Sustavi pohrane električne energije – bitni dio buduće mreže zasnovane na obnovljivima

Slijedećeg tjedna, 23.-25. travnja, u Berlinu se održava Šesti svjetski forum za pohranu energije. Razmatraju se svi sustavi: baterije, vodik, termalni spremnici i dr.

Iz arhive facebook stranice “Ekološka ekonomija” (vidjeti ovdje pod “Kratke vijesti”, spremljeno po mjesecima) prenosimo vijesti na tu temu u posljednjih nekoliko mjeseci.

Energy Storage 2010

Breakthrough in electricity storage: New large and powerful redox flow battery

Više puta smo prenosili vijesti o istraživanjima i razvoju boljih tipova baterija za skladištenje električne energije, koje će biti značajni dio sustava temeljenog većinom ili potpuno na obnovljivim izvorima. Kako su vjetar i sunce nestalni i neupravljivi, povremeno će stvarati višak nad trenutnom potrošnjom, koji treba sačuvati za kasnije (recimo, proizvodnja tijekom dana za večernju potrošnju kućanstava). Ovaj članak je o istraživanjima njemačkih znanstvenika u okviru koncepcije Energiewende (“Energetski zaokret”).

Germany’s newest incentives to kickstart energy storage for solar

Gornji članak govori o tehnološkom napretku, a ovaj o općem značaju, prognozama i policy mjerama za razvoj sustava pohrane električne energije u Njemačkoj. (Vidi i članak na mrežnom sjedištu Njemačkog saveza solarne industrije: Support program for Solar Power Storage Systems to begin May 1st.) Korist od velikog broja malih baterija za mrežu u cjelini je znatno smanjenje varijacija potražnje.

Smart thermal storage could cut bills and increase use of renewables

Nova kratica za obećavajuću tehnologiju: Smart electric thermal storage (SETS).

Carbon footprint of grid-scale battery technologies calculated

Povećani udio nestalnih i neupravljivih izvora za proizvodnju električne energije stvara potrebu skladištenja viškova. Ovaj znanstveni rad proračunava “karbonski otisak” akumulatora. Za njihovu proizvodnju i pogon, naravno, treba trošiti energiju. Razvijena je matematička formula za izračun odnosa energije, koja može biti pohranjena tijekom životnoga vijeka, i energije koja je potrebna za gradnju, za razne tehnologije. Taj je odnos nazvan ESOI, “Energy stored on investment”.

Za reverzibilne hidroelektrane ESOI iznosi 210, a od postojećih baterija (akumulatora) najbolje su litijum-ionske s vrijednošću 10. Za olovne, samo dva. Za razliku od baterija za električna vozila, glavni interes nije kapacitet, nego broj ciklusa i praženja koje baterija može izdržati. Obećavajuća je i tehnologija komprimiranoga zraka (CAES), za koju je vrijednost ESOI proračunata na 240.

Energy Storage Options

Portugal Inaugurates Alqueva Pumped-Storage Hydroelectric Project Expansion

Vjetar i sunce, kao izvor energije, imaju manu da su nestalni i neupravljivi. Protivnici obnovljivih su tu manu neumorno isticali, implicirajući da je fatalna. Jedno od rješenja su sustavi pohrane energije. Jednostavni sustav su reverzibilne hidroelektrane. One imaju dvije akumulacije, pa kad proizvodnja premaša potrošnju, voda se pumpa u gornju akumulaciju. Planovi za gradnju RHE postoje svuda u Europi. Ova vijest je iz Portugala, koji ima veliku proizvodnju u VE.

Belgija planira gradnju otoka za spremanje viška energije vjetra

EVo i slična vijest iz Belgije, nekadašnje uzdanice nuklearaca (50% elektrike iz nuklearnih reaktora), koja, slijedeći njemački primjer, planira sve raktore isključiti do 2025. godine, te izgraditi pučinske vjetroelektrane. Belgija je ravna i nema baš uvjeta za korištenje hidroenergije, ali grade umjetni otok na kojem će biti akumulacijsko jezero!

Wind, Solar, & Storage Could Power Full Electric Grid Cost Effectively 99.9% Of The Time By 2030: Report

Isprekidanost i neupravljivost problem su sunca i vjetra kao izvora u proizvodnji električne energije. Osim rezervom u klasičnim elektranama, to se može pokriti i sustavima pohrane energije. Ova američka studija predviđa da će do 2030. godine biti moguće gotovo stopostotno pokrivati potrebe velikih područja pravom kombinacijom sunca, vjetra, gorivih ćelija i sustava skladištenja energije. (Radikalna pretpostavka, jer isključene su čak i hidroelektrane.) Ovo je računalno testirano na brojnim kombinacijama, polazeći od današnjih elektroenergetskihsh sustava. Naravno, potrebna je veća instalirana snaga elektrana nego danas u TE i NE.

Energy storage systems signal arrival of ‘baseload’ renewables

S rastom nestalnih i neupravljivih obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije, ali ne samo zbog toga, raste interes za sustave pohrane energije. (Europski centar za istraživanja nalazi se na otočju Orkney – pogledajte jučerašnji članak na blogu.) Oni su zanimljivi elektrodistributivnim poduzećima, koja kupuju elektriku od proizvođača preko mreže prijenosa (visokog napona), po cijenama koje jako variraju svakih 15 minuta, ali potencijalno i domaćinstvima, koja kupuju od distributera. Ovaj članak govori o nekim tehničkim unapređenjima u Australiji. U SAD, očekuje se da će u slijedećih deset godina biti potrošeno tisuću milijardi dolara na razvoj električno-mrežne infrastrukture, a od toga najmanje jedna petina na pohranjivanje.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u elektrika. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj