Priča o dva Teksasa: nafta i vjetar

Dvije priče iz Teksasa (odnosno, priče o dva Teksasa), koje upečatljivo prikazuju probleme koje će imati administracija Donalda trumpa ako pokuša ispuniti njegova obećanja da će, ukidanjem poticaja obnovljivim izvorima te povratkom poticaja fosilnim gorivima, vratiti radna mjesta koja su izgubljena u proteklih 20-ak godina.

A Tale of Two Texases

S jedne strane, New York times piše o tome kako ponovo raste proizvodnja nafte u Zapadnom Teksasu, ali se ne vraćaju radna mjesta, zbog ubzrane automatizacije. »Ubrzo će svaka bušotina imati jednog radnika i robota.«

Oko 30% naftaških radnika u SAD izgubilo je posao od 2014., kad je nagli pad cijena prisilio poduzeća da režu troškove. Više od polovice tih radnih mjesta neće se ponovo otvoriti.

Druga priča, iz “Guardiana”, govori o rančerima koji odlično zarađuju od zakupnina za vjetroelektrane. Od svake turbine, vlasnik zemlje zarađuje između 10 i 20.000 dolara.

A ne zarađuju samo oni. U okrugu Nolan, ubrani porezi skočili su sa 400 milijuna na tri milijarde dolara, uvelike zahvaljujući vjetroelektranama. S druge strane, porezi koje državi i lokalnim vlastima u Teksasu plaća industrija nafte pali su 2014.-2016. za 40%.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u ekonomija, energetika, fosilni izvori, obnovljivi izvori, politika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj