1914). Empatija se također ne može svesti na sažaljenje – to nije dovoljno.

EEFS 2013-02-20 (9. veljače 2013)

All Work And No Play Makes Earth Hotter And Hotter

Dobro je biti lijen! Vaš “ugljenični otisak” će se smanjiti. 🙂
Šalu na stranu, još prije više od sto godina, kad je 12-satni radni dan bio postignuće nakon desetljeća radničkih borbi, razni su anarhisti i socijalisti dokazivali da je četiri sata rada dnevno dovoljno da se zadovolje osnovne potrebe ljudi, A više slobodnoga vremena trebalo bi biti, logično gledano, glavni dobitak od stalnog rasta produktivnosti rada. Gdje se taj ideal izgubio? 😦

Na tu temu – manje je više – sa sajta yesmagazine.org:Less Is More: 5 Steps to Redefine Making a Living

EEFS 2013-02-19 (9. veljače 2013)

Fossil Fuel Subsidies Are Public Enemy Number One, Says IEA

Spomenuli smo prekjučer, uz vijest o zatvaranju jednog nuklearnog reaktora u SAD, kako je paradoks da danas zapravo slobodno tržište uvelike radi u korist obnovljivih izvora. Jedan od važnih elemenata jest i to, da su subvencije za fosilna goriva u svijetu globalno i danas zapravo veće, nego za obnovljive. O tome su i vlade G-8 više puta razgovarale. Ovdje se komentira nedavni govor glavnog ekonomista Međunarodne energetske agencije (IEA). Ne treba doduše sve što govore uzeti bez ikakve rezerve! Uz članak je i nekoliko korisnih poveznica na druge članke s dopunskim informacijama.

Jedan komentar na istom sajtu (cleantehnica) na istu temu, s daljim poveznicama na informacije o fosilnim subvencijama: Energy Subsidy Nonsense — Energy Subsidy Narrow-mindedness Gets Old

Komentar u “Spiegelu” na ovu temu donosi dodatne podatke. Globalne subvencije za fosilna goriva u svijetu procjenjena su na 523 milijarde USD, a za obnovljive 88 milijardi. Industriju vjetra, međutim, pritšće i globalna ekonomska kriza, zbog koje se krešu sve nove investicije.

A Mere Breeze: Era of Fast Growth Ends for Wind Energy in Europe

EEFS 2013-02-18 (8. veljače 2013)

Energetska neovisnost: Danska

Pisali smo i na ovoj stranici i na blogu o Danskoj, koja je samosvojnim putem u energetiku krelnual početkom 1980-ih, kad je referendumom odustala od gradnje nuklearne elektrane. Mrežno sjedište vjetroelektrane.com donosi jedan prikaz.

Energija vjetra u Danskoj prešla udio od 30%

U diskusijama o energetskoj strategiji, koje su vođene krajem 1980-ih godina, pa još i kasnije tijekom 1990-ih, vodeći hrvatski energetski stručnjaci slatko su se smijali na utopijske planove Danske da iz vjetra do 2000. g. pokrivaju 10% potreba za električno energijom. Stvarno je bilo ostvareno 11%. Onda su nam objašnjavali, pa se to čuje i danas, da je to otprilike granica maksimalnih mogućnosti, jer više od toga izaziva strašne poremećaje u elektroenergetskom sustavu. Sada je Danska na 30%…

EEFS 2013-02-17 (8. veljače 2013)

Ekonomija je razapeta između dva uvjeta djelovanja: prirodnih resursa (što je u klasičnoj političkoj ekonomiji bilo zvano “zemlja”), bez kojih ne možemo ni uz najzavršeniju tehnologiju (premda se i danas ponekad ljudi vole zavaravati da smo zahvaljujući radu ljudskih ruku postali toliko moćni, da nam priroda više ni ne treba) i novca (kapitala), bez kojeg ne može funkcionirati.

Danas živimo u kapitalizmu: kapital je onaj, koji vlada, čiji su interesi prevladavajući (iako ne apsolutno) i koji određuje osnovnu dinamiku razvoja. Zastupnici rada i zemlje, odnosno socijalnih i ekoloških obzira i interesa, vode borbu uvijek u defanzivi. Stalno se iznova suočavamo s time da “nema alternative”, jer “moramo privući kapital”; kapitali mora dobiti svoje, radu što ostane, a prirodu ćemo štititi samo ako bi njena devastacija kapitalu nanosila štetu.

Prirodni i radni resursi su ograničeni – financije su međutim neograničene, novac uvijek stvara novac. Možemo se i moramo buniti protiv recimo velikih naftnih kompanija, ali one ipak moraju obaviti veliki posao da od sirovine naprave nešto korisno. A novac stvara novac, iz ničega.

U srcu sustava su kamate. A evo, čak i one se namještaju, da bi središta financijske moći povećala svoju premoć nad ostalima.

EEFS 2013-02-16 (8. veljače 2013)

http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_nuclear_power_referendum,_2013

Prije nekoliko mjeseci pisali smo o neobičnoj situaciji s nuklearnom nergijom u Bugarskoj. Konzervativna vlada karizmatskog Bojka Borisova odustala je od plana gradnje nove nuklearne elektrane Belene zbog velikih troškova. Oborbena Socijalistička stranka zalagala se za taj projekt, te je uspjela prikupiti 700.000 potpisa za referendum, koji je održan 27. siječnja. Sad obje strane kažu, da su pobijedile: 61% izašli bio je za granju novih NE, ali je izašlo samo 20% upisanih birača. Referendum nije prošao, ali otvorena je mogućnost širenja postojeće NE Kozloduj.

EEFS 2013-02-15 (8. veljače 2013)

http://www.renewableenergyworld.com/rea/blog/post/2013/02/crowdsourcing-and-scaling-rooftop-solar

Procjena je za SAD da su raspoložive površine na krovovima zgrada dovoljne za postavljanje fotonaponskih panela, koji bi mogli pokriti 20% nacionalne potrošnje električne energije. Situacija s puno malih postrojenja, reda nekoliko kilovata ili desetina kilovata, koja predaju proizvedenu struju u mrežu niskog napona, bitno je drugačija nego kod većih postrojenja, koja su priključena na mrežu prijenosa. I modeli financiranja su drugačiji. U zemljama razvijene demokratske kulture, brojna su udruženja tipa kooperative ili dioničarskog društva s velikim brojem malih diioničara. Nažalost, taj model je u Hrvatskoj nemoguć, ne zbog zakonskih okvira (zadruge postoje) ili ekonomskog pritiska moćnih (tome se može oduprijeti), nego zbog našeg anti-kooperativnog mentaliteta. Nemoguće je da se pet ljudi, a kamoli pet stotina, složi da zajedno rade, jer svi podrazumijevaju da ih onaj drugi želi zajebat (pa naravno nastoje oni zajebat njega prije). Tu se ništa ne može – ovisimo o onome što će napraviti država, velike kompanije i bogataši. Dok se miševi svađaju, mačke se goste.

EEFS 2013-02-14 (8. veljače 2013)

Portugal Inaugurates Alqueva Pumped-Storage Hydroelectric Project Expansion

Vjetar i sunce, kao izvor energije, imaju manu da su nestalni i neupravljivi. Protivnici obnovljivih su tu manu neumorno isticali, implicirajući da je fatalna. Jedno od rješenja su sustavi pohrane energije. Jednostavni sustav su reverzibilne hidroelektrane. One imaju dvije akumulacije, pa kad proizvodnja premaša potrošnju, voda se pumpa u gornju akumulaciju. Planovi za gradnju RHE postoje svuda u Europi. Ova vijest je iz Portugala, koji ima veliku proizvodnju u VE.

Belgija planira gradnju otoka za spremanje viška energije vjetra

EVo i slična vijest iz Belgije, nekadašnje uzdanice nuklearaca (50% elektrike iz nuklearnih reaktora), koja, slijedeći njemački primjer, planira sve raktore isključiti do 2025. godine, te izgraditi pučinske vjetroelektrane. Belgija je ravna i nema baš uvjeta za korištenje hidroenergije, ali grade umjetni otok na kojem će biti akumulacijsko jezero!

EEFS 2013-02-13 (8. veljače 2013)

Here Comes Another Solar Trade Dispute

Žestoka bitka za preživljavanje u globalnoj industriji fotonaponskih panela. Usprkos brzom rastu, ili baš kao posljedica, ponuda je veća od potražnje i ima puno malih proizvođača. Mnogi će u slijedećim godinama nestati. Bilo je i još je u tijeku više trgovinskih sporova zbog kršenja pravila Svjetske trgovinske organizacije, naročito protiv Kine. Evo sada SAD najavljuju i žalbu WTO-u protiv Indije.

U.S.-India Solar Trade Dispute at the WTO Could Spur Collaboration

Komentar povodom prethodne vijesti: od konkurencije do kolaboracije?

EEFS 2013-02-12 (8. veljače 2013)

U.S. needs additional steps to reduce emissions – World Resources

Kad je George W. Bush bio predsjednik SAD, 2000.-2008., službena je teorija bila da su klimatske promjene izmišljotina, zavjera američkih neprijatelja. B. Obama najavio je preokret, ali niz mjera blokirala je republikanska većina u Kongresu. Emisije ugljičnoga dioksida ipak su smanjene, uglavnom zbog širenja korištenja prirodnoga plina i slabijeg ekonomskog rasta od očekivanog. To je samo privremeno poboljšanje, pa će ispunjenje postavljenog cilja da se 2020. emisije stakleničkih plinova smanje za za 17% u odnosu do 2005. biti potrebne dodatne mjere.

EEFS 2013-02-11 (7. veljače 2013)

Retired Duke reactor may signal more U.S. nuclear shutdowns

Za nuklearnu industriju u svijetu, vijesti su i dalje uglavnom nepovoljne. Jedan oštećeni reaktor u SAD zatvara se, jer su vlasnici zaključili da se ne isplati ulagati u popravak. Ključni problem je porast ponude jeftinog prirodnog plina. Ekonomska nepovoljnost nuklearne energije osobito dolazi do izražaja u onim državama u SAD, gdje je električna energija potpuno prepuštena tržišnim mehanizmima. Moguće je da će se trend nastaviti. Novi reaktori se i dalje ne grade, iako postoje neki planovi i iako postoji obećana federalna subvencija za proizvodnju, 1,8 centi po proizvedenom kilovatsatu, slično kao za obovljive izvore.

I dalje vrijedi ono što je postalo transparentno prije 30-ak godina, kad su SAD i UK uvodile tržišne reforme: nuklearna energija, zbog golemosti i složenosti postrojenja, uvijek je ovisila o snažnoj državnoj potpori. S vremenom, nije došlo do očekivanog pada cijena.

To je prilično paradokaslno, jer u političkim borbama oko nuklearne energije, još od 1970-ih godina, zagovornici nuklearne energije obično su skloni neoliberalnoj ekonomskoj koncepciji, a njeni protivnici, koji zagovaraju obnovljive izvore, socijalno-demokratskoj, sa znatnijim državnim intervencijama. I danas neoliberali (u SAD konzervativci) vode bijesnu kampanju protiv državnih potpora za razvoj obnovljivih. Vrijeme je međutim pokazalo da su te potpore opravdane, jer je zaista došlo do bitnog pada cijena. Danas, sve više, mehanizmi slobodnoga tržišta rade u korist obnovljivih. Nema sumnje da će njihova primjena i dalje rasti, dok je budućnost nuklearne energije neizvjesna.

EEFS 2013-02-10 (7. veljače 2013)

Lithuania and Romania approve fracking option for shale gas E&P

Svako malo ovdje spominjemo tehnološku revoluciju, koju je donijelo korištenje tehnologije frackinga u eksploataciji prirodnoga plina iz škriljevaca (shale gas) u SAD. Naglo je povećana proizvodnja i pale cijene, pa su SAD na putu da postanu izvoznik plina. Sama tehnologija je sporna zbog utjecaja na okoliš znatno većeg nego kod crpljenja klasičnih ležišta u pješćenjacima.

U Europi je taj faktor značajniji zbog gušće naseljenosti. Diskusije se vode i u EU i u mnogim pojedinim zemljama. U nekim zemljama, tehnologija je zasad zabranjena. Ukrajina, Litva i Rumunjska sad su dozvolile razvoj tehnologije na njihovim potencijalnim poljima, sklapajući ugovore sa zapadnim kompanijama, Chevron i Shell. Tu je i jak politički poticaj da budu manje zavisni od ruskog Gazproma.

Hrvatska ima područja nalazišta plina u škriljevcima, ali zasad o mogućoj eksploataciji nije bilo nikakve javne diskusije niti je bilo kakvo zakonodavstvo doneseno.

Karta

Igra riječi: “What shale we do?” 🙂 Karta pokazuje položaje bazena plina iz škriljevaca u Europi i sadašnji zakonodavni status.

Gas Bonanza for Germany?: Berlin Wants to Fast-Track Fracking

Njemačka vlada želi ove godine, prije izbora, ukinuti faktičku zabranu za fracking.

EEFS 2013-02-09 (7. veljače 2013)

British DECC plans to accelerate decarbonisation by 2030

Koliko će godina trebati proći, nakon ulaska Hrvatke u EU, da neki od političara ili barem stručnjaka koji na politiku utječu, u vezi energetike, izusti riječ “dekarbonizacija”? Izbjegavanje emisija ugljičnog dioksida Europa vrlo ozbiljno shvaća; ovdje je vijest iz Velike Britanije.
Također, još fundamentalnije, njihovi planovi razvoja, u energetici ali i generalno, idu u detaljima, kao normlano, do 2030. godine, a načelno, u osnovnim strateškim ciljevima, do 2050.. Hrvati jednostavno ne mogu zamisliti da je to ozbiljno; čak i kad se takve projekcije rade, nitko ne smatra da je to nešto što bi u praktičnoj poltici trebalo uzeti u obzir. Danas je u Hrvatskoj na snazi peta “Dugoročna strategija energetskog razvoja” u 30-ak godina, donesena 2009., planovi su do 2020., a razvoj 2009.-2012. je uvelike išao protivno projekcijama. Za razliku od Kineza, Hrvati ne smatraju da je to razlog da se strategija provjeri i prilagodi. To je ionako beznačajan, puko formalni papir – lakše je za godinu-dvije napraviti posve novi, jednako formalan, nego se baktati s provjerama i prilagodbama.

EEFS 2013-02-08 (7. veljače 2013)

Beijing starts trading power quota (China)

Jučer smo spomenuli ulogu države u usmjeravanju ekonomskih procesa u Kini. Ova vijest govori o tome, da je državni vrh svjestan kako u energetskoj strategiji mora promovirati ciljeve i pristupe koji su ranije bili nebitni. Kina se brzo razvijala u posljednjih tridesetak godina (ključni politički događaj bio je pad tzv. “četveročlane bande”, boljševističkih radikala, 1976. g.). Potrošnju električne energije u tom je razdoblju udeseterostručila, a samo u nultim godinama utrostručila. Po stanovniku, danas iznosi oko 3.000 kWh/god, što je oko polovice potrošnje u Njemačkoj. Neminovno, rast će se postepeno usporavati – iskustvo razvijenijih zemalja pokazuje da on nije trajno eksponencijalan, nego u obliku S-krivjulje, dolazi se do nekog plafona nakon kojeg je rast vrlo mali ili nikakav. Za to treba provoditi i aktivne mjere ekonomske politike da se promovira štednja i racionalna potrošnja energije.

EEFS 2013-02-07 (6. veljače 2013)

Fotonaponski sustavi – hoće li biti još jedna propuštena i ugušena prilika za gospodarski rast

Hrvatska planira u 2013. sklopiti ugovore za gradnju 15 MW fotonaponskih elektrana. Kad su u dva dana prijavljeni projekti za toliku snagu, dalje sklapanje ugovora je stopirano, da se ne povisi cijena električne energije zbog izdvajanja za poticaje; kao da gradnja klasičnih elektrana i uvoz ugljena neće biti plaćeni iz cijene prodane struje!
Svakoga radnoga dana, ne računajući vikende, tijekom 2012, Njemačka je izgradila dvaput više nego što smo mi planirali za cijelu 2013.. Gle, nešto se pokrenulo! Treba li sad stati? Je li jedna petstotina onoga, što radi Njemačka, za Hrvatsku stvarno previše? Edo Jerkić komentira:
»Država je u čudu, ministarstvo je u čudu, dio stručne javnosti je u čudu. Zašto? Zato što su uspjeli pokrenuti jedan perspektivni investicijski ciklus koji pokreće mahom domaći kapital, koji aktivira veliki broj domaće radne snage, pomaže domaćoj industriji i stvara dodanu vrijednost kroz dugi niz godina za društvo u cijelosti. I koja je njihova reakcija na to? Obustavi sklapanje ugovora, te nemoj ni slučajno razmišljati o tome da i dalje nastavljaš ono što si pokrenuo, nego radije sve stopiraj i obustavi daljnje aktivnosti.«

EEFS 2013-02-06 (6. veljače 2013)

Solar PV Installations Hit 32 GW In 2012, 35 GW Projected For 2013, According To IHS

U svijetu je prošle godine instalirano 32 GW fotonaponskih sustava. Predviđa se da će ove godine to iznositi 35 GW, uz dalji rast svake godine, do 61 GW 2017. godine, te dalji pad cijena panela i nestajanje slabijih proizvošača s tržišta, u prirodnom procesu za tržišnu ekonomiju.

EEFS 2013-02-05 (6. veljače 2013)

China ready to export self-developed nuclear reactor in 2013

KIna je razvila vlastiti model nuklearnog reaktora treće generacije. Baziran je na Westinghousevom modelu, ali imaju vlasnička prava i mogu svoj reaktor i izvoziti. Kina u tekućem petogodišnjem planu i dugoročnijim progrnozama očekuje vrlo velik rast korištenja nuklearne energije, koja je danas marginalna, ali se nakon katastrofe u Fukušimi ti planovi preispituju i djelomice su reducirani i prolongirani. Kakva će biti budućnost, ne zna se.

EEFS 2013-02-04 (6. veljače 2013)

China raises solar target by 67% to 35 GW in 2015

U Kini je u tijeku 13. petogodišnji plan, 2011.- 2015.. Plan je fleksibilan, slično kao što se planira danas u europskim zemljama, a ne kao u klasičnim komunističkim centralno-planskim privredama. Kad je došlo do krize u industriji proizvodnje FN panela, jer su izgrađeni kapaciteti veći od globalne potražnje, Kina je s jedne strane kroz državno kontrolirani bankovni sustav pomagala proizvođačima (što su SAD proglasile kršenjem pravila slobodne trgovine, a EU još razmatra problem), što je dovelo do znatno pada cijena na svjetskom tržištu, a s druge strane, znatno povećala vlastiti cilj za instalirane kapacitete FN sustava za 2015. g. Prvi je cilj bio 5 GW, povisivan je triput od lipnja 2012. na 21. GW, a sada je opet povećan, na 35 GW (koliko u ovom trenutku ima Njemačka).

EEFS 2013-02-03 (6. veljače 2013)

Germany added 7.6 GW of solar capacity in 2012 and cuts solar FiTs

Usprkos tome što su garantirane otkupne cijene (feed-in tarifa) već bile bitno smanjene, u Njemačkoj je tijekom 2012. godine instalirano novih 7,6 GW fotonaponskih panela, malo više nego u 2011.. To znači da svaki dan instaliraju otprilike četiri puta više kapaciteta nego što ih trenutno ima u Hrvatskoj. Najviša garnatirana otkupna cijena je sada 16,5 eurocenta po kilovatsatu, odnosno oko 2,5 puta manje nego u Hrvatskoj. Smanjivat će se i dalje. RAst instaliranih kapaciteta FN panela od 2008. bio je veći od očekivanog što je izazvalo neke probleme. Njemačka međutim ustraje u “Energiewende” (mogli bismo prevesti “energetska tranzicija”, a na engleski prevode s “energy revolution”) ka gotovo potpuno obnovljivoj energetici.

EEFS 2013-02-02 (6. veljače 2013)

US DOE grants license to Pangea LNG to export up to 8 Mt/year

Zahvaljujući brzom rastu proizvodnje prirodnog plina tehnologijom hidrauličkog frakturiranja, uz znatan pad cijena, Sjedinjene Američke Države se pojavljuju kao izvoznik prirodnoga plina. To bi moglo bitno utjecati na globalno tržište.

EEFS 2013-02-01 (6. veljače 2013)

Pokrenuta globalna mreža CCS centara

Treba imati na umu da će tehnologija hvatanja i spremanja ugljika postati oko 2020. obvezna za sve termoelektrane na ugljen u Europskoj uniji, a kasnije, vjerojatno, i za TE na plin. Troškovi će svakako biti znatni. Ali novac se u “realnoj ekonomiji” nikad ne “baca u more” (samo u financijama se novac stvara niotkud i isčezava u ništavilu). Što netko potroši – prihod je za nekog drugog.

Komentiraj